Želite nazaj v Jugoslavijo? Izvolite! Tukaj je seznam, koliko boste morali delati za posamezno dobrino

(Foto: Twitter/@BozoPredalic )

Pravljična dežela Jugoslavija. V Jugoslaviji se je živelo bolje. Brezposelnosti ni bilo. Gradila so se stanovanja, bolnišnice, šole. Mladi so takoj dobili delo. Prevladovalo je bratstvo in enotnost vseh jugoslovanskih narodov. Zdi se, da ima večina Slovencev (še posebej tistih, ki pravzaprav nikoli niso živeli v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji) na našo nekdanjo državo le lepe spomine. Ampak, miti in pravljice v Sloveniji ne živijo le v knjigah, temveč tudi v družbi in miselnosti nekaterih “izbrancev” oz. “potomcev izbrancev” preteklega režima. Pa vendarle, ali je sploh kaj od tega, kar nam “prodajajo” kot sveto resnico, res?

Foto: Twitter.

Dejstvo je, da smo bili v Jugoslaviji revnejši kot zdaj. Tabela, ki jo je na svojem Twitter profilu objavil dr. Božo Predalič, prikazuje, koliko več smo morali delati v naši nekdanji državi v primerjavi s preostalimi državami zahodnih demokracij. Tako je moral za kilogram kruha jugoslovanski delavec delati 29 minut, medtem je zanj v Švici zaslužil v 13 minutah, v Italiji pa v deset minutah. A kako je do tega prišlo?

Gospodarska (ne)razvitost po 2. svetovni vojni
Gospodarski razvoj po drugi svetovni vojni je temeljil na državni, zadružni in zasebni lastnini. Po vojni je sledila nacionalizacija, glavne industrijske panoge so bile podržavljene z zaplembo ali sekvestracijo. Upravljanje gospodarstva je prevzel državni aparat, podjetja so delovala po predpisih državnega proračuna. Gospodarstvo se je razvijalo po petletnih načrtih. V okviru prve petletke se je država elekritificirala in industrializirala. Začela se je tudi obnova od vojne uničenega ozemlja – ta je temeljila na prostovoljnem delu. Prvi pomemben ekonomski ukrep novih oblasti je bila agrarna reforma. Z njo je zemlja prešla v zemljiški sklad, nato so jo polovico razdelili po načelu ‘zemljo tistemu, ki jo obdeluje‘, polovico jo je obdržala država. Prišlo je do t. i. ‘patriotične nacionalizacije’ zemlje veleposestnikov, cerkve in bank.

Takoj po vojni je prišlo tudi do oblikovanja splošnih kmetijskih zadrug. Bile so ustanovljene skorajda v vsaki vasi, po letu 1948 pa so po sovjetskem vzoru začeli izvajati nasilno kolektivizacijo, kateri so se kmetje upirali.

Foto: STA.

Po informbirojevskem sporu se je v Jugoslaviji začelo obdobje samoupravljanja in decentralizacije. V podjetjih so začeli nastajati delavski sveti. Ljudska skupščina FLRJ je 27. junija 1950 samoupravljanje tudi uzakonila. Država ni več strogo vodila podjetij, ohranila je zgolj “usmerjevalno” vlogo. Novi politični usmeritvi sta sledila močna propaganda in ideološki pritisk. Zaradi gospodarstva, temelječega na državni lastnini, je v šestdesetih letih prišlo do vsesplošnega nazadovanja, tako v industrijski proizvodnji in plačah delavcev, število brezposelnih se je povečevalo.

Razkrajanje vrednost socialne demokracije
V šestdesetih letih se je začela izgradnja jugoslovanskega življenjskega standarda. Počasi so začeli vstopati številni zahodni vplivi. Slovenska gospodinjstva so spoznala pralne stroje, sesalnike, televizije in sčasoma tudi avtomobile. Množično so se gradila stanovanja, počitniške hiše, razvijal se je turizem. A vseeno je življenje v Jugoslaviji v primerjavi z zahodnimi demokracijami močno zaostajalo. Krajša nakupovalna potovanja preko meje so začela postajati vsakdan. Povečevati so se začele socialne razlike, oblikovati se je začel srednji razred, ki je prevladoval nad delavskim in kmečkim. To se je odražalo v protestih in demonstracijah, leta 1968 so se vse večjemu razslojevanju uprli študentje v Jugoslaviji, ki so zahtevali resnično samoupravljanje ter več pravic.

Vam je znano? Pomnite, kdo je v času svojega vladanja najbolj zadolžil Slovenijo?
Začetno povišanje in rast življenjskega standarda pa je temeljilo predvsem na velikem zadolževanju. Kazati so se začeli prvi znaki, ki so naznanjali kasnejšo gospodarsko krizo – naraščala je inflacija, ki so jo umetno zadrževali, pod površjem so tlela nerešena nacionalna nasprotja, ki se jih je desetletja le pometalo pod preprogo. Nova ‘dogovorna politika’, v skladu s katero naj bi podjetja med seboj sodelovala, ne tekmovala, je pripeljala do podražitve izdelkov na domačem trgu, v tujini pa so podjetja postajala vse bolj nekonkurenčna.

Foto: youtube.

“Tudi po Titu – Tito”
Osemdeseta leta so tako zaznamovali gospodarska kriza, vsesplošna inflacija in padec življenjskega standarda. Če je leta 1980 inflacija znašala 45 odstotkov, je osem let kasneje dosegla že 350 odstotkov in še je naraščala. Decembra 1989 je znašala že neverjetnih 2700 odstotkov. Komunistična Jugoslavija ni več zmogla odplačevati dolgov, ki si jih je nabrala pri ustvarjanju navidezne socialne demokracije. A vladajoča Komunistična partija je sebi (in prebivalstvu) še naprej metala pesek v oči. Gospodarsko krizo je ‘reševala’ s še večjim zadolževanjem v tujini. Tuji upniki so prisilili vlado v sprejetje nekaterih gospodarskih ukrepov, ki pa so povzročili le splošno nezadovoljstvo in stavke v državi.

Življenjski standard je strmoglavil. Uvedeni so bil vsem znani ukrepi, kot je omejitev vožnje po sistemu ‘par – nepar’, glede na številke na registrskih tablicah. Vsesplošno pomanjkanje se je kazalo na trgovinskih policah, v državi ni bil več mogoče kupiti kave, južnega sadja ali pralnega praška. Razpoke v socialističnem sistemu in bratstvu jugoslovanskih narodov so se povečevale, kar se je v devetdesetih letih končalo s krvavim koncem.

U. V.

 • Olga

  Vsi, ki imajo “jugotožje” naj si pogledajo Venezuelo, Severno Korejo in Kubo! Vsem priporočam, da gredo tja na ogled z Lukom in Violeto!

  • Novakec1

   Kam bi šla pa ti, v avstro-ogrsko?

   • sloustava

    Ne, ocistiti je treba naso domovino take nesnage, kot ste vi, s kucanom in jankovicem, zemljaricem, pedri, sorosevi podporniki, na celu. Ostati mora Slovenec, drzavljan, ki ima Slovenijo za svojo domovino. Ko bomo to uresnicili, bomo lahko dali zanamcem dober zgled. Samo z delom, pridnostjo, predanostjo znanju, uspes . Jankovici za tekoci stroj, intelektaulci na vodilna delovna mesta.

    • Štalmajster

     In potem….je svizec zavil čokolado. ;-)

   • Olga

    Saj želite Jugo “ugodje”? Vi ste tisti, ki vam domovina ni dovolj! Našli ga boste v omenjenih destinacijah!

 • Anton

  Naj ta seznam pokažejo v slovenskih novicah na prvi strani.

 • AlojzZ

  “koliko boste morali delati za posamezno dobrino”

  Pravzaprav je bila zadeva še hujša. Vprašanje bi se moralo glasiti: ” Koliko boste morali biti v službi za posamezno dobrino?”

 • Novakec1

  Dimnikar dela 1,5 min za liter benza, tričetrt raje pa več kot eno uro, to velja za sedanje čase .

  • moon

   Raja dela 20 minut za liter benza… tako da ne telebani.. ce si pa ti na soncni, tvoj problem..

 • Morala

  Zaradi nostalgije po bivši Yugi, Slovenija ne more napredovati!

 • sloustava

  Bozo, ne razumes, ti meseci, lunatiki, ceprav z doktorati, to soncenje mednozja, bi bilo ali maduro ali vsaj svecka v……..vladajocih. Oni si ne zelijo socializma, kje pa, se manj Juge, oni si zelijo status Madura. To je za njih socializem po meri, raja crkava, oni , me se I, lunariki FDV doktorji , bi se pa vozili z zlatimi ferrariji! Ko bo v Venezueli pocilo, bodo prvi, ki bodo obsojali, kot so bili najbolj zagrizeni boljseviki prvi, ki so sli k masi in nosili bandera. Ja, sprijenost lunarikov pac ne pozna meja in kucanizem to podpira. Samo, da je prostislovensko, se madzaronu smeje…

 • Snorri Sturluson

  Koliko d.o.o. in s.p. je od leta 1991 končalo v stečaju?

 • Franjo Trojner

  Za ves SLOVENSKI ROD je bila prva usodna odločitev že takrat ko se je 1. 12. 1918 združil v kraljevino SHS in se bratil z balkanskimi narodi namesto, da bi ostal v skupnosti držav srednje Evrope. Po letu 1945 je SLOVENSKI ROD OKUPIRAN od KUMUNISTIV utrpel mnoge izgube, pobit je bil cel kup industrijalcev, veleposestnikov, duhovnikov, vseh vrst izobražencev in domoljubnih Slovencev, pol milijona pa je emigrirala v tujino. Od takrat dalje je našemu SLIVENSKEMU RODU šlo samo še strmo navzdol. Domači kumunisti in tujec Tito so vladali v Sloveniji z trdo roko in jo ropali na vse možne načine. Iz Šentilja in Radgone so celo železniško progo vkrali, naš rod je pod kumunisti slabo živel, industrija pa je stagnirala. Toti socialistični diktator je vedno živel, kot princ, ljubic in otrok pa je imel večk, kot njegov prijatelj Honecker. Vsem kumunistom in ostali ubogi raji je bil za
  0vzgled, z svojim življenskim slogom jim je zelo nazorno kazal kako se v socializmu ne sme živeti. Svojo priljubljenost med narodom si je vedno znova utrdil z škornjem in puškinim kopitom. Narod ga je zelo ljubil, saj je pomenilo ne ljubiti Tita, zagotova in hitra pot v nebesa. Zelo rad je imel tudi kulake, zato je kulakom v dobro ustanovil kolhoze, tistim kulakom, ki pa to ni bilo všeč, pa je na svoj poseben inovativen način pričaral raj na zemlji, še raje pa v nebesih. Še posebej je imel rad Slovence, to je pokazal tudi s tem, da je Slovenijo zelo redko obiskal. In, ko nas je, smo šolarji, delavci, študentje ter ostala raja čisto neprisilno pod budnim diktatom partijskih šefof Tita vzhičeno pričakali na točno določenem mestu in vzklikali gesla in parole v skladu z navodili, čuvala pa nas je tajna partijska policija verjetno zato, da se komu od udeležencev od ginjenosti s srečanjem Tita, kaj ne zgodi. Tito je bil dober človek, rad je imel svoje ljudi, zavzemal se je tudi za višji standard zapornikov, hotel je da tudi zaporniki letujejo, zato je odpr Goli otok!!! Bil je res pravi človekoljub, seveda, če odmislimo vse tiste, ki jih je po vojni dal iz človekoljubnih nagibov izvensodno zverinsko pobiti!!!! Bil je tudi velik in zvit politik, ko se je zbal, da bi mu Stalin lahko prevzel kraljestvo, se je raje obrnil k zahodni civilizaciji in se dobrikal ZDA , ki so mu v zahvalo dajale žito in denar, da se je sam še naprej lahko šel socializem. Res je, Tita smo imeli vsi zelo radi, tako domača, kot tudi tuja javnost si je zelo oddahnila, ko je za večno legal k počitku.

  • AlojzZ

   “Iz Šentilja in Radgone so celo železniško progo vkrali,”
   Ukradli so tudi progo iz Jesenic preko Kranjske gore do Italije.

  • Prle

   Fronček, kdaj si že vstal, da si spisal ta umotvor, ali sploh nisi šel spat?

   • Franci

    Prle, očitno premlad da bi razumel smisel Franjotovega sestavka. Večina je popolnoma resnična

   • Franjo Trojner

    Prle, rana ura je zlata ura. Dan se začne z telovadbo, nato tuš, zajtrk in v šele nato v službo. Daj spiši še ti kak svoj umotvor, morda se pol ne boš imel časa zaletavati v moje. Vidim, da bi me rad sprovociral, užalil ker me vztrajno naslavljaš z Fronček, pa ti ne uspeva, zelo nazorno pa pokaže na tvojo pomankljivo izobrazbo in podl karakter. Če ti še vedno nič ni jasno poprosi koga v bližini, da ti razloži razliko med imenom Franjo in Fronček, eh raje se nea trudi itak nisi sposoben razumeti razlike.

 • tarantela

  Saj bi sedaj tudi tako delali, pa nimajo dela ali pa so prekarci. S to tabelo ne boste prepričali ljudi, ki so živeli v prejšnjem sistemu, ko je vsak imel delo, zdravstvena oskrba je bila boljša, zgradili smo tovarne, ceste, šole, vrtce in sploh vse, kar ste potem po osamosvojitvi “osamosvojili”. In mnogo tistih, ki smo postavili nekdanjo državo na noge, moramo danes s pokojninami vzdrževati brezposelne otroke ali (in) vnuke.
  Sicer pa za zgornji razpredelnici manjka datum, kar je bistvenega pomena, da lahko ocenjujemo.
  Sicer pa vzemite anketne liste in pojdite med navadne ljudi in povprašajte, brez vsiljevanja pripravljenih in vam všečnih odgovorov.

  • Goran Hvala

   Tocno tako…hocejo pa hocejo prepricat ljudi sam jim bolj slabo gre…pa sej vsi vemo kako je blo…glede na to da govorimo o casu 70let nazaj je blo se super…no sicer men je ita vseeno kaj mi nekdo fantazira ce pac sam vem…isto kot mi pametuje o severni koreji nekdo ki se tam ni bil…ne da jaz vem vse ker vem da nic ne vem sam da pa en slovencelj ki se iz slovenije ni sel ve kaj in kako me pa sam zvije od silnega smeha…imamo same pametne v slo sam noben nic ne naredi…raje sam clanke pisejo in modrujejo…

  • Morala

   Kako bi delali, če se migrante sprejema?!

   Morate se zavedati, da je jugoslovansko gospodarstvo zašlo v gospodarsko krizo. Ta se je še najbolj začela stopnjevati ob smrti Josipa Broza Tita.

   Po osamosvojitvi se je morala slovensko gospodarstvo spopasti z dvema velikima problema, z izgubo jugoslovanskega trga in vnovičnim uvajanjem tržnega gospodarstva, ki ima glavni cilj ustvarjanje dobička.
   Slovenija se je razmeroma uspešno preusmerila z nekdanjega jugoslovanskega na zahtevnejša tuja tržišča. Največja razlika pa je bila to, da so v socialističnem obdobju (Jugoslavija) dajali največji poudarek rudarstvu in industriji, v gospodarsko razvitih državah Evrope pa je bolj prevladovala storitvena dejavnost. Ob osamosvojitvi je Slovenija doživela velik padec proizvodnje, vendar se je zaradi tega dvignila storilnost, tako da to ni imelo večjih posledic. Slovenija tako, danes ni več industrijska dežela, vendar poindustrijska, v kateri več prebivalcev živi od storitvenih dejavnosti.

   Časi so se spremenili, se spreminjajo! Kaj bi le bilo, da bi ostali v Yugi? Še večja kriza, revščina, mafija…

   • tarantela

    Kar se tiče delavcev iz bivše države, je pač tako, da imajo možnost za delo, ker jih neusmiljeno izkoriščajo, slovenski delavci pač ne bojo delali v petek in svetek po 12 ur za tako mizerno plačo, ko delajo uvoženi delavci. To je pa prosti trg dela in kapitala!!! Nobenega nadzora nad neusmiljenim izkoriščanjem. Ustanoviš d.o.o. in že si samostojni podjetnik in uvoziš delovno silo, pravzaprav brezpravno rajo, jih nabiješ po ducat v majhno stanovanjce in jim jemlješ procente zato, da imajo delo, odtrgaš še za stanovanje, elektriko, vodo itd, oni pač morajo sprejeti, kar dobijo, saj tam, od koder so prišli, še tega nimajo, da bi nahranili deco. To je višek sramote za našo državo, tudi ti delavci so samo ljudje!. Tako služijo “podjetniki”

    • Morala

     Da se izkoriščajo delavci, je kriva država oziroma vladna politika. Za vsako državo je to sramota! Niti opevana Nemčija ni nič boljša. Vem za primere. Skoraj pet let že delajo tam, pa še jim niso uredili dokumentov, samo zato, da jih lahko manj plačajo.

 • Jana učak

  Zakaj ne spokate v Švico!?!?

  • AlojzZ

   Nočejo nas. Smo že napovedali Švici vojno, ki bi jo namenoma izgubili, a so Švicrji vojno napoved dali na ignor.

   =bi ga! Komijev in njihovih mladičev normalni svet niti povohati noče!

