fbpx

Vrnitev med države zahodne civilizacije

Mike Pompeo in Janez Janša. Foto: STA.

Prejšnji četrtek je Slovenijo v okviru svoje evropske turneje obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, kar je bil prvi ameriški obisk na tako visoki politični ravni po letu 2008. S tem se naša država zunanje-politično končno vrača v zahodnoevropski okvir.

Slovenski premier Janez Janša in njegov visoki gost, ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sta na Bledu potrdila dobre odnose med državama in skupne vrednote. »Naše prijateljstvo in strateško partnerstvo raste,« je zatrdil Pompeo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njegov obisk okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA. Ob robu pogovorov sta minister za zunanje zadeve Anže Logar in državni sekretar Pompeo podpisala skupno izjavo Republike Slovenije in Združenih držav Amerike o varnosti tehnologije 5G.

Janša: Hvaležni ZDA za pomoč Evropi
Premier Janez Janša je na novinarski konferenci, ki jo je imel po pogovorih skupaj z državnim sekretarjem Pompeom, dejal, da je bila Slovenija še pred 32 leti del totalitarne Jugoslavije. »Vila, v kateri danes gostimo ta visoki obisk, je služila slovenski komunistični eliti, medtem ko smo bili drugi v zaporih komunističnega režima. Na sto tisoče naših rojakov je bilo takrat razseljenih po Zahodni Evropi, v Severni in Južni Ameriki in Avstraliji. Danes je Slovenija samostojna demokratična republika, kar je rezultat našega boja za svobodo, vladavino prava, človekove pravice in demokracijo. Vendar ta boj ne bi bil uspešen, če sočasno ne bi bila izbojevana zmaga svobodnega zahodnega sveta z ZDA na čelu nad sovjetskim režimom, ki je z izvozom totalitarizma za slabega pol stoletja razdelil Evropo z železno zaveso in prizadejal smrt in gorje stotinam milijonov ljudi.«

Ob tem je dodal, da smo Slovenci hvaležni ZDA za njihovo dvakratno obrambo in reševanje stare celine v prejšnjem stoletju, najprej pred nevarnostjo grozot nacizma in nato pred tiranijo komunizma. »Fašizem, nacizem in komunizem so slovenskemu narodu povzročili veliko gorja in rane, ki jih še vedno celimo.« Pri tem se je zahvalil ZDA, ker so dale »sto tisočim našim rojakom zatočišče, ko so v prejšnjem stoletju v svobodnem svetu iskali varnost in svobodo zase in za svoje otroke«. »Danes je Slovenija članica EU in zveze NATO. Prizadevamo si, da bi bili znotraj zavezništva kredibilen partner in da bi bil hkrati naš glas upoštevan.« Po Janševih besedah v prizadevanju ZDA vidimo »podporo vrednotam svobode, vladavine prava, človekovih pravic, človekovega dostojanstva in temeljnih svoboščin oziroma nadaljevanje politike, ki je omogočila padec berlinskega zidu, železne zavese in vnovično svobodno sodelovanje in povezovanje evropskih narodov«.

Za tesnejše partnerstvo med ZDA in Evropo
Aktualne razmere v svetu po Janševem mnenju kličejo k še tesnejšemu partnerstvu med Evropo in ZDA ter h krepitvi globalne vodstvene vloge transatlantske skupnosti. V zvezi s tem je predstavil ameriškemu gostu prednostna področja slovenskega predsedovanja Svetu EU prihodnje leto, kamor je naša država dodala tudi  vzpostavljanje kapacitet za soočanje s kriznimi situacijami, kakršne so pandemija ali kibernetski napadi. »Slovenija si bo vseskozi, še posebej pa med našim vodenjem EU prizadevala za nadaljnje tesno sodelovanje EU z ZDA,« je poudaril Janša. Prav tako je opozoril, da sta sogovorca posebno pozornost namenila tudi Severnoatlantskemu zavezništvu. »Vidimo ga kot najbolj trden temelj evropsko-ameriških odnosov. Strinjala sva se s pomenom nadaljnje delitve bremen med zaveznicami.« Slovenija je namreč v zadnjih mesecih naredila nekatere korake, na podlagi katerih bo vse tisto, kar so vlade obljubljale od leta 2014 v smislu izpolnitve obveznosti, tudi naredila. Ocenila sta  tudi dosedanje dvostransko obrambno in vojaško sodelovanje, ki poteka od leta 1994, ko je Janša kot takratni obrambni minister, podpisal dogovor o vojaškem sodelovanju z ZDA, in izrazila interes za poglobitev tega sodelovanja.

