fbpx

Zadeva Patria gre v ponovno sojenje na vrhovno sodišče

Foto: STA

Predsednik SDS Janez Janša je preko odvetniške pisarne Matoz na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti glede odločitev o zastaranju zadeve Patria. Vrhovno sodišče naproša, naj o zadevi prednostno odloča, saj ne želi, da bi kazenski postopek zastaral, je pojasnil odvetnik Franci Matoz.

Višje sodišče je namreč konec novembra lani zavrnilo pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o zavrženju zadeve Patria zaradi zastaranja, o katerem je odločila sodnica Tanja Lombar Jenko. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z argumentom, da se obdolženec v svojo škodo ne more pritožiti.

Višje sodišče se je sicer strinjalo s pritožnikom, da je bila pri odločitvi prvostopenjskega sodišča, ki je zadevo Patria zavrglo zaradi zastaranja, izkazana kršitev kazenskega prava po zakonu o kazenskem postopku. A po mnenju sodišča “ni nobenega dvoma, da gre za kršitev, ki je podana v korist obdolženca“.

Patria zastara šele leta 2017
Po mnenju Janše in Matoza je okrajno sodišče napačno uporabilo kazenski zakonik, ko je odločilo, da je kazenski postopek absolutno zastaral. Prepričana sta, da zadeva Patria zastara šele poleti leta 2017, medtem ko je po odločitvi okrajnega sodišča zadeva zastarala lani.

Sodišče ni priznalo pravice do pritožbe
Ob tem Matoz opozarja, da je višje sodišče kljub pritrditvi njihovemu stališču o absolutnem zastaranju zadeve šele dve leti po razveljavitvi na ustavnem sodišču, “zavzelo zelo čudno” in po njihovem popolnoma napačno stališče. Višje sodišče je namreč ocenilo, da Janša za vložitev pritožbe nima pravnega interesa.

Vsebinska odločitev je zasledovanje odločbe Ustavnega sodišča
Argument sodišča, da je za obdolženca vseeno, ali je oproščen ali pa se postopek zaradi zastaranja ustavi, je po Matozovih besedah zmoten. “Seveda gospod Janez Janša želi vsebinsko odločitev, saj je mogoča le oprostilna sodba in zato se z ustavitvijo postopka ne strinjamo,” je še pojasnil.

Matoz je prepričan, da “bo sodišče sledilo njihovim argumentom in razveljavilo odločitve okrajnega in višjega sodišča ter da bo naša stranka oproščena teh nesmiselnih obtožb”.

Odgovorni za škodo naj tudi odgovarjajo
Po oprostitvi sta Matoz in Janša že pred časom napovedala vložitev odškodninskih zahtevkov, ki da bodo uperjeni proti tistim, ki so za škodo odgovorni. Teh še niso vložili. Kot je danes povedal Matoz, bodo počakali na oprostilno sodbo.

M. P., STA