  • Johan

   Zakaj pa bi, naj spokajo jugoviči, ki nas zažirajo !

  • Lustrator

   Zgornji članek ti priča o tem, da ste vi tisti, ki bi morali že zdavnaj spokati od tu in prenehali uničevati materialno in duhovno bogastvo Slovenije in nas porivati med tretjerazredne države Evrope – v Jugi pa sveta.

 • Barbara

  V Jugi si je vsak lahko privoščil dopust ne da bi bankrotiral. V službo si hodil z veseljem. Noben ni ostal brez službe. Nobenega niso rubili in metali iz stanovanja. Skratka vse je bilo bolje.

  • Štalmajster

   Ja eni so fajn živeli od inflacije in čekov, da se ne menimo o kreditih s katerimi so si nekateri sezidali bajte, vračali pa drobiž. Aha pa družbena stanovanja, ki so jih potem po Jazbinšku odkupili za tringelt,………
   No, ceste pa avti, ?????
   Na primer tudi Nemčija ni imela pred AH prida cest, potem pa so jih začeli graditi, pa zaposlitev so vsi dobili, pa delavec si je lahko privoščil hrošča, pa plačan dopust je bil, pa 1 maj ………. pa nekomu ni bilo to povšeči ??

   • tarantela

    Pozabljaš, da je Nemčijo postavila na noge Amerika, kar se gospodarstva tiče.

  • RATATA

   Obesi se

 • Štalmajster

  Te zgodbe o zadolževanju so zanimive:
  http://www.nationaldebtclocks.org/

  Recimo, da se nekdo odloči, da država ne dobi več posojila. (pa recimo Švica) ?
  https://www.youtube.com/watch?v=MkxvvNAVwsw

  Resnica je pa najbrž ta: “Ni vse staro bilo zanič in ni vse novo dobro !”
  In težko je primerjati kako je zdaj in pa pred 40 leti.
  Pa dražji izdelki ? Ja eni so bili in še so kvalitetnejši od uvoženega šrota.
  Pa kava ??? ;-))) Smo potem ugotavljali da je Alvorada neprimerljiva z Barcaffe.
  etc… etc…

  • Goran Hvala

   No sej to mene zmoti…modeli primerjajo kaj je danes z 40+ let nazaj….sej kakor jst vem tud rimljani niso fural iphona…pa niso bli komunisti…pac totalno bedne primerjave…

 • althar

  Pred 2SV je bila Slovenija na približno enaki ekonomski ravni kot Avstrija. Sapienti sat.

 • RATATA

  Pisalo se je leto 1979. Konec junija. Zjutraj, preden smo se odpeljali na morje s Katrco in prkuplano Brako prikolico me je fotr poslal v Centromerkur po roštil, okrogel s tremi nogicami.
  Ko sem trgovini opazil plavutke in masko, tako lepo, tako krasno, sem oboje kupil. Dinarčkov namenjenih za roštilj je bilo ravno prav.

  • Štalmajster

   Najbrž je pa bilo treba mnogo napora, in entuzijazma, da se je marsikaj zgradilo. Delo je bilo, pa marsikateri je imel zemljo, imel 3-5 krav pa prašiče, kure,…..+ plačo. In kaj je bilo pridelanega, je bilo z današnjega gledišča bolj ekološko,…….pa da se ne menimo o samooskrbi naroda.

   Pa če odmislim zločine (amerikanci & Co. jih dandanašnji seveda “NE DELAJO” ) včasih primerjam, kako so Nemci gradili svoj Reich preden so jih potisnili v vojno.
   V razmislek:
   https://www.youtube.com/watch?v=A7m6b1cyRyo

   • RATATA

    Štalmajster, sicer te imam premalo natuhtanega, toda marsikaj pravilno povežeš.
    Tisti moj dogodek z masko in plavutmi, ko sem bil star deset let se mi je v spominu obudil zaradi primerjalne tabele, čeprav pove le približno enako ceno plavalnih in roštilja.
    Seveda ne vem, koliko časa so starši morali delati za to.
    Bili so tudi polkmetje v tistem času, ki so hodili tudi v službo, pa jih moj foter ni maral, zato, ker so na šihtu počivali, kadar je bilo na kmetiji več dela so vzeli pa dopust ali bolniško.
    Nemce je kriza v navezavi s pojavom pravega Firerja, ki je imel karizmo, predvsem pa pravo podporo propagandne mašinerije ojačala in poenotila. Sistem spodbujanja in agitacijske propagande je podoben povsod, tam kjer se pa na površje povzdigne še origin alfa samec je pa terna.

    • Ana Job

     Moj oče s kmeti ni imel nikoli problemov, obljubil jim je dopuste, če bodo orenk pljunili v roke in so delali, kot zamorci, ko pa je bila košnja ali delo na kmetijah jim je popustil. Izredno dobro skupino garačev je imel in še danes mu rečejo, da je bil fejst šef in ga pridejo obiskat. Vedno je rekel, da so bili fantje iz kmetov najboljši delavci, jih je pa znal obrnit, da so dal vse od sebe, on jih je pa tudi prej domov spustil, če je imel kdo “kravo na cajt”

     • RATATA

      Rojen šef je pravi šef, takšen zna motivirati, nagraditi in človeško popuščati v zameno za lojalnost in izpolnjene obljube. Daj – Dam, je super menjava.
      Ko ga pridejo obiskat jim predstavi kolekcijo najlonk, da povečaš prodajo.

     • Ana Job

      Saj jim jo vedno predstavim in kolekcijo sexi perila jim tudi pokažem, zato pa radi pridejo. Še vedno gre najbolj rdeča barva v promet. Pri naklonkah pa samostoječke. ;-)))

     • RATATA

      JTQ

    • Štalmajster

     “podporo propagandne mašinerije ” ;-))
     Pa kaka propagandna ?? Če se je nekaj doseglo, zgradilo, ………pa je bilo potem to pri poročilih,…..je to je tisto kar človeku dviguje moralo, vzbuja upanje,

     Kdo pa ma danes pod kontrolo 96% “propagandne mašinerije”.
     Ne pa nonstop o kriminalu, drogah, da folk preveč pije, kadi, krediti, dolgovi, nategovanja tu in tam, kazni na vsakem koraku, hujskanje ljudi enega proti drugemu,……. proti državam….. kot je eden spodaj lepo napisal …… o katerih se nam NE SANJA kaj se v njih DEJANSKO dogaja.

     • RATATA

      Tudi zdaj, pri nas imamo propagandno mašinerijo, ki pa ne deluje prav. Zato sem zapisal, da je firer imel pravo podporo (!) propagandne mašinerije.
      Marsikaj moti, ne le kdo so postali lastniki firm in kapitala, temveč predvsem kako so postali lastniki. In to v sesuti osamosvojeni socialistični republiki Sloveniji. Najlažje je sebi in svojim napisati predpise, kjer se ukradeno ne poimenuje ukradeno ampak olastninjeno.
      Propagandna mašinerija pri nas pa deluje z zavestnim molkom, učinek je pa blago nezadovoljstvo kar tako, na splošno, čeprav se da s prstom pokazati na krivce in to kronološko po vzročno posledični verigi.

     • Štalmajster

      A da imamo mašinerijo,……. oooo, pa še kako deluje prav …… za razcepljanje naroda ???? A ti tistih 96% nič ne pove ??? ja ampak eni so v službi “RESNICE”. ;-)))
      Tak ko NLB mora ostati v slovenskih rokah zato …….. da folk misli, da ima Slovenija kontrolo nad njo. ;-
      A veš, nekatere stvari imajo ……… skupen imenovalec.

     • RATATA

      To na koncu mi da mislit, da ti, ki pravijo, da so v službi resnice ne le, da nekaj ne znajo, niso vešči, temveč da nekaj delajo namerno. Tu bi nam pa moral navesti par primerov.

     • Štalmajster

      Pravilno sklepaš.
      Že tole je hudo problematično:
      http://nova24tv.si/svet/muslimani-napadajo-jude-zakaj-tako-smrdijo-v-svicarskem-hotelu-ne-smejo-na-bazen-ce-se-pred-tem-ne-stusirajo/#comment-3472387812.
      Muslimani napadajo Žide in en ti prilima link, da je to čista laž, da muslimani nimajo nič s tem. !

      Potem polne uste demokracije in demokratičnih vrednot. ???
      Demokracija ko v Ameriki ? Ko ni ta pravi na položaju ……. ultra sr. na ulicah….kot prti nas.
      V EU …….. diktatura Bruslja, ki posiljuje s kvotami migrantov, sporno zakonodajo ……

      Npr. ščuvanje proti Erdoganu ? potem pa v Delu najdem sliko zida na meji s Sirijo ???? s katerim je praktično zaštopal, za moje pojme “begunce”, kar ga je skoraj stalo glave,…… (kot Gadafija, Huseina,…. ?Asada…….)

      Tudi kaj se toliko čohajo okoli S Koreje ?? En je lepo napisal: da pojma nima on in ne Slovenclji, ki preko meje sploh niso pogledali in pljuvajo po stanju v S Koreji.
      Tudi člani SDS so mi malo zagravžali s pogostim NEMARNIM omenjanjem: “Tako kot v S. Koreji”.
      Po drugi strani pa red v državi, brez mafije, drogdilerjev, trgovcev z belim blagom, klošarjev, obupno zapufanih ljudi…… pa ne da bi hvalil režim,…… pač pa ga preprosto ……. ne poznam, da bi objektivno lahko karkoli rekel.
      Da jim pa nonstop na meji prirejajo manevre, pa v preteklosti so že “po nesreči” padale rakete na njihovo ozemlje,…..
      Potem pa ves čas naslovi: Koreja grozi,…
      Koreja svari…. Koreja bo napadla ……..
      Kaj Amerigosi & Co pa tam okoli ves čas …… sadijo rožice ???

  • Ana Job

   Že takrat si razmišljal z lastno glavo, zato ne more biti drugače, kot da si direktor. Bravo!

   • RATATA

    Me je pa kregal, zakaj nisem kupil večjih plavutk, da bi mi bile prav še naslednje leto.

 • PRIČEVALCI

  Napišite še koliko časa je moral delati Švicar za to, da je izšolal svoje otroke ali za operacijo srca in koliko Jugoslovan, ovce dvolične.

  • sprehajalec

   Lažnivec, lažnivi. Švicar ni plačal nič, ker je dobil izšolanega jugo gastarbajterja.

   • FUCK JANSHISM

    Zmeni se z janšistom nad teboj. Vsak trdi nasprotno, ovce nevedne.

  • Lustrator

   V Jugoslaviji ni bilo niti zares šolanih otrok, niti pravih operacij srca, ne zavajaj. Tudi v Nigeriji imaš “šolane otroke ” in “operacije srca”, pa bi jim zaupal svoje telo ali svoje otroke?

 • PRIČEVALCI

  Zobna amalgamska plomba:

  V Švici – 2 dni dela
  V Jugoslaviji – 0 sekund

  • sprehajalec

   kaj lažeš, na zahodu gre čez sistem zavarovalnic. Tako kot pri nas. Tudi v Jugi je šlo iz proračuna, kamor so se stekali prispevki.

   Prispevne stopnje se od Juge sem sploh niso spremenile, prispevki na BOD in iz BOD za ZZZS.

   • FUCK JANSHISM

    A si bil pri zobozdravniku v Švici? Nisi. Potem pa tiho, ovca nevedna!

    • sprehajalec

     O, aboutown ha, ha, ha. Nike menjaš kot bi bil na gey izletu…

     There is an obligatory national health insurance system
     in Switzerland but it does not cover dental services. Hence, residents
     always prefer to take out private health insurance that provides
     specific coverage for dental treatments.

     zavarovalnica krije, kot za bajto.

 • goldhorn

  Naših jugonostalgikov niti podatki ne prepričajo.

 • PRIČEVALCI

  Lastniške hiše:

  V Švici (povprečen delavec) – celo življenje oz. nikoli
  V Jugoslaviji (povprečen delavec) – 5-10 let

  • Lustrator

   Primerjati lastniško hišo v Sloveniji in švici, je kot primerjati apartma v Trnovem in apartma v Manhattanu. Prvega boš leta in leta prodajal preko vseh možnih oglasnikov, za drugega boš še pred objavo oglasa prejel že nekaj sto ponudb. Če želiš primerjati, primerjaj ISTE enitetete – povprečen delavec v Jugoslaviji bi za hišo v Švici delal nekako 20 do 30 življenj (če seveda zanemarimo, da bi vmes vse izgubil ob inflacijah), medtem ko si povprečen Švicar lahko privošči hišo v Sloveniji za cca pol leta dela. Si plačana na neumnosti ali na črke?

   • FUCK JANSHISM

    Ne Govori bedarij, če nisi nikoli delal in živel v Švici. Pojma nimaš.

    • Lustrator

     To naj bi bila replika?

 • PRIČEVALCI

  Kilo kruha (klošarji):

  V Švici – 12 ur prosjačenja
  V Jugoslaviji – o sekund

  • Goran Hvala

   V svici delas za 4000e na mesec…slis se dobro…sam ne ce zivis v svici..bos bolj kot ne stene od najetega stanovanja lizal…seveda ko pa prides nazaj v slo ali se celo kam drugam si pa car terena…je pa v svic 4000 isto kot pri nas 700e…glede na to da je kolega anestezist njegova zena pa ucitlca zivita gor glih tako kot v slo….nic bolje…ko pa prideta v slo ali ko gremo na filipine je pa druga pesem…seveda pride dan ko morata spet nazaj v svico…

   • sprehajalec

    Kar zasmilila sta se mi. V Slovenijo naj se vrneta….

    • Goran Hvala

     Spet cist pameten model…sej verjamem da ti ni prebilo kar sm napisal….
     ….aja sej si ti…sej res…zdej sm se spomnu…ojjooj…pardon..ja prav imas sej res…vis sm ze cist pozabu da mas ti vedbo prav…pardon se enkrat…

     • sprehajalec

      Sprejmem opravičilo.

    • FUCK JANSHISM

     Nas je več takšnih, ki smo se kot pa takšnih, ki so ostali gor. Če so, so izključno zaradi otrok, ki niso hoteli nazaj v Slovenijo (Italijo, Portugalsko, Španijo, Grčijo, …..), ker so bili rojeni v Švici. Ne govori bedarij, če ne poznaš zadeve.

     • sprehajalec

      Naveliča se človek pucat skrete sčasoma. te čisto razumem.

   • FUCK JANSHISM

    Točno tako!

  • sprehajalec

   Lažeš. Ali kopiraš pa pejstaš neupravičeno, ali pa lažeš. Ljubljana je imela tudi v socializmu klošarje.

   • FUCK JANSHISM

    Koga pa? Tvoje starše?

    • sprehajalec

     Ne tvoje, predno so pobegnili v švico po azil…

 • if

  Socilaistično FRJ je vodila avantgarda, kot so sebe razglasili komunisti.
  Kljub najvišjim standardom, ki so jih jamčili s svojih govornic, učbenikov, medijev, sodstva, so uničili gospodarstvo in državo.

  Pouk zgodovine!
  Standard komunistov je “uzurpirati, izkoriščati na račun gospodarskega propadanja, uničiti”! Drugega ta nazor ni sposoben!
  Enaki so današnji slovenski neokomunisti ne glede na funkcijo, ki jo ta hip opravljajo!

 • PRIČEVALCI

  Primerjate Jugoslavijo s Švico, Nemčijo, Francijo? No, pa primerjajte še današnjo kapitalistično Slovenijo z njimi ….

  Pozabljate, da je tudi Bangladeš bil in ostal kapitalističen (da ne naštevam vseh afriških držav od koder danes prihajajo ekonomski migranti k nam).

  Pa primerjajte še komunistično Kitajsko z njimi!

  • sprehajalec

   Komunistični lažnivec.

   Delavec v Bangladešu (najnižja dela) zasluži 210 Eur mesečno. V supermarketu stane pol kilski kos kruha 0,44 centa. S sklepnim računom dobimo, da mora delavec v bangladešu za kilogram kruha delati: 36,92 minut.

   Če pogledamo zgoraj Jugo delavec (37 minut) ugotovimo, da so Jugo delavci živeli tako kot delavci v Bangladešu.

  • Lustrator

   Kakšno kapitalistično Slovenijo neki? Imaš vročino? Si sploh kdaj v življenju bil v resnični kapitalistični državi, da takšne trosiš? Slovenistan danes ni nič drugega kot Jugoslavija 2.0 – standard je nekajkrat višji, a še vedno nekajkrat nižji od vseh ostalih evropskih držav, ki niso imele in še danes nimajo na oblasti komunističnih struktur.

 • Hun

  in to je argumentiran članek…bruhahaha

 • PRIČEVALCI

  Pod komunizmom so imeli komunisti vse (zato pa se imenuje komunizem), pod kapitalizmom imajo pa kapitalisti vse (zato pa se imenuje kapitalizem). Ovce, ki nikoli niste bile in nikoli ne boste niti eno niti drugo, pa blejate tja v tri krasne. Zato pa ste ovce.

