Zdaj gre zares: Začetek referendumske kampanje o zlatem vladnem 2. tiru

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Vlada Mira Cerarja namerava za 2 % celotnega slovenskega železniškega koridorja plačati milijardo in več evrov davkoplačevalskega denarja. Po tem, ko smo državljani in državljanke zbrali potrebnih 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, ki ga je predlagala vlada Mira Cerarja, se z današnjim dnem začenja referendumska kampanja.

“Zavzemamo se za gradnjo drugega tira, saj ga Slovenija zelo potrebuje. Vendar pa nasprotujemo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot ga načrtuje vlada Mira Cerarja. Prepričani smo, da je celotna investicija vodena nepravilno, cena projekta, določena z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalce in davkoplačevalke,” so zapisali na spletni strani največje opozicijske stranke SDS. Predsednik Janez Janša je v času zbiranja podpisov za referendum jasno povedal, “da Slovenija potrebuje moderne železnice in dva tira do Kopra, a za normalno ceno”.

Ne le Miro Cerar, celotna koalicija ne zna računati
Namesto jasne in vzdržne finančne konstrukcije predstavniki vladajoče koalicije v javnosti predstavljajo različne in mnogo previsoke ocene o tem, koliko naj bi stala gradnja drugega tira. Predsednik vlade Miro Cerar je na poslansko vprašanje poslanca SDS Ljuba Žnidarja v Državnem zboru RS zatrdil, da bo celotna investicija stala 729 milijonov evrov, poslanka vladajoče SMC pa je na eni izmed sej infrastrukturnega odbora v Državnem zboru RS dejala, da nas bo drugi tir stal 980 milijonov evrov.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je še pred začetkom mandata celo izjavil, da Slovenija niti ne potrebuje drugega tira, danes trdi, da namerava vlada zgraditi drugi tir za 985 milijonov evrov. Nekdanji sekretar na ministrstvu za finance, danes pa eden od dveh zaposlenih v novem državnem podjetju 2TDK, ki naj bi skrbelo za gradnjo drugega tira, Metod Dragonja pa je poslankam in poslancem na eni izmed sej Komisije za nadzor javnih financ predložil dokumentacijo, iz katere izhaja, da bo gradnja drugega tira stala 1,7 milijarde evrov. Kaj je torej res in kdo tukaj laže?

Ob tem v Slovenski demokratski stranki opozarjajo, da polno odgovornost za takšen negospodaren in nesorazmerno drag projekt nosijo tudi koalicijski poslanci in poslanke iz vrst Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Socialnih demokratov. Poslanke in poslanci koalicije so namreč 8. maja letos na ponovnem odločanju o zakonu – potem ko so imeli zaradi veta Državnega sveta priložnost, da načrtom vlade prižgejo rdečo luč – pritisnili tipko za. Ob vsem skupaj pa je najbolj neverjetno to, da so glasovali za zakon, ki ceno celotne investicije opredeljuje od 1,35 do 1,8 milijarde evrov.

Tako različne navedbe o ceni drugega tira zbujajo velike dvome v transparentnost projekta, hkrati pa postavljajo pod vprašaj kredibilnost izjav predsednika vlade in celotne vladne koalicije. Predsednik SDS Janez Janša ob tem opozarja, da “Slovenija nima zlatih rudnikov in naftnih vrelcev, da bi si lahko privoščila milijardo in pol za 27 km proge”.

Koalicija želi uzakoniti sistemsko korupcijo in naložiti nove davke
Vlada Mira Cerarja je z zakonom o drugem tiru pripravila unikatno rešitev, ki je ne pozna nobena evropska država, to pa je, da je za gradnjo drugega tira ustanovila novo državno podjetje. V njem se je zaposlil nekdanji državni sekretar Metod Dragonja, ki je vlado med drugim zapustil tudi zaradi zavajanja o poslovanju Luke Koper. In čeprav imamo v Sloveniji državna podjetja, ki skrbijo za 1200 kilometrov že obstoječih železniških prog, se je vlada Mira Cerarja odločila, da za gradnjo 27 kilometrov dolgega drugega tira, ki predstavlja zgolj 2 % celotnega slovenskega železniškega koridorja, ustanovi povsem novo podjetje, vanj pa kadruje svoje ljudi. V Slovenski demokratski stranki so zato prepričani, da je vlada Mira Cerarja pripravila zakon, ki omogoča sistemsko korupcijo in napajanje lobijev z denarjem, pri čemer bo imel največje koristi Forum 21.

Projekt drugi tir prinaša za davkoplačevalce tudi dva nova davka. Prvi davek je pribitek k cestnini za težka tovorna vozila, drugi davek je taksa za pretovor v koprskem tovornem pristanišču, ki jo bo dolžna plačevati družba Luka Koper.

