fbpx

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve: “Grožnje, ustrahovanja, žalitve, pritiski in laži” je vse, kar znajo v ZZB NOB

Foto: STA

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so izrekli podporo novinarju RTV dr. Jožetu Možini in v pismu, ki so ga naslovili na generalnega direktorja RTV, vodstvo javne televizije pozvali, da zaščiti in brani svojega zaposlenega pred sramotnim obračunavanjem Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Opozorili so, da smo v samostojni slovenski državi, za katero so se borili leta 1991, in ne več v enopartijskem režimu, kjer se je morala javna televizija udinjati jugo-komunistični partiji.

Nad nedavnim pogromom nad zgodovinarjem in novinarjem javne RTV dr. Jožetom Možino zaradi intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom so svojo zaskrbljenost izrazili tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

“Kot nosilci vrednot slovenske osamosvojitve si 27 let po osamosvojitvi nismo predstavljali, da je navajanje zgodovinskih dejstev in resnice o naši polpretekli zgodovini lahko kakorkoli sporno ali celo deležno tako obskurnih napadov, kot si jih je v preteklih dneh privoščilo združenje borcev za vrednote NOB Slovenije, še posebej njihov predsednik Tit Turnšek,” so zapisali v svojem odprtem pismu, naslovljenem na vodstvo RTV.

RTV Slovenija bi morala stopiti v bran svojega novinarja
V združenju so obsodili mlahav odziv vodstva RTV, ki v strahu pred tako imenovanimi borci za vrednote NOB ni bilo pripravljeno zaščititi svojega novinarja pred klici po odpustu in kaznovanju. Medij, ki naj bi bil neodvisen, nepristranski in pluralen, se je tako izkazal za brezhrbtenično tvorbo, ki podlega starim partijskim pritiskom.

“Če je v letih pred našo osamosvojitvijo javna radio-televizija bila sestavni del enopartijskega sistema in so novinarji tam bili zgolj družbeno-politični delavci, si kaj takega danes nismo predstavljali,” je v imenu združenja zapisal predsednik Aleš Hojs. “Zato bi od vas pričakovali, da primitivne pritiske dedičev tega enopartijskega sistema kategorično zavrnete in zavarujete novinarsko svobodo, še posebej zato, ker sta v intervjuju tako dr. Možina, kot dr. Dežman navajala zgolj zgodovinska dejstva.”

Podlosti in umazane igrice, ki se jih gredo v Zvezi združenj borcev za “vrednote” NOB Slovenije, niso nikakršna skrivnost. “Grožnje, ustrahovanja, žalitve, pritiski in laži so sestavni del njihovega dela in kažejo na dejstvo, da želijo tako, kot so nekoč, tudi danes upravljati z državo.” V združenju menijo, da gre v primeru gonje proti Možini in Dežmanu za sovražno dejanje in grožnjo demokratičnemu podajanju strokovnega mnenja zgodovinarjev, zaradi česar je obsojanja vredno. “Leta 1991 si nismo izborili države zato, da bi nam še vedno vladali in nas ustrahovali sodelavci okupatorske JLA in njenih ‘vrednot’.”

Ivan Šokić