  • Goran Hvala

   Jp…Polna usta so jih(desnih) o tem kak bi se mogl vsi prilagajat…(da ne govorimo o migrantih)..seveda se strinjam..vsak se mora prilagajat…sam eni se pa ocitno nocejo, nikoli se niso in se nikoli ne bodo…pol pa jokajo kako jih lajf tepe…mal trapasto se mi zdi vse skupaj…vsaj naj ne klanfajo traparij…

  • sprehajalec

   Ti imaš še vedno v mislih in pred očmi Marxov Kapitalizem industrijskega delavca 19. stoletja. Delavcu šteje, ali za avto zasluži v 6 mesecih ali v 5-10 letih, kakšni ga pa celo življenje ne dobijo. Boli ga koko, kaj ima kapitalist. Tako, kot ga je v komunizmu moral boliti, kaj ima komunist. Pa konec koncev vsak lahko postane kapitalist, komunisti so pa lahko postali samo izbrani.

   • Tehtnica

    Zdaj ste pa zadeli glavni razlog, zakaj ne maram komunizma. Kapitalist je lahko vsak, koministi pa so lahko postali samo izbrani.

    V prvem primeru si torej sam kriv za svoj standard, v drugem pa imas zapecateno usodo, razen ce se ti uspe prikupiti taglavnim, kar pomeni, da jim moras biti v vsem poslusen, ali pa ce gres delat v tujino.

    Tisti, ki imamo radi Slovenijo, pa bi vendarle rajsi imeli bolj enake moznosti tukaj, kjer smo doma.

 • Ana Job

  Nostalgično o Jugoslaviji razmišljajo samo otroci likvidatorjev, ker bo za njih kmalu konec užitkarstva. Živela SDS!!!

  • AlojzZ

   Hm … torej je likvidatorjev in njihovih otrok krepka večina?

   • Ana Job

    Poglej samo, koliko je bilo likvidatorjev v Hudi jami,kjer so držali obroč, to je navedeno v knjigi od Leljaka. Vsi njihovi otroci se danes valjajo po zasavskih občinah in javni upravi. Otroci in vnuki klavcev in prvoborcev so že predolgo pri koritih.

 • Antonius

  Povprečna delavska plača v Sloveniji je 4 evre na uro. Vsakdo si lahko sam izračuna kako daleč smo od bivše socialistične Jugoslavije.
  Za kilogramski hlebec najcenejšega kruha, delavec še danes dela 15 minut.
  Za par zimskih čevljev, ki bodo zdržali več kot eno zimo je treba odšteti vsaj 100 evrov, oziroma 25 delovnih ur.
  Povprečno plačo navaja Statistični urad republike Slovenije.
  Kučanova opcija ni bila gospodarsko uspešna država Slovenija. Njegova opcija so bile pokradene banke, družbeno premoženje, tajkunizacija, za en kurc plačani delavci, Srbom razprodane slovenske turistične kapacitete, pranje denarja, preprodaja orožja /mariborsko letališče/ in vsi ostali kleptomanski posli njegovih levičarjev, ki jih je preveč, da bi vse našteval.
  Človek se vpraša, kje ima vsa naša volilna “mežnarija” pamet, ko gre na volitve in masovno voli Kučanovo kleptomansko opcijo?!
  Po vseh letih preizkušenj, delavci še danes verjamejo prodajanim lažem novinarskih prostitutov z RTVS, POP tv, A kanala in ostalih elektronskih ter tiskanih medijev.
  Zadostovalo bi jim, da bi preprosto pogledali v svoje denarnice in si izračunali vrednost njihovega dela, ko gredo na volitve. Tajkuni na račun njihovih mizernih plač vračajo ukradene kredite, leve vlade jim pa za povrh, nabijajo še neverjetne davke. Po mestih živeči celo davek na dež plačujemo.
  Da je R Slovenija še naprej Jugoslavija v malem se morajo volivci zahvaliti svoji neumnosti in veleizdajalskemu Kučanu s svojo opcijo.

  • tarantela

   Pejd u štacuno in kupi kruh za 1 (en) evro eno kilo!!!

   • Antonius

    Se strinjam! V Hoferju, Lidlu in in Evro Spinu je najcenejši kruh dražji. En evro in cca 20 centov je treba odšteti zanj. Samo petnajst minut dela za kilogram cenenega kruha je očitno premalo.
    V Sparu vedno pogledam, kaj kupujejo slabo plačani delavci. S budget je najcenejša blagovna ki si jo privoščijo. Zdravju škodljive testenine prodajajo po 80 centov. Kilogram klobas omenjene blagovne znamke stane 5 do 6 evrov. Kaj je v njih kvalitetnega, nama najbrž ni potrebno ugibati.

   • RATATA

    Enajst ur sem počakal, zdaj ti pa moram povedat, da sikaš u tri pizde matrne!

 • Goran Hvala

  Zakaj vam pa clanke pisejo friki in frajlice ki tud niso ziveli v bivsi jugi….?

 • totex39

  Res je čudno kako lahko imajo ljudje tako nastalgijo po bivši Yugi, če vemo, da si samo v sosednji državi Avstriji lahko dobil vse. Zato mi je že v mladosti bila velika želja, da Slovenija ne bi bila del Jugoslavije.

  • tarantela

   Imaš prav, smo v večini tako mislili, samo pol se je pa sfižilo. Preveč se oziramo po tujih, morali bi se opreti na lastne sile, predvsem pa na izkušnje. Pri nas nismo imeli stalinističnega sistema, temu se je Stari uprl, nismo pa imeli niti zverinskega kapitalizma, ki nam sedaj lomasti po ljudeh. Imeli smo nekaj vmes in če bi poskusili vzeti od vsakega najboljše, bi se lahko imeli lepo. Zakaj pa misliš, da nam je Zahod pomagal ob razpadu Jugoslavije? Zato, ker jim je šlo v nos, da se lahko živi tudi drugače, ne samo z izkoriščanjem.

   • RATATA

    Kak butl

    • sprehajalec

     Ne moreš verjeti res, samo takole razmišljanje je še kako prisotno. Volilna pravica je bila zgodovinsko podeljevana selektivno, ne kar vsakemu. Izpolnjevati si moral neke pogoje. Tudi danes bi bilo tako treba….

     • RATATA

      Dobre živce imaš Sprehajalec. To si pokazal pred meseci ob pregovarjanju z menoj.
      Ostani in tolmači!
      Vso srečo!

   • dob

    Takšno “vladanje” pri katerem si samo sposojaš denar, pa ga potem ne vračaš, ni dosti vredno. Tako zna vladati vsak bedak.

   • Steiermark

    Tarantelica, nemoreš iz svoje jugobutalske titoistične miselnosti!
    Pri nas nismo imeli stalinističnega sistema…… Ne, imeli smo veliko hujšega, hudodelskega titoističnega, ki je bil pri stalinu vajenec, v klanju in tlačenju ljudi, zasužnjevanju, posiljevanju, pedofiliranju, ropanju itd. Vajenec, ki je prekosil svojega “učitelja”! In danes, kar imamo, ni nobeden kapitalizem ampak imamo jugokomunistični “liberalni” sistem, kjer je to, kar je tvoje – moje, to kar je pa moje, pa te nič ne briga! Golazen, potomci jugorevolucionarjev komunajzov, v najslabšem pomenu, ki so nas po osamosvojitvi oropali, si prilastili vse “družbeno premoženje”, pometali ljudi na cesto, oni pa pokradeno, največkrat znosili v fiskalne oaze , kar so pa pustili tu, pa izkoriščajo, po stainovo, čoveka, ga “plačajo” toliko, da še za jest nimajo ter morajo kljub delu, prositi za socialno pomoč! Ja, to dela jugokomunistična ićevska drhal, ki je pred osamosvojitvijo delaa vse, da se Slovenija nebi mogla rešiti balkanskega kotla, ko smo pa to le dosegli, so se z zvijačo in pri stranskih vratih prišmuglali v našo deželo, kjer nam ponovno vladajo in nas zasužnjujejo in uničujejo – njeee njeee njeee…..Si pa težka budala s svojimi butastimi jugokomunajzlarskimi pripombami, kot npr: zakaj pa misliš, da nam je zahod pomagal ob razpadu jugoslavije?…… Če ti tvoji možgani ne funkcionirajo in očitno ti ne, poprosi, da te pošljejo na presaditev, morda prašičjih možganov, ti bodo bolj v pomoč, kot tvoji zakrneli orehek!

    • Karmen

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
     BRAVO!!!!

   • dob

    In kako je Zahod pomagal pri razpadu Jugoslavije?
    Morda tako, da v določenem trenutku ni več hotel z denarjem zalagati jugoslovanskega režima? Ker se Zahod nenadoma ni znašel, ali naj finančno podpira Srbe ali Hrvate ali Makedonce ali Slovence ali Albance… pri tem kdo naj koga pokolje in iztreblja? Naj zaščiti ene ali druge ali tretje – proti komu?

    Tako zdaj Zahod pomaga vzdrževati kučanov komunizem, ker se ta sam, ubogi, ne zna in ne more. Boš tudi za Slovenijo tedaj rekla “prekleti Zahod, ker nam ne pusti živeti po svoje, ko pa vendar imamo nekaj vmes in nam zdaj jemljejo najboljše, sami pa tega ne znajo in nimajo”. Brž ko bo Zahod v novi finančni krizi ne bo več zastonj denarja za podpiranje kučanovega komunizma. Nam bodo spet drugi krivi za totalno nesposoben sistem, ki države ne zna organizirati tako, da bi ljudje lahko živeli od lastnega dela in sposobnosti? In je zato država večno odvisna od zadolževanja?

    Čestitam za to logiko.

    Tudi za razpad SFRJ so ti drugi krivi. Pa kučanu tudi. Kaj ni čudno, da ljudem, ki ves čas vladajo, ne uspe biti odgovorni prav za nič, vedno jim je kriv nekdo drug in sicer nekdo, ki ne vlada.

    • Mojca pokraculja

     Kako simptomatično, da na vsak logičen in utemeljen odgovor tarantela in njej podobni utihnejo. Še plusa si ne upajo stisniti, da bi drugi vedeli, da so prebrali.
     Pravzaprav je ta njihova ignoranca dokaz in spodbuda, da je treba ponavljati že stokrat povedano, znova in znova.
     Bravo dob !

  • if

   Tudi danes v sosednji Avstriji dobiš delo, zato mnogi tam delajo, da lahko preživijo v kapiatilstični Sloveniji, ki si jo je konstruiral tranzicijski komunistični nazor danes naseljen v Jankoviću, Kučanu&Njunih naseljenih v mednarodni NLB pralnici denarja …

 • sprehajalec

  Avstrijec je že šest pirov stresel, ko si ti prišel šele do prvega. Kavbojk pa sploh ni v razpredelnici….

  • RATATA

   Kawbojke Varteks Varaždin hehe

   • Jovo Jamnica

    Vartex je meu Levis licenco. Enmu amerikanskemu črncu sn v Filadelfiji pokazo oni cetl na moji varaždinski Levis đins jakni, da je pisalo made in Yugoslavia… Mal se je čudo, anpak ne zato, ker je pisalo Yugoslavia, anpak zato ker za Levis še ni ču…

    • RATATA

     Črncu kažeš…. bljak

     • Jovo Jamnica

      Belih kravatarof to sploh nebi zanimalo. Men pa je blo dugi cajt…

    • Steiermark

     No, ja, da si se kazal naokrog z vartex jinsom z levisovo licenco,, pove vse o tebi! Se še spominjam idiotov, ki so hvalili jugo robo in govorili, le po kaj hodite vi v Avstrijo ali Italijo, saj tam vendar kupujete naše stvari, pri nas narejene! Morda res, vendar niso bile enake kot tiste, ki smo jih imeli na volj doma, pa tudi pod “naše” marke jih zunaj niso prodajali! Stale so pa seveda manj, kot pri nas! Je pa bila ena prednost, če si “nakupoval doma”, čeprav je stalo več kot v tujini (ista roba isti proizvajalec), le da si pri nas dobil kredit za obleko, plašč, čevlje in ga odplačeval 6 mesecev. Glede na “cvetoče jugogospodarstvo” smo pa imeli tudi 2.700 % inflacijo in ko si pačal prvi obrok , je bil res visok, vendar vsi ostali, v 6 mesecih niso bili več vredni ničesar , ravno zaradi inflacije…… Če se ljudje v jugovini nebi oblačili na kredit, si pa itak nebi mogel privoščiti ničesar, ker so bile plače tako “dobre” in visoke, da si za eno dobil, največ 4 pare čevljev!

     • Jovo Jamnica

      Čuj, meni so se v Jugi štirje froci rodili. Kaj pa tebi??? Fse sn spravo do kruha, pa mam sam sredno šolo. Pa tut v Ameriki sn biu. Ti tudi???

     • Steiermark

      Čuj te ti, kakšo vezo te ma, či si ti štiri froce v jugovini uspel naret? To je samo dokaz, da so te pitali nadpovprečno, da bi jim še naprej zagotovil s svojimi potomci, njihovo trosenje laži in tiranije! “Spraviti h kruhu” svoje otroke ali jim pa omogočiti dostojno življenje, jih vzgojiti v pravičnosti in resnici, , sta dva različna pojma! Vsi smo poskrbeli za svoje otroke, čeprav smo živeli bedno, odrekali smo sem sami, vsemu, celo življenje pod jugovino, da smo lahko delno obvarovali svoje otroke, pred pomanjkanjem, ki smo ga sami doživljali, kot otroci, ko so starši garali po 20 ur na dan, po redni službi še “fušali”, pa samo za preživetje družine! Če si bil ti v Ameriki (ki ti gre močno na živce, po tvojih komentarjih….) tudi nič ne pomeni, morda so te poslali kar udbovci, da si malo vohlaril za našimi emigranti! Tako so delali , seveda njihovi hlapci, ki so izvajali ta “dela” pa so še ponosni na to!

 • Artur

  Razliko do drugih so rdeči lopovski čapci v svoj žep pohopsali.

  • Morala

   To je tisto, preveč se je kradlo in še se krade.

 • Jovo Jamnica

  Sam tak za štos, če keri verjame. F tabeli piše… Lada = 5 let. To je 60 mescof. Pogledo sn na mojo revalorizacijo mesečne plače iz leta 1980. Piše dobesedno…1700€. Če 1700 pomnožim z 60, dobim 102.000€. To je po tamalem blo leta 1980… 204.000 dojče mark. Če keri verjame, da je takrat pokjena Lada Žiguli v Jugi koštala tolko, te si je pa res bogi. Nemci so zračunali, da jih je košto Golf bres mervertštojera leta 1980 – 7.451 €, dans pa jih košta 23.658 €vrof…

  • sprehajalec

   Ali pa je z revalorizacijo nekaj narobe Jovice…..

   Kar v bistvu vseskozi trdim, samoupravljalci so si naštimali dobre penzije.

   • Jovo Jamnica

    Saj sn vedo, da se boš za revalorizacijo zakačo. Lada za 204.000 dojče mark pa te bo pustla neprizadetega…

    • sprehajalec

     To si se zmotil, lade so v rubljih.

     • Jovo Jamnica

      Kaj ti si v Jugi ruble služo? Se spomniš, kaki je biu menjalni kurs???

     • sprehajalec

      Ne, je vse šlo čez dolar, kako se je že reklo, klirinški.

      Rus je vedno zaupal samo dolarju.

  • Morala

   Saj nisi dal celotne plače za avto :)

   • Jovo Jamnica

    Ja. Če bi blo tak, te bi še dans šparo za Lado…

  • if

   Jovo Jamnica: “Pogledo sn na mojo revalorizacijo mesečne plače iz leta 1980. Piše dobesedno…1700€”

   1980 leta evro ni obstajal!
   1980 je bil tečaj SFRJ dinar : DEM = 1512 : 1
   1700 evrov ustreza 3400 DEM , oziroma po takratnem uradnem tečaju 5.140.800 SFRJ SFRJ dinarjev, na črnem trgu še bistveno več SFRJ dinarjev.

   • Jovo Jamnica

    Ti sploh veš, kaj je revalorizacija???

  • KIKI

   Tovariš Jovo: Markovičevo leto! Še pomnite tovariši!? Najbrž se je tudi nevernikom za hip
   Marija prikazala, tako kot tebi!

 • Gru

  Tudi po Titu -Twito ;)

 • Cenzuriran 4x

  V Jugoslaviji tudi Janša ni bil plešast…

  • centurion

   Ti pa že takrat močno prtegnjen.
   Pa na slabše ti gre.

  • KIKI

   A meduzar Brglez ti pa ne gre na živce, pa lepi Klemenčič, pa trčeni Trček….?
   Jih sploh ne vidim, žal, samo slišim in mi že gre na bruhanje!

  • Vera

   Noben moški si ni sam kriv , da postane plešast, saj je to dedno po starših , dedkih !

 • centurion

  Zlata dobra stara Jugoslavija…
  14 ur dela za kilo kave. Mater je morala biti dobra.
  Ja, potem si moral imeti še zveze pri lokalnem trgovcu,
  da jo je pol kile skril pod pult, ko je, če je prišla tisti mesec…
  Bi jugonostalgike danes nagnal dva dni delat za
  to dobrino….
  So živi dokazi idiotizma…
  Ste danes že zaslužili eno yugkavico, levičarji?