“Glas #PROTI na referendumu pomeni, da se državljanke in državljani ne strinjamo s tem, da bi se 2. tir gradil na netransparenten in neracionalen način, kot ga zagovarja sedanja leva vladajoča politika, in da se ne strinjamo s tem, da se na tem finančnem projektu napajajo lobiji in omrežja iz Foruma 21,” poudarjajo v SDS.

J. F.

 • RealRevolution

  Posljite se druge ljudi na referendumska mesta in skupaj glasujte PROTI tej mega kraji denarja!

 • totex39

  Taki koruptivni vladi ne smemo verjeti, dokler nam točno ne pojasnijo način gradnje in financiranja drugega tira in koliko nas bo ta projekt dejansko stal.

 • Olga

  Vsi na referendum! Glsujmo proti drugemu tiru! S tem smo za Slovenijo in proti ropanju davkoplačevalcev!

 • VRHOVNI SODNIK

  Referendum bo v bistvu zrelostni izpit za vse državljanke in državljane RS, smo končno spoznali in doumeli, da se vse lewe vlade sproti izmišljujejo načine kako bi nam neprestano in čedalje več kradli, imamo končno dosti tega, da se z našim denarjem dela, kot svinja z mehom in brez, da bi kdo odgovarjal za to, revežu, ki ukrade 2 paštete, ker je bil lačen, ga bi najraj na dosmrtno ječo poslal, če bi ta kazen še obstajala. S tem referendumom bomo pokazali, da nam ni vseeno za Slovenijo, naše otroke, vnuke in pravnuke, če tega natega nismo sposobni preprečiti, si ne zaslužimo svoje države.

  • Jezus Kristus

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

 • Janez

  SPOŠTOVANI G. VILI !
  In vsi pošteni in domoljubni Slovenci !
  ZAGOTAVLJAM VAM MOJ GLAS PROTI VLADNEMU ZAVAJAJOČEMU, KORISTOLOVSKEMU IN
  NAS SLOVENCEE IZKORIŠČAJOČEMU PREDLOGU.
  PRIDOBIL ZA GLAS PROTI VLADNEMU VSILJEVAANEMU NAM PREDLOGU
  – BOM PRIDOBIL ŠE ČIMVEČ DRUGIH.PRED.
  G. VILI IN SODELAVCI !
  Pridobite si dovolj – termina na programih RTV SLO , ki so žal
  Iz navade verjetno ? Še vedno precej gledani.
  USPELO NAM BO. “KARDELJ” DR . CERAR
  – NAJ KAR ODIDE – NA PROSTI TRG DELA. Ven iz R. SLO POLITIKE. Čimprej. L.r. J. KOMENDA

 • Franjo Trojner

  Ali bo referendum padel ali uspel je odvisno od mnogih dejavnikov, uspešno vodena kapanija teh ali onih je na zadnjem mestu. Odločalo bo ali bo pri razmisleku prevladovalo odločanje na osnovi čustev in intiucije kar je značilno za žensko populacijo , ali se bo odločalo na osnovi pridobljenih znanj, logike in izkušenj.

 • Sodni dan

  Če bi bilo možno obkrožim 10krat ne pa če se mi mama v grobu obrne ne bojo me oziroma nas spet na veliko okradli!!!

 • Coeus

  Tole je samo toliko, ker desnica upa, da bodo gradili oz. podpisovali pogodbe za 2. tir pod njihovo vlado in da bodo oni lahko kradli ta denar…

  Ker pri TES so nam ze pokazali, kako so dejansko prihranili “milijarde”, ko so oni imeli v rokah ta projekt…

  Ce so frajerji… naj povedo za koliko € bi desnica naredila teh 27km drugega tira in kako tocno bo ta drugi tir izgledal…. potem se jim naj ta denar da, ce bo enaka izvedba ampak bistvenoo cenejsa, ker bo to tako ali tako drobiz proti temu, kar racuna levica.
  Potem pa naj naredijo s tem denarjem, kar so obljubili… ce jim pa zmanjka denarja, me pa noben izgovor pa krivec na tem svetu ne zanimata… doplacati morajo iz svojih zepov…. ne pa tako, kot vse investicije pri nas potekajo… delali bomo za “x” z vsemi aneksi je pa koncna cena “3*x”.

  • Jezus Kristus

   TEŠ 6 JE OTROK SD, Saleški lobi

   • Coeus

    Me ne zanima cigav otrok je… rastel je tudi pod starsevstvom SDS-a… tudi dobesedno, ko bi lahko prihranili na stotine milijonov

    • RATATA

     Res si butast

     • Coeus

      Aja… zanimivo… a zato, ker ne nasedam SDS-ovski rezimski propagandi?

      Med ostalim so imeli moznost pri TES-u pokazati koliko jim gre za dobrobit smotrne porabe proracunskih sredstev… pa ni bilo iz tega nic.

