fbpx

Združenje novinarjev in publicistov: O napovedani cenzuri in obračunu z mediji stranke SAB bo obveščena ALDE in druga mednarodna javnost!

dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

V Združenju novinarjev in publicistov z ogorčenjem opažajo, kako neposredno in brutalno stranka SAB napoveduje obračun s številnimi mediji. V svojih oglasih na družbenih omrežjih namreč odšteva dneve do volitev, ko naj bi prišel čas za pregon “lažnih novic”, pri čemer s sliko nakažejo, da se sporočilo nanaša na Demokracijo, Nova24, Požareport, Moje Podravje, Moj Maribor in številne druge.

Namen omenjene stranke koalicije KUL v Združenju novinarjev in publicistov razumejo kot prvovrsten napad na demokratične standarde in očitno namero podrediti si slovenski medijski prostor. “Gre za brezsramen napad na pluralnost medijskega prostora, kar pomeni vrnitev v čase medijskega enoumja, ko za kritično pisanje proti delu politike ne bo več prostora,” so kritični.

Poudarjajo, da gre v omenjenem primeru za ugrabitev demokracije, kar terja enotno in takojšnjo obsodbo civilne družbe, stanovskih organizacij in vseh tistih, ki iskreno mislijo, da pluralizem medijskega prostora prispeva k demokratičnosti slovenske družbe. “V luči dejstva, da je ista stranka na podoben način sporočila, da bo po volitvah na program TV Slovenija uvrstila konkretne vsebine, je zadeva naravnost zastrašujoča,” poudarjajo.

Še nevarnejši pa je po njihovem prepričanju molk, ki pomeni strinjanje s tem, kar se dogaja. “Da bi takim nameram stopili na prste, bomo v Združenju novinarjev in publicistov o napovedani cenzuri in obračunu z mediji, ki niso povšeči stranki SAB, obvestiti tudi mednarodno javnost, med drugim evropsko skupino liberalcev in demokratov ALDE, ki naj razmisli, ali je SAB s svojimi napovedmi o lomastenju v medijih še primerna, da ostaja znotraj skupine, ki vsaj v svojih programskih načelih podpira liberalne vrednote in pluralnost medijev.”

Stranka SAB bi po komunistično utišala neljube medije in novinarje ki opozarjajo na njene napake. (Foto: Twitter)

Od stranke SAB zahtevajo, da svoje neprimerne oglase takoj umakne iz svojih objav na družbenih omrežjih, volivce pa pozivajo, naj stranki s tako radikalnimi stališči odrečejo svojo podporo na volitvah.

Nina Žoher