fbpx

Slovenska vojska je polna ljudi iz JLA in agentov UDBE

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je na izredni seji o pripravljenosti Slovenske vojske dejal, da je le-ta že tretje leto zapored na najnižji ravni. Predsednik SDS Janez Janša pa je Pahorjevo poročilo komentiral z besedami, da “v tem trenutku ni države, v kateri bi vrhovni poveljnik lastno vojsko ocenil z nezadostno oceno, kar pomeni, da mora biti stanje izjemno alarmantno”.

Državni zbor nadaljuje z izredno sejo, na kateri prisotni razpravljajo o predlogu priporočila vladi v zvezi s stanjem v Slovenski vojski. Poslanci so sejo o stanju v SV začeli minuli teden, ko so sklenili, da od predsednika republike Boruta Pahorja zahtevajo stališče o stanju pripravljenosti SV. Tega je Pahor že podal in tudi predstavil poslancem.

Predsednik republike Borut Pahor je pred poslanci dejal, da je Slovenska vojska je že tretje leto zapored na najnižji ravni pripravljenosti. Po njegovem je potrebno sprejeti ukrepe za izboljšanje njene pripravljenosti. Predlagal je posodobitev celotnega varnostnega sistema, pri čemer je pozval k političnemu soglasju. Vladi in parlamentu, vladajočim in opozicijskim poslancem je predlagal, da se skupaj posvetijo tej nalogi, ki je zaradi finančnih sredstev izredno nehvaležna. “Odločitev za vzdržno povečevanje proračunskih sredstev je mogoča samo pod pogojem, da bosta politika in javnost prepričana, da bo vsak evro naložen v posodobitev, naložen v nujne in koristne izdatke za varnost. Brez takega načrta politični dogovor ni mogoč,” je dejal.

Vojska na robu zmogljivosti
Pahor ocenjuje, da je za ohranitev in okrepitev varnosti države v širšem smislu odločilnega pomena dejstvo, da Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, je pa zaradi okrepljenih posrednih in neposrednih terorističnih napadov in humanitarne in begunske krize bolj izpostavljena. Kot je poudaril, je situacija še vedno obvladljiva, a je Slovenska vojska dosegla končne zmogljivosti. Kot kritično je ocenil, da mora vojska posegati v strateške zaloge streliva, kadrovska popolnjenost je zmanjšana za polovico, del vojaške tehnike je zastarel. “Pozitivno je večje število vaj in usposabljanj s tujimi oboroženimi silami,” je dodal predsednik.

V vojski ljudje iz JLA in Udbe
Poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je problem Slovenske vojske razdelil na pet točk. Med ključne spada katastrofalna kadrovske politika, saj vojsko zapuščajo vojaki, ki jih ne zamenjajo novi in mladi vojaki. “V kolikor generalštab temu ne naredi konca, bo slovenska vojska posledice trpela še desetletja.” Druga ključna zadeva je po oceni Mahniča slaba plačna politika generalštaba, ki prispeva k številnim bolniškim odsotnostim ter k slabi morali. Med bistvene slabosti vojske je prištel tudi kadrovsko popolnjenost vojske z ljudmi, ki so se bojevali za JLA ali pa so bili nekoč agenti Udbe. Številni vojaki delujejo tudi kot vojaški izvedenci, katerih mnenja služijo sodiščem kot podlaga za oproščanje vojnih agresorjev.

Cerar in Mramor sta grobarja SV
Zaradi tega Mahnič apelira, da na področju kadrov in napredovanja v SV potrebujemo resno reformo. Osebno in v SDS si želimo, da predsednik vlade in finančni minister prisluhneta tem potrebam. Ti ljudje so grobarji obrambnega sistema,” je dejal. Po njegovem Cerar in Mramor nista zagotovila potrebnih sredstev v proračunih za naslednja leta. “Obrambni resor je preživel skoraj 50-odstotno znižanje sredstev. V takšnem stanju vojska ne more delovati in daje prej vtis milice, in ne bojne pesti, kot bi morala biti,” je o pripravljenosti vojske še dejal poslanec Mahnič. Slovenija se po bojni efektivnosti namreč uvršča na 49. mesto.

Mahnič je opozoril še na sodelovanje SV pri odkritju spomenika zločincu Ivanu Mačku, ki je po vseh mednarodnih standardih vojni zločinec, saj je zločine priznal tudi sam. “Postavlja se vprašanje, kakšne so vrednote te vojske,” je dodal.

Še vedno več vojakov vojsko zapusti, kot se ji pridruži
Ministrica za obrambo Andreja Katič je v poročilu stanja dejala, da na ministrstvo za obrambo že izvajajo strateški pregled obrambe, prenavljajo normativne strateške dokumente, z zavezniki pa pripravljajo paket sprememb. Hkrati je priznala, da v okviru obstoječih javnofinančnih možnosti ni mogoče zagotoviti dodatnih sredstev, zato se zavzema za zagotovitev stabilnega vira financiranja, ki bi zavezoval vse vlade. Kot je dejala Katičeva, na ministrstvu že od lanskega leta izvajajo ukrepe za zaposlovanje, “vendar še vedno več kadrov zapusti vojsko, kot jih vanjo pride”.

Stanje alarmantno, zgodilo se ni nič
Predsednik SDS Janez Janša je na Pahorjevo stališče reagiral z besedami, da “v tem trenutku ni države, v kateri bi vrhovni poveljnik ocenil lastno vojsko z nezadostno oceno, kar pomeni, da mora biti stanje izjemno alarmantno. Ko je v javnost prišla ocena, da je vojska nezadostna, se ni zgodilo nič.” To tudi ni povzročilo alarma v slovenskih medijih. Po njegovem bi se moral sestati svet za nacionalno varnost. Kot je dejal, je sejo, na kateri je predsednik danes lahko izrekel nekaj tehtnih, a zaskrbljujočih besed, zagotovila šele opozicija.

“Čeprav je predsednik dejal, da Slovenija ni vojaško ogrožena, nas zgodovina uči, da se lahko stvari hitro obrnejo. Ponavadi napadejo, ko si šibak, ne, ko si močan,” je Janša primerjal sedanjo situacijo s tragično zgodovinsko primerjavo leta 1990, ko je Slovenija pred volitvami uspela oborožiti več sto tisoč mož, Milan Kučan pa je krajo orožja s strani JLA takrat zavlačeval tri ali štiri dni. Do agresije je prišlo kasneje, ko so oslabili obrambno moč države.

Glavna problema sta odnos in sporočila
Janša je izpostavil še primer na slovenskih sodiščih, kjer so oprostili generala JLA Berislava Popova, ki je porušil polovico Gornje Radgone in storil zločine proti civilnemu prebivalstvu. “Oproščen je bil zaradi častnikov Slovenske vojske, ki so bili v času agresije na isti strani kot Popov,” medtem ko osvoboditelje, kot je Tone Krkovič, preganjajo sodišča, ki jih vodijo osebe, kot je Branko Masleša, ki se je navduševal nad “tepihovanjem” vojske JLA nad Slovenijo, je o odnosu do pripadnikov Slovenske vojske povedal Janša.

M. P.