fbpx

Zahteva za sklic nujne seje o vprašljivih postopanj Državnega tožilstva in nekaterih državnih tožilcev

Ljubljana, Trg republike. Anis Ličina na protestnem shodu pred državnim zborom. (Foto: STA)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za pravosodje. Na nujni seji bodo člani odborov obravnavali vprašljiva postopanja Državnega tožilstva RS in določenih državnih tožilcev v javno odmevnih zadevah in ocenili potrebe po spremembi zakonodaje zaradi storitev, opustitev in javnih izvajanj Državnega tožilstva RS. Tu lahko omenimo primer obtožnice zoper Zorana Jankovića, kateremu je očitno precej naklonjena državna tožilka Blanka Žgajnar. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti niti na organizatorja nasilnih protestov, Anisa Ličino in na Zorana Stevanovića – vse kaže, da sta tudi onadva nedotakljiva.

Slovenska demokratska stranka je nujno sejo Odbora za pravosodje sklicala zaradi nekaterih nerazumnih in nenavadnih ravnanj Okrožnega državnega tožilstva. Že junija 2019 je bilo v nekaterih medijih mogoče zaslediti novico o tem, da bo tožilstvo vložilo novo obtožnico zoper župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića in sicer v zvezi s hladilno strojnico v Stožicah. Spletni portal Požareport je takrat zapisal, da iz omenjene obtožnice najverjetneje ne bo nič, saj je okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki vodi tudi ta primer, v preteklosti že večkrat povlekla poteze, ki so odločilno koristile prav Jankoviću. Iz medijev je mogoče zaslediti, da je ta ista tožilka, Blanka Žgajnar, poleg opisanega primera vodila tudi Jankovićev primer »farmacevtka«, pri kateri je Žgajnarjeva zamudila rok za vložitev obtožnice, zaradi česar je prišlo do razvpitega sodnega uničenja policijskih prisluhov, obremenjujočih za ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Drugega septembra 2021 je portal Prava.si objavil članek, v katerem je razkril povezavo med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, tožilko Blanko Žgajnar Tavš in njeno mamo, Katjušo Bašić. Članek se navezuje na članek spletnega portala Siol, ki je poročal, da je del kaznivih dejanj v zadevi domnevno fiktivnega najema parkirišč v Stožicah pred sodiščem zastaral. Sojenje se navezuje na leto 2010, ko je prišlo do podpisa domnevno fiktivne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov. Podjetje Grep je na podlagi tega postalo kreditno sposobno in je pri NLB najelo kredit, višji od 50 milijonov evrov, ki ni bil nikoli vrnjen. Na ta način je občina dobila možnost sofinanciranja iz evropskih sredstev in državnega proračuna v višini 1,8 milijona evrov. Obtožnica je bila sicer vložena 18. maja 2018, sklep o zastaranju dela očitanih kaznivih dejanj, pa po navedbah sodišča še ni pravnomočen. V zgodbi se je spet znašla tožilka Blanka Žgajnar Tavš.

Predobravnavni narok za Jankovića in osem soobtoženih v primeru očitanega oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi Stožice, tožilka Blanka Žgajnar (Foto: STA)

V Škandalu24 so odkrili, da je bila njena mama, Katja (Katjuša) Bašić do lanskega leta predsednica društva Združenja za moč, ki se predstavlja kot nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu. Njihovo osnovno poslanstvo je zagotavljanje celostne psihosocialne pomoči in podporo žrtvam spolnega nasilja. Le to je bilo ustanovljeno 29. novembra 1994, kjer je vse do lani predsedovala Bašićeva. Ljubljanska občina, na čelu katere je Janković, je do sedaj namenila društvu 224.989,77 evrov iz mestnega proračuna MOL, vse skupaj pa so do sedaj prejeli 997.557,92 evrov. Škandal24 navaja, da obstajajo indici, da je bilo društvo Bašičeve kljub prvotnemu namenu v resnici namenjeno za »čudna balkanska posla« njene hčerke, tožilke Blanke Žgajner Tavš.

