Gospodarske sankcije Rusijo vračajo v sovjetske čase, v izolacijo, pomanjkanje in revščino

Datum:

“Rusija se zaradi sankcij pospešeno pomika nazaj v smer Sovjetske zveze, ko bodo ponovno prisiljeni omejevati ljudem, kaj lahko kupijo, koliko lahko kupijo, ali lahko sploh dvignejo denar. Rubelj postaja zelo omejeno konvertibilen, tako rekoč je devalviral že v prvih dneh za 40 odstotkov. In če se bo trend nadaljeval, bo ruska valuta praktično razvrednotena. Tuje bonitetne hiše so znižale boniteto Rusije na raven smeti z negativno perspektivo. Rusija svoje izgube na zahodnih trgih ne more nadoknaditi z večjo navezanostjo na kitajski ali kakšen drug trg,” meni ekonomist dr. Matej Lahovnik. 

                   

Z ekonomistom Matejem Lahovnikom smo spregovorili o pomenu zahodnih sankcij za Rusko federacijo, uvedenih v luči vojaške agresije na Ukrajino. Govora je zlasti o izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema SWIFT, zaseganju premoženja (denimo jaht) ruskim oligarhom, izključitvi ruskih klubov in Rusije iz EUFE in FIFE itd. Posebej gospodarski vidik se zdi ključen, saj je rusko gospodarstvo po velikosti primerljivo z italijanskim (celo manjše). Lahovnik: “Rusija takšnih gospodarskih sankcij na dolgi rok ne more preživeti. Kot prvo prihaja do omejitev dvigov gotovine na bankomatih. Tuje valute praktično ni več mogoče dvigniti v neomejenih količinah, tudi če jo imaš na računu. Zadevo moraš predhodno najaviti, denar pa prejmeš čez mesec ali dva.” 

Prihajajo poročila o tem, da sta se ruska vlada in največje verige supermarketov že dogovorile o tem, da posameznik lahko nakupi le določeno količino živil. Rusija se zaradi sankcij pospešeno pomika nazaj v smeri Sovjetske zveze, ko bodo ponovno prisiljeni ljudem omejevati, kaj lahko kupijo, koliko lahko kupijo, ali lahko sploh dvignejo denar. Rubelj postaja zelo omejeno konvertibilen, tako rekoč je devalviral že v prvih dneh za 40 odstotkov. In če se bo trend nadaljeval, bo ruska valuta praktično razvrednotena. “Dejansko ni več mogoče normalno menjati rublja v tujo valuto, kar pomeni, da ni več konvertibilna valuta. Tuje bonitetne hiše so znižale boniteto Rusije na raven smeti z negativno perspektivo.” Tako obsežnih sankcij nobena ekonomija ne more preživeti na dolgi rok.

Vrednost rublja doživlja močan padec, kar je posledica zahodnih sankcij. (Foto: epa)

Rusijo so te sankcije že močno zavrle. Ruska centralna banka pa ima polovico rezerv v tujini. Polovico od okoli 600 milijard dolarjev ima izven Rusije, ki pa so sedaj nedostopne. Sankcije zanje pomenijo gospodarsko katastrofo, zato pa se ruski diktator Vladimir Putin tudi tako obnaša – pravi, da gre za vojno proti Rusiji. Ti ukrepi so nekaj najmočnejšega, kar so lahko EU, Velika Britanija in ZDA uporabile proti Rusiji. In v primeru zaostrovanja razmer v Ukrajini bi bile lahko te sankcije še hujše. “Ne predstavljam si, da bi Rusija na takšen način lahko normalno delovala več let. Težko pa si predstavljam tudi to, da bi te sankcije ukinili, preden se Rusija umakne iz Ukrajine. Če bi se ukinile pred tem, bi to pomenilo, da se dopušča invazijo.” Oni pa to lahko preživijo samo tako, da uvajajo ukrepe, ki so znani iz nekdanje Sovjetske zveze.

“Dvomim, da si Rusi želijo postati Severna Koreja”
Govora je o omejitvah v smislu, koliko lahko posameznik kupi v trgovini, kaj lahko kupi, da rubelj naenkrat ne bo več konvertibilen in ga ne bo več mogoče menjati v tujo valuto, da ne bo več mogoče neomejeno dvigati gotovine na bankah in bankomatih, da bo visoka devalvacija in inflacija. Ena takšna skrajnost je Severna Koreja. “Dvomim, da si Rusi želijo postati Severna Koreja.” Je pa dejstvo, da bi v normalni, razviti demokraciji ljudje odšli na ulice in protestirali. Rusija pa pač ni normalno razvita demokracija, ampak diktatura, kjer posameznik ne sme svobodno izreči svojega mnenja, kjer so mediji povsem pod nadzorom Kremlja, kjer za resnico o vojni grozi 15-letna zaporna kazen. In v takšni diktaturi je nekaj časa sicer mogoče (z represijo in nasiljem) vzdrževati nadzor, kontrolo.

Ruska policija brutalno zatira protivojne proteste v Peterburgu. (Foto: epa)

Prav zato Putina v Moskvi nihče javno ne kritizira, kar je za razvite demokracije nenormalno. S sankcijami pa Zahod ne stiska le povprečnih Rusov, marveč tudi oligarhe, ko se zasežejo letala, jahte, ko se onemogoči letalska potovanja na Zahod in vplutje njihovih razkošnih plovil v določena pristanišča … Res pa je, da bodo finančno utrpeli tudi običajni Rusi, a kakšne druge alternative v tem trenutku ni. Normalno poslovati z Rusijo bi pomenilo financirati njihovo vojno. Če bo EU še naprej neomejeno kupovala ruski plin in nafto, to pomeni, da se vzdržuje kremeljski režim. Rusija svoje izgube na zahodnih trgih ne more nadoknaditi z večjo navezanostjo na kitajski ali kakšen drug trg.

Rusi bi lahko ostali odrezani od znanja tehnoloških gigantov, kot so Google, Apple in Microsoft
Kitajska ekonomija je sicer ogromna, vendar pa je tudi BDP/prebivalca bistveno nižji, kot je v EU ali ZDA. In ruska ekonomija je tako kot vsaka odprta ekonomija, v veliki meri odvisna od ekonomije EU, ZDA, Velike Britanije, Tajvana itd. In če podjetja ne bodo imela dostopa do tehnologije, do čipov itd., bo to pomenilo sistematično zaostajanje. Ne gre samo za potovanja kot takšna, ampak za prekinitev poslovanja. Če podjetja, kot so Microsoft, Apple, Google, ki so tehnološki prvaki na svojih področjih, prekinejo sodelovanje z Rusijo, to pomeni, da bodo pričeli sistematično zaostajati, ker ne bodo imeli dostopa do sodobne tehnologije. S kitajsko tehnologijo tega manjka ne morejo nadomestiti, sicer bi bila Kitajska že bolj razvita kot EU ali ZDA, vendar ni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...