fbpx

Zdravstvo tik pred kolapsom

Predsednik vlade Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: Montaža Demokracija /STA )

Ljubljanska urgenca je na robu kolapsa. Takšne gneče na internistični prvi pomoči ne pomnijo. Velik naval bolnikov poleg ljubljanske urgence zaznavajo tudi na mariborski urgenci in na Kliniki Golnik. Spomnimo, da v Sloveniji medtem primanjkuje še 130.000 družinskih zdravnikov, kar še veča naval na urgence, saj bolani ljudje po običajni poti ne pridejo do zdravnika

Povečan naval bolnikov je povezan tudi s sezonskimi respiratornimi obolenji. Obremenjena je tako internistična prva pomoč UKC Ljubljana kot služba nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana. Slednji povečane obremenitve pripisujejo tudi pomanjkanju družinskih zdravnikov, zaradi česar bolniki pomoč iščejo na urgenci. Takšne gneče na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne pomnijo, so pojasnili v izjavi za STA. V sredo dopoldne je na obravnavo denimo čakalo še 20 bolnikov, ki so na obravnavo prišli tekom noči.

Poudarjajo, da je internistična prva pomoč le del ljubljanske urgence, kjer obravnavajo najtežje bolnike – preteklo nedeljo je bilo takih kar 300. Vsak dan v zadnjem času sicer obravnavajo okoli 100 bolnikov, največ ponoči in zaradi zdravstvenih težav zaradi gripe, respiratornega sincicijskega virusa ali covida-19, ki so dodatno poslabšali stanje kroničnih bolnikov, v največ primerih pljučnih in srčnih. “Čeprav mnogi izmed njih potrebujejo hospitalizacijo, je težava tudi to, kam jih namestiti, saj ne morejo na navadne oddelke,” poudarjajo.

Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta sicer sredi novembra podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine. Podpisani dogovor med drugim predvideva, da obe strani podpišeta sporazum o prenosu izvajanja nujne medicinske pomoči z ZD Ljubljana na UKC Ljubljana oz. bosta nujno medicinsko pomoč ustanovi izvajali skupaj.

Popolna nevihta v Golobovi vladi

Zdi se, da se zdravstvo v času vlade Roberta Goloba in ministra Loredana potaplja v nerešljivo spiralo kroničnih problemov. Število ljudi brez družinskega zdravnika je eksplodiralo. Minister je medtem na bojni nogi s z zdravniškim sindikatom FIDES – celo tako, da jim je (sam pravi na prigovarjanje premiera) vulgarno grozil. Župan Janković naj bi medtem ministru grozil naj se nikar ne loteva direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana Antonije Poplas Sušič, ki je ena od najodgovornejših za kaos, ki se dogaja v tem trenutku. Pred kratkim so v javnost prišli “interni” podatki, da namerav Ministrstvo za zdravje ukiniti 29 krajevnih centrov prve pomoči, kar bi katastrofalno vplivalo na urgentne primere.

Spomnimo, da je del pacientov na ljubljanski urgenci še vedno kovidnih, saj kovid v različnih variantah še vedno brez ovir divja po državi, odkar je “svoboda” in NIJZ ni bil sposoben uvesti nujne nošnje mask niti v zdravstvenih ustanovah. Minister Loredan je v javnosti povedal, da cepiva ne učinkujejo, po njegovi izjavi pa se je cepljenje v Sloveniji praktično ustavilo, tako da zdaj cepiva na lastne stroške uvažamo v tuje države.

Popolna nevihta vlade z izjemno dvomljivimi prijemi v zdravstvu in zunanjih razmer je razgalila vse pomanjkljivosti slovenskega zdravstva, ki je z eno nogo še vedno v socializmu. To se je sicer zgodilo tudi na začetku koronakrize, a je Janševa vlada v navezi s stroko in zdravniki stanje sanirala in rešila v rekordnem času. Zdaj je videti, da se trenutna vlada niti ne trudi rešiti težav, ki so se ponovno nakopičile. Zaradi koalicijske Levice, ki ne dovoljuje, da bi zdravniki zaslužili več kot drugi delavci v javne uprave, podi še zadnje zdravnike, ki bi radi v Sloveniji živeli in ustvarjali, pa četudi za manj denarja kot v tujini. Videti je, da vlada rešitev nima in da čaka, da se zdravstvo sesede sam vase, potem pa v – še vedno povsem pokvarjen – sistem v stilu Milojke Kolar Celarc vbrizga več tranš davkoplačevalskega denarja.

Andrej Žitnik