Združena levica ostaja sama v bitki proti Mramorju

Foto: STA

Poslanci SDS ne bodo prispevali podpisov za vložitev interpelacije, ki jo je zoper finančnega ministra Dušana Mramorja pripravila ZL. Tako je možnosti za vložitev interpelacije vse manj, saj po torkovih prvih odzivih tudi iz opozicijskih NSi in poslanske skupine nepovezanih poslancev ni pričakovati, da bodo predlagatelji zbrali dovolj podpisov.

Kljub kritikam opozicijskih poslanskih skupin finančnega ministra in ocenam, da bi moral Mramor svoj položaj zapustiti, za zdaj kaže, da za vložitev interpelacije, ki jo je pripravila ZL, verjetno ne bo dovolj glasov  – ZL namreč za to poleg lastnih potrebuje še vsaj štiri poslanske podpise.

V NSi še niso odločeni
Predsednica in poslanka NSi Ljudmila Novak je v izjavi za medije v torek pojasnila, da interpelacije še niso prebrali. Glede na to, da v ZL zagovarjajo ideologijo, ki je v NSi ne podpirajo, pa so pri vprašanju podpore interpelaciji previdni. Zato ni nujno, da bodo NSi pod njo prispevala podpise. Končne odločitve sicer v stranki še niso sprejeli.

Dobovšek dvomi v smiselnost interpelacije
V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa kljub kritikam ministra dvomijo v smiselnost interpelacije o njegovem delu, saj je odstop zaradi nepravilnosti pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost na fakulteti ponudil, a mu je premier Miro Cerar stopil v bran. Tako bi bile po mnenju vodje poslanske skupine Bojana Dobovška kakšne “akcije” lahko usmerjene kvečjemu proti premierju.

V interpelaciji ZL ministru med drugim očita nezakonito pridobivanje premoženja zaradi prejemanja spornih dodatkov za stalno pripravljenost, prav tako Mramor ni ukrepal v primeru neupravičenih zaslužkov in slabega vodenja Družbe za upravljanje terjatev bank, je na novinarski konferenci v torek pojasnil poslanec ZL Miha Kordiš.

N. K., STA