 • janez.pokoncni

  Država ni pravična in dobra, če se cele dneve lapa o nekakšni navidezni vsesplošni enakosti. Država je dobra, če v njej ljudje, ki delajo, dobijo za delo pošteno plačilo.
  Zahodna Evropa je na istem planetu, celo na istem kontinentu kot mi pa so razlike med nami ogromne. Pri nas režimski mediji po nalogu izrojenih kaviar socialistov hujskajo blesav živelj proti uspešnim podjetnikom, na drugi strani pa ravno ta nori živelj brutalno ropajo preko državnih firm, bank, javnega sektorja, itd.

  btw.,
  V jugi pa je bilo še 100x slabše!

 • Oregon

  cifre gor al dol, dejtvo je, da smo bili v jugi take budale, da v Celovcu se za javni skret nismo imeli oz je bilo škoda groschev. 100 Šilingov smo obračali sem in tja, da smo iz njih nekaj izvlekli. Pa še plačat je bilo treba da si sploh lahko šel iz Juge ven, ne bom nikoli pozabil, 500 nekih enot, da si šel čez mejo. Država bankrotirala na celi črti. Pa kaj je splph ljudem da bi se še enkrat to šli??? Mal poglejte po svetu kje socializem prinaša kaj dobrega. Ne boste našli NIKJER. Venezuelo so recimo priporočali Violeta in Likec, ki so zapovrh še zažirali njihov proračun z raznimi blesavimi ekskurzijami.

 • sprehajalec

  kako je Laž nesmrtna duša Komunizma, naj je razgalil sam lik po imenu Pričevalci spodaj. TAkole je napisal:

  Primerjate Jugoslavijo s Švico, Nemčijo, Francijo? No, pa primerjajte še današnjo kapitalistično Slovenijo z njimi! Pozabljate,
  da je tudi Bangladeš bil in ostal kapitalističen (da ne naštevam vseh afriških držav od koder danes prihajajo ekonomski migranti k nam). Pa primerjajte še komunistično Kitajsko z njimi!

  Koliko ur dela porabi delavec v Bangladešu za kos kruha?

  NAM JE POSTAVIL VPRAŠANJE. Podatki so vsi na netu. Odgovor:

  Delavec v Bangladešu (najnižja dela) zasluži 210 Eur mesečno. V supermarketu stane pol kilski kos kruha 0,44 centa. S sklepnim računom dobimo, da mora delavec v bangladešu za kilogram kruha delati: 36,92 minut.

  Če pogledamo zgoraj Jugo delavec (37 minut) ugotovimo, da so Jugo delavci živeli tako kot delavci v Bangladešu. JUGA TOREJ NI BILA DALEČ OD BANGLADEŠA.

  • Prle

   V svoji veliki vnemi si pozabil povedati, da lačnih ni bilo.

   • sprehajalec

    Niso se pa tako množili kot v Bangladešu Prle, pa za Gastarbajterje so šli. Drugače bi Jugi trda predla.

    Tito-Brandt razgovori o vojni odškodnini na Bledu, je predvideval v sklopu tega poleg ugodnih kreditov tudi odprtje nemških vrat za Gastarbajterje. 200.000 jih je šlo v prvem valu.

    • Prle

     Analitik, povej kaj je zdaj bolje.

     • sprehajalec

      Biti mlad v komunizmu, ali star v tovarišijskem kapitalizmu?

   • KIKI

    A res? To vzdrži, dokler je UNRA usmiljeno vzdrževala lačno Yugovino,
    dokler niso požrli vsa sredstva reparacije, dokler je RK skrbel za nekatere izbrance!
    In tovariš Prle, lačni smo bili tudi svobode in dostojanstva, napihnjeni pa od laži in
    stalinistično-komunističnih parol !
    Moja mama je rekla:” hlapec naj vodi konja in ne obratno!”

    • Prle

     Ha,ha,ha, je zdaj kaj drugače, elite so bile prej in sedaj. Res si naiven.

   • Vera

    Še kako smo bili lačni , saj so starši delali samo za davke . Jedli smo samo tisto kar se je doma pridelalo . Če pa je bila slaba letina pa je bilo še huje .

   • anzek

    V svoji veliki vnemi si pozabil povedati, da lačnih ni bilo.

    LAŽEŠ!!

    Jaz sem bil lačen, pa še kako lačen!! Moja mama je hodila v taberh (dnina) od 12 ure do noči poleti za to da je dobila pol hlebca kruha!! Še enkrat hvala mama!!

  • Osti jarej

   …….slovenski delavec ..tko po statistiki,ki je itak kurba…kene….pa..zasluži 610 evrov ..minimalca…..in živi tako dobro in fajn,kot bangladešovc

   • traktor

    Slovenski delavec si je izvolil fevdalno vlado,ki ga preko davkov in prispevkov oskubi do kosti.In kapitalist,niti kapitalizem nimata s tem popolnoma nič.Kar tako naprej,pa škoda jamrat.

 • Osti jarej
 • Anton

  verjamem, da je nekaterim bila in je še Jugoslavija intima

  sarkazem press

 • Duhec

  Večini je blo v Jugi bolš, pa se lohk postavite na glavo… prepričujete, vtaknete to v svoj program in bote na volitvah pogoreli. Hranite se s kritiziranjem vsega in vseh, rešitev pa nimate… za opozicijo bo.

  • sprehajalec

   Ni bilo boljše, to si vse pomešala.

   bili pa so mlajši, zato se jim je zdelo boljše.

   • Osti jarej

    ….nič slabše ni bilo…samo bil je denar,pa robe ne…zdaj je robe kolikor hočeš,pa folk denarja nima

    • sprehajalec

     Denar je bil pa z veliko ničlami, to pa je res.

     • Osti jarej

      ….ja….saj bi jih evro tudi imel,če bi ga umetno gor ne držali…tako kot dolar

     • sprehajalec

      Frank ima že od nastanka malo ničel. Ga tudi umetno gor držijo? Pa kuna.

      naloga Centralne banke je povsod, da regulira količino denarja v obtoku. ga daje in umija. Vska valuta je torej umetna.

     • Osti jarej

      ..ja in denar zgolj nekje v univerzumu…kot energija……banke filamo pa z real money

     • sprehajalec

      Praviš bi si morali plačevati z zlatniki in srebrniki….

     • Osti jarej

      …ja,nekateri jih imajo deponirane v švicarskih bankah….še iz naci cajtov….drugi pa zate palice pod posteljami……

     • sprehajalec

      Ja, svet je res ena zarota, nimaš kaj…..

  • KIKI

   ¨Seveda, čistilka se je počutila bolje od vsakega vodilnega konja,,,,To bo! In na zboru delovnih
   ljudi smo se v samoupravljanju lahko vsi odločali, ali bo tovarišica dobila novo metlo ali ne,
   kdo bo poskrbel za delo in negativno bilanco pa se je vsem tovarišem “frigalo”, a njedee!

  • traktor

   Boljše je bilo samo zato,ker ni bilo fovšije.Vsi smo imeli samo ene zaflikane gate,pa ene zaflikane štumfe,pa titeja, pa partijo.In bilo nam je toplo pr srcu, dokler nismo šli čez mejo.Pol pa ni blo več lušten, ko smo vidli kaj imajo tam.

 • Anton

  to lahko pomeni tudi to da so VAŠIM v znak “solidarnosti” jemali in ga dodeljevali NAŠIM, za njihovo zvestobo in nesebičnost

  sicer v moji žlahti je BIL nekdo ki JE v Franciji za slabih 6 let dobil pokojnine toliko kot pri nas za 22 let.Najbrž pa lahko presodite v kateri tabor je pripadal NAŠIM ali VAŠIM.

  sarkazem press

 • Burek Burecki

  Pa ja de. Kupil za placo hladilnik in televizijo pa se za racune mi je ostalo. Ta tabela je larifari.

  • traktor

   Dej ne seri.Barvni tv je stal več,kot fičo.Delali so jih v Gorenju,pa si ga lahko kupil samo,če si poznal koga,ki je delal v tujini in samo za devize.

   • Vera

    Za navadno žensko kolo sem leta 1961 morala šparati več mesecev , čeprav sem še živela pri starših , zato nisem imela plačila položnic , hrana je bila doma na kmetiji . Zato mi zdaj naj nihče ne pravi, da je bilo bolje , kot je danes !

  • Osti jarej

   …zdaj si kupiš hladilnik gorenje in ti ostane le še za kruh za čez cel mesec

  • soc

   Ko bebavi Mladinini aktivistki pridrejo s takole ven, gredo le še na shit listo, ekspresno. Govno lažnivo, verjetno si bil v Jugi še spermij.

  • KIKI

   Televizijo RR NIš ć.b. na kredit ( 3 leta odplačevanja 1965 leta), hladilnik na kredit (gorenje
   2 leti odpl. 1970) , pralni stroj Gorenje 3 leta odpl. 1975)
   “Zapufal” si se lahko do 1/3 plače in imeti si moral 2 poroka!….
   Burek ti si butec!

  • Karmen

   Eno plačo sem dala za enoročno Armalovo pipo za v kuhinjo.

   • KIKI

    Bravo! Ampak imeli smo se pa fajn, sak smo lahko gledali v vseh
    predfilmih onega potujočega “genarala” Titeka in mastno-režečo
    Liško pastirico….in smo bili uvrščeni med neuvrščene!

  • slosin

   kje s to kupu, a v Žermani, a s bil gastarbajter….?

 • Osti jarej

  …v yugi so kradli tardeči,v slomafijandžiji pa kradejo njihovi potomci

  • KIKI

   Torej: isti! isti! isti! – komunisti!

   • Osti jarej

    ..ja,kiki….to je to…česar večina,klele gor,preprosto ne šteka…….isti,isti,isti

 • KIKI

  Odlična primerjava za vse nostalgične Yugo butce, ki jim na noben drug način ne moreš nič dopovedat!In v In prav v tem “bluznem Yugo” času so orali ledino 1000x prekleti komunajzarski paše, zagrizeni in zajebani
  do konca…in to smo si dovolili “prenesti” v novo Slovenijo? Obup in beda! Ne smem mislit na to, ker me
  v trenutku zagrabi panika, da naše Slovenije ne bomo nikoli rešili pred propadom in vse moje sanje
  in gotovo tudi sanje mnogih zavednih Slovencev so v trenutku izgubljene ! Kakšna škoda, kakšna katastrofa!

 • dr Janez Sveti

  Ampak..pivo je bilo pa poceni!
  DR Janez SVeti nasmejani

  • traktor

   To pa,zato pa je blo tolk pijancev.Da so se jih znebil ,so jih dal pa u penzijo.

 • Osti jarej

  “bohvet” kako živijo “povprečneži” v avstriji ,nemčiji in na severu evrope ,nasploh…koliko štruc kruha si lahko privoščijo s plačo
  …….slomafijandžija stoji na jugu te združbe in na severu bivše

 • toxico

  koliko je bilo lačnih koliko jih je šlo na morje kaj pa zdaj

  • KIKI

   S K15 – in vsak dan smo žrli makarone s “paradajz zosom” .
   Mama nam je kupila konzerve z sardelicami, da smo lahko
   vsaj zavohali vonj po ribicah…

  • sprehajalec

   Po statatistiki je šlo na morje lani 1 milijon Slovencev.

   V Jugi jih je šlo manj.

 • Osti jarej

  ..kako se pa v grčiji kaj držijo….slišati je,da so njihove plače in penzije bistveno višje,kot v tukaj

  • KIKI

   Najprej je za Grki stala Amerika, zdaj pa EU! Za nami pa je bila le Rusija in neuvrščeni!

 • Marko

  Danes je itak slabše. Koliko delavcev ima službo pa morajo zraven še na rdeči križ ali Karitas. Vsak mesec je nekaj prireditev ali koncertov za pomoči potrebne. V jugi tega ni blo, vsaka snažilka je lahko šla na morje.

  • Miro Jereb

   Rdeči križ in Karitas sta lahko v pomoč tudi uspešnim ljudem ki so varčni. Koliko tekstila zavržemo ker hočemo biti modni…tisti ki jim to ni mar lahko izberejo Karitas…in se oblečejo kvalitetno in ceneje. Pa second hand shopi dobro delajo…tudi tega preje ni bilo. V jugi tega ni bilo toliko, ker se je manj “stran” metalo. Kar se pa morja tiče to ni nikakršen kriterij dopusta…jebeš morje…tudi drugje lahko DRUŽINA uživa v skupnem preživljanju časa pa tudi če grejo vsak dan na izlet s kolesom. Danes pa tudi snažilka gre lahko v Grčijo ali Egipt za en teden samo z regresom. Ko sem 72 leta dobil regres sem doplačal cca 20% da sem si lahko kupil bicikelj…živjo juga…jebeš jugo.

   • tarantela

    Ko dobi snažilka regres, kupi prepotrebna oblačila in obutev otrokom.
    Ja, danes je zate veliko bolje, doplačaš 20% k regresu in kupiš avto, he-he…

  • Vera

   Saj so bile plače 1/ 6 , kaj pa danes ! ?

 • Karmen

  Nova, pozabili ste napisati, da je Juga leta 1983 bankrotirala, posledice so pa dobro opisane.

 • dr Janez Sveti

  Tole moram shranit za vse Jugonostalgike, ki vedno trdijo…da je bilo lažje. Vidite, kako je vse samo v glavi :)
  DR Janez Sveti genij

  • sprehajalec

   Bili so mladi Janez. Sve je lakše dok si mlad, bol ne boli dok si mlad, pravijo na jugu.

   Penzionirani nostalgični samoupravni socialisti, kreirajo javno mnenje v Sloveniji in posredno vplivajo na volitve in našo realnost….

  • indijanka

   V kateri glavi :) je vse?

   • dr Janez Sveti

    Tam kjer imamo oči, vendar.
    DR janez Sveti zmedeno

    • indijanka

     Če te je to zmedlo, pa nisi ravno tolk izkušen kot si misliš.

     • dr Janez Sveti

      Nedolžen in priden fantič.
      DR janez Sveti mamin sin

     • indijanka

      Svet opazuješ iz varnega zavetja, modruješ o vesolju in ga prevajaš izključno sebi v prid. Seveda si mamin sin. Tisti ta razvajen.

     • dr Janez Sveti

      Priznam.
      Mama me ima rada, žena me ljubi, ljubica me obožuje in vse prijateljice me želijo za moža.
      DR Janez Sveti the One

     • indijanka

      Popolno nasprotje Indijanca si. Drži.

     • dr Janez Sveti

      Nisem Indijanc. Italijan.
      DR NJanez Sveti mama mia

     • indijanka

      Jpp.. s spreobračanjem nisem uspešna. Niti za milimeter se nisi približal Indijancu. Preostalih pa niti ne ločujem. Vse vržem v isti predal.

     • dr Janez Sveti

      https://www.youtube.com/watch?v=XEjLoHdbVeE
      https://www.youtube.com/watch?v=unfzfe8f9NI
      To je za mojo dušo. Verjetno zaradi spominov :)
      Švedska u mom srcu!
      DR Janez Sveti Nord

     • dr Janez Sveti

      Ena za tebe :)
      https://www.youtube.com/watch?v=-crgQGdpZR0
      DR Janez SVeti vesoljc

     • indijanka

      na severu je mrzlo mogoče te tole malce ogreje https://youtu.be/0KJ60uJZ3-Q

     • dr Janez Sveti

      Ogreje. To je samo ritem za seks.
      Ogreje te tole:
      https://www.youtube.com/watch?v=-7OfpATa7i8
      :)
      DR Janez SVeti genij

     • indijanka

      :) a tale te ogreje ? Zabavna je. Škoda, ker je nikoli ne bom prepevala. Nisem sinhronizorana s tem zavijanjem vetra in tudi pri besedilu se mi malce zatakne. Indijanka sem, kaj čem. Tega se ne sramujem.

     • indijanka

      tole zavijanje vetra pa res ne ogreje..ne glasba..ne besedilo :) https://youtu.be/963iCYoONF0

     • dr Janez Sveti

      Te uspavanke še ta seks niso dobre. Človek zaspi.
      DR Janez Sveti živahni

     • indijanka

      ..najprej mi je cegu na glavo padel, da sam ti neki pripela, kar nisem še nikoli nikomur in tut nikol več ne bom..pol pa ti s tole, ki tuli namesto teče z volkovi in sem razmišljala po indijansko o tvojem skalpu..tko, da tole je nežen odziv po opravljenih dihalnih vajah.

     • dr Janez Sveti

      A imaš astmo?
      DR Janez SVeti nekadilec

     • indijanka

      Vprašanje vredno genija. Na vse se pa ne spoznaš, kajne. Kar potrjuje mojo teorijo o tebi.

     • dr Janez Sveti

      Skoraj na vse. Kvantna mehanika je področjem ji ga še nisem osvojil.
      DR Janez Sveti lep in genij

     • indijanka

      :) se mi je zdelo, da ti manjkajo osnove. Zato je tvoja piramida brez temeljev. Ko boš nekoč s pomočjo vesolja priplezal na vrh..se bo piramida obrnila. Takrat se boš spomnil moje indijanskih misli o prizemljitvi. Obrnjen vrh piramide se zemlje le dotika. Da zgrmi manjka samo sapica :).

     • dr Janez Sveti

      A ti vedno upoštevaš gravitacijo?
      DR Janez Sveti velovanje

     • indijanka

      Hmm..ja. So tudi malce posebni trenutki, ko je ne čutim ampak drugače pa vedno.

     • dr Janez Sveti

      Upam, da nisi že v letih, ko jo močno čutiš?
      DR Janez Sveti antimaterija

     • indijanka

      Tega pa ne vem. Ti si starejši.

