“Zdravstvena ministrica bi morala zaradi smrti bolnika v šempetrski bolnišnici odstopiti”

Foto: STA

Odgovornosti za smrt bolnika v šempetrski bolnišnici ne želi prevzeti nihče. Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov pa je prepričan, da zdravstvena ministrica nosi objektivno odgovornost in bi absolutno morala odstopiti. Kuštrin glede na improvizacije v slovenskem zdravstvu samo upa, da se ne bo zgodila še kakšna drama. 

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, je za Novo24TV pojasnil, da bo kazensko odgovornost v primeru smrti bolnika v šempetrski bolnišnici ugotavljalo sodišče. “So pa zagotovo odgovorni tisti, ki so to izvajali in to napako naredili, ter tisti, ki so potem izvedli nadzor in dali uporabno dovoljenje,” je prepričan Kuštrin.

Ministrica naj odstopi
Prepričan je, da je za škandal v šempetrski bolnišnici odgovorna tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celrac. “Zagotovo nosi objektivno odgovornost,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da imamo v Sloveniji veliko kadrovskih težav, ogromno nešolanega in premalo izobraženega kadra, ki se mora ukvarjati z najtežjimi primeri.

Konrad Kuštrin (foto: STA).

Konrad Kuštrin (foto: STA).

Predsednik sindikata je pojasnil tudi, da na Fides dobivajo tudi podatke iz drugih bolnišnic, iz katerih je razvidno, da je bila stvar prehitro vpeljana, in to preden so izobrazili dovolj kadra. “Veste, izobraziti eno sestro za delo na intenzivni pomeni šest mesecev časa. Toliko časa mora delati, da ji mi zaupamo nočno službo, in še to pod nadzorom,” je kritičen Kuštrin.

 

“Podatki, ki jih dobivamo, prihajajo od povsod. V zdravstvu so velike težave, veliko je improvizacij in samo upam, da se ne bo zgodila še kakšna drama,” je zaskrbljen vodja sindikata. 

Medicoenginering s prstom kaže na Medicop
Dva dni po razkritju šempetrske bolnišnice, da jim je nedavno umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom zaradi napačne napeljave medicinskih plinov oskrbeli s smejalnim plinom, akterji za usodno napako še vedno prelagajo odgovornost drug na drugega. Še najbolj konkretni so bili v podjetju Medicoenginering, kjer so s prstom jasno pokazali na podjetje Medicop, je poročal STA.

Kot so pojasnili Medicoengineringu, je do zapletov na šempetrski urgenci pri neuspešnem oživljanju bolnika prišlo zaradi napačne vezave cevi. Sredin pregled vseh medicinskih sklopk je namreč pokazal, da je bela cev, po kateri priteka kisik, priključena na modro cev za smejalni plin in obratno, so zapisali v sporočilu za javnost ter navedbe podkrepili s fotografijo.

Medicop očitke zavrača
V Medicopu odgovornosti ne priznavajo. “V procesu gradnje in opremljanja urgentnega centra Šempeter pri Gorici je podjetje Medicop izvajalo zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme,” so zatrdili v sporočilu za medije.

Nina Knapič