Starejšim omogočen brezplačen klepet

Datum:

Osamljenost starejših je eden najbolj perečih problemov med epidemijo. Zato sta Simbioza in Humanitarček vzpostavila ČvekiFON – brezplačni klepetalnik, namenjen klepetu starejših s starejšimi. Telefon deluje vsak dan med 8. in 20. uro, so zapisali na Simbiozi. Klic je brezplačen, za klepet pa naj starejši pokličejo na telefonsko številko 080 38 07.

Telefonska mreža oziroma klepetalnik je namenjen povezovanju starejših in spletanju socialnih vezi med njimi. Delovanje je varno, številka klicatelja in klicočega sta skriti. Telefon je namenjen klepetuljam, zgornje omejitve dolžine klica ni.

ČvekiFON deluje avtomatizirano, saj sam naključno izbira med prijavljenimi starejšimi v bazi. V kolikor nekdo nima časa za pogovor, izbere drugega. Ob tem na spletni strani projekta še opozarjajo, naj starejši, ko zaslišijo glasbo vztrajajo na liniji, saj mora ČvekiFON poiskati sogovornika.

Foto: Simbioza in Humanitarček

Vzpostavitev in delovanje brezplačne številke je omogočilo podjetje A1, projekt podprlo tudi MDDSZ
V bazo se lahko prijavijo vsi, ki pokličejo na brezplačno številko. Prijava je preprosta, iz baze pa se je mogoče kadarkoli izbrisati.

Starostniki se sicer poslužujejo kriznih linij, a jim pogovor s prostovoljci ne omogoča izgradnje socialne mreže, je pojasnila predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog. “Povsem laično: pogrešajo pogovore z vrstniki, s katerimi imajo veliko skupnih točk in tem za pogovore,” je dejala.

Vzpostavitev in delovanje brezplačne številke je omogočilo podjetje A1, sodelujejo pa tudi drugi operaterji. Projekt je podprlo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, še navaja Slovenska tiskovna agencija.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...