     • indijanka

      Upam, da ti je lepo. Ker meni ni. Zdaj vem, kako bi bilo, če bi ugasnilo sonce.

     • dr Janez Sveti

      A ves, da elektron lahko hkrati obstaja na dveh zelo oddaljenih mestih. Marsikaj nam ni dano razumet. Razmišljat o temu kako bi bilo, da ni sonca? Nima smisla, ker nas v takšni obliki kot smo danes nebi bilo. Torej razmišljaš o nečemu,kar nima logike :) Pa se zavedaš, da si samo energija,ki je večna?
      DR Janez Sveti tu in tam

     • indijanka

      Samo človek sem in te vesoljščine z energijo nočem razumet. Vseeno mi je, če je večna. Če ne čutim sonca je vse sivo.

     • dr Janez Sveti

      Vesolje samo izpolnjuje tvoje želje in prošnje.
      DR Janez Sveti vesoljc

     • indijanka

      S kakšno zakasnitvijo pa?

     • dr Janez Sveti

      VEDNO pridejo izpolnitve ob pravem času in na pravem mestu. Smo pa ljudje nestrpni, ker ne vidimo in ne razumemo našega življenja kakor celote. Pomisli, kako tvoja preteklost in dogodki v njej, vplivajo na tvojo sedanjost.Pomisli, kako si pred recimo 20 leti nisi niti v norih sanjah zamišljala sedanjost takšno, kakršna je. Jaz sem prepričan, da se vse kar si RESNIČNO želimo uresniči. Ljudje običajno nekaj želimo, pa vendar če začneš vrtat v njih ugotoviš, da so to želje “kar tako”. Logično je da bežimo od neugodja v ugodje. Zakaj je potem neugodje? Mislim, da si ga pravzaprav želimo okusit, čeprav se tega ne zavedamo. To lahko opazimo pri ljudeh za katere mislimo, da “imajo vse”, oni pa storijo samomor. Trenutno imam sam eno neugodnost, ki me zelo boli že 14 dni. Zelo boli. Sprašujem se, kakšen namen ima? Ne razumem, verjamem pa da ga ima. Čutim spremembe v sebi. Na duhovnem področju. Vsak moj trud je poplačan. kaj bolj opažam te spremembe, bolj verjamem in stremim k Resnici. Kdo ustvarja moje misli? Kdo mi ustvarja hrepenenja in želje? Mislimo, da imamo tako podobna hrepenenja in želje, pa ni res. Zelo so različna, čeprav na prvo žogo identična. Če tako gledam na realnost, dobi smisel. Smisel, zakaj je tako kot je.
      DR Janez Sveti

     • indijanka

      Me je kar stisnilo. Potem pa ni pravjšni čas za prikaz moje razvajenosti ob pomanjkanju pozornosti. Sem sicer prej poskusla ali si komplementaren ter ali obstaja mogoče tut tvoj substitut. Pa se testiranje ni obneslo. Se bom mogla zateč k skrajnim možnostim in zbrisat e-indijanko ..pa nazaj v knjige in gozd :).

     • dr Janez Sveti

      Beg? Pred kom?
      DR Janez Sveti Bedanc

     • indijanka

      :) pred paniko, ki me zagrabi, če te ni. Razumem svojo mirnost. Za ostale agregatne oblike pa nimam veščin.

     • indijanka

      Od kdaj pa Bedanc tok sprašuje? Bilo je pa lepo..tolk da veš.

     • dr Janez Sveti

      Še vedno je lepo, če se jaz tako odločim. Za sebe se boš morala sama. To je svoboda, ki nam jo podarja Stvarnik, Bog, Kreator… Mi se odločamo sami o svojih čustvih. Res se pa ljudje radi izgovarjajo, da je nekdo drug “kriv”, ker so oni razočarani, jezni, neuspešni…. Jaz sem odgovoren in se zavedam, da sem jaz tisti,ki se odloča, kakšen sem in kako bom čutil.
      Bedanc mi je bil vedno všeč )
      DR Janez Sveti Kreator

     • indijanka

      A strahopeten nasilnež, ki se je bal skovikanja sove ti je bil všeč? Nevadna podzavest. Ni čudno, da te lahko vesolje premetava in odloča namesto tebe. Sama ne maram občutka strahu. Običajno se obrnem in grem. Nikoli ne hodim do roba, še manj čez rob. Vsega v življenju se lotim šele, ko sem suverena. Tak je pač moj svet in ta vikend sem občutila strah.

     • dr Janez Sveti

      Sova je samo prispodoba in tudi del slovenskega vraževerja. Ni moj namen tebe prepričevat. Jaz samo (vedno) povem svoje videnje. Povem kako čutim. Za moja čustva sem sam odgovoren in ne ti. Ti me lahko nevede užališ, pa nisi ti za to kriva ampak jaz. Domišljav da sem? Le kaj bi brez domišljije.
      DR Janez Sveti domišljanec

     • indijanka

      Nekje sem zgrešila. Kako sem lahko spregledala tvoje občutenje v sestavkih. Mogoče sem jih preveč preprosto označila kot Navodila za robote po principu Secret metodologije. Preprosta Indijanka sem. Kadar sem jezna nate, te zelo zavestno ošvrknem in poskušam zjezit in podobno. Včasih neposredno..včasih posredno. Indijanci si dovolimo vsa čustva

     • dr Janez Sveti

      Nič hudega. Sem vesel, da se dobro počutiš ob temu kar počneš :) Tudi če si zamišljaš, kako me mučiš :)
      DR Janez Sveti
      https://www.youtube.com/watch?v=ar60dGot53U

     • indijanka

      Spet si pripel to grozno ropotanje. Popolnoma druge metode mučenja uporabljam. Obnesejo se. Po njih bi bil poslušen in priden in jst bi ba vesela.

     • indijanka

      Nobenega smisla ni v tem, da me skrbi zate, pa me vseeno stiska. Lahko bi mi povedal na katerem področju življenja občutiš neugodje.

     • dr Janez Sveti

      Neugodje je stanje, ki ga sam ustvarim, ker ni nekaj tako, kot bi jaz želel. Torej sem sam kri in to v pogovorih vedno povem. Velikokrat me začudeno gledajo, saj nekako ni logično,da sebe kriviš za situacijo, ki je na videz nisi ustvaril. Primer. Če tebi tvoje zvezde in poezijo oporekam in te hecam, ter v tebi vzbudim razočaranje ali mogoče jezo, sem jaz kriv, četudi ni moj namen bil takšen. Verjamem resnično, da sam ustvarjam realnost in mi tvoj reakcija recimo, samo kaže pot.
      DR Janez Sveti Brezmadežni

     • indijanka

      Mislim, da sem te vprašala samo, če si bolan. Da si zelo razvajen že vem. Tudi to vem, da se rad igraš. Lepo bi bilo, če bi mi na kakšno vprašanje odgovoril. Tudi odgovor Nočm povedat je eden izmed možnih odgovorov.

     • indijanka

      Zdaj se počutim neugodno jst. In to izjemno. Pogledala sem svoje aktivnosti pred več kot 14 dnevi in ugotovila, da sem štela zvezdne utrinke. Ena izmed želja ti je ba namenjena in zato bi se moral počutit odlično.

     • Aton

      Mini Mourinho!

     • dr Janez Sveti

      Kdo je Mourinho? Ne poznam.
      DR Janez Sveti genij

     • Aton

      José Mário dos Santos Mourinho Félix
      A special one
      Tudi on ne pozna tebe!

     • dr Janez Sveti

      Mene ne pozna.
      DR Janez Sveti kozmična energija

 • Spartan

  EVO! Najboljša interpretacija te bedne, nagravžne tvorbe ničevosti z imenom jugoslavija (z malo začetnico!)

  OGLED TOPLO PRIPOROČLJIV!: — https://youtu.be/RBArEtK1z7c

  Nikola Kojo:
  – …šta sereš ti, ti češ da mi se mešaš u zanat?

  Bata Živojinovič:
  – ma serem ti se u zanat…nije te sramota bre, kradeš pošteno zaradjeno…

  Nikola Kojo:
  – a ti si mi pošteno zaradjivao, kao…došao si ovde da se ogrebeš za čin, mamu ti jebem, onu partizansku…

  Bata Živojinovič:
  – Veljo, ako ne prestaneš, jebat ču ti mater! Ko je našao da mi govori o poštenju? Majku vam jebem balavu!!!

  Nikola Kojo:
  – Vaše čuveno poštenje…uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Je li, gospodine kapetane, jel ti misliš da je jedna kuča koju smo mi njima zapalili, ili koju su oni nama zapalili, pošteno zaradjena, a? Jeste kurac moj! Da je pošteno zaradjena ne bi je tako lako ni palili jedni drugima … e … Dok vam je ćopavi zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o Bratstvu i Jedinstvu i da se smeškate jedni drugima. A onda, onda je došlo vreme da svedete račune. Nema problema, samo, što ih niste ranije svodili, a? Nego ste se pedeset godina izdrkavali ovde, pedeset godina vozili skupa kola, karali najbolje pičke, pa sad kad se kita više ne diže, e, ajde da se sad malo bavimo poštenjem. E pa, iskenjam se ja vama na to vaše poštenje, i na celu tu vašu poštenu generaciju…pizda vam materina da vam pizda materina svima vama…POŠTENIMA…

 • Najplemenitejši

  “Pomnite, kdo je v času svojega vladanja najbolj zadolžil Slovenijo?”
  Menim, da je bil to Janša, ki je z radodarnimi nevračljivimi krediti zalagal sebe, prijatelje in RKC cerkev. Banke pa je dokapitaliziral z državnim denarjem.

  • montyamp

   Ko boš ugotovil kak si glup , te bo spoznanje ubilo .

   • anzek

    Žal tvoj zapis ne drži. Kmečka pamet pravi: če bi butelj vedel kako je zabit, ne bi bil butelj!!

  • bubamara

   Janša je izvedel nacionalni interes. Oče tega je pa se ve kdo. Drnovšek nacionalnega interesa ni želel izvesti, ker je vedel, da so Slovenci cigani in bodo ponujeni denar pokradli za lastne interese namesto za podjetja. Noben Janša ali kateri drugi politik ni kriv; krivi so ljudje, ki so s tovornjaki zvozili denar SLO bank v tujino.

   • Olga

    Naročnik prevozov denarja v tujino je bil Kučan!

    • bubamara

     Na žalost ne. V NLB so se delili milijonski krediti ljudem vseh političnih barv. Pri denarju ni politike; samo prijatelji in znanci.

     • sprehajalec

      Bravo, res je tako kot pišeš. “Po domače”, šverc in bližnjice ima Slovenec v krvi. če je na oblasti tujec, ga cvika, drugega Slovenca se pa ne boji….

     • Osti jarej

      ….nak…..takozvani kakor eliti so jih delili…nepovratne,kijih vrača narod…nekaterim pa donosne posle z državo…kreh,kreh,bruh…

  • WatsonForus

   mal te spomin jebe , pa nič hudga , še velik je takih ! 1+1=2

   http://www.stat.si/statweb

  • slosin

   Ajde lažnivec, poglej mal na ta link…..če si pismen

   ……Republika Slovenija se je od osamosvojitve pa vse do leta 2008 zadolževala v razponu od 21,1 do 27,3 % BDP. V obdobju Pahorjeve vlade pa je ta odstotek poskočil od 21,1 % na 46,6 % (zaokroženo), pod Janševo vlado iz 46,6 % na 53,9 % (zaokroženo), vlada Alenke Bratušek pa je pristala na 71 % od BDP-ja. Od leta 2008 do leta 2015, torej v pičlih sedmih letih, se je zadolžitev Slovenije povečala od 21,1% na 83,1 % BDP-ja (za 62,0 %).

   http://www.delo.si/mnenja/pisma-bralcev/zadolzevanje-drzave-slovenije.html

 • montyamp

  Ortodoksni rdeči ultra fašisti , levičarjev v Sloveniji še namreč ni , ne znajo brati in računati . Zato takšne tabele in članki ki vsebujejo resnico , pri potomcih morilcev , ovaduhov in zazidarjev sprožajo napade kronične želje po ponovnem klanju .
  RAK RANA SLOVENIJE JE MURGLOSRBSKO KRIVOSODJE .
  To pa imajo Švicarji :
  https://www.youtube.com/watch?v=doWI3kOAozU&t=2091s

 • Najplemenitejši

  Za tiste, ki so na minimalcu, so cene zdaj prav take, kot so bile v Jugoslaviji. Kje pa je zdaj tista druga Švica, kot nam je obljubljal Peterle??? Zase in svojim hlapčkom jo je najbrž ustvaril!

  • montyamp

   Peterle je navadna izdajalska glista , ki se vleče pod rep žveplenega pritliikavca .
   Taki pač ste izdajalci .

   • Osti jarej

    …milčvo špicparkeljc bojda zeeeloo podpira pri kandidaturi za predsednico države

  • bubamara

   Peterle pa res ni nič kriv. V Švici se dela in plača pošteno. Nekaj kar Slovencem smrdi.Zato nismo Švica. Smo tam, kjer si zaslužimo biti.

  • sprehajalec

   Najdi si pač zaposlitev, kjer ne boš na minimalcu. Direktor kakšnega Zdravstvenega doma zasluži bolje kot bi na Zahodu zaslužil. Poišči si, saj imaš Cheja v avatarju. Takoj te bodo prepoznali kot “našega”.

  • WatsonForus

   ja tvoji tardeči so jo okradli.

 • Duhec

  V Jugi so mladi imeli prihodnost, danes je nimajo.

  • bubamara

   Prihodnost imeti glavo na off, imeti streho nad glavo in poln želodec. Od kod je vse to prihajalo, je pa narodu dol viselo.

  • Vera

   Delali smo na kmetiji kot magarci , službe so se dobile pozneje .

  • sprehajalec

   Ti je to tašča povedala, ali si sama prišla do tega?

   • Duhec

    Vzdrži se debilnih replik…

    • sprehajalec

     Ti pa debilnih komentarjev. Ni komentarjev, ni replik….

  • Olga

   Samo eni boljšo kot drugi.. Marsikaterega odličnjaka so zaradi “družbeno politične neprimernosti” izpustili pri nagrajevanje in nagradili kakšnega, ki je komaj lezel, a je bil “naš”! Verjetno se to danes vidi tudi pri intelektualni “razkošnosti” levičarjev v parlamentu….

   • Duhec

    Pametnim je v vsakem primeru uspelo… niso rabl bit komunisti. Zgleda pa večini na Novi ni, ker pač niste in zdej norite… v Slo mate še manj šans.

    • Olga

     Pametnim? Mislite “kooperativnim”?

  • anzek

   V Jugi so mladi imeli prihodnost, danes je nimajo.

   Še en z opranimi možgani!! Očitno ti nisi nikoli živel v jugi.

   Mladi so v jugi imeli samo eno izbiro ali biti reven kot cerkvena miš ali iti s trebuhom za kruhom v gnili kapitalizem!! Ja, največ jih je šlo delat k “švabom” katere smo kao premagali.
   Hiše so se pa res gradile ampak večina teh je bilo z denarjem od gastarbaiterjev. Tudi sam sem jo zgradil, zato ti lahko povem iz prve roke.

   Najboljša je primerjava med državami v minutah/urah potrebnih za nakup določenega artikla. Pogled na zgornjo tabelo pove vse!!

   Primer 1: vreča cementa je bila pri nas malo čez 15 DEM v avstriji 10 DEM s tem, da je avstrijec zaslužil najmanj trikrat več kot mi.

   Primer 2: moja mama je šla s trebuhom za kruhom leta 1963 in zaslužila cca 700 DEM. Plača v SLO je bila cca 150 DEM, če si se hotel zaposliti si moral biti v partiji, za druge praktično ni bilo dela.
   Primer 3: Moja sestra je dajala prošnje za zaposlitev in vse so bile zavrnjene. Potem je mojemu očetu svetoval nek njegov prijatelj, naj gre na ZB in naj reče, da vsi dobijo službe, samo moja hči ne, sem bil zato tri leta pri partizanih? Šel je in te besede ponovil. Naslednji teden je dobila službo!!
   Takih primerov lahko naštejem kolikor hočete, ker sem živel v jugi, gnili jugi, tisti ki niste, bodite raje tiho, s komentiranjem se samo sramotite!!

 • Olga

  Jugonostalgiki bi radi živeli v Jugi, ne vedo pa, da je kura, ki jim je nosila zlata jajca (krediti “gnilega” zahoda) crknila! Trump rekel: Amerika je prva in zahteva pregled vseh izdatkov! Rusi so pa tako zapufani, da lahko komunistom “podarijo” samo kak svoj puf!

  • bubamara

   Ma jugonostalgiki so v bistvu vsi; zelo malo državljanov je pripravljenih živeti na način kot ga živi zahodni svet. Socializem je pustil genski zapis v YU narodih.

   • Jovo Jamnica

    Mi lahko razložiš toti fenomen, ker se dotika mladih, keri ne morejo bit jugonostalgiki. Jas ne spadam met jugonostalgike, ker sn Slovenc. Čudi pa me, da se dans tolk mladih Slovenk in Slovencof otpravi na čago v srpsko Gučo, trubače poslušat. Ko sn jas živo v Jugi, se pr milem Bogi nea spomnim, da bi se takrat kaj takega dogajalo…

    • sprehajalec

     Jovice, Slovenija je od leta 1918 kolonizacijska destinacija. V tem času do konca 1945 je bilo pregnanih 200.000 Staroavstrijcev in Staroprimorcev, na njihovo mesto so prišli kolonizatorji. Oficirji, birokrati…

     Beri imena na dopisih, ki jih pošilja Pričevalci v svojem copy paste ukradenem avtorsko zaščitenem delu. Ni enega na ić. Vse to je bilo pobito.

