fbpx

Voditelja Valentina Plaskan in Luka Svetina: Odzivi na prvo oddajo so bili pozitivni, tudi danes bo zelo zanimivo!

Oddajo Slovenija izbira vodita Valentina Plaskan in Luka Svetina (Foto: Planet TV)

“Prejela sem tudi številne klice in sporočila ljudi, ki pravijo, da na naših televizijah pogrešajo tovrstne vsebinske debate, ki spodbujajo tudi soočenje povsem drugačnih pogledov na to, kakšne bi stvari morale biti, kako bi morala Slovenija denimo ravnati v kontekstu vojne v Ukrajini,” je komentirala voditeljica Planet TV Valentina Plaskan. V današnji oddaji ob 19.45 na temo zdravstva napovedujejo goste: Janez Cigler Kralj iz NSi, Alenka Forte iz SDS, dr. Tina Bregant iz Gibanja Povežimo Slovenijo, Franc Trček iz SD in dr. David Saksida iz Naše dežele. “Bo zelo zanimivo,” pa je prepričan voditelj Luka Svetina.

V sredo smo bili priča drugi oddaji Slovenija izbira, ki jo po novem vodita voditeljica oddaje Osebno z Valentino Plaskan in voditelj Nove24TV Luka Svetina. Prvič v zgodovini lahko gledalci soočenja spremljajo na dveh televizijah hkrati, Planet TV in Nova24TV. V vsaki oddaji imajo glas tudi gledalke in gledalci, po pogovoru pa njihovi analitiki ocenijo, kdo se je najbolje odrezal. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 19.45 uri, vseh oddaj do volitev pa bo osem. “Zadnjih nekaj oddaj bo klasičnih soočenj, zaenkrat pa se vsakič osredotočamo na specifične vsebine,” je pojasnila Plaskanova.

Voditelja sta sodelovanje in vodenje predvolilnih soočenj vzela kot izziv, za katerega sta bila prepričana, da ga bosta osvojila.  “Z Luko sva oba močna posameznika, in če kaj, bo to tisti izziv, delati in sodelovati kljub in navkljub temu,” je dejala Plaskanova. Meni, da sta “s svojo svežino in načinom neobremenjenosti pri pristopanju do določenih tem, tudi ideoloških, prinesla zelo drugačen pogled na to, kaj se dogaja in kaj je pomembno za naprej in ne za nazaj,” s čimer je se strinjal tudi Svetina, ki je poudaril tudi to “potrebno nevtralno, ki ga včasih ni”. 

Foto: zajem zaslona Planet TV

Plaskanova meni, da s Svetino sodelujeta izvrstno, se dopolnjujeta in sodelujeta kot tim. “Kar je pri nastanku tako kompleksnih oddaj res velikega pomena,” je izpostavila. Glede na to, da Nova24TV za nekatere velja kot skrajno desničarski ali celo “fašistični” medij in da Svetina svoje politične poglede opredeljuje kot bolj uravnotežene, celo bolj liberalne, se nekateri od gledalcev včasih “spotaknejo” ob njegov drugačen pogled na različne tematike. Svetina meni, da je označevanje Nove24TV povsem neupravičeno, brez osnove, “smo pa marsikomu v napoto na način, kako smo se lotili poročanja o nekaterih temah”. 

Da je Nova24TV neupravičeno dobila oznako radikalno desničarskega medija, ki ne sprejema drugače mislečih, kaže zgodovina gostov na Novi24TV, od Boruta PahorjaMarka Bandellija, Marjana Šarca in drugih, ki so imeli možnost izraziti svoje mnenje in argumente ne glede na politično delitev.

Svetina meni, da je čas, da stranke dajo na mizo svoje programe in da tam ugotovimo, kdo se lahko s kom združuje in kdo s kom ne. “Ne pa neko banalno izključevanje, ki je bila samo taktika, kako spraviti SDS v kot, da ne bo na oblasti,” je pojasnil.  Pred nekaj leti so nekatere stranke ljudem dajale obljube, ki so se izkazale za prazne. Ostajajo odprta vprašanja tako v zdravstvu in na ostalih področjih, trenutno se najverjetneje obeta nova begunska kriza, pomembno je, kako se bomo v Sloveniji z njo soočili in zaščitili Slovenijo in državljane. Na vsa vprašanja Plaskanova in Svetina skušata dobiti odgovore v predvolilnih soočenjih “Slovenija izbira”.

