Vojaki: Še prosili nas bodo, da ostanemo v Slovenski vojski!

»Nadomestila za prepoved stavke tako ali tako ne prejemamo in na dnu, kjer se nahajamo, nas sankcioniranje, v kolikor se za stavko odločimo, ne more prizadeti, saj nas je velika večina pred tem, da damo odpoved, in še prosili nas bodo, naj vendarle ostanemo v slovenski vojski,« so zapisali na spletni strani sindikata Ministrstva za obrambo RS.

Sindikat MORS-a ni podpisal zadnjega dogovora vlade s sindikati, saj v tem dogovoru ni njihovih zahtev, ki so jih izrazili v obliki treh dopisov. Trdijo, da iz sklenjenega dogovora izhaja, da vlada nima nobenega namena ustrezno poplačati vojake za njihovo delo – zapisali so, da je Cerar zlorabil njihovo zaupanje. Od predsednika vlade zahtevajo, da uresniči svoje predvolilne obljube in uredi kaotične razmere, ki trenutno vladajo v obrambnem sektorju. Njihove zahteve, naslovljene na Cerarja, objavljamo v celoti.

ZAHTEVAMO:

– Takojšnje spremembe v ZSPJS in uvrstitve novih dodatkov, kot je opredeljeno v omenjeni zahtevi iz prve alineje (priloga 1 te zahteve);

– primerljivost plače vojaka s plačo drugih vojakov, ki so članice EU;
– popravek vseh izkazanih anomalij v dopisu (priloga 1);
– uresničevanje zakonskih določil pri delu preko polnega delovnega časa;
– ureditev načina obračuna potnih stroškov;
– povečanje dodatka po 59. čl. ZSSlov na 30 %;
– sklenitev kolektivne pogodbe za obrambni resor.

Podpora policistom
Kot je znano, vojaki po zakonu svojih zahtev za razliko od ostalih uslužbencev v javnem sektorju ne morejo izraziti v obliki stavke. Zato so se odločili, da bodo podprli stavko in stavkovne zahteve policistov – seveda v upanju, da se bodo na vladi spomnili tudi na njih.

Bodo vojaki prekršili zakon in stavkali?
V kolikor na obrambnem področju ne bo prišlo do zahtevanih sprememb, bodo vojaki prisiljeni uporabiti zakonska sredstva, ki so jim na voljo, a so se jim zaenkrat odrekli. Trdijo, da bodo začeli izkoriščati možnost bolniškega staleža zaradi preobremenjenosti, koristiti 185. člen Zakona o delovnih razmerjih, nekateri pa grozijo tudi z odhodom iz vojske.

Ž. K.

 • alojz

  Ni še čas. Saj bo kmalu tudi pri nas pokalo. Takrat bo primerno stavkati. Ja tako se dela. Civilistom (strelcem, lovcem) orožje pobrat da se slučajno nebi kdo upiral. Vojaki stavkat za višjo plačo, državljani pa v kolono k emigrantom. Samo kaj, ko nas bodo vračali ker nismo iz pravih držav in prave vere.

  • usimoncic

   Ne seri! Saj podpiram vojake v njihovih prizadevanjih. Da bi pa zaradi enega norega predsednika vlade pustili državo, da gre k vragu?! Lovci in športni strelci ne bomo ogrozili legitimnih zahtev vojske, jim bomo kvečjemu v pomoč.

   • Nata

    + + + + + + + + + +

  • klukec

   Vojska sploh ne sme stavkat,….državni udar, morebiti nebi škodoval =)

 • Vrhovnisodnik

  Cmerko se tega ne boji, ima v rezervi T.Turnškove jurišnike, živih je še 7435, partizansko penzijo prejema pa 24678, kako je to mogoče.Štancajo pa tud nove borce, imajo mladince v svojih vrstah, katere inštruira Klavora, da ja ne bi skrenil iz leve strani.

  • karlina

   Ja, čudno res, že 70 let po vojni, pri nas pa vse več borčevskih pokojnin, borci pa tudi vedno bolj glasni, za crknit res, pa bruhat.

  • Nata

   No , to sem se pa tudi jaz že spraševala in o tem tudi pisala ……….
   Umetnike so s tistimi vrhunskimi ?? penzijami objavili poimensko !!
   O borčevskih se pa govori , da jih dobivajo tudi njihovi vnuki ?
   Ampak , noben hudir ne odgovori na to vprašanje.

   In kakšen cirkus je bil takrat, ko je Janševa vlada nekaj vzela. Ta denar gre iz pokojninskega fonda !! Ustanovi naj se državni sklad za take ” zaslužne ” pokojnine !
   Pišuka….no !

 • karlina

  Podpiram vojake in sem z njimi, kar naj stavkajo, imajo vso pravico.

 • stajerc5

  Ce bi vojska stavkala, moramo izredno paziti na begunce, ker se bo slinavc sigurno hotel skriti med njih, ko bo “hvatao maglu”!!!

 • Nata

  Vsa leta so jim jemali !! Vedno manj denarja je bilo za njihove potrebe .
  Ampak , ali je kaj čudno ? Samo spomnite se razprav leve falange v parlamentu vsa ta leta . Dobro bi bilo poiskati kakšne silne razprave levakov in jih zopet objaviti.
  Oni kar pozabijo in na koncu bodo še trdili obratno……kot pri osamosvojitvi .To so si že prilastili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!