     • Jovo Jamnica

      Dobro veš, da mam jas raspucane pojme.

     • sprehajalec

      Tudi mladi Turki iz Nemčije, že 3 generacija rinejo v Turčijo na dopust. koljevka…

     • Jovo Jamnica

      V SFRJ Jugi naši mladi niso hodli v Gučo na trubače.. Jugoviči pa so pr nas ot 1918…

     • sprehajalec

      V večini od 70let 20. stoletja, ko so začeli množično prihajati. ko se je slovenec s pomočjo večernih šol in administrativnih tečajev preselil v pisarne. in je začelo zmanjkovati delavcev.

     • Jovo Jamnica

      No, na vojsko si pozabo??? Sicer pa še vedno gnjavim z fenomenom Guče, ki je zaslovela že leta 1961. Naša mladina jih takrat ni šmirglala pet posto, dans pa je to med našimi mladimi hit!

      Sviraj trubo, svirala zadugo – za veselje i nizašta drugo.

      —————–
      Branko V. Radičević

     • sprehajalec

      To so vse deca Jovice..

    • bubamara

     Jovo, živeti kot v jugi pomeni živeti na enak način kot takrat samo, da si v SLO. Verjetno nisi pripravljen plačati 10x več za zdravstvo in 10x več za šolanje otrok ter vsak mesec dati na stran 200€ za penzijo. Če si, potem res nisi yugonostalgik.

     • Jovo Jamnica

      Nič mi nisi otgovorila…

     • bubamara

      Sej bo.

     • Jovo Jamnica

      Kako to, da nisem presenečen nad umnostjo replike???

   • Olga

    Sama ne poznam nobenega! So pa verjetno s tem virusom okuženi tisti pri državnem koritu, ki jim nikoli ni bilo treba delati..

   • sprehajalec

    Bravo, točno tako je. Pravzaprav so imeli tip socializma prirejenega genskemu zapisu. Šverc, nič davkarije, pufi odpisani….

 • MEFISTO

  Dvakrat ste zgoraj objavili podobo našega največjega zločinca vseh časov in mi pokvarili dan ter zdravje.

  Na prvi podobi je sumljivo podoben aktualnemu ministru za gospodarske zadeve.

  Podobno butast fris.

  • janez cepec

   u špegu se poglej, pa se boš uscau od smeha

  • Osti jarej

   ..očitno ga še vedno ne morejo pozabiti…in stavim,da njegovih fotografij še niso zavrgli….zgolj deponirali so jih…kot partijske knjižice in spomine na pohode v jajce

 • Anton
 • Osti jarej

  ..jugoslavija je mrtva tvorba…pika…..vpliv yuge na Slovenijo pa še vedno ne…ker ni bilol ustracije….če bi bila,bi bili danes res druga švica….le zakaj se je pučnik “umaknil” iz politike in bil zaradi “izdajstva” precej zagrenjen…nasledili so ga pa zlizanci s tardečimi…..zlizanci po liniji…tapravi in taplavi…

 • Duhec

  Če je bla Juga tako zelo grozna, čeprav ste v njej zgradili prvo hišo itd…. pa pozabte na vse, podarite vse in začnite z nule… z iskanjem in nakupom parcele in gradnjo. Sej dons je vse bolš in lažje…

  • Lustrator

   Ni problema, naj se poruši vse. A potem pa iz svojega komunajzarskega fonta lepo vsakemu posebej glede na talent, pridnost, izobrazbo in število delovnih ur odmeri znesek, ki bi ga v svoji življenjski dobi pridelal primerljiv prebivalec Nemčije, Avstrije ali Švice. Mislim, da ga ni človeka (z izjemo partijcev), ki ne bi sprejel teh pogojev.

 • luckyss

  Spet teoretiki na delu..;))
  Sam sem živel v tej Jugoslaviji in mi ni ušel noben žur ali koncert in bil sem po trikrat tedensko v diskoteki…
  In na maturantskem izletu na Českoslovaškem smo s tistimi kronami podlagali mizo, da se ni majala, ko smo igrali poker za kelnarce…in vse to s kadrovsko štipendijo…Če pa je že “zagustilo”, sem šel za vikend pomagat lokalnemu “malarju” in je bil proračun spet poln…
  Zato je brez veze, da pišete te idiotske sestavke..Juge ni več, mi ki smo v njej preživeli mladost pa dobro vemo kako je bilo…
  Sploh ne mislim odgovarjati na idiotske replike, ki bodo sledile…večinoma od tistih, ki ste bili takrat v Argentini in od tistih, ki ste se rodili po razpadu Jugoslavije..in seveda od provokatorjev ..plačanih ali pa naravno blesavih ;))
  Ovce bedaste ;))

 • janez cepec

  kdor ne pogreša Juge, nima srca, kdor si jo želi nazaj, nima pameti.

 • Olga

  Komunajzli! Poglejte si svojo sliko komentatorja, ki pod članki na portalu grozi! Takšni so levi fašisti! Kriminalci, enaki nacistom! Trump ima prav! Ste si popolnoma enaki!

 • Osti jarej

  Si je kdaj že kdo zastavil vprašanje, zakaj ZDA tako zelo sledijo nacistični ideologiji? Res je, oni so jo preko svojih Sionističnih gospodarjev ustvarili, da so lahko pripeljali svet v 2. svetovno vojno. Kot bi danes radi to sprožili preko Severne Koreje ali Venezuele. A zanimivo in neprebavljivo je dejstvo, da Američani, ne Indijanci, niso nikoli imeli kaj dosti pameti, saj so tja odhajali v glavnem nasilneži. Zato so po vojni ustvarili program Spenjalka in v 10 letih, od 1945 do 55 podarili državljanstvo 1000 Nemškim nacistilnim znanstvenikom, da so s svojim delom nadaljevali preko luže. Spomnimo se Hirošime in Nagasakija! Če ne bi bilo dveh nemških znanstvenikov in surovin iz Hitlerjeve Nemčije tudi atomskega zločina ne bi bilo. Prav tako so ti nacistični znanstveniki avtorji najhujše vojaške tehnologije, balističnih raket. Ustvarili so program MK Ultra ali popolno kontrolo človeškega uma, ki je v Ameriki že nekaj vsakdanjega. Njihovo je tudi kemično orožje, upravljajo NASO. In vsi ti prosto živeči znanstveniki so imeli na grbi zločine zoper človeštvo, kar so Američani z veseljem in ponosom sprejeli. Zanimiv je še en podatek – Američani so pred odhodom iz Nemčije ob koncu 2. svetovne vojne uničili vso opremo, ki je v paniki niso uspeli prepeljati v ZDA, da je ne bi dobili Rusi.

  In kako pomenljiv je naslov projekta Spenjalka. Spneš znanstvenika in zločinca in dobiš današnje ZDA, Merklovo pa v EUropi. /virASheepnoMore/

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/313371/spenjalka-ali-selitev-nacizma-v-zda

  • luckyss

   Ja, s pomočjo nacistov na Luno (von Braun), seveda to nikogar ne moti…;)

   • sprehajalec

    Tudi Korovljev je imel nemške pomočnike, strokovnjake za V2….

    • Jovo Jamnica

     Ja. Pa Kalašnikof je prekopiro šturmgever…

     • luckyss

      Ja, v bistvu čista kopija, le kaliber je bil drugačen…zanimivo, da jih Nemci niso izdelovali bolj množično ker je bila proizvodnja predraga..

     • Jovo Jamnica

      Poglej si enkrat raskloplen šturmgever pa rasklopleno AK-47. Podobni sta edino kopiti, pa zviti šaržer.

     • luckyss

      Nisem še videl “šturmgewer” v živo, na videz mi je delovalo podobno ;(

     • sprehajalec

      Ja, presentljivo sta si podobna, čeprav Rus trdi, da je totalno različen. Sistem odvajanja plinov ju razlikuje, to pa je vse…

 • sprehajalec

  Zakaj toliko mladih Jugonostalgikov?

  Gledajo stare samoupravljalce, dedije pa babije. Penzija jurčka, Jazbinškovo stanovanje, pa socialistična bajta na 400 m2. Pa zvejo, da imajo po 20 let delovne dobe.

  Pa babi vzdihne, ja to je bil pa socializem. Pa v mladih neukih glavah izvedejo sklep, aha, socializem bi morali imeti, socializem jim je vse to dal….

  • Duhec

   Zanimivo, ko si tud ti star… kaj si pa delal, da ti v Jugi vse to ni uspelo???

   • sprehajalec

    Sem ravno obliznil tista leta, vendar že prepozno za Jazbinška pa bajto. Videl pa sem, kako je res bilo.

    • Duhec

     Če bi ti, Juge neb kritiziral.

     • sprehajalec

      Takrat so jo vsi kritizirali. Od prvega do zadnjega.

      Ti pa ki jo pod tazno nisi videla in ti je Tašča vse to govorila, jo pa sedaj hvališ. Zakaj pa tašča govori, sem ti pa zgoraj napisal.

     • Duhec

      Kr neki nabijaš…

     • sprehajalec

      Moraš poznati osnove, da razumeš….

 • Osti jarej

  …ste gledali včeraj dokumentarec o beguncih?…in kako “previdno” so ,kakor mimogrede,”kazali ” fema logorje?….s kamor oko nese,nagrmadenimi plastičnimi trugami za štiri,stražnimi stolpi ,ter deset metrov visoko žico??…giljotine so bojda tudi že dobacili….

 • Miha

  V jugi je lahko vsak svojo hišo zgradil. V demokraciji pa se moraš za kaj takega zapufat do konca življenja. Če vmes zgubiš službo si pečen.

  • bubamara

   Razlika je samo, da so komunistični ekonomisti ukinili obresti in so ljudje res poceni dobili kredite. Vse ostalo je enako. Ljudje so pokasirali kredite, ki jim je dala Amerika za YU vesoljski program, ki je bil en velik nateg. Nekaj pa so dodali še Sovjeti. Takrat je Yuga imela srečo, da se Nixon-u ni odpelal.

  • sprehajalec

   Tudi danes jo lahko vsak zgradi pod pogojem, da mu odpišejo pufe….

  • radames

   Pred 9 leti sem novo bajto postavil brez centa pufa!
   Vidi pa se, kako si primitiven, brez poznavanja, da izpostaviš neke bajte.

  • Olga

   Pa še kradli so gradbeni material na državnih gradbiščih, zato je bila kvaliteta stolpnic in podobnega vprašljive kvalitete!

  • Franjo Trojner

   De, de gasarbajteri da, prebivalci na vasi, ki so imeli svojo zemljo tudi, delavci iz mest pa bolj težko, gradilo se je pa itak vse na črno. Ugodni krediti so bili tam do leta 1980, pol pa je bila prava mizerija. Na fičeka, stoenko si čako pri Feromotu dobrega pol leta in še barvo niso mogel zbrati, televizorje, tranzistorje, glazbene stolpe, gramofone, kamere, fotoaparate, kavo, plenice, riž, kavbojke, teniske, pralni prašek, milo, čokolado, banane, oranže, mandarine in tudi pralne stroje Gorenje ( ker je bil v Avstriji cenejši kot doma) pa smo šfercali iz Avstrije ker so bile pri nas police v trgovini bolj prazne, kot polne, ali pa je bilo blago domače proizvodnje enkrat dražje, kot priznane svetovne znamke v tujini.

  • slosin

   vem ja, pasjo…nakladač ….

 • mannuro

  Kdo so pravzaprav jugonostalgiki. Večji del so tisti, ki so bili takrat mladi, in se niso zavedal sveta okrog sebe. Bilo jim je luštno in spomnijo se samo tega. V svoji “preproščini” pa niso bili sposobni razviti realnega pogleda na svet v katerem živijo, niti kritičnega pogleda na preteklost. Nadalje imamo skupino tistih, ki jih močno daje EMŠO, pa jugo vneto zagovarjajo zato, ker so morali v preteklosti imeti veliko koristi od sistema. Imamo pa na koncu skupino posameznikov, nekaj sto ekstremno pokvarjenih in zlobnih duš, od Brgleza, Butalškove, “Luftarce”, Mesečnika in konec koncev Brajerja.. tem pa itak ni pomoči – to blaži edino “ustanova” z ustreznimi medikamenti.

  Vse pa bremeni isto zlo. Vsi skupaj so kolaboranti s sistemom, kateremu smo Slovenci leta 90, legitimno na referendumu v veliki večini rekli – NE. To so kolaboranti s sitemom, proti kateremu smo se leta 91 borili. To so kolaboranti s sistemom, ki nas je želel okupirati. In tako je potrebno s takimi tudi postopati. Njihovi predniki so leta 45 metali v jame, ene druge “kolaborante” brez sodbe. Bodimo boljši, ne mečimo nikogar v jame in jim sodimo – vsaj zadnjim dvem skupinam. Za te pa je edina pravična kazen izguba državljanstva in vseh uslug, ki jih to prinaša.

  • luckyss

   Zakaj si dal tiste kolaborante v navednice ?!
   Prisega Hitlerju ni dovolj ? ;)))

   • mannuro

    Kako lahko kolaborant sodi o drugemu kolaborantu?

    • luckyss

     Očitno ne poznaš termina in definicije besede kolaborant…

     • mannuro

      poznam, poznam :) In hudičevo ubrisan moraš bit, da kolaboriraš s sistemom, ki ga ni več!

     • Jovo Jamnica

      Če nebi blo več sistema, keri je propado, pol bi blo pr nas dans fse drugač.

     • mannuro

      Kaj zdaj, je hudič crknu ali ni? Odloči se!

     • Jovo Jamnica

      Ni. Oni ot prej so še vedno na oblasti in furajo sistem, ki ga poznajo. Zmes so še svoje mlade naučli, kak gre to. To pa zato, ker ni blo lustracije. Sistem se lahko spremeni sam z lustracijo!!!

     • mannuro

      Lustracijo smo že zdavnaj zamudili. Če jo boš šel sedaj uvajat, bodo drugi dan letele granitne kocke. Kar Slovenija potrebuje sedaj, je lustracija v organih pregona in sodnem sistemu. Prepotrebna! Za prejšne, sedanje in prihodnje politike. Neodvisno sodstvo, po črki zakona izvaja lustracijo! Če bi bilo temu tako, bi s takimi anomalijami, kot smo jim priča danes, že zdavnaj popucal – pa tudi jugonostalgikov ne bi blo toliko. Tko pa, kdor danes krade, je car. Pravzaprav ni levih in desnih. So samo politiki, ki za svoje lopovščine izkoriščajo in branijo ponarejeno zgodovino, za razdvajanje ljudi. In so ljudje, ki so sposobni razmišljat, se trudijo razmišljat, kako bi dežela izplavala iz te greznice in tisti, ki svoje nepravične družbene privilegije branijo, z vsemi, najbolj umazanimi metodami – pa magari s koli.

      Meni osebno, je čisto vseeno, kdo je levi in kdo je desni. Na živce mi hodjo lopovi. Mi vsi, eni in drugi, če bi mislili pošteno, bi morali težiti k tem, da v deželi zavlada pravica in enake možnosti za vse DRŽAVLJANE, šele potem pridejo ostali.

    • Lustrator

     Komunisti niso kolaborirali, komunisti so izdali. Med pojmoma je ogromna razlika – prva oblika sodelovanja z okupatorjem ni kazniva, ampak celo predpisana, druga (državni udar) pa se kaznuje z najostrejšimi možnimi kaznimi.

     • mannuro

      Daj, stopi malo dol z lajtenge, pa pridi malo iz zgodovine v sedanjost. Govorim o sedanjih kolaborantih. In tisti, zagotovo nimajo pravice soditi o “tistih prej”, so pa najbolj glasni.

     • Lustrator

      Kar sem napisal velja tako za preteklost kakor za sedanjost, prav v tem je problem.

   • sprehajalec

    Priseglo je 70.000 mobiliziranih Slovencev, Hitlerju. Sami kolaboranti….

    • Jovo Jamnica

     Te smo bli tut mi, kaj smo jugoarmijo služli… kolaboranti???

     • sprehajalec

      Mi je povsem jasno jovice. Moja replika je na poskus sil kontinuitete, da enaka prisega enemu in istemu pri nekom šteje kot kolaborantska, pri drugem pa ne….

     • stajerc5

      Glede na to, da sem se prijavil kot Slovenec(so me trikrat vprasali, ce ne bi popravil), ne spadam v to kategorijo.

  • Jovo Jamnica

   Bla, bla, bla. Če je blo tolk jugonostalgikof f Sloveniji, kak pa je te plebiscit leta 1990 šou sploh skoz??? Kaj so rezultate ponaredili???

   • mannuro

    dobro vprašanje! :) Očitno veliko ljudi daje dementnost. Ni druge razlage

   • stajerc5

    In to od tebe? Tako smo bili v kurcu, da si je vsak mislil, da slabse ne more biti. In konc koncev smo imeli prav, ali pa tebi tudi solzice tecejo v cevlje, ko se spomnis na “na nic delat in zivet kot cigan”!???

