fbpx

Vladna koalicija izjemno sposobna za izkoriščanje davkoplačevalskega denarja, ni pa bila sposobna izkoristiti 1,5 milijarde evrov iz evropskih sredstev, ki so nam bila na voljo!

Šarec in Purič, nekdanji minister za kohezijo (foto: STA)

Slovenija je spet padla na izpitu črpanja evropskih sredstev! Zopet smo se znašli na repu razpredelnice med vsemi državami v Evropski uniji, saj so se za nami uvrstile le Slovaška, Španija, Italija, Malta in Hrvaška. Mnenje o našem slabem črpanju evropskih sredstev je podal tudi član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb. “Ali je bila vzrok odstopa ministra Puriča neizkoriščenost 1,5 milijarde evrov?” se sprašuje poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj. Čemu vplačujemo v evropski proračun, če naši državni uradniki niso sposobni počrpati sredstev, ki so nam na voljo? Še ena izmed katastrof vladajoče garniture.

Slovenija se v letnem poročilu Evropskega računskega sodišča vnovič ni izkazala. Med 28 članicami Evropske unije smo zasedli za slovensko vladajočo garnituro “odlično” 21. mesto. Prehiteli smo le Slovaško, Španijo, Italijo, Malto in Hrvaško. “Uspeh” za skupino vladnih uradnikov, katastrofa za slovenske državljane, ki so tako ostali brez 1,5 milijarde evropskih sredstev, kot je izpostavila številko poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj. S tem denarjem bi sezidali karavanski predor, železniško povezavo med Mariborom in Šentiljem. To je tudi približno letni proračun največje slovenske zdravstvene ustanove UKC Ljubljana. Svoje mnenje glede znova zelo slabega, katastrofalnega črpanja evropskih sredstev je izrazil član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb. Ali je bilo neuspešno črpanje evropskih sredstev tudi razlog za odstop dosedanjega ministra Iztoka Puriča?

Samo Jereb je, kot poroča STA, izpostavil, da je Slovenija ena izmed držav, ki pravilno izvaja črpanje evropskih sredstev, vendar izrazito premalo in preslabo, saj smo na repu držav Evropske unije, ki počrpajo sredstva iz evropskega proračuna. Povprečje črpanja držav EU je približno 27,3 odstotka, Slovenija pa je v lanskem letu počrpala le 24,2 odstotka, medtem ko smo se leto pred tem izkazali malce bolje in smo počrpali 33,4 odstotka, kar je bilo nad evropskim povprečjem. Slaba novica za Slovenijo pomeni tudi, da naj bi Evropska komisija od članic, ki ne dosežejo ranga črpanja evropskih sredstev, zahtevala, da vrnejo vračila izplačanih predujmov v višini 8 milijard evrov. Čeprav Slovenije poimensko Jereb ni navedel, pa je povedal, da bodo plačale tiste države, ki so slabše izkoristile letni plan črpanja evropskih sredstev.

Slabo kaže tudi letos, izpostavlja Jereb
Samo Jereb je izpostavil, da Slovenija doslej kot edina članica še ni vzpostavila sistema kazalnikov za spremljanje smotrnosti izvajanja programov, financiranih z evropskimi sredstvi v letu 2018, temveč ji je to uspelo v letošnjem letu. Slovenija je v letu 2018 pridobila dokončno odobritev 73 milijonov evrov sredstev iz treh kohezijskih skladov – kohezijskega sklada, sklada za razvoj regij in socialnega sklada, ki so povezana z investicijami, izvedenimi v obdobju od julija 2016 do junija 2017. Za primerjavo, lani je bila ta številka nič. Tudi letošnja številka sicer po Jerebovih besedah kaže na to, da je začela Slovenija zelo počasi črpati ta sredstva. S tem se nadaljuje le trend nesposobnosti levičarskih vlad v zadnjih letih, ki raje, kot da bi s pravilnimi projekti počrpale evropski denar, z neumnimi davki in zakoni obirajo slovenske državljane.

Luka Perš