fbpx

Združenje domoljubnih novinarjev: Čas je, da STA postane zasebni medij, kot je v originalu tudi bil

Predsednik Združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak.

Društvo novinarjev Slovenije po naših informacijah za danes pripravlja shod podpore za direktorja STA Bojana Veselinovića. Le ti še naprej podpirajo realnega edinega krivca tega farsičnega spora. Tragična ironija usode je, da se prav vedno glasni ideološko levo usmerjeni mediji o delavcih in delavskih pravicah. “Za koga natanko se pri Društvu novinarjev Slovenije (DNS) zavzemajo, ne vem. Za zaposlene zagotovo ne, ker drugače bi že zdavnaj protestirali zaradi mizernih honorarjev in skočili pokonci, ko je prišlo na dan, kakšna nagrada je bila prisojena javnemu uslužbencu Bojanu Veselinoviču in kakšno plačo ima. Kaj je primerno financiranje, je stvar lastnika in nikakor ne najete delovne sile, kar zaposleni in zunanji sodelavci STA tudi so. V tej izsiljeni “vojni” med UKOM-om in STA ne vidim nikakršne odgovornosti aktualne vlade,” se je odzval predsednik Združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak.

V našem mediju smo ekskluzivno delili informacijo, da bo pred sedežem STA še en “novinarski uporniški” spektakel v režiji Društva novinarjev Slovenije. V ponedeljek, 3. maja 2021, ob 11.15 uri pripravili shod v podporo direktorju Bojanu Veselinoviću, ne pa zaposlenim, ki so realne žrtve Veselinovićevih političnih igric. “Novinarski borci” za delavske pravice so se še enkrat izkazali, da jim več pomeni odlično plačan direktor kot njegovih 100 mizerno zaposlenih delavcev. Enako se zdi vsa stvar absurdna tudi predsedniku Združenja domoljubnih novinarjev Jožetu Biščaku.

Zdi se mu neverjetno, da se DNS zavzema, da bi mediji v “imenu svobode medijev še naprej dvojno plačevali storitve STA.” Večina slovenskih medijev je v zasebni lasti. Slovenska tiskovna agencija tako nudi svoje storitve prav tem medijem, ki STA prvič plačajo prek davkov. “Drugič pa STA s plačilom storitev (naročnine na agencijske novice STA).” To ponazori s primerom, da bi v trgovini na blagajni plačali nakupljeno blago. Po končanem nakupu bi nas čakala še ena blagajna, “kjer bi morali kupljeno blago prisilno še enkrat plačati.” Društvo novinarjev Slovenije pa se s takšnimi javnimi zavzemanji v imenu “vseh” slovenskih novinarjev zavzemajo še za eno socialistično idejo krajo javnega in zasebnega denarja slovenskih medijev. “Torej se zavzema za izčrpavanje slovenskih medijev, kar dvojno plačevanje ene in iste storitve zagotovo je.” 

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. (Foto: STA)

UKOM ima pravico do dostopa in dolžnost, da skrbi za zakonito poslovanje STA
Celotna slovenska javnost se sprašuje, kdo v sporu v relaciji STA-UKOM nosi večjo odgovornost za nastalo situacijo. Vsaj po mnenju dolgoletnega novinarja z več kot 40 letnimi izkušnjami pritrjuje tezi, da je izvirna odgovornost na vodstvu STA, “ki bi se moral zavedati, kdo je lastnik tega javnega servisa. To je država.” Primer STA spominja pravzaprav na vrsto državljanske nepokorščine. Podrejeni direktor STA Veselinović že od lanskega oktobra noče predati zahtevane dokumentacije svojemu lastniku, Vladi Republike Slovenije. Do sedaj ni bilo nikoli težav, da je v imenu vlade nastopal UKOM. Vse do nastopa sedanje vlade, ko si je Veselinovič pričel izmišljevati, da je pravi lastnik Vlada RS, ne UKOM.

Direktor STA Bojan Veselinovič in Direktor UKOM-a Uroš Urbanija (foto: STA)

Enako misli Biščak. Vsakokratna izvršna oblast (vlada RS) je pooblaščena, da upravlja s tem premoženjem. V tem primeru je upravljalec premoženja (UKOM) zahteval določen del poslovne dokumentacije STA. Le to dokumentacijo bi moral Veselinović nemudoma izročit, lastnik pa “bi presodil, kaj je primerno financiranje STA.”

Biščak predlaga, da je čas, da STA postane zasebni medij, kot je v originalu tudi bil
Medijski kartel v službi bivšega režima se je večkrat zgražal, da je direktor UKOM Uroš Urbanija zahteval od STA, zakaj so imeli intervju z Zlatkom, ne pa tudi z drugimi slovenskimi glasbeniki. Prav dominantni medijski kljukci z leve pozabljajo, da je bila zadnja veljavna pogodba med STA in UKOM podpisana v času Šarčeve vlade. Takrat se je direktorju STA Veselinoviću zdela super pogodba. Z menjavo oblasti pa se Veselinoviću ni zdelo vredno, da bi v imenu zaposlenih brez pobalinskega nagajanja predal vso dokumentacijo, ki jo od njega pričakuje UKOM. Ne glede na velikansko medijsko pomoč doma in v tujini Veselinovič ni računal, da se bo direktor UKOM Uroš Urbanija dobesedno požvižgal na vsakodnevno medijsko blatenje v medijih.

V svetu poznamo veliko zasebnih medijskih agencij. Enako je pred tridesetimi leti STA zrasla kot samostojni zasebni medij. Enako misli Biščak, da je po treh desetletjih čas, da se vrne k svojim izvornim koreninam. STA bi odgovorni urednik Demokracije poslal v postopek privatizacije. “Agencijo bi kupili zainteresirani mediji, ki so največji uporabniki tovrstnega agencijskega servisa in kot je to normalno v demokratičnih in svobodnih državah.”

V levih medijih velikokrat slišimo samohvale na račun STA. Vsak odličen produkt je vedno našel kupca na trgu. “Slovenski mediji se bodo “stepli” za lastništvo, država bo lahko dosegla odlično ceno, neto davkoplačevalci bomo lahko samo veseli, da Veselinovič in njegova tovarišija s Tivolske ceste 48 ne bodo več prisilno obremenjevali naših denarnic,” pove Biščak.

Prav to je rešitev, da se bo s tem prenehalo zlorabljanje državne lastnine in javne službe za povsem zasebne namene in interese. “Zato predlagam prodajo STA: okoli 60 odstotkov STA se ponudi dosedanjim največjim uporabnikom storitev, 40 odstotkov STA se da v prosto prodajo (tudi fizičnim osebam). Država ali državna podjetja ne smejo sodelovati pri nakupu,” zaključi predsednik Združenja domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak.

Luka Perš