fbpx

Vodopivec, Štular in Štih ustanavljajo novo liberalno stranko

Slovenija bo dobila novo stranko z imenom Prstan – gospodarsko in socialno liberalno, sredinsko in napredno stranko, kot jo označujejo ustanovitelji. Za stranko so se odločili, ker menijo, da “brez parlamentarne večine, ki bo osredotočena na gospodarski razvoj, nova delovna mesta in bogatejšo prihodnost, Slovenije ni mogoče urediti,” poroča Siol.net. Za novo pobudo stojijo Blaž Vodopivec, Mitja Štular in Tomaž Štih, preostalih imen pa še nočejo razkriti. Prizadevali si bodo zlasti za svobodno gospodarsko pobudo in ustvarjanje konkurenčnega okolja, ki bo privlačno za zasebne naložbe, za domači in čezmejni kapital.

Spomnimo: publicist in psiholog Blaž Vodopivec je že lani izstopil iz SDS z obvestilom, da ustanavlja novo liberalno stranko, ki naj bi se zavzemala za čim prejšnje končanje tranzicije. “Ocenjujemo, da je prišel čas, da se ta sredinski del volilnega telesa pridobi za vizijo moderne, razvojno uspešne, na svobodi, zasebni pobudi, enakih pravilih igre za vse in odgovornosti posameznikov utemeljene prihodnosti,” so ustanovitelji zapisali v internem dokumentu, ki razkriva, da je ime stranke Prstan.

Ustanovitelja sta tudi Mitja Štular in Tomaž Štih
Mitja Štular
je v preteklosti postal znan kot sovoditelj civilnodružbene skupine Za pravično Slovenijo, ki jo je vodil skupaj z Jožetom Možino, sicer novinarjem ter avtorjem številnih dokumentarnih oddaj. Omenjena civilnodružbena iniciativa je v zadnjem času delovala predvsem pri organizaciji dogodkov z misijonarjem Petrom Opeko. Tudi Tomaž Štih je dokaj znano ime, saj je bil v preteklosti programski tajnik Virantove Državljanske liste, vendar jo je ob koalicijskem povezovanju Viranta s tranzicijsko levico zapustil. Že nekaj časa živi v Londonu, velja pa za zelo lucidnega opazovalca ter komentatorja razmer v Sloveniji.

Stranka bo po napovedih nastala konec maja, s tem pa se bo pridružila novim političnim pobudam, kot je, denimo, Glas za otroke in družine. Ali se s tem odpira možnost obnovitve Demosa? Ustanovitelji Prstana menijo, da je pomlad mimo in da je čas za poletje. Predvsem pa si želijo glasov sredine, torej tistih, ki so do sedaj po liniji najmanjšega odpora volili stranke tranzicijske levice.

In če se bo novim strankam morda pridružila še kakšna domoljubna, bo to priložnost za nastanek “mavrične” predvolilne koalicije, kar je v pogojih sedanjega volilnega sistema recept za zmago.

A. R.