fbpx

Zakaj udeležba ZZB NOB na proslavi na Mali gori ne bi bila primerna: Razen, če bi se tam opravičili za izdajstvo Tigra

Bruno Tekavec in Marijan Križman (Foto: Printscreen/Twitter)

Letošnja državna proslave ob dnevu boja proti okupatorju je potekala na Mali gori pri Ribnici. Torej na lokaciji, kjer o tigrovce, ki so prvi začeli oborožen odpor proti fašizmu, izdali predniki ZZB NOB. Državne proslave so se udeležili le častni gostje, med njimi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša, ki je ob tej priložnosti položil venec k spomeniku TIGR. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je nastopil kot slavnostni govornik. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman je na novinarski konferenci pred samo proslavo kritično izpostavil, da v združenju niso prejeli vabila na državno proslavo, ob tem pa še izrazil začudenje nad odločitvijo, da bo državna proslava na Mali gori.

Med drugim je predsednik ZZB NOB Marjan Križman izpostavil prepričanje da “imamo v Sloveniji stranko, ki gradi svoj kapital na zanikanju NOB in povzdigovanju domobranstva.” “Smo ena redkih držav, ki se hvalijo z izdajstvom,” je dodal in izpostavil, “da v ZZB zavračajo tudi poskuse zavzemanja za “tako imenovano spravo” kot pot izenačevanja borbe za ohranitev slovenskega naroda in svobodo s kolaboratnskim sodelovanjem z okupatorjem,” pa je po poročanju STA dejal član predsedstva ZZB NOB Marjan Šiftar.

V ZZB NOB bi se morali nedvomno zamisliti nad nedavnim pričanjem Bruna Tekavca v oddaji Pričevalci z voditeljem Jožetom Možino, kjer le ta spregovori o svojem očetu Filipu Tekavcu, ki je izdal tigrovce na Mali gori pri Ribnici. Potem, ko se je skoraj tri četrt stoletja rahljal nadzor nad spominom in molčečnostjo, v pretresljivem pričevanju izvemo resnico o tem, kdo je izdal prve primorske antifašiste. 13. maja. 1941 tigrovce na Mali gori napadejo italijanski karabinjeri. Ko je Možina povprašal Tekavca, kako so Italijani sploh vedeli, da so tigrovci tam, je Tekavec odgovoril: “Vedeli so tako, da je moj oče napisal pismo in izdal celo zadevo. Saj ta uradna, bi rekel, rdeča varianta, je čisto nemogoča. Namreč, da je njih izdal neki trinkaus, to je bil en tak ribniški krjavelj, ki je bil za vse kriv. Pa navedbe, da naj bi Italijani imeli že zasedo okoli hiše, da so ti noter v zasedo prišli. To je po svoje nesmisel.”

Tekavc je v svojem pričevanju priznal, da je njegov oče napisal pismo in ga odvrgel pred žanadarmerijo. “Pismo je bilo napisano v dveh jezikih. Mama mu je pri tem morala pomagati, da je lahko tudi italijansko napisal. On ni vedel, kdo bo to pismo pobral, a ga bo stran vrgel ali kaj.” Pojasnil je tudi, kako je njegov oče za vse skupaj vedel. On je bil po njegovih besedah eden izmed krivolovcev in tam je imel svoj lovni revir. “Očetov krivolovski rajon je bil na Mali gori. To je bila Šeškova bajta, so menda rekli. Šel je na krivolov, motor je skril v grmovju blizu te hiše. Proti večeru, ko je že bil mrak, je prišel dol in videl, da so okoli hiše hodili eni ljudje. Vzel je daljnogled in je spoznal enega izmed njih-Antona Majnika, drugih dveh (Danila Zelena in Ferda Kravanje) ni poznal. Majnika je poznal izredno dobro, ker je bil stalno v našem ateljeju. On je predstavljal kulturni duh v Ribnici. On je naši mami veliko posla naredil, zato sta bila osebna prijatelja.”

“Ko je oče prišel domov, je povedal, da je videl Majnika. Takrat je bil Majnik iskan, ne vem ali je bila celo razpisana tiralica nanj. Ko je tam videl majnika, je takoj vedel, kdo so bili to za eni. Torej, da so bili imperialisti, njihovi takratni sovražniki…” V nadaljevanju je povedal, da se je vedelo, da se Majnik nikakor ni želel pridružiti komunistom. “Čeprav so ga snubili, se ni želel pridružiti.” Tisti večer je bilo tako napisano pismo, kjer je pisalo, da se v Šeškovi hiši nahaja skupina sumljivih ljudi. Med njimi tudi Majnik. “To je bilo za žandarje stoodstotna vaba. Za Italijane pa sploh. Se pravi, da ni bilo možnosti, da ne bi šli,” je bil jasen Tekavec v svojem pričanju.

Življenjepisni viri govorijo, da se je Tekavec Filip – Gašper rodil v Ribnici leta 1912. Leta 1928 je stopil v podoficirsko šolo, sodeloval v demonstracijah v Šibeniku l. 1932 in bil obsojen po zakonu o zaščiti države na 5 let zapora. Po prestani kazni se je vrnil v Ribnico in je bil leta 1939 sprejet v Komunistično partijo. Po okupaciji je med prvimi odšel v partizane, bil komandant raznih enot, med drugim tudi Ribniške čete, in dopolnilne brigade pri Glavnem štabu Slovenije. Bil je osemkrat ranjen. Vendar je treba povedati, da tega dejanja Filip Tekavec ni storil kot partizan ali poveljnik ribniške čete, temveč kot predvojni komunist, kajti partizanov in ribniške čete tedaj še ni bilo, Možina zapisal pri Časniku.

Na vprašanje, čemu sam meni, da se je njegov oče odločil za izdajo, je ta odgovoril, da je šlo za ideološki razlog in pa verjetno tudi zato, ker je želel imeti red v svojem revirju. Povedal je, da je sedaj odločil, da javno spregovori, da je bil njegov oče, ki je kasneje postal poveljnik partizanske Ribniške čete, tisti, ki je izdal tigrovce. Omenjena izpoved dokazuje, da je bil napad na tigrovce rezultat izdajstva prednikov ZZB NOB.

Predsednik Društva domoljubni TIGR, 13. maj, Vili Kovačič, poudarja, da je užaljenost s strani ZZB NOB, ker niso bili vabljeni na državno proslavo na Malo goro pri Ribnici, povsem brezpredmetna je povsem nesorazmerna. “Razen, če bi se gospodje prišli pokesati in javno opravičiti za izdajstvo,” je izpostavil kritično in dodal: “Prepričan sem, da bi II. svetovna vojna na slovenskem potekala povsem drugače če bi Danilo Zelen – vojaški poveljnik TIGR-a, ostal živ.  Mala gora pri Ribnici je zato Katinski gozd vodstva slovenskih komunistov. Kidrič je namreč zahteval: posamezne tigrovce v OF sprejeti – organizacijo TIGR uničiti.” Uradna zgodovina po njegovih besedah ni znanost, ampak prevečkrat  kamuflaža.

Foto: Gov.si

Sara Kovač