fbpx

Vodstvo RTVS obsodilo napad Golobove stranke: Programski prostor so zlorabili za napad na neodvisnost javnega zavoda

Marta Kos, Robert Golob (foto: sta)

Vodstvo RTV Slovenija se je po sinočnjem soočenju na Televiziji Slovenija odzvalo na nedopusten napad Marte Kos iz Gibanje Svoboda. Pozvala je namreč vodstvo RTV k odstopu in s tem je prestopila mejo, pravijo. “Gre za napad na neodvisnost in avtonomijo javnega zavoda ter njenih ustvarjalcev”.

Vodstvo RTV Slovenija odločno obsoja sinočnje dejanje predstavnice politične stranke Gibanje Svoboda Marte Kos, ki je programski prostor na Televiziji Slovenija zlorabila za nedopusten in obsojanja vreden napad na neodvisnost in avtonomijo javnega zavoda. Njena zahteva po odstopu generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha ni napad le na vodstvo, pač pa na celotni javni zavod, vse njegove ustvarjalce in jasen poskus vplivanja na vsebino ter način poročanja javnega medija, je v izjavi za javnost zapisalo vodstvo RTV.

“Poudarjamo, da so postopki imenovanja in odpoklica generalnega direktorja RTV Slovenija jasno določeni v zakonih in internih aktih. Pristojnost razreševanja generalnega direktorja je izključno v rokah Programskega sveta RTV Slovenija. Ob tem spomnimo, da je generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha pri imenovanju podprla velika večina programskih svetnikov” so dejali o dodali, da postopek o sodelovanju stranke Gibanja Svoboda na soočenjih na RTV Slovenija še ni pravnomočno končan, izdana je bila le začasna odredba. “Odločitev sodišča, ki jo vodstvo RTV Slovenija seveda spoštuje, je povsem v nasprotju z dolgoletno prakso. Generalni direktor pa je v odločitvi glede statua stranke Gibanje Svoboda povsem sledil mnenju strokovne pravne pisarne RTV Slovenija.”

Vodstvo RTV Slovenija vse politične stranke tudi v tem razgretem predvolilnem obdobju znova poziva, naj javnega zavoda RTV Slovenija ne zlorabljajo za nabiranje političnih točk. Različna namigovanja in napovedi političnih strank, ki sodelujejo na volitvah, nakazujejo, da so interesi po političnem vplivanju in poseganju v delovanje RTV Slovenija veliki. “Zato znova poudarjamo, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija“.

Sara Kovač