“Združena opozicija”, ki je kot koalicija razpadla se dobro razume! Šarec: Midva z gospodom Lukom Mesecem lepo sodelujeva

Predstavniki leve opozicije na Javni RTVS: Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB) in Luka Mesec (Levica). (Foto: Twitter)

“Midva z gospodom Luko Mesecem lepo sodelujeva.” je včeraj dejal Marjan Šarec. Res je, odkar ste v opoziciji lepo sodelujete, ko ste bili v vladi, pa tega ni bilo. Zakaj bi rušili to sodelovanje?” se je na včerajšnji nastop predstavnikov štirih levih opozicijskih strank odzval politik in družben-politični komentator Marko Pavlišič.

Štirje predstavniki strank leve opozicije: Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Luka Mesec so včeraj blesteli s svojimi, za lase privlečenimi očitki vladi in prikazovanju sebe v pozitivni luči, kot odrešenikov Slovenije. Obenem so dajali lažni vtis, da izjemno dobro sodelujejo, čeprav so se še pred dobrim letom med seboj skregali ter končali kratko obdobje Šarčeve vlade, ki je s svojo nesposobnostjo ves čas dajala vtis, da opravlja zgolj tekoče posle. Ob nastopu epidemije ni bila namreč sposobna zagotoviti niti polnih skladišč zaščitne opreme. Zbrali smo nekaj največjih “cvetk”, ki so jih izrekli v včerajšnjem skupnem soočenju, ki ga je vodil novinar Igor Pirkovič.

“Dejstvo pa je, da se borimo in si prizadevamo za demokracijo, za neko normalnost, za ravnovesje političnih sil znotraj parlamenta. To, kar se je zgodilo prejšnji teden, ko nam je uspelo zavrniti dnevni red majske seje, je zelo pomembno sporočilo, sporočilo, da ta vlada nima več absolutne, samoumevne večine v parlamentu, navsezadnje nima zaupanja med ljudmi. Toliko škode iz tedna v teden je naredila, da je čas, da gremo čim prej na predčasne volitve. To je sporočilo, ki sem ga začela že februarja naslavljati na predsednika države, situacija pa je zdaj bistveno slabša,” smo lahko slišali staro lajno predsednice SD Fajonove, ki je potrdila, da je za levico edino demokratično, da vlada ona, sicer je vlado potrebno za vsako ceno zrušiti. Zavrnili so dnevni red seje, na katerem bi bili sprejeti (ali zavrnjeni) številni zakoni.

Znano je, da vlada premierja Janeza Janše ves čas ponuja roko sodelovanja, tranzicijska levica pa demokracijo zlorablja za neprenehno metanje polen pod noge in rušenje demokratično ustoličene vlade. “Dejstvo je, da je ta vlada škodljiva, da je to vlada, ki nas je zadolžila največ v zadnjih 10 letih, dejstvo je, da ob tem, ko imamo za letos predvidene štiri milijarde primanjkljaja, nameravajo še dodatno posegati v prihodke državnega proračuna s t. i. davčno reformo. Če bi uspelo tej vladi izvesti vse, kar si je zadala, Slovenijo čaka popolna katastrofa.” pa je izjavila prvakinja SAB Bratuškova. Janša je Bratuškovi na tovrstne očitke že pred meseci odvrnil: “Vi ste si izposojali z obrestno mero po 5 do 7 odstotkov, poleg tega niste želeli sprejeti poceni denarja iz evropskega mehanizma za reševanje bank. Ves denar za sanacijo bank ste obesili na pleča slovenskih davkoplačevalcev in prihodnjih rodov.” 

Za Šarca nekoč ni bil noben problem srečevanje s “spornimi” voditelji

Vodja LMŠ Šarec (umetniško Serpentinšek) pa je dokazal, da tudi v parlamentu uspešno nadaljuje s svojo odrsko tragikomedijo. V njegovi stranki so ta teden pred parlament prinesli 14 stolov, ki simbolizirajo 14 poslanskih mandatov njihovih poslank in poslancev: “To je bila simbolična gesta, s katero smo pokazali, da se ne oklepamo svojih stolčkov in da za nas to ni razlog, da ne bi mogli imeti volitev. Ko bo tam 46 stolov, ki se bodo strinjali s tem, da je čas, da naredimo temu konec, takrat bomo lahko imeli volitve, volivke in volivci bodo na novo razdelili karte.” 

