fbpx

Zavržno: kulturna ministrica Asta Vrečko se nasmejano slika s komunističnim klavcem Titom

Kulturna ministrica Asta Vrečko nasmejana poleg spomenika svojega vzornika Tita (Foto: Twitter)

“@AstaVrecko veselo pozira pred enim najbolj podlih komunističnih diktatorjev 20. stoletja. To je pogosta tema slovenske skrajno leve vlade,”, je na Twitterju zapisal analitik Mitja Iršič in dodal, da je to tisto, kar podpirajo evropske poslanke, ki slovenski levici izkazujejo podporo, s tem pa očitno tudi nekdanjemu komunističnemu totalitarnemu sistemu. Asta Vrečko kaže svoje skrajno levo držo po vzoru socialnih demokratov, ki so se šli klanjat Kidriču. Poklonila se je Titu v Velenju. 

Glede na to, da so vsi trije totalitarni sistemi, tako fašizem kot nacizem in komunizem, v dvajsetem stoletju pustošili po slovenskem ozemlju, bi človek pričakoval, da bo slovenski narod sposoben enotno obsoditi vse tri totalitarne sisteme, ki so povzročili nemalo gorja. Pa vendar jim celo v letu 2022 večni jugonostalgiki ne le posvečajo muzeje, ob vsaki priložnosti se jim tudi klanjajo. Tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko je ena od istih, ki svojo skrajno levo držo kaže s poklonom Titu, enemu od svojih komunističnih “vzornikov”.

“To je tisto, kar vi tiho podpirate @VeraJourova @SophieintVeld @vonderleyen. Slovenska ministrica za kulturo @AstaVrecko veselo pozira pred enim najbolj podlih komunističnih diktatorjev 20. stoletja. To je pogosta tema slovenske skrajno leve vlade,” je bil kritičen do evropskih poslank in predsednice analitik Mitja Iršič. Medtem ko zagovarjajo demokracijo, človekove pravice in svobodo, hkrati izkazujejo podporo slovenski levici in slovenskim levičarskim aktivistom, ki se klanjajo komunističnim klavcem slovenskega naroda in to brez kančka sramu. Kaj to pove o njih in njihovi verodostojnosti oziroma verodostojnosti njihovih t. i. “evropskih in demokratičnih načel?

Njen poklon Titu v Velenju pa niti ne preseneča glede na to, da je v javnosti pred kratkim završalo, ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine, v katerega bi ministrica na novo uvedla – muzej voščenih lutk. Če se boste sprehodili po njem, se boste znašli ob najbolj “slavnih narodnih junakih slovenske novejše zgodovine”. Tam boste videli Josipa Broza Tita z njegovo Jovanko, Edvarda KardeljaBorisa Kidriča s štruco kruha pod pazduho, Ivana Mačka Matijo, Franceta Popita, Staneta DolancaJaneza Stanovnika in še in še. Da ne pozabimo naših zlatih dam, kot je bila denimo Lidija Šentjurc. Prav oni so postavili temelje slovenski osamosvojitvi”. Morda se bo v muzeju znašel tudi Milan Kučan.

Za slovensko levico pa je to nekaj povsem običajnega. Spomnimo, da so se Socialni demokrati nemalokrat oziroma vsakič, ko je bila ali pa tudi ne priložnost, poklonili pred spomenikom enega največjih klavcev Slovencev v zgodovini – Borisa Kidriča. Delegacija Socialnih demokratov na čelu s predsednikom Dejanom Židanom, Tanjo Fajon in Markom Koprivcem je ob 75. obletnici, kot temu pravijo “ustanovitvi prve slovenske vlade v Ajdovščini”, v prestolnici položila venec pred spomenikom Borisa Kidriča, predsednika te vlade, ter se mu priklonila.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Čeprav so komunisti državljansko vojno izkoristili za totalitaren prevzem oblasti in povzročili zločine proti človeštvu, globoka zakoreninjenost komunizma vpliva na to, da mnogi leta 2022 še vedno ne zmorejo obsoditi dejanj komunistov. Temu primerno obsojajo le kruta dejanja fašistov in nacionalsocialistov. Nič čudnega tako ni, da v Sloveniji nikakor niso bili sposobni sprejeti in podpreti Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu. S to držo smo pokazali, da vseh žrtev totalitarizmom ne jemljemo enako in kot taki navzven ne kažemo spoštovanja evropskih vrednot.

Tanja Brkić