 • radames

  In ker je bilo v Jugi tako lepo, se je 45 let kuhalo tisto, kar je po letu 91 izbruhnilo v Jugi. Avtokrat in tiran tito je “uspešno” vsa nasprotja pospravil pod tepih. Potem je pa izbruhnilo. S tisoči in tisoči pomorjenih.
  Država mora biti demokratična, ne pa totalitarna!!!

 • milanček

  dol s titom in njegovim komunizmom, dol s kućanom in njegovo srbsko mafijo!

  • luckyss

   Tita že davno ni več, komunizma nikoli ni bilo, Kučan je penzioner, ki se niti v avto ne zna več vsest na pravi strani…..Zoki pa je Srb, ki ima svojo mafijo tukaj….srbska ga poje za zajtrk…
   Tako, da probaj biti bolj izviren…

   • Olga

    Skratka, “naši” so, kot vedno, “pošteni”! Haha!

   • sprehajalec

    komunizma nikoli ni bilo

    zakaj se je pa imenovala Zveza potem Zveza komunistov? maček ni maček, če tako ustreza, ptič ni ptič ali kako?

    • luckyss

     Si že slišal za fenomen, da nekdo ni tisto za kar se predstavlja ?!…
     Npr. “najbolj pošteni in iskreni politiki ” (po lastnih besedah) so običajno največji lopovi in pizde…
     Ti res moram razlagati osnove politike in to da je kurba in to težka..?!

     • janez cepec

      poznam enga desnakarja, k se ma za taglaunga osamosvojitlja, k’ se predstavlja s činom, k’ u SLO vojsk sploh ne obstaja, de o tem, de nima pogojev za podobne čine sploh ne govorim.

     • sprehajalec

      Tvoja razlaga popolnoma obrne svet na glavo. črnec ni več črnec, belec pa ne belec. komunist ni več komunist, nacist pa ne nacist….

      Treba je torej dvomiti v vse kar vidiš, če vidiš dobro babo na cesti, se takoj poraja dvom, ali je res….

     • Steiermark

      Za kurbe ti že dobro veš, kje so in kdo so in da jih mi Slovenci moramo prisilno plačevati….. Če ni bilo komunizma in njihovih zločinov – potem se pa naj kar z zločinci predstavljajo, ker drugo niso, niti njihovi ptomci!

   • Lustrator

    Pozabil si omeniti še, da so bili partizani borci za svobodo, ki so z golimi rokami premagali nemški vojaški stroj, da so nam pribojevali samostojnost in prosperiteto napram ostali Evropi in seveda, da prašiči letijo.

  • radames

   ******** + *********

 • radames

  Kako je bilo z nakupi v Italiji, sem v bližini Ljubljane doživel na lastni koži.
  Leta 1978 so ugrabili italijanskega politika Alda Mora (in ga tudi ubili). Maja meseca je bil višek tega dogodka. Italijani so na mejah izvajali ostro kontrolo. Neko soboto zvečer sem tako peljal iz Ljubljane proti Vrhniki. Avtoceste do Ljubljane od Vrhnike naprej še ni bilo. Zaradi tako ostre italijanske kontrole se je vsa slovenska nakupovalna množica zgostila na navadni cesti od Vrhnike do Ljubljane .Kolona je bila skoraj stoječa. In to okoli 10h zvečer!

  • sprehajalec

   Alda Mora so ubile Rdeče brigade takrat. Današnji njihovi sledilci se imenujejo Antifa.

   • Cenzuriran 4x

    Alda Mora so pospravili preko operacije Gladio. Naprtit so pa hotli komunistom ja. Ne zavajaj.

    • slosin

     …vem ja, rdečkarji niso nikoli za nič krivi…Pa da nisi tega, kar piše v Operaciji gladio, vzel zares..

     • Cenzuriran 4x

      Na tvojo žalost (očitno) so ptičice vse povedale. Mal si preber.

     • stajerc5

      Ne more biti res, kako si ti ubrisan, ajajaj, ni ti pomoci!

     • Cenzuriran 4x

      Zadeva je bila obelodanjena celo v italijanskem parlamentu. Operacija Gladio.

     • sprehajalec

      In, ko toliko veš skrivnosti. Zakaj akterji Gladia ne sedijo, če je bilo v parlamentu? Sedijo samo rdečebrigadisti?

      Rdeče Brigade = Antifa.

     • slosin

      …tebe bi bilo treba z gladiom mal po glav, da prideš k seb..

    • soc

     Če dejstva govorijo drugače, toliko slabše za dejstva, kajne. Indoktrinirani bebec in strup za osovraženi forum, kateri nick ti je že to?

    • sprehajalec

     Itak, CIA pa Opus dei, pa bankirji pa Mosad…

     Tako kot so v operaciji Pilum 20 let prej Hitlerja spravili na Mars. Alda Mora so ubile Rdeče brigade.

     • Cenzuriran 4x

      Gladio.

    • Osti jarej

     ..alda mora so pospravili mafijci

   • Jurij Musar

    Si ovca brez možganov. Alda Mora so ugrabili in ubili klero kapitalisti, ker so se ustrašili, da bodo v Italiji prišli v vlado komunisti.

    • sprehajalec

     Ah Jurij, Opus dei, pa CIA pa Mosad, pa bankirji pa cionisti.

     To je to jurij, odprl si mi oči….. kako se lahko tako svetovne enciklopedije pa wikipedije pa častniki v arhiv motijo. Jurija je treba vprašati….

     • Jurij Musar

      Preberi še kaj drugega kot Sveto pismo.

   • anzek

    Sprehajalec, se strinjam, res je tako.
    Po pričevanju prebeglega Romunskega generala Iona Pacepe v knjigi Rdeči Horizonti, je celo romunski diktator Nicolae Ceauşescu prosil Tita, ob navzočnosti S. Gorenca, če lahko kaj naredijo za Morovo izpustitev, pa je S. Gorenc izjavil, da imajo sijajne odnose z rdečimi brigadami, ampak je že prepozno. Samo nekaj dni za tem so A. Mora našli mrtvega.
    Vsem, ki še niste, prečitajte to odlično knjigo, v eni od glavnih vlog nastopa tudi S. Gorenc, ki ga je general označil za enega izmed najbolj krvoločnih ljudi kar jih je on kdajkoli poznal.

    • sprehajalec

     Ja, sem bral knjigo, pa sem na to pozornost pozabil, hvala ti. Danes bi seveda radi pozabili v Antifi na zelo veliko podobnost z njimi pa Bader mainfof skupino v Nemčiji. Vse se nekako ponavlja, sedaj razbijajo po Hamburgu, pa skačejo v Luft, ko jih je Trump včeraj izenačil z ostalimi ekstremnimi skupinami. Ker oni se kao borijo za boljše zato jim je več dovoljenega.

     Ko pa pridejo na oblast, pa to plača milijone ljudi z glavo…..

 • slosin

  Imam nekaj nasvetov za jugonostalgike, kako bi lahko živeli tuda danes tako lepo in dobro, kot so v yugi pod Titekom!

  Nabavijo naj si jugeca ali stojadina (ne pa, da vozijo bmw,audi..), po prašek, čokolado, kavo… naj hodijo v Avstrijo ali Italijo, vozijo naj se po starih cestah (ne po avtocestah), znebijo naj se mobitelov, interneta, računalnikov…,na mesec naj natočijo v jugeca ali stojadina samo 30 l bencina, naj ne hodijo po nakupih v razne špare, lidle…,Hik ministra Klemenčiča naj prosijo, da za njih (ampak samo za njih, da bo njihovemu mazohizmu zadoščeno) uvede v kazenski zakonik ‘Verbalni delikt’ in zanj predpiše dolžino zaporne kazni…,pa otrok naj ne pošiljajo na maturantske izlete v Španijo, Grčijo…,temveč v Kumrovc(bo ceneje), pa delodajalce naj prosijo, da jim dajo recimo 400 eur plače (kdor bi hotel več ali nima službe, gre lahko tudi danes v Žermani za gastarbajtarja),
  pa tudi vojaščino bi za njih lahko ponovno uvedli, recimo za 1-2 leti,pa za najbolj gobčne bi Hrvati sigurno dali v uporabo Goli otok pa Grgur…No, da bi pa potešili svoj ovčji nagon in potrebo po kultu
  osebnosti, imajo pa klovna Godniča, ki odlično igra vlogo Enonogega. No, nasvetov je mnogo, podajam samo osnovne smernice za ponovni ‘bolji život u yugi’. Večino teh ukrepov lahko izvajajo v lastni režiji. Edini problem, ki tu nastane pa je, da jim mladih let ne more nihče povrniti. No, če kdo ne verjame, kako je bilo krasno v socialističnem raju in ne razume jugonostalgikov, je pa tu link, da se o tem prepriča…

  http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/bolji-zivot-jugoslavija-u-brojkama-121437/

  • stajerc5

   Pa kako si to nasel? Bravo, samo mladim mesecnikom ne bo prav nic pomagalo! Ne znajo niti enega tujega jezika, hehehe….

   • slosin

    Ma ta slovenski folk jamra najbrž predvsem za to, ker nima več gospodarja…
    Zdej, ko so spuščeni iz štale pa ne vedo, kaj bi. Najhujš je pa to, da naj bi hodili na volitve in seveda nekako odgovarjali za štalo, ki jo s tem pomagajo soustvarjati… Odgovornost pač ni za slaboten značaj…Zakaj misliš, da je toliko neopredeljenih in tistih, ki ne hodijo na volitve…. Včasih je za njih mislila partija, danes pa nič več…škoda, a ne?To, kar sem zapisal, sem vse doživel (povojna generacija) in danes lahko te osle jugonostalgične samo pomilujem ali pa zajebavam (kar si prebral)…
    Resne debate z njimi ni….

    • stajerc5

     Ja, precej brezupna stvar. Mladi so poslusali pravljice in si seveda zapomnili samo najlepse. To je priblizno tako, kot da bi hotel ateista prepricati v Boga ali vernika spremeniti v ateista.
     Kakor da bi poslusal tisto: Ne bo vam uspelo, to je…

  • Karmen

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Tehtnica

   Bravo. Bolje ne bi mogel napisati.

 • zokispoki

  Razhajkat to bando jugonostalgicno, debilno !

 • dob

  >>Gospodarsko krizo je ‘reševala’ s še večjim zadolževanjem v tujini. Tuji upniki so prisilili vlado v sprejetje nekaterih gospodarskih ukrepov, ki pa so povzročili le splošno nezadovoljstvo in stavke v državi.<<

  Prav na to slednje kučan tudi računa! Drgač je pa vse isto.

  • Osti jarej

   ..jp….folk je imel korajžo…no,drugje po svetu tudi množično stavkajo…tudi v zda in angelini nemčiji….
   v slomafijandžiji so krizo reševali na plečih najnižjih slojev ljudi…posledice le te…umetno ustvarjene..kakopak…zato,da smo napolnili rotšildove in ostale iluminatske banke ….čutijo/mo še kar naprej….iz nje so se,jasno z izdatno pomočjo politike,”izvili” le najvišji uradniki JU …..zapufani smo pa toliko,da ne vem,če je bivša yuga bila

   • dob

    Kolikor vem, je vsa SFRJ skupaj dolgovala 20 milijard dolarjev.

    • slosin

     kar je danes vsaj 120 milijard, ob tem, da takrat ni bilo vse zapufano, tako kot danes…

    • stajerc5

     Preracunanih 20yu milijard je danes cez 100 milijard. Torej?
     Juhuhu, imamo se 60 milijard lufta….

     • Jovo Jamnica

      Čuj, Juga je mela za 20.000,000 več folka ko Slovenija, če si pozabo…

     • stajerc5

      In kaj potem? Nauuucili smo valjda, da kad propadas propadaj otmeno!

     • Jovo Jamnica

      Kaj, kaj pol??? To bi blo dans 4500€ pufa po glavi. Ajde, keri majo majn???

     • stajerc5

      Jovo, Jovo, Jovice! Z blefom ne bos prisel nikamor ali tudi nisi, ne vem.
      Slovenija je na 32-tem mestu od 110 drzav po celem svetu. Na glavo imamo ze sedaj 5248.- pufa in to ri sedanjem stanju!! Tako, da se bos zbudil v pravih stevilkah. Poglej link in se uci:
      https://www.welt-in-zahlen.de/laendervergleich.phtml?indicator=78

     • Jovo Jamnica

      Pomeni, da ma več, ko pa bi dans Juga po tvojo mela. Kaj ti zaj nea štima???

     • stajerc5

      OK, nima vec smisla. Sem pa malo razocaran, ker sem mislil, da si bolj bister…

     • Jovo Jamnica

      Ja no. Razočaranja so sestavni del živlenja. Po dežu posije sonce…

  • Mamas & Papas

   Kdo je bolj zadolžen? Kitajci ali Američani?

   • dob

    Mi! Mi smo najbolj zadolženi.
    Boli me kurac za kitajske in ameriške dolgove.

    • FUCK JANSHISM

     Kitajci nimajo dolgov.

     • dob

      Jebe se meni za Kitajce kaj imajo in česa nimajo.
      Glavno je, da tebi služijo za izgovor za debilne trditve, za katere niti ne vem kakšne so, ker jih ne znaš utemeljiti. Koliko Jugoslovanov so pa pobili Kitajci v devetdesetih, da bi bili lahko relevantni za naše podnebje?!

 • upornik22

  sedaj delamo samo da živimo za kučanov klan………..za mesečne stroške v gospodinjstvu se danes dela za cel mesec….samo za stroške delamo

 • Jurij Musar

  Vsekakor je, predvsem za Slovence, velika škoda, da je kapitalizem uničil socializem in posledično tudi Jugoslavijo. Klero kapitalisti pač ne poznajo druge dobrine kot denar, kapital, dobiček in to hočejo dokazati tudi nam, ki znamo ceniti še vse kaj drugega. Škoda in še enkrat škoda.

  • Cenzuriran 4x

   Zanimivo je, da še noben ni nič s sabo odnesel na drugi svet, da imamo vsi ta zadnjo zadaj in da vsi kakamo….

  • exposingtruth9

   Misliš, da v komunizmu se elita KP in vse ostale sluge, so imeli dostop do vseh dobrin ostali pač ne.
   Edina prednost takra je bila smešno ugodni krediti in da so zionisti dajali denar, amapk nič ni zastojn, kar smo bili dolžni v prejšnji državi, moramo v samostojni preko teh nastavljencev na oblasti v Sloveniji, vračati duplo z obrestmi nazaj.
   Niso zastojn eni in isti na oblasti v senci pri nas v Sloveniji.

   • stajerc5

    Tu ti je pa nekdo nick ukradel, prmejdus da je…hehehe.

   • sprehajalec

    Po moje si ti cionist, le tukaj nas hočeš zavesti….

   • Jurij Musar

    Vsi klerikalci govorite samo o denarju, pozabljate pa, kaj vas uči vaša vera.

    • Lustrator

     Ni ga lepšega kot ko kristjanom izpirčani komunist pridiga o pravem sržu naše vere – neprecenljivo, res.

     • Jurij Musar

      Tako vsaj preberete kaj pametnega iz stvarnega življenja , saj vam župniki pripovedujejo same pravljice.

     • Lustrator

      Zanimivo, kje se pa skrivajo vsi ti “pametnjakoviči iz stvarnega življenja” od katerih bi se lahko česa naučil? Skoraj brez izjeme so bili vsi modreci v zgodovini človeštva verni, sam ne pomnem enega samega kvalitetnega komunističnega misleca. Če imaš kakšnega v rokavu, kar na dan z njim.

      Te “pravljice” o katerih govoriš, so univerzalna in večna resnica, ki ji kljub zatiranju že 2000 let sledi več od milijarde ljudi po vseh državah in vseh kontinentih – pravljice jim pravite le tisti, ki ne razumete njihove močne in večno aktualne simbolike ne glede na kraj in čas. V nos pa ti grejo zato, ker so komunistični miti zaradi svoje praznine in skreganosti z naravo, propadli v nekaj letih in so se med ljudmi obdržali le še preko sistema korenčka in palice.

  • sprehajalec

   Jurij, raje se vprašaj odkod imaš iz 300 Dem plače v socializmu ti danes 1000 Eur penzije.

   Je današnji slovenski delavec vsaj 5x produktivnejši od socialističnega samoupravljalca? Oziroma mora biti…

   • stajerc5

    No-no, ne bit taksen! Hrjavcu se mora zahvaliti, nje, hihihi…

    • sprehajalec

     Drnovšku, ki je z upokojevanjem gradil slovenski tranzicijski čudež….

     • stajerc5

      OK, mislil sem na Jurja za “vsakega” penzijonista, obljubljenega od smetiscne kante!

   • Jurij Musar

    Ali se spoznaš še na kaj drugega kot denar? Pa še to ne prav dosti, ker so tvoji podatki popolnoma napačni.

    • sprehajalec

     V čem so pa napačni Jurij? Kar popravi. pa če nisi dosti hitro zamenjal teh 300 Dem je bilo čez en teden samo še 200.

     • Jurij Musar

      Ko so mi izračunali višino pokojnine so mi obračunali najbolje plačanih 18 let, te pa sem imel v času socialistične Jugoslavije in ne iz kapitalistične Slovenije. Pa penzije imam manj kot 1000 evrov.