Bela hiša. Foto: EPA.

»Upoštevati strateški interes naše civilizacije«
Govorili so tudi o geopolitičnih temah. Pri tem je Janša izpostavil proaktivni ameriški pristop glede energetske varnosti v Srednji Evropi, ki se izkazuje tudi z močno podporo povezavam, kot sta Pobuda Tri morja in Partnerstvo za čezatlantsko energetsko sodelovanje. Po Janševem prepričanju je izmenjava stališč o mednarodnih temah potrdila, da Slovenija in ZDA delijo podobne ali enake poglede na vrsto vprašanj, vključno z razmerami na Zahodnem Balkanu, ki bo tudi ena od prioritet v času vodenja EU. Govorili so tudi o odnosih s Kitajsko in z Rusijo. Janša: »V teh odnosih moramo iskati in upoštevati strateški interes naše civilizacije, ki temelji na vrednotah varnosti, svobode, vladavine prava in demokracije. Ta načela naj bodo temelj usklajevanja in iskanja skupnih stališč med EU in ZDA v odnosu do Ruske federacije in Kitajske.«

Ob tem je slovenski premier poznavalsko dodal: »Če smo v obdobju hladne vojne verjeli, da je največja nevarnost jedrski spopad in uničenje velikega dela planeta, danes obstaja še bolj kompleksna grožnja hibridnega napada oziroma kombinirana uporaba kibernetskega in biološkega orožja, elektromagnetnih udarov in uporabe klasičnih armad. V nasprotju s splošnim zavedanjem te nevarnosti v času hladne vojne je danes ozaveščenost ljudi o tej nevarnosti na Zahodu bistveno manjša oziroma je zelo nizka kljub bolečim izkušnjam zadnje pandemije. In ta nizka ozaveščenost nevarnost nesorazmerno povečuje. Zato ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti s to kompleksno grožnjo tako v smislu odvračanja kot v smislu dejanske možnosti obrambe. Slovenija je pripravljena prispevati tudi svoje napore za to, da bomo tu uspešni.«

Skupna izjava in gospodarsko sodelovanje
Poseben poudarek obiska pa je bil namenjen kibernetski varnosti. Zato sta državi podpisali skupno izjavo o varnosti omrežij 5G. Izjava opredeljuje več varnostnih pogojev pri vzpostavljanju telekomunikacijskega omrežja prihodnje generacije, predvsem tega, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje ter zagotoviti spoštovanje intelektualne lastnine. Po Janševem prepričanju bosta s tem obe državi »okrepili tako nacionalno varnost, povečali blaginjo in ohranili odprtost naših družb«. Podpis te izjave pa bo po mnenju Pompea pomagal naši državi, da bo s tehnologijo 5G država varna«. Pomagala bo tudi slovenskim tehnološkim podjetjem pri njihovem razvoju in odpiranju poslovnih priložnosti. Podpis te izjave pa je seveda naletel na kritike predstavnikov tranzicijske levice, ki so našo državo v zadnjih letih zunanjepolitično usmerili k nekdanji politiki »neuvrščenosti«, še bolj pa k nedemokratičnima državama Rusiji in Kitajski.

ZDA so tretji najpomembnejši naložbeni partner v Sloveniji, še veliko pa je neizkoriščenega potenciala zlasti na področju krepitve trgovinskih tokov. Ob obisku ameriškega državnega sekretarja je bilo zato veliko govora o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama tako na energetskem kot tudi na tehnološkem področju. Pompeo se je sešel še s predstavniki slovenskih energetskih podjetij in z za to pristojnimi predstavniki slovenske vlade. Več o geopolitičnem pomenu njegovega obiska v Sloveniji pa lahko preberete v intervjuju z diplomatom in nekdanjim veleposlanikom v ZDA dr. Božom Cerarjem, ki ga objavljamo v tej številki Demokracije.

Metod Berlec