fbpx

Zakaj je Nina Pirnat (ex NIJZ) nasprotovala omejevanju stikov med ljudmi? Ker smučarski klub Olimpija, kjer dela njena hči, še ni končal sezone?

Medtem ko se številni mediji sprašujejo o povezavah med mamo in sinom, ministrom za obrambo Matejem Toninom, mi pišemo o povezavah med mamo Nino Pirnat, ki je ob izbruhu epidemije koronavirusa vodila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in kariero njene hčerke, ki dela za Smučarski klub Olimpija, katerega dejavnost je prav organizacija zimskih športnih dogodkov in aktivnosti. Na najbolj množičnih se po informacijah naših bralcev zbere tudi po 300 otrok in staršev, kjer so lahko imeli sezono nemoteno do 8. marca, ko se se na Facebooku poslovili s posnetki s Krvavca. Vir, ki nas je na povezave obvestil, pa se sprašuje, ali “Pirnatova kot direktorica NIJZ ni bila posebej zainteresirana za odpoved dogodkov, ker bi to poseglo v prihodke njene hčere.” Informacije smo preverili tudi pri Pirnatovi, njena pojasnila objavljamo v posebnem okvirju.

V italijanski pokrajini Furlaniji Julijski Krajina, na katero meji cel zahodni del Slovenije, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) letos 22. februarja razglasili izredne razmere, STA je pisala: V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.” Za lažjo predstavo pod izsekom iz sporočila STA objavljamo tudi Googlov zemljevid, na katerem si lahko ogledate, kakšna je pozicija Furlanije Julijske Krajine napram Sloveniji.

Da je bilo materino neukrepanje na funkciji direktorice NIJZ dobro za hčerin posel v času omejitvenih ukrepov na zahodni meji in tamkajšnjih smučiščih, pričajo Facebook objave hčerinega delodajalca Smučarskega kluba Olimpija. Denimo tale, ki jo objavljamo na posnetku desno, datirana z 28. 2. 2020. Pri tem med Facebook objavami kluba ne najdemo niti ene odpovedi načrtovanih prireditev vse do 8. marca letos, ko so se poslovili s posnetki množičnega druženja na Krvavcu, ki smo jih objavili v začetku prispevka.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je razglasitev epidemije napovedal 12. 3. 2020.

Nina Pirnat, sicer aktivna članica stranke SD, ki je bila v času njenega vodenja NIJZ vladna stranka, je bila direktorica do 19. marca letos, ko jo je nova vlada, imenovana 13. marca, v kateri so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, razrešila. Pirnatova je sicer trenutno pri ministrstvu za zdravje vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorat za zdravstveno varstvo. STA je na dan razrešitve Pirnatove poročala o 319 okuženih.

Vprašanja Pirnatovi in njeni odgovori
Prvi sklop vprašanj smo na Nino Pirnat naslovili v nedeljo zvečer, ker se nekatera njena pojasnila niso ujemala z informacijami, objavljenimi na spletni strani Smučarskega kluba Olimpija, smo jo zjutraj prosili še za dodatna pojasnila.

Š24: Spoštovana gospa Nina Pirnat, pri vas želimo preveriti naslednje informacije, zato prosimo, da nam do ponedeljka, 6.4.2020 do 10. ure posredujete pojasnila na naslednja vprašanja:
– Ali drži, da je vaša hči vodja alpske šole pri smučarskem klubu, ki je 8.3.2020 na Krvavcu organiziral dogodek, na katerem je bilo več kot 300 otrok?
– Ali držijo informacije naših virov, da zato na funkciji direktorice NIJZ vladi niste predlagali zaprtja šol do tega datuma?
– Ali ste bili 8.3. 2020 na Krvavcu?

NP: Pojasnila Pirnatove objavljamo v celoti: “1. Ne drži, hči vodi tekmovalno skupino U10 pri SK Olimpija, ki 8.3.2020 ni organiziral nobene tekme.
2. Nikakor ne drži. O zapiranju šol v povezavi z alpskim smučanjem nikoli ni bilo govora.
3. Ne drži. 7. in 8.3. sem bila ves dan v službi zaradi epidemiološke situacije ZD in DSO Metlika, načrtovanja ukrepov za zmanjšanje socialne razdalje (8.3. je bil odpovedan koncert Stožice).”

Š24: Dodatna prošnja za pojasnila: “Spoštovana gospa Pirnat, hvala za pojasnila. V uredništvu hranimo še nekatere dodatne informacije, zato danes do 10. ure prosimo še za naslednja pojasnila:
– Prilagamo povezavo na Facebook stran SK Olimpija, kjer so 8.3. 2020 ob 16.uri objavili posnetke s Krvavca s sporočilom, da se končuje sezona:
https://www.facebook.com/skolimpija/photos/pcb.3589344504470373/3589338297804327/?type=3&theater. S posnetkov je razvidno, da je šlo za množičen dogodek, naši viri pripovedujejo o 300 udeležencih. Ali ne gre za dogodek, ki ga je organiziral klub, kjer dela vaša hči, ki je na spletni strani (https://www.smucarski-klub-olimpija.si/nasi-trenerji-in-ucitelji/) navedena kot vodja alpske šole?

NP: Dodatna pojasnila Pirnatove objavljamo v celoti: “Spoštovani:
1. Kakšne posnetke objavlja SK Olimpija, kdaj so nastali in kdaj jih je kdo objavil, ne morem komentirati.
2. Prav gotovo pa SK Olimpija 8.3. na Krvavcu ni organiziral nobene prireditve. Katere prireditve so se na navedeni dan odvijale na Krvavcu, in kateri klub jih je organiziral, si lahko ogledate na uradni spletni strani Smučarske zveze Slovenija.”

Demokracija.si