Začela se je preiskovalna komisija v zadevi Kangler: Razkrite bodo zlorabe pravosodja, vplivanja na policijo, na tožilce in na sodnike!

Foto: Demokracija

Preiskovalna komisija bo od različnih institucij zahtevala dokumentacijo vezano na Franca Kanglerja, od Arhiva Republike Slovenije pa vso arhivsko dokumentacijo, v kateri se omenja nekdanjega agenta Službe državne varnosti Janeza Žirovnika, ki je danes sodnik.

Včeraj se je na prvi, konstitutivni seji, sestala parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Preiskovalno komisijo vodi poslanec SDS Žan Mahnič.

“Danes smo imeli javni del zasedanja, kjer smo se seznanili z ustanovitvijo te preiskovalne komisije, našteto je bilo, s kakšnim namenom smo se ustanovili, in sicer gre za preiskavo sumov zlorab pravosodja, sumov vplivanja na policijo, na tožilce in na sodnike v primeru Franca Kanglerja,” je včeraj povedal poslanec Mahnič in dodal, da glede na vso dokumentacijo, ki jo komisija že ima in glede na vse, kar so mediji že poročali “smo sprejeli sklep o izvedenih pripravljalnih preiskovalnih dejanjih.” Preiskovalna komisija je tako določila, da za namene preiskave od PU Maribor zahteva vso dokumentacijo, ki se nanaša na zadeve Franca Kanglerja. “Enako komisija zahteva vso dokumentacijo, vezane na Franca Kanglerja, od okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in od Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije. Prav tako pa zahtevamo dokumentacijo, ki se nanaša na zadeve Franca Kanglerja od okrožnega sodišča v Mariboru, od okrajnega sodišča v Mariboru, pa tudi od Vrhovnega sodišča RS, je naštel Mahnič. Dodal je še, da bo komisija od Arhiva Republike Slovenije zahtevala vso arhivsko dokumentacijo, v kateri se omenja nekdanjega agenta Službe državne varnosti Janeza Žirovnika, ki je danes sodnik.

Janez Žirovnik in njegova žena Cvetka Žirovnik.

“Komisija je nekaj materiala za svoje delo že zbrala, in sicer smo vpogledali v gradivo, ki bo tudi podlaga za prvo ponedeljkovo zaslišanje, to pa je magnetogram 1. nadaljevanja 12. nujne seje komisije za peticije z dne 20.1.2016, magnetogram 1. točke dnevnega reda 8. seje KNOVS z dne 10.4. 2019 in magnetogram 2. točke dnevnega reda 11. seje KNOVS z dne 4.6.2019. Prav tako smo vpogledali v knjigo Zorana Šariča Županov boj – Franc Kangler zakulisje osebne in politične apokalipse, vpogledali smo tudi v gradivo Kangler Franca, ki je dostopno v internem sistemu UDIS in v gradivo Franca Kanglerja, ki je na vpogled v varnostnem območju v arhivu preiskovalne komisije,” je naštel poslanec Mahnič. Kot je pojasnil, je preiskovalna komisija sprejela tudi sklep, da je na seznamu zaslišanih prič Franc Kangler, “tako da bo v ponedeljek ob 8. uri zjutraj prvo zaslišanje, kjer bo Kangler nastopil bo kot priča.” Predsednik preiskovalne komisije je še napovedal, da bo preiskovalna komisija po zaslišanju opravila še eno zasedanje, kjer se bodo dogovorili o dodatno vabljenih pričah.

Foto: STA

“Morda je malce nenavadno, da komisija po 14 dneh od ustanovitve začne z zaslišanji, ampak to je način mojega dela, da nalogo opravim hitro in učinkovito ter skladno s pravili, ki veljajo,” je povedal Mahnič in dodal, da je bila danes sklicana seja glede na gradivo, ki je na voljo. “Morda je delo pri moji komisiji nekoliko lažje od dela ostalih komisij, kajti druge komisije morajo čakati na gradiva mesece in mesece, pri nas pa je nekaj gradiva že bilo na voljo,” je še povedal Mahnič, ki je še povedal, da vsak od članov komisije lahko predlaga dodatni seznam vabljenih prič.

Demkoracija

 

 • Čivko

  Toooo, končni rezultat pa mora biti RAZFUKANJE KOMUNISTIČNE REŽIMA !

  • Boy

   Civ civ, a si se ziv?!!!

   • Čivko

    Saj poznaš zgodbo o ptiču Feniksu.

 • macon

  Kaj se zdaj zajebava tale Mahnič, saj nam bo še zjebal komunizem?

  Opozicijo takoj ven iz parlamenta pa pozapret, če ne bodo nemudoma javno “revidirali” stališč! Kaj pa serjejo uglednim modrim starcem kot sta kučan in De la Terra in modremu vodji kamniškemu glumaču in tišlarju! V tej deželi namreč vladamo mi, ker če ne bi mi, bi kdo drug, to pa se nikoli ne bo zgodilo (prosto po Dolancu).

