Vse kaže, da celovite pokojninske reforme Mesec ne bo izpeljal

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec (Foto: STA)

Evropska poslanka Romana Tomc je kot sopredsedujoča skupini za demografijo v Evropskem parlamentu naslovila na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca pismo z željo po pojasnilu glede pokojninske reforme.

Pred nedavnim je namreč od novinarke nacionalnega medija prejela povabilo h komentiranju predloga pokojninske reforme, žal pa te informacije o novi reformi še nikjer ni zasledila. V izjavah za medije, ki jih je dal minister Mesec, napoveduje možnost dveh modelov reforme – prenovo zdajšnjega sistema ali pokojninski sistem, postavljen na novo in temelječ na univerzalnem temeljnem dohodku za upokojence. Glede na razvoj dogodkov in izkušnje ob prenovah pokojninskega sistema v preteklosti se pojavlja utemeljeni pomislek, da celovite pokojninske reforme minister ne bo izpeljal.

Ker več podrobnosti ni nikjer na voljo, gospa Tomc pa potrebuje te podatke za pojasnila v EP, je ministra prosila, da ji posreduje Belo knjigo o pokojninah, ki se običajno pripravi pred vsako reformo, in ji odgovori na nekaj vprašanj v zvezi z reformo, namreč in v javnosti kroži kup informacij, ki pa jih ministrstvo ni ne potrdilo ne zavrglo.

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: STA)

Vprašanja in samo pismo si lahko preberete spodaj.

Sara Kovač