fbpx

Vladni strateški svet za debirokratizacijo predstavil številne ukrepe na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju za zagon gospodarstva in poenostavitev poslovanja

Ivan Simič, predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, je predstavil predlog ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju (Foto: STA)

Ivan Simič, predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, je predstavil predlog ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Na davčnem področju je danes predstavil kar 28 predlogov v katerem so med pomembnejšimi znižan davek na dobiček, poenostavitev postopkov delodajalcem in poslovnim subjektom na več področjih. Upokojencem bi si želel omogočiti neomejeno delo tudi potem ko se upokojijo, urediti obdavčitev področja trgovanja s kriptovalutami in povečanje namenitve dela dohodnine raznim humanitarnim in nevladnim organizacijam.

Na davčnem področju je 28 predlogov, med katerimi je enotna predloga za akontacije in prispevke tudi pri plačah. Enoten enostaven REK obrazec za obračun davčnih odtegljajev, ne glede na to da imamo za različne prejemke so obdavčeni z različnim davkom. Obrazec REK pa bi se za olajšane postopke oddajal le enkrat mesečno, in sicer le konec meseca. DDV bi se po novem predlogu informativno lahko obračunaval na način e-računov, davčni zavezanci pa bi FURSU poslali vse podatke, na podlagi katerih bi FURS izdal račune do 25. v mesecu.

Simič je še poudaril, da si želijo skrajšanje roka po katerem se plača davek od dobička davka, zato predlagajo, da po 15. letih ne bi bilo več obračunanega kapitalskega dobička. Davčni zavezanci bi tako bili razbremenjeni. Dodatno pa si želijo znižati davek na dobiček in dividende iz 27 na 25 odstotkov. Predlagajo znižanje stopnje davka od dohodkov iz kapitala iz 27,5 odstotkov na 25 odstotkov, pri oddajanju nepremičnin v najem, hkrati pa bi omogočili zvišanje normiranih odhodkov iz 15 odstotkov na 30 odstotkov in znižanje stopnje dohodnine iz 27,5 na 25 odstotkov. Predlagajo pa, da se čim prej uvede en davek na promet nepremičnin, ki naj zamenja obstoječo obdavčitev nepremičnin s tremi davki oziroma nadomestili.

Predlagajo zvišanje davčne olajšave na 35 tisoč evrov, s katerim bi znižali davke predvsem tistim, ki  hodijo na delo v Avstrijo. Dodatno pa bi vsem tistim, ki bodo zaslužili nad 6 tisoč evrov bila omogočena tako imenovana socialna kapica. To poenostavljeno pomeni, da bi se socialni prispevki plačevali samo do 6 tisoč evrov bruto plače, kar pomeni po eni strani nižje prispevke, po drugi strani pa višji znesek pri dohodnini. Za vse tiste, ki prejemajo dohodke iz tujine in za katere so bili že pripravljeni mednarodni sporazumi pa si želijo enoten program, s katerimi bodo lahko izdajali odločbe hitreje.

Z novimi predlogi si želijo poenostaviti postopke delodajalcem
“Predlagamo poenostavitev pri obračunavanju prispevkov delojemalca in delodajalca in to na ta način, da se ti prispevki združijo,” je še povedal Simič, kar v osnovi preprosto pomeni, da delodajalec  plača vse prispevke v enem znesku. Prav tako si želijo poenostaviti postopek plačila potnih stroškov, na način da ukinejo način plačila po avtobusnih kartah in v določenih primerih tudi delne kilometrine. Z novim zakonom si želijo enostavno urediti plačilo kilometrine po 10 centov na kilometer ne glede na razdaljo.  Prav tako pa si še želijo uvesti avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev na javni upravi za podjetja in pooenostavljanje postopkov in en register za vse subjekte in se zadeve poročajo samo enkrat ne pa parim različnim. “Namen poslovanja mora biti sproščeno poslovanje,” je poudaril Simič.

Davčna uprava si želi, da bi postopki stekli hitreje kot za delodajalce in delojemalce, njihovo delo pa bi bilo olajšano, zato predlagajo olajšanje postopkov za bolniška nadomestil, delo od doma in poenostavljanje urejanja dokumentacije za delavce iz tujine. “Predlagamo tudi poenostavitev refundacije bolniških nadomestil in ureditev in poenostavitev dela od doma. Prav tako predlagamo skrajšanje in poenostavitev postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce ter uvedbo zlate vizumske sheme,” je še povedal Simič, ki si še želi, da bi lahko bilo večjim investitorjem omogočeno državljanstvo v Sloveniji.

Upokojenci bi ob novem predlogu lahko neomejeno delali
Za upokojence predlagajo, če bodo želeli lahko po upokojitvi, lahko še naprej delali in bi poleg plače prejemali celotno pokojnino. “Za upokojence predlagamo, da po upokojitvi, če to želijo, lahko še naprej delajo in lahko poleg plače, od katere se obračunavajo vsi davki in prispevki, prejemajo tudi celotno pokojnino,” je sporočil Simič. Med drugim bi prav tako uvedli avtomatičen zaključek zaposlitve ob upokojitvi, pri kateri bi državljan postal avtomatično upokojen, z delodajalcem pa bi se po nastopu upokojitve dogovoril o možnem nadaljevanju zaposlitve ob pokoju.

Simič je še poudaril, da je v predlogih tudi obdavčitev trženja s kriptovalutami, ki bi bilo obdavčeno z 20 odstotki, osnova pa bi bil dobiček pri trgovanju, bodisi bo šlo za nakazilo na TRR ali nakup hiše s kriptovalutami. V nadaljevanju si prav tako želijo ukiniti plačilo davka nad tisoč evri obresti, saj kot pravi, so obresti v bankah tako ali tako že nizke. V predlogu je zajet prav tako ukinitev luksuznega davka na vozila, saj kot pravi, je uvedba novega davka prinesla nižje prilive v davčni blagajno, prav tako pa bi znižal plačila dohodnine tistim, ki prejmejo plačo višjo od milijona evrov, kot naprimer športniki, saj si ne želi, da se selijo v tujino. Simič še dodaja, da bi rad spodbudil donacije in namenitev dela dohodnine nevladnim in humanitarnim organizacijam, katerim trenutno lahko namenimo 0,5 odstotka dohodnine, v novem predlogu pa bi prebivalci lahko donirali eden odstotek.

Sara Kovač