fbpx

Združenje novinarjev in publicistov ostro obsodilo napad na novinarko Demokracije, Petro Janša

Foto: Nova24TV.

Četrtkov napad levičarskih skrajnežev na novinarko Demokracije Petro Janša na protestnem shodu pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani, kjer se vsak četrtek zbirajo vztrajnice in vztrajniki Odbora 2014, še vedno odmeva. Uredništvo Demokracije je napad že ostro obsodilo, ogorčenje so izrazili tudi v Združenju novinarjev in publicistov.

Naj spomnimo. Pred vrhovnim sodiščem je nasprotnik fizično napadel novinarko tednika Demokracija Petro Janša, slednja pa je bila izredno razočarana nad policijo, ki ni ustrezno ukrepala oziroma je raje zaščitila tistega, ki jo je napadel. Janševa je morala zaradi telesnih poškodb poiskati zdravniško pomoč, napad je tudi prijavila policiji. Vse, odkar spremlja shode Odbora 2014, dogajanje vedno fotografira in o njem tvita, a se ji doslej kaj takšnega še ni pripetilo. Do incidenta je sicer prišlo, ko se je postavila pred skupino nasprotnikov na drugi strani ceste pred sodiščem in jo fotografirala.

Urednik Demokracije Metod Berlec je bil v svojem odzivu na dogodek pričakovano zelo oster. “Verbalni in fizični napad s strani levičarskih skrajnežev je vreden vse obsodbe. Na napade na novinarje, ki delajo v interesu javnosti, vladavine prava in demokracije, moramo biti izjemno občutljivi in se jim odločno zoperstaviti. Pričakujemo, da se bodo odzvale novinarske inštitucije, na čelu z varuhinjo, in novinarska združenja, še posebej Društvo novinarjev Slovenije,” je povedal Berlec za Radio Ognjišče in ob tem okrcal društvo, v katerem so vedno zelo glasni, a na žalost samo takrat, ko gre za levičarske novinarje. Demokracija zato napad obsoja in pričakuje, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali proti storilcem včerajšnjega kaznivega dejanja.

Podobno kritičen je bil tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov, Tino Mamič. “Očitno je vrag odnesel šalo. Kaj takšnega se doslej še ni zgodilo, treba se je vprašati, kaj bo naša družba naredila, da se to prepreči. To je začetek nasilja,  ki napoveduje še večje nasilje. To pa zato, ker se bojim, da državne institucije ne bodo naredile ničesar. Tu sta na potezi predsednik države in predsednik vlade, pa tudi celoten pravosodni sistem,” je poudaril Mamić.

Medijska svoboda je temelj demokracije, tudi slovenske, zato jo je treba zaščititi, še opozarjajo v Združenju novinarjev in publicistov.

L. S.