Iz navedenega je razvidno, da v vseh odmevnih kazenskih zadevah Ljubljanskega župana Zorana Jankoviča kot tožilka nastopa ista tožilka, Blanka Žgajnar, kot tudi, da zaradi večkratnih, ponavljajočih se opustitev dolžnega ravnanja, v pomembnih in medijsko odmevnih kriminalnih zadevah ni prišlo do sojenja pred kazenskim sodiščem in da zaradi zavlačevanja s posameznimi procesnimi dejanji v nobenem od primerov zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića ni prišlo do obsodbe za očitana mu kazniva dejanja. In to ne iz razloga, ker ne bi bil podan utemeljen sum oziroma ker ne bi obstajali zakonski znaki za očitana mu kazniva dejanja, pač pa izključno iz procesnih razlogov, oziroma iz razloga zastaranja. Tudi ni mogoče mimo dejstva, da je vse primere Zorana Jankovića v delo prejela zgolj in samo tožilka Blanka Žgajner Tavš.

Nova24Tv je dne, 4.12.2020, povzela navedbe Ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je povedal, da mu je bilo s strani policije rečeno, da je tožilka Maja Ulčar policistom dejala, naj ne sanjajo o privedbi Anisa Ličine. Torej naj ne sanjajo, da bi ga ona procesirala, ko je bilo na tem, da ga je bilo treba pripeljati pred preiskovalnega sodnika. Po poročanju Požareporta naj bi bila omenjena tožilka Maja Ulčar, nečakinja odvetnika Mitje Ulčarja, sicer tesnega prijatelja Francija Perčiča, znanega kot svetovalca nekdanjega predsednika Danila Türka. Ličina je sicer stari znanec policije, ob trgovini z drogo ga povezujejo s tihotapljenjem prebežnikov, policisti pa so ga ovadili tudi zaradi organiziranja nasilnega protestnega shoda 5. novembra lani v Ljubljani.

Potem pa je tu še nenazadnje Zoran Stevanović, organizator anticepilskih protestov, ki so se tudi že sprevrgli v nasilne, nazadnje pa je gruča ljudi pobezljano stekla na ljubljansko severno obvoznico. “Namesto da razgrajate po ulicah, napadate zdravstvene delavce, novinarje in policiste, se javite kot prostovoljci za delo na covidnih oddelkih, delajte tam teden dni brez zaščitne opreme in dokažite Sloveniji, da verjamete v to, kar govorite,” je predsednik vlade Janez Janša odgovoril na grožnje, ki je za torek in sredo napovedal kranjski mestni svetnik. Takrat bodo namreč na Brdu pri Kranju pomembna zasedanja. “Večji kraval boste povzročili, bolj bo EU razumela in podprla ukrepe, ki jih bomo izvajali. Ozrite se naokrog in videli boste, da je po celotni EU še kar nekaj vam podobnih, ki izkoriščajo stisko ljudi, ovirajo zdravstvene ukrepe, delajo nerede in trdijo, da je zemlja ploščata. Res pa nikjer drugod osrednji mediji iz njih ne delajo herojev. To se dogaja samo v Sloveniji, zato imamo nižjo precepljenost od povprečja v EU in v boju z epidemijo plačujemo višjo ceno,” je Stevanoviću še zapisal premier in dodal, da množična zbiranja v njegovi organizaciji brez PCT-pogoja dodatno širijo virus po celi državi, povzročajo bolezen in smrti.

Janša je tudi izpostavil, da zaradi Stevanovića in njemu podobnih v Sloveniji nastaja velika gospodarska škoda,  posledica so višji stroški za zdravstvo, vse preventivne ukrepe in posledično je manj denarja za plače, pokojnine, vrtce, šole in bolnišnice. “Ravnanje, ki ga povzročate in celo vnaprej napovedujete oziroma z njim grozite v tem dopisu, kaže na utemeljen sum kaznivih dejanj, ki jih določajo 177., 297. in 354. členi KZ RS. Pristojni organi so dolžni ravnati v skladu z zakonom, sicer sami prevzemajo soodgovornost za posledice, ki jih povzročate,” je še poudaril – in glede naštetih členov Kazenskega zakonika RS, so nam potrdili tudi pravniki. vprašanje ob tem pa je, ka počne policija oziroma tožilstvo, so še dodali. Stevanoviću se namreč ne zgodi prav nič, razen da ga v predsedniško palačo povabi celo Borut Pahor.

Sara Kovač