fbpx

“Vrata pravosodnega sistema so še vedno trdno zapahnjena”

Foto: Robert Fojkar Komac

“Slabo delovanje pravosodnih institucij vpliva na razvoj družbe in države, zato potrebujemo sodnike, ki so sposobni sprejeti odgovornost za storjene napake. Potrebujemo korenito reformo pravosodja, kjer se bo sodilo po črki zakona in ne po imenu obtoženca,” je na današnjem shodu pred Vrhovnim sodiščem RS zbrane nagovorila evropska poslanka Patricija Šulin. Poleg nje sta bila osrednja govorca na shodu še Boris Tomašič in Aleš Primc.

Kot pravijo v Odboru2014, so spremembe v slovenskem pravosodju nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji, zato je odbor oblikoval predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Ta paket zakonov je v prvi vrsti nujen za zaščito malega človeka pred pravosodno elito, ki misli, da lahko dela, kar hoče, in pri tem mnogokrat zlorablja zakone in celo ustavo.

Jutri bodo člani Odbora 2014 v Državni zbor RS vložili predlog zakona o javnosti in preglednosti sojenj, z zbiranjem podpisov za z njim povezan referendum pa bodo pričeli 11. aprila.

Patricija Šulin (Foto: TW)

Patricija Šulin (foto: Twitter).

Sodniki naj sprejmejo odgovornost za napake
Evropska poslanka Patricija Šulin je v svojem nagovoru sporočila, da je Evropsko sodišče za človekove pravice v svojih odločitvah ugotovilo že več kot 300 kršitev človekovih pravic s strani slovenskega pravosodja. “Slabo delovanje pravosodnih institucij vpliva na razvoj družbe in države, zato potrebujemo sodnike, ki so sposobni sprejeti odgovornost za storjene napake. Potrebujemo korenito reformo pravosodja, kjer se bo sodilo po črki zakona in ne po imenu obtoženca,” je dejala Šulinova in se dotaknila nedavnih podtaknjenih afer, ki ponovno sprožajo postopke za potvarjanje zgodovine.

Krkovič se je zahvalil za podporo
Predsednik Odbora2014 Aleš Primc se je dotaknil nedavnega zaslišanja Antona Krkoviča s strani sodnice Deše Cener zaradi sestrelitve helikopterja JLA v osamosvojitveni vojni. “V Bosni so se dogajale grozljive reči. To bi se lahko zgodilo tudi v Sloveniji, če ne bi bilo Krkoviča in tisočih pogumnih ljudi,” je Primc izpostavil pomembnost Krkovičevega doprinosa za osamosvojitev Slovenije. Zbrane je povabil tudi na sobotni protest, ki bo na Trgu republike.

M. P.