Zakaj sodnika, ki se udeležujeta SD proslav in paradirata s protiustavnimi rdečimi zvezdami, še nista izločena?!

Foto: Twitter

Današnje sojenje premierju Janezu Janši se je prestavilo, saj sta dva porotnika zahtevala svojo izključitev – pojasnila sta namreč, da sta člana stranke SDS. No, medtem ko sta se omenjena porotnika izključila sama od sebe, pa tega ne bi mogli trditi za nekatere druge. Tako smo lani predstavili dokaze, da sta sodnika mariborskega okrožnega sodišča Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, ki sta se nedvomno med prvomajskimi prazniki deklarirala vsaj za podpornika in simpatizerja stranke SD, v preteklosti podpisovala odredbe za pregon in celo pridržanje predstavnikov konkurenčnega političnega tabora.

Večinski mediji so poročali, da je predsednik vlade Janez Janša danes “vendarle” prišel na sodišču v Celje, kjer je potekala obravnava zaradi tvita, ki naj bi razžalil novinarki RTV Slovenija Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl. Janša je z odvetnikom Francijem Matozem vstopil skozi stranska vrata – s čemer naj bi se izognila medijem. Jasno je, da vse premike premierja načrtujejo pristojne varnostne službe, zato je scenarij, češ da sta se potuhnila pred mediji, kar malo neresen.

Sojenje pa se je zapletlo že takoj na začetku. Sledila je ura premora, potem pa so odločil, da se sojenje nadaljuje 1. junija. Mediji poročajo, da sta dva porotnika namreč že na začetku obravnave sama zase zahtevala izključitev – saj sta oba člana stranke SDS. Pojasnila sta, da bi to storila že prej, a nista vedela, katero zadevo bodo danes obravnavali. Med enournim premorom so skušali najti dva nova porotnika, a jim očitno ni uspelo, saj so s sojenjem nato zaključili in ga prestavili. Dokaz, da se navkljub političnim povezavam iz postopkov ne izločijo nekateri sodniki, je naš medij predstavil že večkrat v preteklosti.

Zakaj sodnika Štok in Gazvoda še vedno sodita?
Preiskovalni sodnik z mariborskega sodišča Slavko Gazvoda, ki ga je bilo mogoče videti na fotografiji piknika stranke SD, na katerem niso manjkali sodniški kolega Štok z ženo, evropska poslanka Tanja Fajon, prvak SD Dejan Židan, nekdanji predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, nekdanji mariborski župan stranke SD Boris Sovič ter kandidata SD na evropskih volitvah Neva Grašič in Aleksander Jevšek, je leta 2011 podpisal preiskavo prostorov, ki jih je uporabljal tedanji tekmec politikov stranke SD Franc Kangler, ki je bil tedaj član Slovenske ljudske stranke. Takrat je poslanec SDS mag. Dejan Kaloh na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zagotavljanjem sodniške nepristranskosti in videza nepristranskosti.

Foto: Škandal24

Sara Bertoncelj