fbpx

Vlogo obrambnega ministra so razvrednotile in osramotile prejšnje vlade! Minister Tonin, ki je postal tarča napadov, obrača ta trend. To dokazuje statistika!

Nekdanja obrambna ministrica iz časa Pahorjeve vlade Ljubica Jelušič, nekdanji obrambni minister Roman Jakič in aktualni minister za obrambo (Foto: STA/Twitter)

Slovenska vojska se počasi, a zagotovo, postavlja na noge. Predhodni obrambni ministri so za seboj pustili le kadrovsko sušo, finančno podhranjenost, slabo opremo, sedaj pa se je končno začelo vlagati v vojsko. To gre očitno nekaterim v nos, saj jih boli, da aktualni obrambni minister Matej Tonin že prinaša izjemne rezultate. Na vsak način ga želijo diskreditirani s smešnimi očitki, a kot sam pravi, številke ne lažejo. Matej Tonin je namreč pred dnevi tudi aktivno stopil v promocijo Slovenske vojske in se vojakom priključil tudi na terenu pri usposabljanju. Zaradi tega so ga nekateri napadli, češ da takšen angažma naj ne bi bil primeren. Med tistimi, ki so Toninu očitali neprimernost, sta tudi nekdanji minister Roman Jakič iz nekdanje LDS in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič iz SD, ki nista za vojsko naredila praktično ničesar.

Prek spleta so po promociji Slovenske vojske zaokrožile fotografije obrambnega ministra Mateja Tonina, ki se skupaj z vojaki usposablja na terenu. Slike so požele veliko navdušenje med mladimi, saj se je le po enem dnevu po objavi na prostovoljno služenje v vojski prijavilo kar 22 kandidatov. Med levičarji pa je po objavi slik završalo, prav tako med nekdanjimi obrambnimi ministri, saj so se očitno zavedali, da bo to prineslo rezultate, ki jih oni niso bili sposobni pokazati.

Minister Matej Tonin je gostoval v oddaji 24ur Zvečer, kjer so ga spraševali okrog nedavnih slik, ki so zaokrožile po spletu. Namesto da bi voditelja oddaje Uroša Slaka zanimalo, koliko sredstev so že priskrbeli za vojsko, koliko novih vojakov so pridobili, kako bodo vojsko, ki je bila tik pred propadom, rešili, se je vse vseskozi ponavljal z istimi nesmiselnimi vprašanji. “Mislite, da ta fotografija, ki jo gledalci vidijo za vami, upravičuje teh novih 22 vojakov; se vam zdijo res te fotografije posrečene, dostojne ministra; torej pravite, da takšna fotografija, ki je za vami in tista s čelado upravičuje 22 novih vojakov. Se vam zdi to dovolj visoka cena za to, kar ste dosegli ali prenizka. To so bila “profesionalna” vprašanja Slaka, ki so ga zanimale le fotografije, ki so jih še dodatno želeli pokazati vsem gledalcem, namesto da bi se poudarili odlični rezultati te akcije.

Foto: TW

To, da Toninovo angažiranje ni sramotno, prej ravno nasprotno, je potrdil tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je dejal, da so vlogo obrambnega ministra razvrednotili ministri prejšnjih vlad.

Številke namreč ne lažejo. “Zanimanje za prostovoljno služenje vojaškega roka se je letos povečalo za štirikrat. Od objave slik se je le v enem dnevu javilo 22 kandidatov. In to, da je bilo v prejšnjih letih 65 kandidatov v celem letu, je to zagotovo uspeh. Še en teden po objavi teh slik se o tem še govori, cilj je bil dosežen” je dejal Tonin.

Dolžnost obrambnega ministra
Z nenehnimi istimi vprašanji Slaka, ali meni, da se je osmešil, mu je Tonin razložil, kaj je pravzaprav dolžnost ministra za obrambo. “Dolžnost ministra za obrambo je, da zagotovi in pridobi finančne vire in kadre. Uspelo nam je zagotoviti stabilne finančne vire, da se bo lahko vojska modernizirala in pravilno razvijala. Čaka nas še pomembna naloga, zagotavljanje kadra. Glede na odziv in številke, delamo prav. Mladim želimo to približati. Če to zmorejo novinarji in jaz, se tudi mladi ne rabijo tega bati.” Tonin je še dejal, da s petim julijem začenjajo popolnoma nov koncept usposabljanju mladih. “Pridobili bodo številne nove izkušnje, ki jim bodo prišle prav tudi v življenju. Na tem usposabljanju bodo tudi osebnostno rasli, rasli bodo tako v fizičnem kot psihičnem smislu.”

Foto: (Posnetek zaslona)

Glede na trenutno kadrovsko sušo moramo drugače pristopiti
Nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič iz SD je dejala, da ne pozna ministra, ki bi to počel pred vojaki, “to so resni politiki”. Tonin pa je jasen, da je treba storiti vse, da se vojsko, ki je tik pred propadom, reši. “Glede na trenutno kadrovsko sušo smo morali poskrbeti z različnimi, drugačnimi prijemi. Za ministra so pomembni rezultati in rezultati se vidijo.” Tonin je še dejal, da ga ne zanima, kaj si nekateri mislijo o njegovem početju, “mene striktno zanimajo samo rezultati. Če mi bo kot ministru za obrambo uspelo zagotoviti ustrezna sredstva in kadre, za modernizacijo in razvoj SV, sem popolnoma miren. In lahko po socialnih omrežjih pišejo, karkoli želijo.”

Anita Gužvič