Propadli premier Marjan Šarec z Viktorjem Orbanom in Aleksandrom Vučićem. (Foto: STA)

“Če bi ta vlada imela slogan, bi se glasil potop, ta vlada je imela kljub velikanskim primanjkljajem najslabši rezultat, kar zadeva zaščito proti koronavirusu, škodljiva je za institucije, vnaša razdor med državljane, škoduje Sloveniji tudi navzven, vsak teden dobimo nov ‘performans’ njenih predstavnikov, ki zunanjepolitično državo diskreditirajo in nas postavljajo v družbo čudnih voditeljev držav. Rušenje dnevnega reda je državotvorno dejanje, državotvorno dejanje vlade bi bilo, da odstopi, ker tako preprosto ne gre več naprej,” je še dejal nekdanji neuradni vodja “nadkoalicijske” stranke Levica Mesec, Noben slogan po izvirnosti sicer ne presega dveh po katerih so bomo najbolj zapomnili koalicijo, ki ji je neuradno pripadal: “Skok v prazen bazen ” in “Met puške v koruzo”.

Fajonova potrdila, da je eno ključnih gonil leve opozicije “antijanšizem”

Dejstvo je tudi, da je zatohle inštitucije potrebno vsake toliko časa vsaj malo prevetriti, ne pa da ostajajo podaljšek paradržave. Poleg tega vsaka vlada izvede določene kadrovske spremembe. In kateri so čudni voditelji držav? Morda tisti, s katerimi se je veselo družil tudi njegov tovariš Šarec. Smešna je tudi izjava da je rušenje dnevnega reda je državotvorno dejanje, državotvorno dejanje vlade bi bilo, da odstopi” ali kot je v svojem zadnjem intervjuju za nacionalno RTVS dejal Janša: “To, da zdaj vlada pade in gremo na predčasne volitve, pomeni, da bo prvi del predsedovanja Slovenije v volilni kampanji. Mi se bomo ukvarjali sami s sabo, namesto da bi, kar je naša dolžnost vsake toliko časa, pomagali reševati težave drugih. In potem se bo vlada sestavljala še dva ali tri mesece po volitvah v drugem delu in se bodo drugi ukvarjali z nami in nam skušali pomagati, namesto da bi mi opravili svojo nalogo.”

“Danes smo vložili zelo pomemben zakon, ki bo uvedel pravice poklicnih bolezni. Tukaj opozicija, čeprav se pogosto sliši, da rušimo vlado, da smo proti Janši, v resnici vlaga vrsto zakonov, ki so izredno pomembni za ljudi. Realnost pa je ta politična kalkulacija, ali imamo glasove, da te stvari na koncu tudi uresničimo,” pa je dejala predstavnica stranke SD, v kateri so nedavno blokirali dnevni red in sprejetje številnih pomembnih zakonov. “Nas ne druži le antijanšizem, ampak tudi misel, da si želimo drugačno Slovenijo, normalno, kar si ljudje zaslužijo, ne pa sprto in razklano.” je Fajonova potrdila, da je v ospredju njihovega delovanja predvsem boj proti Janši (čeprav ne samo), kar je oplemenitila s puhlimi parolami o “normalni” in “drugačni” Sloveniji (beri: Sloveniji za ohranjanje starih privilegijev). Bizaren je tudi boj Fajonove za javno zdravje, medtem ko njena stranka desetletje ni zgradila enega državnega doma za ostarele ali negovalne bolnišnice, denar pa namenjala za potratne študije. Obenem je bizarno govoriti o “aktivni politiki zaposlovanja”, medtem ko Slovenija pa pod to vlado beleži izjemno nizko brezposelnost (tudi za evropske standarde). Takšno blebetanje na nivoju salonskega socializma v slogu “no pasaran”.

