fbpx

Za Mesca je davčna reforma, ki niža plače, “del rešitve”.

Minister za delo Luka Mesec (Foto: STA)

Minister za delo Luka Mesec je na novinarski konferenci sporočil, da bo višina minimalne plače odslej 878 evrov neto in je višja za točno 100 evrov neto. Kar preseneča, je dejstvo, da je Mesec povedal, da kot rešitev za ostale plače vlada vidi novo davčno reformo, ki je pomembno znižala plače reforme Janševe vlade, ob tem pa so novinarji ostali tiho. Večkrat smo že pojasnili, na kakšen princip bo delovala nova davčna reforma in da bodo plače v prihodnosti nižje in ne višje, kot trdi Golobova vlada. Obenem pa to davčno reformo pozdravljajo tudi v ZSSS, ker vedo, da se bo plača znižala in je to le “zapakirano v celofan”. Zakaj bi sicer lani nasprotovali Janševi davčni reformi, ki je dejansko vsem zvišala plače?

“Le pri nas lahko @LukaMesec prijavi, da je del rešitve za plače, ki so višje od minimalne, Golobova dohodninska reforma (ki je pomembno ZNIŽALA plače reforme Janševe vlade) in ga mediji ne raztrgajo. Večina težav, ki jih imamo, je posledica koketiranja medijev s skrajno levo politiko,” je na Twitterju zapisal politični analitik Mitja Iršič. Njegov komentar je sledil po tem, ko je minister Luka Mesec na novinarski konferenci javno dejal, da je Golobova davčna reforma, za katero je jasno, da bo plače nižala, “rešitev” za plače, novinarji pa ob tem niso reagirali, kot bi bilo v tem ključnem trenutku potrebno. Zvesti Golobovi psi lajajo le, ko je to njim v korist. Enako kot ZSSS, ki so lani napadali zakon o dohodnini, ki bi zvišal plače vsem, češ, kdo bo pa prispeval v fiksus. Formula je jasna – višanje plač morajo kriti delodajalci, ne pa država (tako, da bi manko v fiskusu krili z manjšo javno porabo).

Ob Meščevih besedah na novinarski konferenci, ko je za rešitev za plače predlagal oziroma dejal, da so v Golobovi vladi delne rešitve že sprejeli, ni nihče od medijev komentiral. Mesec pa je samozavestno nastopil, češ da je to rešitev, čeprav smo v preteklosti že večkrat pojasnili, da se bodo z reformo plače nižale in ne višale. Še več, na to je opozorila tudi javna televizija v preteklosti, pa vendar tokrat nihče ni pisnil. Spomnimo, da je takrat na to opozoril tudi Iršič, ki je na Twitterju zapisal: “Hej ljudje, a vam je zdaj končno jasno? Mediji niso na vaši strani. Leve politične stranke niso na vaši strani. Sindikati niso na vaši strani. NVOji niso na vaši strani. Gre za aktivno zaroto proti vam, zaradi katere boste čez 10 let Višegrajce gledali v hrbet.

ZSSS so nasprotovali Janševi reformi, ki bi vsem zvišala plače – tokrat pa jo pozdravljajo  
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozdravljajo novo določen znesek minimalne plače pri 878 evrih neto, saj v večji meri sledi zahtevam, ki so jih podali v okviru pogajanj na Ekonomsko-socialnem svetu. Kar posledično pomeni, da se strinjajo tudi z Golobovo davčno reformo, ki bo prinesla NIŽANJE plač, kar pa sovpada z njihovim načrtom za praznjenje žepov ljudi, zaradi katerega so lani nasprotovali Janševi davčni reformi, ki bi plače dejansko zvišala. Glede na to, da bodo na slabšem celo tisti, ki prejemajo minimalno plačo, je prav absurdno, da prav sindikati, ki naj bi bili na strani delavcev, to predlagano novelo zagovarjajo. Spomnimo, da je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič v preteklosti tudi sama priznala, da ljudem ne zna razložiti, zakaj niso navdušeni za spremembo, ki bi ljudem prinesla večji neto prejemek v Janševem mandatu. Pa vendar je slika jasna, cilj je polnjenje državnega proračuna in financiranje NVO na račun praznjenja žepov ljudi, medtem ko osrednji mediji s pristranskim poročanjem skušajo zakriti pravo sliko.

Sindikalistka Lidija Jerkič podpira nižanje plač delavcev? (Foto: STA)

Že pri napovedih nižanja plač in višanja davkov je o tem teklo veliko debat, v katerih so sodelovali gospodarski in finančni strokovnjaki in pri tem večkrat poudarili, kako škodljiva je predlagana davčna reforma ne le za ljudi, ampak za celotni gospodarski sektor. Predvsem spravlja v slabo voljo tiste davčne zavezance, ki bi jih spremembe oziroma dvig davkov pripravil do tega, da se preselijo v drugo, davčno bolj ugodno državo. Vendar pa ne gre le za potencialno selitev teh davčnih rezidentov v tujino ali ustavno sporno razlikovanje med davčnimi zavezanci. Nekateri ukrepi so nepotrebni, nekateri pa tudi škodljivi.

Ana Horvat