fbpx

Zakaj Masleša ne razkrije vsaj osnovnih podatkov o svoji diplomi?

Vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

Zadnje dni veliko prahu dviguje vprašanje, kje je diploma vrhovnega sodnika Branka Masleše. Ta naj bi diplomiral na Univerzi v Sarajevu leta 1975. O tem smo sicer poizvedovali tako na Pravni fakulteti Univerze v Sarajevu kot tudi na Vrhovnem sodišču, vendar odgovorov še ni. Masleša se je v zgodovino zapisal kot zadnji sodnik v Jugoslaviji, ki je človeka obsodil na smrt, po tem naj bi bil znan izven Slovenije. V svoji dolgi sodniški karieri pa si je nabral še vrsto drugih sodniških črnih pik. 

Kdorkoli bi bil na mestu tako pomembnega položaja vrhovnega sodnika in dobroveren, bi glede na funkcijo, ki jo opravlja, in v bran ugleda sodišča in pravosodja nasploh nemudoma povedal vsaj, pri katerem profesorju (mentorju) je diplomiral in na kakšno temo. S tem bi razblinil veliko dvomov.

Tak življenjski dogodek mora zdravemu in opravilno sposobnemu človeku ostati v spominu. Masleša bi si po mnenju poznavalcev naredil uslugo, če bi javnosti, dokler domnevno v Sarajevu ne najdejo njegove diplome, povedal, katero leto in na kateri fakulteti je diplomiral.

Masleša si z molkom ne dela usluge
Pri tem je treba dodati, da so zagovori diplom odprti za javnost, Masleša pa naj bi diplomiral na javnem zavodu, diploma pa je javna listina, smo bili opozorjeni. S tem bi [Masleša] umiril razpravo do trenutka, ko bi se našla tako diplomska listina (diploma) in tudi sam izdelek (diplomsko delo).

Zadnji partijski šef Milan Kučan navdušen pozdravlja starorežimskega pravnika Branka Maslešo. (Foto: STA)

Tudi sicer, v akademskih in strokovnih krogih, se pravniki pogosto pogovarjajo o svojih bivših mentorjih, profesorjih, diplomah, študijskih dneh, in poznavalci menijo, da tudi med sodniki tečejo pogovori o enakih stvareh, zato bi bilo res nenavadno, če sodnik Masleša ne bi za začetek povedal vsaj nekaj zgornjih podatkov.

Kot smo že pisali na Nova24TV, bi bilo dejstvo, če bi se izkazalo, da je Masleša kot vrhovni sodnik brez diplome iz prava, naravnost škandalozno. Ravno tako bi bilo treba ugotoviti, ali je sporna morebiti neobstoječa diploma v resnici plagiat. Vse to so razlogi, zakaj si Masleša s podaljševanjem molka ne dela nikakršne usluge, temveč meče slabo luč na celotno sodstvo v Sloveniji. Iz javno dostopnih dokumentov in baz podatkov sicer ni razvidno, da bi Masleša diplomiral na sarajevski fakulteti. Je pa mogoče, da diplomsko delo ni vneseno, ker naj bi izobrazbo pridobil že leta 1975.

Možna kompromitacija slovenskega sodstva
Bo pa s fakultete verjetno prišel pozitivni odgovor, torej, da je [Masleša] diplomiral in da poseduje to izobrazbo. Da bi tako daleč prišel brez diplome, se zdi znanstvena fantastika. “Tega si enostavno, tudi teoretično ne morem zamišljati, celo v najbolj divjih sanjah. Bi pa to za nazaj kompromitiralo sodstvo do dna. Dobesedno do dna bi ga kompromitiralo, ker je bil ta človek vendar predsednik Vrhovnega sodišča, tja so ga postavili sodniki, oni so ga podprli na občni seji, potem pa še v sodnem svetu in končno tudi v parlamentu,” je bil komentar poznavalca iz pravnih in akademskih krogov.

Sara Kovač