fbpx

Želi Golobič ustvariti novo afero, da bi se radikalna levica znebila Pahorja na predsedniških volitvah?

Foto: STA

V slovenskih političnih krogih se že dolgo šušlja, da se na levici bije boj za oblast in da  ima del levice, sprt s Socialnimi demokrati, pripravljenega novega kandidata za prihajajoče jesenske predsedniške volitve in da jim gre Borut Pahor močno v nos. Aktualnega predsednika države se bo po naših informacijah do jeseni poskušalo zrušiti z več obtožbami, zato niti ni presenečenje, ko se ga je Gregor Golobič na petkovem pričanju pred preiskovalno komisijo v zvezi z investicijami v TEŠ 6 lotil s hudimi obtožbami in primerjavami z afero Patria. Očitno so tudi zamere iz časov neuspešnega vladnega trojčka še velike, saj se poskuša Golobič oprati vsakršne krivde škandalozne podražitve naložb za kar 700 milijonov evrov. Projekt Termoelektrarne Šoštanj 6 je namreč označil za sežigalnico denarja, za afero Pahorjeve vlade, za katero tako ne bo odgovarjal nihče.

Naj spomnimo; Golobičev Zares je na vrhuncu politične moči obvladoval in še danes po naših informacijah obvladuje celotno slovensko energetiko, kar se že vrsto let kaže v agresivnem kadrovanju v državnih energetskih projektih. Ena njegovih bolj škandaloznih odločitev je bila imenovanje neustrezno podkovanega Andreja Ribiča na čelo Elektro Ljubljana, o čemer smo na naših straneh že pisali, tesne so tudi njegove povezave z Robertom Golobom iz podjetja Istrabenz – Gorenje Inženiring.

Golobičevo rovarjenje po slovenski energetiki pa je pred leti naletelo na veliko oviro v zadevi projekta TEŠ 6, saj je bil šaleški lobi tudi za takšnega botra na slovenski levici premočan. Šaleški lobi, podprt s strani Socialnih demokratov, je bil glavni razlog za prepir glede investicije v šaleški dolini, in nikakor ne v Golobičevi morebitni poštenosti in treznosti presoje glede gospodarnosti projekta.

Šlo je za spopad lobijev na levici
Ker Golobič v projektu TEŠ 6 ni videl pravega potenciala za zaslužek, je stranka Zares želela proračunski denar enostavno prekanalizirati v druge projekte, kjer bi se državni denar lažje izčrpavalo v zasebne žepe, so nam razkrili naši viri, blizu trenutnemu dogajanju na sprti slovenski levici. Pahorjeva vlada je razpadla, zamere so ostale, dva levičarska lobija pa se še danes borita za prevlado na slovenski energetski sceni.

Foto: STA

Naj spomnimo; nekdanji predsednik Zaresa in nekdanji visokošolski minister Gregor Golobič je na petkovem zaslišanju povedal, da je bil energetski projekt TEŠ 6 namenjen kraji. Izpostavil je, da so v Sloveniji podkupljivi tako politika, mediji in stroka, zato afera nikoli ni bila razgaljena v času Pahorjeve vlade. Golobič se je na zaslišanju komisije celo sprenevedal, da je bil v Pahorjevi vladi deležen očitkov, da se vtika v energetiko, čeprav to ni bil njegov resor. Spravil se je tudi na gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, ki pa je kasneje odstopil ravno zaradi nerazumnih podražitev naložb v TEŠ 6.

Golobič je bil del iste vlade kot Pahor
Golobič je zatrjeval, da bi lahko Borut Pahor projekt ustavil, a ga ni: “Čista laž je bila, da projekta ni bilo možno ustaviti, predsednik vlade je bil zaveden, zavestno ali ne. In to je to, kar TEŠ 6 dela za patrio Pahorjeve vlade!” Golobič je tudi zavrnil obtožbe, da bi vlada marca 2010 sprejela sklep, da podpira projekt, kar je na zaslišanju pred komisijo dejal Pahor. “Ni res, takšnega sklepa vlade ni,” letijo Golobičevi očitki na aktualnega slovenskega predsednika. Zanimivo je predvsem to, da Golobič s svojim vplivom ni imel vpogleda v posle na TEŠ 6, prav tako pa kot minister takratne vlade ni storil ničesar, da bi projekt preprečil.

Ob tem je vredno dodati, da je nekdanjega predsednika stranke Zares na zaslišanju spremljal njegov odvetnik, na vprašanja pa je odgovarjal oblečen v oranžno kravato, simbolni barvi stranke Zares. Golobič se je tudi vprašal, ali ima slovenska država ambicijo priti do dna aferi. Na tožilstvih po njegovih besedah namreč marsikaj še stoji.

Ob tem je navedel, da je Uroša Rotnika (takratnega direktorja TEŠ 6) kot pravna svetovalka spremljala Anita Dolinšek, ki je bila lani dvakrat v DZ kot kandidatka za sodnico v Celju, ki je pristojno za zgodbo v Tešu. “Blagor tistim, ki misijo, da je to naključje,” je še dodal nekdanji prvak stranke Zares.

Preiskava se bo nadaljevala, Golobičevo sprenevedanje, da čeprav je bil član vlade, o spornih poslih ni vedel ničesar, pa zaenkrat kaže na to, da želi del levice ne samo oprati svojo krivo, temveč hkrati s politične scene v najkrajšem možnem roku eliminirati predsednika države Boruta Pahorja in mu naprtiti vso krivdo za TEŠ 6.

L. S.