fbpx

Vodja Sindikata policistov Slovenije Mlekuš ni dobro poslušal ministra Hojsa

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. (Foto: STA)

Na Ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da minister Aleš Hojs na seji Odbora za obrambo v Državnem zboru ni izjavil, da se je pogovarjal s predstavniki Sindikata policistov Slovenije (SPS) glede podpore pri aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi. Kot navajajo, se je skliceval na srečanje z drugim policijskim sindikatom (Policijski sindikat Slovenije) glede izboljšanja stanja v policiji.

Ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na kritično pismo Sindikata policistov Slovenije (SPS), ki se je odzvalo na besede ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na seji odbora za obrambo glede podpore obeh policijskih sindikatov za aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi. V sporočilu so zavrnili očitke predsednika SPS Kristjana Mlekuša. “Glede včerajšnje razprave na Odboru Državnega zbora predlagamo Sindikatu policistov Slovenije, naj še enkrat preverijo magnetogram. Iz njega je jasno razvidno, da minister Hojs ni govoril o srečanju s SPS, ampak se je minister v svoji izjavi skliceval na srečanje s PSS (Policijski sindikat Slovenije op. a.) in povedal, da PSS podpira napore vodstva ministrstva in policije za izboljšanje stanja v policiji,” so zapisali na Ministrstvu za notranje zadeve.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je v javnem pismu očital ministru Alešu Hojsu, da srečanje z njihovimi predstavniki ni bilo izvedeno. Med drugim je zapisal, da niso podali nobenih mnenj glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi. Vendar Mlekuš ni dobro poslušal magnetograma. Po besedah ministra Hojsa se je ta omenjeni seji skliceval le na besede Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ne pa na podporo Sindikata policistov Slovenije (SPS) pod vodstvom Kristjana Mlekuša.

Mlekušev sindikat se ni hotel srečati s predstavniki ministrstva zaradi epidemije
Ministrstvo za notranje zadeve je v odzivu na Mlekuševo pismo zapisalo, da so se v začetnih svojega mandata srečali le s predstavniki Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki so tudi podprli aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi. “Zato se je že v prvih dneh mandata državni sekretar Franc Kangler srečal s predstavniki obeh policijskih sindikatov. Na tem sestanku so se med drugim dogovorili tudi za čim prejšnje srečanje predstavnikov obeh policijskih sindikatov z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem. Kljub skupnemu dogovoru so iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) naknadno sporočili, da se sestanka z ministrom zaradi razlogov epidemije koronavirusa in zaradi odrejenih ukrepov ne morejo udeležiti,” so zapisali na MNZ.

Notranji minister Aleš Hojs je zavrnil očitke predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša. (Foto: STA)

Aktivacije 37.a člena in razbremenitve si želijo predvsem policisti, ne politika
Kristjan Mlekuš je bil trn v peti že v času nekdanje vlade Marjana Šarca. S svojimi zahtevami je dosegel, da so policisti dobili nekaj odstotkov višje plače. Kot trdijo na MNZ, tudi ne držijo navedbe Mlekuša, da bi si vodstvo ministrstva želelo aktivirati 37.a člen zaradi politike. Po besedah ministra Hojsa je prošnja prišla s strani policistov, ki so v dani situaciji preobremenjeni z delom. “V svojem dopisu namreč predsednik SPS navaja, da gre za politično vprašanje, s čimer se minister ne strinja. Predlog za aktivacijo tega člena je minister na mizo prejel s strani policije, zato reakcije sindikata ne razume, saj ravno policisti sami vseskozi opozarjajo na kadrovsko problematiko v policiji,” sprašujejo vodilni na MNZ prvega sindikalista policistov Slovenije Kristjana Mlekuša.

Luka Perš