Predvolilno soočenje (Foto: zaslonski posnetek Planet TV)

Svetina pravi, da so bili komentarji gostov po prvi oddaji pozitivni tako z leve kot desne strani. “Verjetno zato, ker niso pričakovali, da bodo korektno obravnavani, ker se je v medijih pojavila neke vrste ‘psihoza’ madžarskih medijev, ki podpirajo desnico,” je pojasnil in dodal, da oba delata v medijih bistveno dlje, kot sta trenutno zaposlena, in imata tovrstno izobrazbo, zato je povsem logično, da sta se držala tistega, kar sta obljubila na samem začetku. “To naj bi bilo soočenje, kjer bi zmagala moč argumentov.” Plaskanova je pojasnila, da je vodila še komentatorski del oddaje in se je z njimi le bežno pozdravila, tako da čisto prve povratne informacije ni dobila neposredno. “Kar pa je prišlo do mene pa je neko obče zadovoljstvo, tako glede vsebin kot glede vodenja pogovora,” je dejala.

Voditelja bosta v prihodnje ostrejša do sogovornikov
Odziv javnosti je bil po prvi oddaji pozitiven. S Plaskanovo sta bila sicer deležna kritik, da sta bila premalo ostra do politikov desne sfere. “Verjetno sva bila res malce premila, a to je bila prva oddaja. Recimo, da smo v prvem soočenju malo ‘tipali’ naše sogovornike, kako razmišljajo. Iz oddaje v oddajo bomo malo bolj ostri, ko se bodo bližale volitve. Vsekakor pa so bili pritiski na Tanjo Fajon in Alenko Bratušek, naj ne hodita, in morda nismo vztrajali pri kakšnih vprašanjih, pri katerih bi verjetno morali. Obljubljamo, da bomo to izboljšali v naslednjih oddajah,” je dejal Svetina.

Foto: Zajem zaslona Planet TV

Plaskanova pravi, da je bila oddaja zelo gledana. “Prejela sem tudi številne klice in sporočila ljudi, ki pravijo, da na naših televizijah pogrešajo tovrstne vsebinske debate, ki spodbujajo tudi soočenje povsem drugačnih pogledov na to, kakšne bi stvari morale biti, kako bi morala Slovenija denimo ravnati v kontekstu vojne v Ukrajini.”

Foto: Nova24TV

Oddajo si je ogledalo veliko ljudi. “Po izračunih direktorjev obeh televizij skupaj smo dosegli kar 21-odstotni ‘sharing’ glede na to, da so se isti hip na RTV predvajali ženski skoki, ki so v tem trenutku zelo popularni v Sloveniji,” pravi Svetina. V novi oddaji je na vrsti soočenje na temo zdravstva. Predvsem se bodo soočili na temo zapuščine, ki so jo pustile vlade do začetka največje zdravstvene krize po drugi svetovni vojni zaradi covida-19. “Torej stanje, kjer smo bili, in stanje, kjer smo danes. Ali smo kaj naredili, da se prazna skladišča ne bi ponovila, kot so se zgodila leta 2020,” je napovedal temo in dodal, da bodo temu sledila še druga vprašanja. “Bo zelo zanimivo, gostje bodo Janez Cigler Kralj iz NSi, Alenka Forte iz SDS, dr. Tina Bregant iz Gibanja Povežimo Slovenijo, Franc Trček iz SD in dr. Silvan Saksida iz Naše dežele.”

LMŠ ne želi sodelovati z Novo24TV in Planet TV
Nekateri povabljeni niso obljubili, da bodo prišli na njihova soočenja. Plaskanova pravi, da so z vabili vedno odprti na vse strani, povabijo širok nabor gostov, v studiu omogočajo kvalitetno razpravo. Verjame, da dejstva govorijo sama zase. “Upam seveda na raznobarvno paleto gostov, ki bodo gledalcem na prelomnih volitvah pomagali čim bolj informirano izbrati. Če pa ima kdo zadržke, ki niso povezani s samo vsebino in kontekstom, pa to zagotovo več pove o njem kot o našem vabilu,” je še izpostavila.

Po mnenju Svetine Robert Golob taktično ne prihaja na soočenja, ker so stranko komajda ustanovili in še niti niso imeli programskega kongresa. “Mislim pa, da bodo morali začeti hoditi. Sicer jim bodo ocene še naprej padale. Stranka Levica tudi a priori ni odklonila sodelovanja. Izjema je le LMŠ, ki se ne želi pogovarjati z Novo24TV in s Planet TV, vsi ostali pa so na takšen ali drugačen način pripravljeni sodelovati do volitev,” je sklenil.

Sara Rančigaj