fbpx

Vojaki vračajo udarec – tožba dobljena

Foto: STA

Član Slovenske vojske je uspešno iztožil odrejeno in opravljeno stalno pripravljenost doma za obdobje zadnjih petih let. V Sindikatu slovenskih vojakov vse pripadnike Slovenske vojske pozivajo, da se v podobnem primeru odločijo za tožbo.

“Žalostno ob tem je, da morajo skladiščniki v SV za priznavanje ter izplačilo stalne pripravljenosti doma na sodišče, medtem ko si drugi javni uslužbenci to isto stalno pripravljenost izplačujejo, čeprav do nje niso upravičeni,” so ob današnji razglasitvi sodbe zapisali v Sindikatu slovenskih vojakov in pozvali, naj se vojaki v podobni obravnavi odločijo za tožbo in sledijo navodilom sindikata.

Bili pripravljeni, a neplačani
Član Slovenske vojske (SV) je s pomočjo odvetnika zmagal v prvi tožbi, ki je bila vložena zaradi izplačila pripravljenosti za delo na domu. Med nezakonitostmi, ki se dogajajo v SV na delovnopravnem področju, je tudi neplačevanje dodatka za pripravljenost za delo na domu. V sindikatu pravijo, da je bila velikemu številu pripadnikov SV v preteklosti odrejena stalna pripravljenost doma, čeprav se jim ni tako obračunavala in izplačevala. Na sodišču je Ministrstvo za obrambo RS celo trdilo, da jim pripravljenost ni bila odrejena, temveč se jim je napačno odrejala dosegljivost, so zapisali.

“Tožite državo za vračilo dodatka”
V sindikatu pozivajo vse člane SV, ki so v zadnjih petih letih imeli odrejeno pripravljenost za delo na domu in jim ta dodatek ni bil izplačan – ne glede na to, kako so ga nadrejeni poimenovali in ali je bilo izplačevano kot kaj drugega – da gredo zaradi izplačila v tožbo. “Predlagamo, da se takšni pripadniki čimprej odločijo za tožbe, saj jim z vsakim mesecem zastara tožbeni zahtevek za mesec dni, kar znese v primeru dobljene tožbe od 185 EUR do 364 EUR za določen mesec,” so pozvali člane SV in podali napotek, naj vso potrebno dokumentacijo pošljejo odvetniku Slovenske vojske.

Obrambno ministrstvo bo skupaj z državnim pravobranilstvom preučilo možnosti za mirno rešitev spora s člani Sindikata vojakov Slovenije, ki zahtevajo izplačilo stalne pripravljenosti. V zvezi s tem so na ministrstvu doslej prejeli osem zahtevkov, a bodo njihovo upravičenost še preverili, so za STA zapisali v odzivu na odločitev sodišča.

M. P.