fbpx

Zadeva Trenta: Še eno levičarsko pogrevanje stare zgodbe, privlečeno za lase!

Simbolična fotografija

Delo v lasti Kučanovega tajkuna Stojana Petriča, člana Foruma 21, ki je tudi v policijski preiskavi, si je privoščilo še eno pogrevanje stare zgodbe, privlečene za lase. Pričakovano gre za Janeza Janšo, predsednika Slovenske demokratske stranke, tokrat pogrevajo Trento. Članek o tem je objavljen na Delovi spletni strani, objavljajo pa izraze, kot so “po naših neuradnih informacijah, menda, bojda, lahko bi se” in podobno.

Navajajo, da “bi se v kazenskem postopku lahko znašel tudi kupec nekdanje Janševe parcele v Trenti”, tožilstvo naj bi po njihovih “neuradnih podatkih” za kupca nekdanjih Janševih nepremičnin v Trenti zahtevalo “uvedbo preiskave zaradi suma o domnevnih nepravilnostih na dražbi, na kateri je kupil parcelo”. Šlo naj bi za Damjana Podjeda, lastnika družbe Nepremičnine d.o.o. V nadaljevanju nam postrežejo še s podatkom, da je specializirano državno tožilstvo v začetku februarja letos vložilo zahtevo za preiskavo “zoper eno fizično osebo za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti”. Oni pa vedo, da “gre ravno za Podjeda”. Zanimivo pri tem je še, da si ne upajo napisati niti imena vodje specializiranega državnega tožilstva, to je korupcijsko “kontaminiranega” Harija Furlana, za katerega smo prav v Demokraciji razkrili, da je del skupine, zadolžene za pregon SDS, njenega predsednika in drugih članov, po potrebi. Da gre pri tem za naročila omrežja, je jasno.

Delo na strani botrov iz ozadja
Pri tem se v Delu nekritično postavljajo na stran tistih botrov iz ozadja, ki skušajo v javnosti prikazati, da so bile nekdanje Janševe nepremičnine v Trenti, katerih del je tudi obala Soče, vredne le “okrog 15.000 evrov”. To je manj kot en (1) evro za kvadratni meter, s tem, da je v delu tudi stavbišče, nahaja pa se tudi v Triglavskem narodnem parku. Cena, po kateri bi po njihovem mnenju Janša “moral” prodati svoje nepremičnine, je smešno nizka. Zgolj za primerjavo – primer, ki še zdaleč ni osamljen. Država oziroma Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je v približno istem času za kvadratni meter močvirnatega zemljišča na obrobju Kočevskega roga, daleč stran od kakršne koli infrastrukture, zahteval 12 evrov za kvadratni meter. Ta isti sklad, ki spada pod okrilje Dejana Židana, predsednika SD, pa je pred kratkim podjetju Vernar Consulting okoli 6.000 kvadratnih metrov veliko parcelo v Spodnjih Gorjah v Triglavskem narodnem parku (TNP) ponudil za približno 270.000 evrov, kar pomeni, da bi za kvadratni meter zemljišča kupec moral plačati 45 evrov. Pri tem gre za zelo podoben tip zemljišč, čeprav skušajo mainstream mediji slovensko javnost prepričati, da gre v primeru nekdanje Janševe parcele za zaraščeno zemljišče. A tudi v primeru zemljišča v Spodnjih Gorjah velja podobno, kajti v podjetju Vernar Consulting je direktor Franc Černe med drugim dejal: “Štiri leta sem potreboval, da sem sklad končno pripravil na to, da nam je zemljišče ponudil. Gre za okrog 6.000 kvadratnih metrov zemljišča, delno gozd, delno travnik. V delu, ki je po namembnosti gozd, zaradi podlubnika in vetroloma ni več smrek in s tem tudi ne drugega drevja, je pa robidovje in trnje, ki se je zaraslo na izsekanem prostoru. Na delu, ki je travnik, pa se travinje zarašča z drevjem, predvsem s smrekami, in košnja ni več mogoča, ne da bi se prej vzpostavila travniška kultura.”

 

Zemljišče v Gorjah, ki ga država ponuja po 45 evrov za kvadratni meter, je torej še v bistveno slabšem stanju kot “Janševa parcela” v Trenti. A to še ni vse. Cena zemljišča v Gorjah se lahko v prodajnem postopku še zviša, ker to še ni prodano.
Janša zemljišče prodal še prepoceni
Povedano drugače: Janez Janša je glede na ravnanje sklada svoje zemljišče v Trenti prodal še prepoceni. Če sledimo logiki države, ki prek tožilstva preganja opozicijskega voditelja, je parcela v Trenti, ki jo Geodetski zavod RS (Gurs) ocenjuje na 21.000 evrov, v resnici vredna več kot 700.000 evrov. Če ni tako, potem bi morala država podjetju Vernar Consulting parcelo v Gorjah ponuditi za piškavih šest tisoč evrov. To se seveda ne bo zgodilo.

Primer Trenta se tako kot marsikaj drugega, kar je v povezavi z največjim opozicijskim liderjem v državi in najuspešnejšim predsednikom vlade v samostojni Sloveniji, vleče kot jara kača. Pričakovano pa se stvari vedno pojavijo pred volitvami in tudi tokrat nas Forum 21 in njegov vodja nista izneverila. Vendar pa so spet brcnili v temo. Spomnimo. Janša je nepremičnine v Trenti kupil leta 1992. Obsegale so zazidljivo parcelo s hišno številko in hišo tik ob Soči, v neposredni bližini avtokampa in večjega apartmajskega objekta. Lokacija je med najbolj atraktivnimi v Trenti, parcele posestva mejijo tudi na breg reke Soče. Za parcelo je odštel 1,32 milijona takratnih tolarjev, kar bi bilo vredno blizu 25 tisoč evrov.

Leta 2005 je Janša, ko je bil že predsednik vlade, omenjeno zemljišče prodal Eurogradnjam za 131 tisoč evrov, ta pa naprej Imosu. Glavni očitek Janši je bil, da je Imos preplačal zemljišče. Torej, po sodbi režimskih novinarjev in nekaterih kakor nadzornih institucij naj bi bila to korupcija. Janša naj bi po njihovem za nepremičnine preveč iztržil, pri čemer so zanemarili tako tržno vrednost kot tudi to, da so se cene na nepremičninskem trgu v zadnjih desetletjih bistveno spremenile. Navzgor seveda. Vendar pa so to zanemarili zgolj v primeru Janeza Janše. Svoje nepremičnine cenijo namreč drugače. Ali, če povemo drugače. Milan Kučan je nekdanjo družbeno (državno) hišo v Murglah kupil za pičlih 41.000 nemških mark. Preračunano v evre bi bilo to 20.500 evrov. Zanimivo bi bilo videti, ali bi Kučan to hišo danes prodal za to ceno? Janez Stanovnik, nekdanji predsednik zveze borcev, je namreč podobno hišo v Murglah prodajal za 420.000 evrov. Vprašanje na mestu pri tem je: Če se bi Kučan danes odločil za prodajo, ali bi ga Harij Furlan in pravosodje preganjala in mu očitala korupcijo?

demokracija.si