“Mesečnik”, ki sanja o policijski državi pri nas, bi moral obiskati kakšno zahodno demokracijo

Svojo “povezovalnost” pa leva opozicija in Fajonova ne dokazujeta le z blokadami, marveč tudi z večkratnim zavračanjem roke sodelovanja, ponujene s strani vlade in zavračanjem skupnih sestankov (denimo na Brdu pri Kranju) ter hkratnimi utemeljitvami z bizarnimi izgovori. “Star sem 33 let, in če bo po sreči, bi rad v tej državi živel še nekaj desetletij, kar pomeni, da nočem živeti v policijski državi, nočem živeti v državi, ki jo je nekdo ukradel, v državi, kjer oblast namesto da bi poslušala ljudi, narod razdira in ustvarja razlike,” pa je dejal Mesec. Policijski državi? Ukrepi v Sloveniji so bili blagorečeno mili. V številnih “jedrnih” državah na evropskem zahodu so imeli na ulicah celo vojsko in bili zaprti na domovih ter jih zapuščali le izjemoma. “Imamo krizo demokracije, ki ni samo v Sloveniji, pred nami sta podnebna in okoljska kriza,” je še dejal predstavnik politične opcije, čigar stranka se ves čas sprehaja po ustavnem robu.

Nezadovoljstvo ljudi, ki so se opravili na ulice, pa gre razumeti tudi v luči sprejemanja ukrepov, pri čemer je politika odločala v nasprotju s stroko, zato tudi, tako meni Fajonova, v naših strokovnih skupinah ni bilo epidemiologov oz. so odhajali iz njih. Na tovrstne očitke je Janša že odvrnil: “Gre predvsem za zdravstveno stroko, saj je to, kaj bomo naredili za to, da epidemijo zajezimo, ukrepe, diktirala stroka. Vlada je v zelo redkih primerih določene primere mogoče sprejela malo pozneje zaradi različnih razlogov, pa zaradi uravnoteženosti, sicer pa si jih ni sama izmišljala.” Po mnenju Bratuškove so bili vsi ukrepi povezani z represijo in strahom, to je bila tudi njihova rdeča nit: “Ob tem pa jih niso znali niti zapisati tako, kot bi jih morali. Ustavno sodišče je cel kup teh ukrepov razveljavilo, mimogrede tudi nošenje mask bi moralo biti urejeno na drugačen način.”

Janša o “črni podobi” Slovenije v Bruslju: Takšna podoba je navidezna 

Janša: “Slovenija je recimo edina država, kjer je ustavno sodišče naložilo vladi, da tedensko podaljšuje ukrepe, čeprav za nekatere vemo, smo vedeli tudi pred meseci, da bodo trajali mesece glede na številke, ki so bile. Ko recimo to povem svojim kolegom po Evropi, samo čudno gledajo, češ kako je to mogoče.” “Vprašanje je, kaj je večja škoda. Verjamem, da bo škoda tudi v primeru, če ta vlada izpelje predsedovanje, izjemna,” je menila Fajonova. Kot je dejala, se je ravno vrnila iz Bruslja, kjer je slika o Sloveniji trenutno še bistveno bolj črna, kot imamo občutek. Janša odgovarja: “V Sloveniji lahko mainstream mediji zasenčijo, kar hočejo. Na to nimamo nikakršnega vpliva. Tudi v Evropski parlament, kjer so politične skupine, lahko iz Slovenije izvozijo veliko laži mojstri za te stvari in naredijo veliko hrupa, ampak v organih, kjer se odloča zares, to nima nikakršne teže.” Mesec: “Edina državotvorna stvar, ki jo lahko v opoziciji naredimo, je to, da zahtevamo predčasne volitve še pred predsedovanjem”. S tem je Mesec kar sam največ povedal o sebi, svoji stranki in njeni državotvornosti.

Domen Mezeg