Za inšpekcijske nadzore RTVS skrbijo nekdanji “neodvisni” novinarji?

Foto: STA

Na RTV je danes prišel inšpektorat za kulturo in medije, ki spada pod okrilje ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica iz kvote Levice Asta Vrečko in ki je pripravilo zakonodajne spremembe za “depolitizacijo” RTV, poroča Siol. Septembra je inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija opravil tudi že inšpektorat za delo, ki ga vodi vršilec dolžnosti Luka Lukić – ta je položaj sredi septembra prevzel na predlog ministra za delo Luke Mesca, sicer pa je nekdanji novinar RTV Slovenija in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

“Z zakonom hočemo RTV Sloveniji vrniti avtonomijo, da bo lahko uresničevala zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja,” so pred časom sporočili z Ministrstva za kulturo, kjer so pripravili zakonodajne spremembe za “depolitizacijo” RTV. Po neuradnih informacijah Siola naj bi bile predmet inšpekcijskega nadzora tudi določene oddaje na RTV Slovenija, in sicer naj bi šlo za okroglo mizo, oddajo, ki je govorila o spremembah omenjene zakonodaje. Naj bi torej inšpekcija po nareku ministrice Aste Vrečko posegla v uredniško politiko javne RTVS?

Novinar Bojan Požar je na Twitterju zapisal, da je prijavo na inšpektorat za kulturo in medije napisala nekdanja “neodvisna” novinarka in sedanja poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Inšpekcija ni ugotovila kršitev in je po dveh urah pregleda zapustila prostore javne radiotelevizije, je še navedel. Na inšpektorat smo glede nadzora poslali vprašanja, odgovorov še nismo prejeli. Videti je torej, da za inšpekcijske nadzore na RTVS skrbijo nekdanji “neodvisni” novinarji javne radiotelevizijske hiše – na vprašanje, ali je Luka Lukić zaradi svoje nekdanje zaposlitve na RTV in vodenja sindikata v konfliktu interesov, so Siolu na inšpektoratu za delo sicer odgovorili: “Nadzor Inšpektorata RS za delo pri subjektu RTV SLO še poteka, tako vam več informacij za zdaj še ne moremo posredovati. Glede ‘konflikta interesov’, ki ga omenjate, pa pojasnjujemo, da vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja inšpekcijskih nadzorov ne izvaja, prav tako ne vpliva na njihov potek.”

Sara Kovač