Zasačena: Kaj pripravljata Tomičeva iz stranke Levica in novinar Erik Valenčič?

Foto: Twitter

“Violeta Tomič iz stranke Levica (teroristi) ta trenutek na kavi s teroristom Erikom Valenčičem. Pripravljajo teroristični napad ali Koalicijo sovraštva III,” se urednik NTA Urban Purgar sprašuje na Twitterju ter obenem vrača milo za drago novinarju, ki ga je v svojem članku Koalicija sovraštva II označil za Instagram terorista. Glede na to, da je Valenčič odkriti podpornik Hamasa, bi lahko bila pri njem ta oznaka kar točna. Purgar pa je nato še dopisal, da ima Valenčič, kot veteran Bližnjega vzhoda, prepoved vstopa v Izrael.

Topli poletni dnevi razkrijejo marsikatero kavico, ki bi sicer morda ostala neopažena – pred kratkim so na primer zalotili koordinatorja stranke Levica Luko Mesca, ki je posedal z Binetom Kordežem, ki je s privatizacijo skoraj uničil Merkur. Kordež je sicer tudi ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana, krovne organizacije globoke države. Danes pa je urednik NTA Urban Purgar postregel s fotografijo poslanke stranke Levica, Violeta Tomič je namreč ob Ljubljanici kofetkala z novinarjem Erikom Valenčičem. Ta je bil od 2003 poročevalec RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda. Zaradi dokumentarca Koalicija sovraštva, predvajanega januarja 2014 na RTV Slovenija, je bil zoper njega sprožen sodni postopek zaradi suma izdaje tajnih podatkov, RTV pa ga je nato leta 2015 odslovila.

“Komunisti spet izkoriščajo svetovno krizo (tokrat covid) za prevzem oblasti, kot med drugo svetovno vojno. Spet pripravljajo likvidacije, spet imajo namen polniti jame, tokrat v navezi z mednarodnim morilcem (hvalil se mi je sam, plus kot veteran Bližnjega vzhoda je na mednarodni listi teroristov, ki imajo prepoved vstopa v Izrael. V uredništvu pa smo ekskluzivno pridobili tudi transkript prisluhov iz Sove, ki vse moje besede potrjuje. Nas bo policija tokrat zaščitila? Dvomim,” je pod fotografijo zapisal Purgar. Valenčič namreč slovi po tem, da je odkriti podpornik teroristične skupine Hamas. Na to je že pred leti javno opozoril tudi premier Janez Janša, ki je v dokaz priložil Valenčičevo fotografijo, na kateri ponosno drži Hamasovo zastavo. “Tale ‘novinar’ išče fantomske povezave politike z desnim ekstremizmom, medtem ko imajo levi ekstremisti parlamentarno stranko,” pa je komentiral Mitja Iršič, in prav to Valenčič počne še danes. Prejšnji teden je v Mladini objavil osem strani dolgo reportažo z naslovom Koalicija sovraštva II, v kateri se trudi pokazati, kako pod tretjo Janševo vlado neonacisti doživljajo preporod in očitno uživajo tudi podporo stranke SDS.

Foto: Twitter

V članku Koalicija sovraštva II je Valenčič med drugim Purgarja označil za Instagram terorista – za katerega sicer prizna, da ga ni našel na nobeni od večtisočih fotografij skrajnih desničarjev, kar ga pa seveda ne ovira pri tem, da ga vseeno ne bi označil kot takega. V pisanju najdemo tudi podatek, da je policija proti Purgarju v letošnjem letu sprožila že kar enajst postopkov, kar se nekako ne ujema s teorijo, da naj bi stranka SDS podpirala skrajne desničarje, obenem pa naj bi si tudi podrejala raznorazne institucije, med drugim tudi Policijo. V Valenčičevem tekstu tudi preberemo očitek, češ da je generalni direktor Policije dr. Anton Olaj po pridržanju rumenih jopičev nemudoma odredil nadzor nad delom policistov. Kar ne drži povsem. Olaj je odredil nadzor po tem, ko je javnost večkrat ogorčeno izpostavila dvojna merila policije – s Prešernovega trga so namreč odvedli in pridržali le rumene jopiče, medtem ko je bilo protestnikom Jaše Jenulla tam dovoljeno ostati. Poleg tega je bilo na posnetkih tudi videti, kot da bi policija nad jopiče skočila na Jenullov poziv – tako da bi bil že tudi to zadosten razlog ugotavljanja, kaj se je na antiproslavi v resnici dogajalo.

Sara Bertoncelj