fbpx

Žan Mahnič: Karl Erjavec vodi rusofilsko politiko

V Sloveniji se je na mednarodni konferenci vojaških kaplanov mudil ameriški general Philipp Breedlove, poveljnik Natovih sil v Evropi. V oči bode dejstvo, da širša javnost o generalovem obisku ni bila obveščena ter da se med svojim obiskom ni srečal z nobenim predstavnikom slovenske vlade.

Zgrožen sem nad lahkomiselnostjo Cerarjeve vlade, ki očitno ni izkoristila priložnosti za poglobitev odnosov v zvezi NATO,” se huduje poslanec SDS Žan Mahnič. Poslanca še posebej skrbijo nekatere navedbe, da naj bi Philipp Breedlove srečanje z obrambno ministrico in predsednikom vlade odklonil, in sicer zaradi našega odnosa do nacionalno varnostnega sistema, obrambnega proračuna in predvidenega obiska Vladimirja Putina v Sloveniji. Po Mahničevih navedbah naj bi Putinov obisk v Sloveniji že dvignil marsikatero obrv v Natu.

“Slovenija je pod vlado Mira Cerarja postala nekredibilen partner zveze NATO, kar pa je v skladu z rusofilsko politiko, ki jo vodi zunanji minister Karl Erjavec,” je prepričan Mahnič.

Poslansko vprašanje: 
  1. Ali je Vlada RS predhodno izrazila željo po bilateralnem srečanju med generalom Breedlovom in predsednikom Vlade RS? Če ne, zakaj ne?
  2. Ali je Vlada RS predhodno izrazila željo po bilateralnem srečanju med generalom Breedlovom in ministrico za obrambo? Če ne, zakaj ne?
  3. Ali držijo trditve, da je general Breedlove odklonil srečanje s predstavniki Vlade RS zaradi nezadovoljstva zveze Nato s stanjem obrambnega proračuna RS?
  4. Ali držijo trditve, da je general Breedlove odklonil srečanje s predstavniki Vlade RS zaradi nezadovoljstva zveze Nato nad načrtovanim obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji ob letošnji slovesnosti ob ruski kapelici?

Ž. K.