fbpx

Vojska dobila oceno nezadostno, vsi vodilni generali pa odlično. Kdo je tukaj nor?

Foto: Twitter

Slovenska vojska je v letošnjem poročilu za stanje pripravljenosti vojske za leto 2015 dobila oceno nezadostno. Kot zanimivost: vsi vodilni generali in brigadirji so bili službeno ocenjeni z odlično oceno. 

Poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je na ministrico za obrambo Andrejo Katič naslovil poslansko vprašanje o usposobljenosti generalov in brigadirjev Slovenske vojske. Ta se nanaša na zadnjo oceno stanja pripravljenosti Slovenske vojske, za katero je predsednik države Borut Pahor z žalostjo ugotovil, da je na najnižji možni ravni – predvsem zaradi finančne podhranjenosti in konstantnega rezanja proračunskih sredstev.

Predsednik odbora za obrambo Mahnič je ob pomanjkanju finančnih sredstev izpostavil tudi to, da je vojska kadrovsko podhranjena, slovenski vojaki pa da so demoralizirani. Po njegovi splošni oceni naši vojski manjka osnovna vizija o tem, “kakšno vojsko si sploh želimo”. 

Generali, brigadirji: Sedite, odlično (5)
V odgovoru glede strokovne usposobljenosti generalov in brigadirjev Slovenske vojske so vsi trije generali in deset brigadirjev za leto 2015 dobili oceno odlično, kar je glede na splošno nezadovoljivo stanje v SV precej nenavadno. Predvsem pa se pri tem pojavi vprašanje o odgovornosti vseh, ki v vojski držijo v rokah škarje in platno. Nepredstavljivo je namreč, da bi bili za slabo stanje v vojski odgovorni le nižji vojaki in pomanjkanje denarnih sredstev za vojsko, saj se v vseh sistemih odgovornost za propadajoče stanje v prvi vrsti ugotavlja v vodstvenih strukturah. Mahnič je na podeljene ocene dejal, da gre za “nezaslišano norčevanje” in očitno načrtno zasledovanje prizadevanja tistih, ki so pred leti podpisovali peticijo za ukinitev vojske.

Kot so na poslansko vprašanje odgovorili z obrambnega ministrstva, so bile ocene podeljene na podlagi pravilnika o službeni oceni, ki vsebuje oceno splošnih in vodstvenih kompetenc ter vojaške usposobljenosti. Pri slednji se ocenjujejo strelska usposobljenost ter gibalne spretnosti.

V vojski ljudje iz JLA in Udbe
Poslanec Mahnič je že na izredni seji državnega zbora pred dvema tednoma opozoril na ključne probleme Slovenske vojske, med katere spadajo katastrofalna kadrovske politika, slaba plačna politika generalštaba, ki prispeva k številnim bolniškim odsotnostim ter k slabi morali, in pa kadrovska popolnjenost vojske z ljudmi, ki so se bojevali za JLA ali pa so bili nekoč agenti Udbe.

Dodatna vprašanja glede naštetih problemov vojske in ocenjevanja vodilnih poveljniških kadrov smo poslali tudi na obrambno ministrstvo. Na odgovore še čakamo.

M. P.