 • Janko Gedlicka

  Hvala bogu, tudi Nova 24 tv postreže z izvirnim humorjem. Že sam naslov pove kaj bo razkrito z zacetkom preiskovalne komisije. Torej tisto kar bo razkrito še ni razkrito. Očitno je naslov zapisal jasnovidec, ki vidi še nerazkrito.
  In kako se začne preiskovalna komisija.

 • piko8

  masleni: sfukat gaje treba!!
  Sfukat komunistično bando in to pri glavi Mafijakega Botra milana kurčana in navzdol vse do konca, do zadnjega žlahtnika!!!

 • Stajerka

  …..kontra komisija bi bila še bolj potrebna…..ZAKAJ JANKOVIĆU NE SODIJO???

 • est

  Včasih se fevdalni gospodje niso bali tlačanov, dokler so ti vpili. Vrag je vzel šalo, ko so obmolkni. Takrat tudi bič ne boli več. Šarec, pazi se, kmalu obmolknemo.

 • jan Gedli

  Ta zapis me malo spominja na čase delavskega samoupravljanja. V vsem moštvu gradiv, samoupravnih splošnih aktov, obrazložitvah, člankov v tovarniških glasilih, časopisov, ki so itak vsi bili pod patronažem SZDL (socialistične zveze delovnega ljudstva) je bilo ogromno kratic, sestavljenih iz prvih črk besed, iz katerih je kratica izhajala. Sam ljubi bog in tovariš Kardelj nista več vedela kaj pomenijo, samoupravljavci pa smo en drugemu na vse kriplje zavzeto razlagali.
  Ali bi bil kdo tako dober, pa bi mi pojasnil
  kaj je UDIS ?!
  Stric google mi je vrgel ven tudi tole: “Udis Gluten Free Foods, English Muffins White”

 • Miro Jereb

  Šarec pravi da je komisija spolitizirana ??? Me zanima, ko ga je žena napizdila zaradi lepe vohunke /v prostem času, amatersko/ ali ji je tudi rekel da je vse spolitizirala. ??? Zdej je serpentinšek še navaden f.k spolitiziral. hahahahaha

 • JANEZ GUS

  Prvo se naj vstanovi komisija zakaj se čarapanu ne sodi ali kje končajo obtožnice ali kaj dela policija ,tožilstvo.Narod je že davno sit komisij in zajebancije.Narod naj prime v roke vile in po njih.Ups,da ni to sovražni govor.Rdečuhi,ki ste si ga izmislili,boste prišli na svoj piknik-sovražni govor.

 • xtc

  Definitivno vse svinjarije in Žirovnikovo UDBo udejstvovanje na dan nato pa tožbe zopr njega in zapor.

 • karpelec

  Žan, počasi in temeljito, da bo za vsakim zaslišanim vidna in slušna ter smradna sled.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Mašinerija, ki jo je pognal mali iz Križevcev, je nezaustavljiva. Kot kombajn ločuje pleve od žita. Žito levo, plevel desno.

 • Vlado77

  Kučan pa pravi , da je sramota , da imamo danes politične procese v EU – mislil na katalonce. Sam pe je vpleten direktno in indirektno v hujše politične procese v Sloveniji, ki nikoli ni bila njegova politična opcija. Menda smo edina država EU,ki je zaprla voditelja največje stranke opozicije tik pred volitvami. Sam pregon pa se je vlekel čez več volitev in seveda vplival na vse volitve med tem razvlečenim procesom Patria. Kljub temu je SDS dobila veliko podporo kljub temu , da so vodjo stranke zaprli. Da je šlo za političen proces pa govori razveljavitev sodbe ne takrat še dokaj normalnem US. Danes bi sodniki US potrdili sodbo brez dokazov. Zadeva bi se končala šele v Strasburgu. Ta Kučan pa še vedno prinaša na dan zadeve proti Janši, ki so padle in nikoli dokazane – vključno s konstruktom KPK. Tudi Miro Cerar kot “vrhunski” pravnik izjavi , da je zadeva zastarala??In to kljub temu , da je JJ zahteval, da se na okrajnem sodišču po odločitvi US odloči . To je unikum , da obsojeni po padcu sobe zahteva da se dokončno odloči na nižjem sodišču. Namreč Janša je v vsakem primeru nedolžen- zakaj bi to sploh zahteval? Zastaranje je ustrezalo oblasti in partijskem spdnikom. Prav zaradi tega Miro Cerar izjavi , da se je kao izmazal. No Kučan je tudi edini nekdanji šef partije ,ki je ves čas politično aktiven. Nikjer v EU niti Rusiji tega fenomena ni. Ne samo aktiven.Režimski mediji ga hvalijo in povzdigujejo-kar je absurd brez primere. Gre za človeka ,ki je bil proti samostojni Sloveniji. Danes pa ga zanima Katalonija – kdo mu verjame?

  • Vera

   Verjamejo mu samo še priviligiranci .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!