fbpx

Vse v smeri, da napad na sodnico Danielo Ružič ostane neraziskan; iščejo se “žvižgači” – “vpogledovalci” v njeno zdravstveno kartoteko!

Daniela Ružič (Foto: Socialna omrežja)

Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše spletni Večer in dodaja, da naj bi bil nadzor povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič. Vse kaže, da želi politika primer napada prikriti, morebitne žvižgače pa kaznovati.

Sodnico Danielo Ružič so sredi junija reševali v mariborskem kliničnem centru, kamor so jo pripeljali s polomljenima rokama, obraznimi kostmi in lobanjo. Na Nova24TV smo med prvimi poročali, da je bil v ozadju najverjetneje zasebni motiv in ne nujno politika ali maščevanje zaradi dela sodnice.

Toda še preden smo razkrili najverjetnejši motiv za napad na sodnico, je celoten politični vrh pričel z obsodbami in ceneno propagando, ki ni imela ničesar skupnega z realnostjo. Tokrat naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Foto: Socialna omrežja

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora Večeru potrdili. Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5.000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko. Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Vse se pelje v smeri, da primer ostane neraziskan
Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja “uradno” neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca. Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata “gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem”. S Policijske uprave Maribor so takrat sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin ter izvajajo druge operativne ukrepe.

Peter Truden