fbpx

Združenje novinarjev in publicistov obsodilo napade na novinarja Možino in zahteva odstop programske svetnice RTV Jedrt Jež Furlan

Jedrt Jež Furlan (foto: STA)

Alibegićeve grožnje s smrtjo, o katerih smo že pisali, še niso dobile svojega epiloga, in prav je tako. Prek Twitterja je Jožetu Možini javno zagrozil, da bi ga povozil, če bi ga videl. Zdaj se je oglasilo Združenje novinarjev in publicistov, ki je v zloglasnem primeru obsodilo tudi novinarko in programsko svetnico RTV Jedrt Jež Furlan. Ta je Alibegićevo objavo všečkala in s tem širši javnosti sporočila, da se strinja z zapisanim, zaradi česar jo omenjeno društvo poziva k odstopu z mesta programske svetnice javne RTV. In kaj na to poreče Društvo novinarjev Slovenije? Krovna novinarska organizacija je podala skromno in do novinarskega kolega zadržano stališče, kar bi sicer, glede na to, da ne gre za ljubljenca režimskih medijev, lahko pričakovali. Ko morajo zaščititi nekoga izmed svojih, namreč ne skoparijo z napadi preko medijske mašinerije. 

Spomnimo: V slogu nedavnih terorističnih napadov je Safet Alibegić prek Twitterja s smrtjo zagrozil znanemu Slovencu, novinarju in voditelju na Televiziji Slovenija Jožetu Možini. Ta s svojimi Pričevalci, kjer javnost ozavešča o travmatičnih časih iz slovenske zgodovine in o revolucionarnih povojnih pobojih, nekaterim, kot kaže, pošteno načenja živce. Eden izmed takih je Safet Alibegić, znan po tem, da se rad vtika v vse in v vsakogar, svoja mnenja pa redno izraža na Twitterju. O njem in o njegovi smrtni grožnji smo pisali pred kratkim, ko je na Twitterju Možini zagrozil s smrtjo, policija in RTV pa se še nista odzvala. S svojim tvitom je Alibegić sporočil, da ga bo, če ga sreča, povozil.

Na zapisano se je odzvalo tudi Združenje novinarjev in publicistov, ki slednjega niti približno ne dopušča, obsodili pa so tudi novinarko in programsko svetnico RTV Jedrt Jež Furlan in jo zaradi njenih dejanj, s katerimi je javnosti dala vedeti, da se z zapisanim strinja, pozvali k odstopu. Novinarko in njeno spodbujanje k nasilju je dobro opisal twiteraš z besedami: “Jedrt Jež Furlan je neprecenljiva. Ponazarja greznico slovenskih “progresivnih intelektualcev.”

Izjava za javnost: Znova grožnje s smrtjo
V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo zgroženi zaradi grožnje, ki jo je pred kratkim na twitterju zapisal Safet Alibegić v zvezi z zgodovinarjem in novinarjem RTV Slovenija dr. Jožetom Možino. Zapisal je: “Stojim pred prehodom za pešce pri TV SLO. Gneča. Čez gre Ivo Milovanović. Kar je v redu. Ne vem, kako bi miril konje pod pokrovom motorja, če bi šel Jože Možina. Bi imeli pričevalci kaj povedati.”
V svojem tvitu je omenil tudi televizijsko oddajo Pričevalci, ki jo vodi Možina, preko katere je (televizijska) javnost seznanjena predvsem s travmatičnimi zadevami iz slovenske polpretekle zgodovine. Pričevalci že dolga leta razkrivajo usode žrtev komunističnega revolucionarnega nasilja med in po 2. svetovni vojni.

Podobno grožnjo smo doživeli pred dvema letoma, ko je anonimnež novinarju tednika Demokracija preko omrežja facebook napovedal, da ga bo nataknil na kol. Alibegićevo grožnjo je treba obravnavati še z večjo pozornostjo tudi v luči nedavnih terorističnih napadov s strani islamističnih skrajnežev, ki so z vozili pobijali ljudi po evropskih in ameriških mestih. Dr. Jože Možina, nekdanji direktor TV Slovenija, je poleg oddaje Pričevalci v preteklosti posnel več odmevnih dokumentarnih oddaj, s katerimi je dregnil v “svete krave” slovenske polpretekle zgodovine, med drugim dokumentarec “Zamolčani – moč preživetja”. Nekateri skrajneži bi zaradi tega očitno z novinarjem celo obračunali.
Ob opisani grožnji je posebej zavržno tudi ravnanje članice Programskega sveta RTV Slovenija Jedrt Jež Furlan. Slednja je Alibegićevo grožnjo zoper Možino celo všečkala, kar pomeni, da se z njo strinja, kar pa je v nasprotju z načeli, ki jih morajo zastopati programski svetniki.

Programsko svetnico Jedrt Ježevo zato pozivamo k takojšnjemu odstopu.
Združenje novinarjev in publicistov organe pregona poziva, naj ustrezno ukrepajo proti avtorju groženj, hkrati pa pričakujejo, da so bo tudi RTV Slovenija zavzela za enega svojih najbolj prepoznavnih novinarjev, ki zaradi narave svojega dela očitno tvega tudi življenje.

Upravni odbor ZNP, 12. novembra 2017

Društvo novinarjev Slovenije ob tem zavito v molk, saj v omenjenem primeru ne gre za njihovega ljubljenca režimskih medijev
Zakaj krovna novinarska organizacija Društva novinarjev Slovenije ni obsodila grožnje s smrtjo? Običajno se oglasijo ob vsakem incidentu, a takrat gre po navadi za režimske novinarje. Če poudarimo, da gre za grožnjo novinarju, ki je drugače svetovno nazorsko opredeljen in snema znamenite Pričevalce, kjer podira tabuje o partizanskem “herojstvu”, so razlogi, da se je društvo zavilo v molk, hitro jasni.

Društvo novinarjev Slovenije je želelo pred nekaj meseci s cenzuro vplivati na uredniško politiko Nove24TV
Društvo novinarjev Slovenije je želelo zmešati štrene tudi uredniški politiki Nove24TV. O tem smo že poročali avgusta letos, zgodilo pa se je, da so naokoli pošiljali nenavaden poziv k “varovanju človekove zasebnosti pred neupravičenim razkrivanjem v javnosti in spoštovanju domneve nedolžnosti“. V dopisu so ugotavljali, da je v medijskem prostoru “močno padla občutljivost za temeljno dostojanstvo človekovega bitja po smrti” in da ima vsak človek pravico do pietete, tudi javne osebe, ki so bolj medijsko izpostavljene. Spraševali smo se, ali so s tem poskusili cenzurirati slovenske novinarje in medije, katerih osnovna naloga je objektivno, kritično in celostno poročanje ter obveščanje javnosti. Svoboda govora in obveščenost javnosti so pravice, na katerih temelji sodobna demokracija, cenzuriranje medijev ter selektivno poročanje pa ostanki prejšnjih, totalitarističnih sistemov. Da je spravljanje te ali one moralne policije ob živce tudi namen svobode misli in izražanja, je zatrdil tudi ustavni sodnik in dvojni doktor Klemen Jaklič. “Naloga novinarjev in medijev je, da poročajo, ne da stvari selekcionirajo po svoje,” pa je poziv takrat komentiral Bojan Požar in dodal, da je večina tovrstnih izjav Društva novinarjev Slovenije infantilnih ter da se za njimi običajno skrivajo poskusi cenzure oziroma samocenzure novinarjev in medijev.

A. L.