     • RATATA

      Tolmača rabiš ti in ne jaz, ki mi je vse jasno, zato ne poskušaj.

     • Coeus

      Tebi ni nic jasno. Jasno ti je, da levica krade, kar dejansko drzi… ampak ti to verjames, ker so ti pri SDS tako povedali.

      Mislis pa, da bo desnica kaj boljsa, ker so ti tudi to pri SDS povedali… no, tukaj pa pogrnes na celi crti ;)

     • RATATA

      Mi boš jutri povedal komu pripada, da krade.

     • janez cepec

      desnica ne krade, nasplošno, krade samo njih dobri pastir, zavedene ovce mu pa še kr nasedajo, poenostavljen, figurativno čak, bi se rekl, de so tko fuknene, de kr same tišijo u zakol

     • piko8

      Cepec vedno cepec! 2008 je t6 stav 600 ml€, 2012 so ga poharjevi socialisti podražili že na 1 mijardo in 200ml€ in se ga ni dalo več ustaviti. Potem so pa nadajevali krajo sd socialisti na 1450 ml€ + vsako leto obratovanja na povno pridela še 50 ml€ izgube!

     • Anthon

      Vem, da si mimo, a da tvoje nakladanje nima niti osnov logike, pa še nisem vedel. Zdaj sem prebral še to: režimska propaganda. Čigav režim? Mar ima SDS svojo državo?! Spelji se s tega portala in ne smeti več, če ti osnovni politični in družbeni pojmi niso niti v obrisih jasni! Ti je ata kupil šolo?

     • Coeus

      Ja kaj je toncek… a sem ti na zulj stopil, ko sem vam ogledalo nastavil?
      SDS je cista rezimsko, levicarsko, komunisticna zdruzba… ne glede na to kako se imenujete ;)

      Ce TEBI osnovni pojmi niso jasni, se pa najprej poduci, preden neumnosti pises.
      Ker sem danes se posebej dobre volje, ti bom malo pomagal… sicer ne bo priletelo na plodna tla, tako kot nikoli ne pri neumnih in zavedenih ljudeh… ampak vseeno… za tiste, ki razumejo.

      režím -a m (ȋ) 1. način vodenja, upravljanja kake organizirane skupnosti, zlasti države

      Kake organizirane skupnosti, kot je SDS z absolutistom na celu… beri – Janez Jansa… skupnosti – ne nujno drzave

      A bo slo? Ti je sedaj kaj bolj jasno?

     • Anthon

      Popolnoma! Na slovarje se zastopiš kot zajec na boben in lupetaš kot kakšna polpismena afežejevka.

      Slovar je namenjen pismenim ljudem, torej ne tebi. Režim v neki organizaciji niti slučajno ne pomeni tistega, kar se je porodilo v tvojem mišljenjskem vakuumu. Režim tu pomeni način vodenja, organiziranja in nima negativne konotacije, s kakršno operiraš v svoji nevednosti.

      Režim v državi pa ima negativno konotacijo, a ti je spodletelo, ker SDS ne vodi države.

      Kot stotnije folka z opranimi možgani tudi ti nisi sposoben razumeti delovanja politične organizacije v razmerju do države. Logično. Ker imaš zatlačeno v svoj ferštament (kolikor ga pač še je) samo eno možnost: Brozovo edinozveličavno Partijo, ki je bila hkrati država z milico, vojsko in ostalo represijo in s propagando. Vaši imenujejo “vlada” vse sorte: predsednika države, državni zbor, predsednika vlade, kot pač nanese; kot v totalitarizmu, kjer ste bili bogovi…. Saj se mi bi moral smiliti, a se mi ne, ker vas je preveč.

     • Coeus

      Cel tale spis, da si se enkrat dokazal, da pojma o pojmu nimas… bi si lahko precej dela prihranil, ce bi bil lepo tiho in ne bi delal bedaka iz sebe… tole tvoje pisanje je samo za vas vernike, ki slepo sledite skrajno levi komunisticni ideologiji a se imate za desnicarje ;)

 • dob

  Nova, kaj vam je tole morda ušlo?

  Boštjan M. Zupančič, na svojem Facebook-u!
  20 hrs
  ****
  Tole bi lahko bil, pa zdaj ni več, moj manifest kandidata za predsednika RS.
  Objavljam, ker bi se do teh vprašanj morali opredeliti zdaj tisti, ki bodo kandidirali!

  Avgust 2017

  Nastopam kot popolnoma neodvisen in nadstrankarski kandidat. Nikomur nič ne dolgujem in nikomur vnaprej nič obljubljam. Moja kampanja bo brez vsake finančne pomoči gradila na tem Manifestu in na mojem Programu.

