fbpx

Ženske, za islamsko skupnost ste “organizacijska težava”

Ženske niso bile zaželjene pri prvi petkovi molitvi.

“Ker za ženske ni obvezna in smo vedeli, da pride veliko število ljudi, smo jih izključno iz organizacijskih razlogov prosili, da se molitve ne bi udeležile,” je pojasnil tajnik slovenske islamske skupnosti Nevzet Porić. Ob tem je dodal, da “nekateri očitno iščejo samo senzacije” in zanikal, da bi šlo za diskriminacijo. Po novem so zaradi medijskih objav prepoved spremenili v priporočilo, saj te predstavljajo organizacijsko težavo. Odzivi feminističnih gibanj, Varuha načela enakosti in Varuha človekovih pravic, bodo prav gotovo zanimivi.

V ljubljanski džamiji, ki je bila zgrajena v okviru Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, so danes ob 12.30 opravili prvo molitev. Po besedah generalnega tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića se je zbralo od 3 do 4 tisoč ljudi, vse pa je minilo brez večjih zapletov, saj ženskam sprva ni bilo dovoljeno priti na dogodek, nato pa so prepoved spremenili v priporočilo. Odziv javnosti je bil namreč prehud.

Mnoge je sicer zmotil zapis na Facebook profilu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, kjer so sporočili, da zaradi gneče, ki jo pričakujejo, ni predvideno, da bi se molitve udeležile ženske. Po Porićevih besedah je tedenska petkova molitev obvezna za moške, za ženske pa ni obvezna, čeprav se je lahko udeležijo.

Porić je prepoved spremenil v priporočilo tudi na svojem Facebook profilu.

“Ker za ženske ni obvezna in smo vedeli, da pride veliko število ljudi, smo jih izključno iz organizacijskih razlogov prosili, da se molitve ne bi udeležile,” je pojasnil Porić za STA. Ob tem je dodal, da “nekateri očitno iščejo samo senzacije” in zanikal, da bi šlo za diskriminacijo, čeprav je ta vidna iz vesolja.

Današnja molitev, na katero so v skladu s tradicijo pozvali tudi preko zvočnikov, po besedah Porića sicer pomeni, da so začeli džamijo redno uporabljati. Tako je ob 15. uri v njej že potekala naslednja molitev. Muslimani namreč molijo petkrat na dan.

Rok Krajnc