  Otroci so lačni, petdeset odstotkov ljudi živi pod pragom revščine. A v Sloveniji obstaja razjarjena in grobo utišana in zdaj že apatična tiha večina! Ta tiha večina je žrtev kontinuitete prejšnjega režima. Nasprotnike te zarote kot politično nekorektne takoj napadejo kontrolirani mediji.

  Uničuje se okolje, ljudje so absurdno obdavčeni, nacionalizira se zdravstvo, sodstvo je kronično nesposobno, ni pravne varnosti, mladi bežijo v tujino, rodnost se bliža točki nepovrata, etatistična država je ekonomski analfabet, obstaja splošna neplačilna nedisciplina, univerze nimajo avtonomije, bančni sistem je talec domačega klientelizma, bruseljske politike ter globalizacije.

  Prekariat mladih brez pravne varnosti omogoča grobo izkoriščanje; Slovenija je v EU daleč najbolj sprekarizirana država. Banke so s švicarskimi krediti izkoristile neuke komitente, zdaj so kredite prodale najbolj brezobzirnemu švicarskemu rubežniku; več kreditojemalcev je nareedilo samomor! Ministrica za finance pravi, da ni v tem nič nezakonitega, v Franciji pa so bili bankirji za goljufijo že kazensko obsojeni…

  Vlada vodi (po načelu ‘gliha vkup štriha’) katastrofalno personalno politiko. Negativna selekcija in klientelizem sta povzročila, kot je rekel stárosta France Bučar, da smo si državo morda že zapravili. In da nas bodo razgrabili sosedje. Zunanje politike nimamo, ker smo šibki in ne vemo, da smo zanemarljivi –, razen če bi uveljavljali prodorne argumente.

  Bijem plat zvoná!

  Kot predsednik države bom nasilno utišani večini kot edini dal svoj glas vpijočega v puščavi!

  Hočem, da se enkrat za vselej odpravi razbohotena hobotnica kontinuitete. Nočem, da bi bili otroci lačni, nočem da bi se nadaljevala korupcija in še vedno trajajoči rop stoletja. Nekdo mora vestno čuvati slovensko okolje, mora doseči, da se bo dobiček v državi delil pravično, da ne bo več absurdnih davkov, da ne bodo iz države izganjali mladih zdravnikov, inženirjev itd. – in tako slabili narod in državo. Imam namen predstavljati to tiho večino!

  Bijem plat zvoná!

  Stojim na svojih nogah. Imam prepričanja in ne zgolj mnenj. Moji zavezniki so tisti, ki se jih 25 let ni ne slišalo in ne uslišalo! Čému, če ne temu, da se jih sliši, služi demokracija in je bila služila osamosvojitev?

  Zavzemam se za družino in za nerojene otroke. Vem tudi, kaj usodnega za Slovenijo pomeni demografska luknja. Zavzemal se bom za preproste delavce, ki jih izkoriščajo, goljufajo, jim ne plačujejo prispevkov, ki ob goljufivem stečaju ostanejo na cesti –, a morajo nekako preživeti družino! Boril se bom za upokojence, ki zdaj živijo ob kruhu in mleku. Za otroke, ki grejo lačni v šolo. Za žene, ki morajo sužnjevati ob slabo plačanem delu in ob tem, pogosto čisto same in osamljene, skrbeti za otroke.

  Moje srce je na strani prevaranih, ponižanih in razžaljenih.

  Vplival bom na vlado in na državni zbor in na sodstvo, ne bodo me mogli spregledati. Kot sodnik ustavnega in Evropskega sodišča za človekove pravice najbolje vem, kaj so človekove pravice. Kot človek, ki se je šolal na Harvardu in tujino dobro pozna, se bom zavzemal za normalizacijo razmer v EU in v tem zdaj mrtvem rokavu zahodne civilizacije, v katerem so se zaredili paglavci…

  Vem, da me bodo podprli vsi, ki tako čutijo in vse skupine, ki so zdaj odrinjene na rob. Ljudje imamo vsega dovolj!

  Bijem plat zvoná!
  Hočem biti glas vseh tistih, ki se jih zdaj ne sliši! Ne bom izvoljen od vseh, a v dobro vseh bom predstavljal vse.

  • Mojca pokraculja

   Končno nekdo, ki je nesporna avtoriteta, bije plat zvona. Nemogoče ga je preslišati ! Mogoče ga je le ignorirati, poskušati utišati, zadušiti. Če tega zvonjenja ne bodo hoteli slišati niti prevarani, ponižani in razžaljeni, potem za nas res ni več nobene pomoči. Ubili so, mar ne ?!

 • Novakec1

  Zraven obstoječega tira naj postavijo ozkotirno (jo lahko kje v bivši jugi poceni dobijo), je dovolj prostora in bo služila svojemu namenu. Po tastarem naj vozjo kontejnerje, po tanovem pa potnike.

 • Get Smart

  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =

   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske,

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«