     • sprehajalec

      In se ti zdi, da je s tem obračunom vse v redu?

     • Jurij Musar

      In zakaj nebi bilo? Tisti, ki so šli v penzijo pred menoj imajo še višjo penzijo od mene.

     • sprehajalec

      Samo leta 1992 so ugotovili, da je Pokojninska blagajna prazna, pa so jo s sklepom Peterleta prenesli na proračun. So rekli, da nič ni bilo prenešeno iz naslova pokojnin v novo državo Jurij. Kako sedaj 1,5 jurja, od kod?

     • Jurij Musar

      Peterletova vlada je pokradla denar iz pokojninske blagajne in ga podarila cerkvi. Ker jim to ni bilo dovolj so potem preko ZVONOV ukradli še milijardo evrov. Ne vem pa, kje si našel tistih 1,5 jurja. Sploh pa sem ti že napisal, da me denar ne zanima prav veliko, živim za pomembnejše stvari.

     • sprehajalec

      Kar z dokazi na plan Jurij, verjamem, da bodo in bi levičarji na oblasti z veseljem vložili obtožnice, saj vidiš, kako se trudijo z Patrijo. kako bi cvilili od veselja, če bi prvo vlado lahko spravili za zapahe. Tebe bi morali vprašati.

      šalo na stran, želiš povedati, da je pokojninski sklad SR Slovenije v časih hiperinflacije menjal ažurno v marke?

      jaz ti povem jurij, vaši pokojninski prispevki, če so sploh bili so skopneli skupaj z ničlami na tisth dinarjih. nehajmo se šopat, čas je že Jurij….

     • Jurij Musar

      Ali razmišljaš še o čem drugem kot o denarju? Sem ti že napisal, da me ne zanima.

     • sprehajalec

      Priznaj, da nekdo krije razliko do tvojo penzijo od tvoje plače v socializmu do današnje. in to so naši vnuki jurij, oni bodo plačali razliko….

  • Lustrator

   Heheheh, neverjetno res kakšne streljate nekateri – kako hudirja je lahko kapitalizem uničil socializem in Jugoslavijo:
   1. če je bil slabši sistem od slednjega
   2. če ga v jugi in Sloveniji niti še povohali nismo

   Kdo pa so “klero-kapitalisti”? Slišal sem že za protislovje “klero-fašisti” (gre za dva popolnoma izključujoča se pojma), ta pa je skorajda še bolj nora. S tem mora misliš na “bogato Cerkev”, ki je tako mahnjena na “denar, kapital in dobiček”, da je na področju humanitarnih dejavnosti in donacij daleč največja organizacija na svetu?

   “tudi nam, ki znamo ceniti še vse kaj drugega” – če te prav razumem, ste pravzaprav ateistični komunisti tisti, ki prezirate materializem in cenite duhovne vrednote, kristjani pa smo tisti, ki smo mahnjeni le na denar in duhovnosti sploh en poznamo? Še vedno čakam na tvoj prvi komentar v katerem ne boš napisal vsaj enega stavka v katerem boš samega sebe demantiral v očitnem protislovju.

   • Jurij Musar

    Kler in kapitalizem sta kot siamska dvojčka in se dopolnjujeta v izkoriščanju ljudskih množic, saj bi brez tega oba propadla. Pod kler se razume, vse verske skupnosti kar jih premore planet. Če je človek ateist, ni nujno tudi komunist, saj je velika večina ateistov liberalcev, le da ne verjamejo v obstoj boga in podobnih neumnosti. Seveda pa ne ateisti ne komunisti ne prezirajo materialnih dobrin, ker je to v tem današnjem kapitalističnem svetu to nemogoče, vendar pa cenijo še marsikaj drugega kot le denar. To, da je zate klero-fašizem protislovje, pa pomeni, da ne razumeš prav veliko, saj je klerikalizem skoraj identičen fašizmu.

    • Lustrator

     “Kler in kapitalizem sta kot siamska dvojčka in se dopolnjujeta v izkoriščanju ljudskih množic, saj bi brez tega oba propadla.”

     ??? In kako boš potem pojasnil, da ljudje (tako mali kakor velike živine) živijo v kapitalizmu neprimerljivo bolje kot v ostalih gospodarskih sistemih tako materialno gledano kakor po nivoju svoboščin ter človekovih pravic? Kako boš torej pojasnil vso karitativno dejavnost Cerkve (in tudi nekaterih drugih verskih institucij), ki za nekajkrat presega vse tovrstne organizacije v domeni ateistov? Kdaj ti je bila nazadnje s strani verske institucije zaračunana verska oskrba – maša, spoved, procesija, verouk, krst, birma, obhajilo, pogreb, poroka,…? Glede na tvojo bolno tezo, bi moral “kler, ki izkorišča ljudske množice” za vse to zaračunavati noro visoke pristojbine, da bi lahko govorili o kakršnemkoli izkoriščanju. Je pri ateistih kaj zastonj? Pri pravih ateistih prav gotovo ne – v njegovem pojmovnem svetu namreč ne obstaja altruizem, saj višje sile ne priznava.

     Nikjer nisem trdil, da so vsi ateisti komunisti, to sem napisal direktno tebi, vsaj glede na tvoje dosedanje komentarje in težko mi boš dokazal, da se motim. Zdaj pa mi kot ateist razloži kako je možno, da ateist ceni še karkoli drugega kot materialnost, glede na to, da ZANIKA obstoj vsega drugega in je posledično tudi obstoj vrednot in morale zanj konceptualno popolnoma neveljaven – saj le te izvirajo iz vere v Dobroto v teološkem smislu.

     Prosim te tudi za pojasnilo kaj imata skupnega fašizem in krščanstvo. Krščanstvo temelji na brezpogojni ljubezni, svobodi, odpuščanju, sprejemanju, toleranci, samodisciplini, odrekanju grešnih mesenih poželenj. Fašizem pa temelji na čisti negaciji zgoraj zapisanega.

 • exposingtruth9

  Zdaj pa dajte seznam koliko minut je v Sloveniji bilo potrebno delati za posamezno dobrino v 90ih pred EU in sedaj danes v EU s slovensko resnično povprečno plačo.

  • sprehajalec

   To ti ne boš nikoli vedel, ker nisi še nikoli delal v življenju….

   • exposingtruth9

    hahaha, ti boš mene sodil ?! mogoče po sebi socialar, poglejva koliko časa ti prebiješ tu gor in koliko jaz.

    kako patetično, da me sodiš, ko me ne poznaš, očitno ta ideja o mojem nedelu izvira od tebe v praksi.

    • sprehajalec

     Ko jaz tule sedim, hkrati delam. Tole mi je za sprostitev, velikokrat se nasmejem ob vaših postih…..

     • exposingtruth9

      hahaha namerjak. Ja ko si plačan za komentiranje, da me sodiš za antisemita ti levak blesavi.

      ti lahko glumiš koliko hočeš. Že po tvojem komentiranju se izve vse.

     • sprehajalec

      Ne maraš preveč judekov a?

     • janez cepec

      kdo jih pa mara, je že vedu Dolfe, zakuga jih je kuru

     • sprehajalec

      Sm uprašu unga ucgori Janez. za komuniste sm vedu, da jh niste maral…

     • janez cepec

      tud Un odzgori ni vsevedn pa usemogočn, drgač ne b’ dopustu de se take pizdarije devajo po svet

     • sprehajalec

      mau niži Janez tistgale ekspouzingtruh

     • exposingtruth9

      Raje se vprašaj zakaj če kdo kar reče čez globalne bankirje, je takoj etikiran za antisemita. Zakaj je temu tako ??

      kot vidiš lahko vsepovsod pljuvaš po vseh narodih Sveta. Recimo če kdo tukaj ali na splošno pljuva na Slovencih je označen za antislovenizem ? ali če kritiziraš katerikoli narod pa naj si bodo to Nemci, Francozi, Britanci, Japonci, Rusi, Kitajci….itd. še nisem nikoli zasledil etikiranje antigermanizem, antibritism, antirusizem, antichinese. antislovenizem….itd.

      ali misliš da so v 2. Svetovni vojni umrli samo židi ? torej smo po tvojem mnenju Slovenci manj vredna rasa, ker po nas lahko na lokalni in globalni ravni pljuva vsak, sploh pa komunisti in vse te nove veje neomarksistov. Ti isti danes neomarksisti če jim kjerkoli na katerekoli forumu, portalu napišeš kaj bodisi čez bančni sistem ali kaj čez ta njihov sistem si takoj antisemit na ameriških, Francoskih, Nemških, Britanskih, Ruskih forumih vsepovsod isti šmorn, ker so si levaki in neomarksistične skupine vse iste neglede v kateri državi.
      Druga zgodba so ti lokalni džankiji kot so vaši Ljubljani kjer se za en džoint ali fiks prodane duše in jih jaz kupim za 50€ ali 100€ da se pol ulicah derejo s transparenti karkoli jim pride na pamet, oni enkrat šimfajo čez te globaliste včasih jih pa zagovarjajo pač koliko jim določeni sponzorji dajo za dnevno dozo mamil.
      Ti ljudje dejansko sploh ne predstavljajo neomarksiste ampak so samo izrbaljeni od njih, samo da dobijo denar za drogo. Oni bi tudi podpirali Hitlerja če bi jim dajal denar za pohajkovanje in drogo da tam nekje se zafiksajo in gnijejo v luknji oni niso nobena resna politična zveza. To sem omenil samo zato ker sem opazil s komentarjev da tebi podobni kalibri kot je komentator lustrator , ki razmišlja po tej logiki če se na ulici ti metelkovci džankiji po ulicah derejo dol z ameriko da to resno mislijo, ampak njim ni do politike, oni rabijo samo denar za drogo, delajo ne, rabijo pa pač drogo. Sicer prodanih duš na sociali je v Sloveniji veliko, glede na videno in situacijo.

     • sprehajalec

      Ok, vzamem nazaj, samo da te ne bom izčrpal s prekomernim pisanjem….

     • stajerc5

      Clovek se nikoli ne nauci dosti, taksnih rdecih izgovorov pa se spet nisem slisal.

     • exposingtruth9

      ja rdečuhi (imate ?) imajo veliko etiket dober primer je antisemit, čeprav se določene teme sploh ne navezujejo (vsaj neposredno ne, če že popolnoma nič) z nacionalnostjo.

      nikjer pa še nisem zasledil v Zahodnih medijih enako zaščito katerega koli Evropskega naroda kot recimo to vedno ščitijo te semitske narode – predvsem žide.

      zanimivo je da pri večini pro konformistih tega marksističnega prostozidarskega sistema vedno pride prej reakcija kot pa da bi počali odgovor “nasprotnika”.

      še preden dokončam svoj stavek se njihove reakcije in izpadi antisemitizma vrstijo – ne glede kateri ZahodnoEvropski, ameriški, tudi ruski medij ali forum gledamo.
      prej pride reakcija, preden jaz izvedem prvo akcijo. Saj vendar ne znajo brati misli in predvidevati, tudi takrat ko dejansko to ne mislim.

      Trenutno ne vidim nikjer manj patriotizma in lastnega narodnega zavedanja kot so Evropski narodi (tudi v ZDA je grozno biti straight in belec hkrati, spet si deležen sovražnega govora s strani ki so zbojeni in polni marksistično prostozidarske ideologije) – izjema so le par VzhodnoEvropskih držav.

      Vprašam se čemu ? kdo je botroval temu ? zakaj nikjer drugje ni manj kot le pri nas ?

     • exposingtruth9

      Rdeči so podpirajo svoje financerje in ustanovitelje. Zato imajo vedno rdeči dober izgovor da ti rečejo antisemit. v Tujini je pri rdečih/levakih to stalna praksa.

     • exposingtruth9

      Spet problem tvojega dojemanja, posploševanja ali pa namernega podtikanja. Če bi resnično bral moje poste in jih razumel (ali vsaj poskušal), potem mi sedaj takšnega vprašanja in etikiranja ne bi pisal.
      Jasno se vidi kdo sovraži druge narode in kdo ne. Kdo je proti nastavljeni utrjeni eliti, katero nekateri podpirate, bodisi vede ali nevede – to sploh ni važno. Že to, da nas delite in predalčkate in ne želite, da se predstavi celotna slika, kdo v resnici pije in kdo plača na tem Svetu in sistemu. Saj pravim mogoče je tu samo vprašanje zakaj nočete ali ne želite videti celotne slike ?

      Seveda, ko zmanjka argumentov in odgovorov za moja vprašanja pol se pojavi etikiranje,

      Pa naj ti bo, bom še enkrat odgovoril, da tudi drugi vidijo: NE nič nimam proti judom na splošno, kot judom nič – govorimo o tistih ki so judje po poreklu ali zgolj prakticirajo svojo knjigo Torah .
      Sicer pa tudi ti sam neveš kdo v resnici si in kakšne korenine imaš ? Problem so Globalisti (naziva se jih z večimi imeni, gre vsekakor skupino ljudi ki so podobno kot njihov produkt boljševiki prišli na podoben način do moči in bogastva – dokaz je celotna zgodovino od leta 1907. 1913 naprej, kaj vse so storili da so ustvarili in ohranili svoj prevarantski sistem), sedaj kakšne korenine imajo globalisti da imajo ravno ti židovske korenine in mogoče niso srbi, arabci, japonci ali rusi ali (kar bi ti roko na srce rad videl), se nebi spuščal toliko v to njihovo narodnost, pomembno je le vedeti da obstajajo takšni ljudje njihove agende in interesi in mi to dejansko dandanes občutimo, preko sistema, politike in njihovih ustaljenih lokalnih elit predvsem v Zahodnem Svetu in Bližnjem Vzhodu. Zdaj da so ravno to židi od vseh možnih nacij na Svetu ? mogoče ima to opravit s tem ker so najstarejši dokumentiran še živeči narod, saj se jih omenja še iz časov Babilona.
      Ampak pol se pojavi eno drugo vprašanje kje so dokazi da današnji židi pri nas v Evropi in ZDA so enakega izvora kot prvotni biblijskimi židi, mogoče gre samo za prevzem vere -talmuda in so ti židi v resnici kakšne druge narodnosti – nevem nisem antropolog.
      Krščastvo so tudi ustanovili Rimljani, ampak smo mi vsi danes potomci Rimljanov ? čeprav se nazivamo Evropejci in Kristjani, kolikor sami vidimo, da ne.

      Tako da pustiva te zadeve glede tega zakaj so ravno ti globalisti in psihopati židovske narodnosti in se raje skoncentriraj in posveti kdo ima danes dejansko moč in odločanje, ker vsi ti dogodki ki se dogajajo danes niso naključje isto kot boljševistična Rusija ne. Ampak boli mene kaj ti misliš! zaradi tebe se pa res ne bom sekiral, kaj ti verjameš in kaj ne, zaradi mene lahko verjameš v sedem palčkov in sneguljčičo in mi smo še naprej za tebe zlobni naciji kot dandanes kričijo na ulicah zblojeni pripadniki anti fa ki v vsem kar se ne strinja z njihovim nenormalnim pogledom, etikirajo z nacisti in fašisti.

      Če te bo resnica resnično zanimala pol se boš resno posvetil in ne streljal kozlov tukaj in prenašal tvoj dogločasni posiljeni cinizem nad vse kar ni v skladju s tem kar so te v šolskem sistemu naučili in česar pač ne razumeš ali pa ne smeš razumeti, to ti sam najbolje veš.

  • Lustrator

   Tudi to bi bilo zanimivo, a prepričan sem, da bi bil tudi nad temi številkami močno presenečen, oziroma bolje -razočaran glede na tvoj evroskeptičen podton.

   • exposingtruth9

    kako veš ? mene samo zanima objektivna ocena, to je vse. Kar si pa jaz mislim pa je sedaj v tem primeru postranskega pomena, ko se gre za resnico.

 • Verbena

  Jaz si ne želim nikamor , bom kar tu ostala , samo , super bi bilo , če bi jugoslovanske navade odšle iz Slovenije !!! …birokratizacija je samo ena izmed mnogih , ki so ostale še povsem iz prejšnjih časov …

  • stajerc5

   Ne samo navade, kar yugosi jih naj s sabo vzamejo! Problem imajo, ker nimajo vec kam iti. Taksnih idiotov ne vzame nihce vec nazaj, pravzaprav imajo pri nas evropsko Severno Korejo!!!

 • MEFISTO

  Nam se ni treba vračati v Jugoslavija, ker je Jugoslavija v prevelikem številu ostala ali prišla k nam.

  • Duhec

   V Jugi je baje vsakmu lenuhu uspelo…. zakaj pol teb ni???

   • sprehajalec

    Tudi tebi je uspelo nekako priti na svet. Ovo nam je juga dala…

   • Osti jarej

    ….itak po yugi udrihajo samo tisti,ki so si vse takrat ustvarili…penzije imajo še tudi iz bivše yuge in jim nič hudega ni….v resnici sploh nimajo pojma,kako danes živi povprečni državljan Slovenije….oni so samo potomci tabelih in to je to

   • Lustrator

    Ker ni bil lenuh? Vsi zares sposobni in uspešni so bili v Jugi bodisi likvidirani, zaprti ali pa so emigrirali. Juga (in njene današnje lovke) potrebujejo lene pasivce, da se obdržijo na oblasti. In glede na udeležbo na volitvah, številčnost protestov proti obstoječi rdeči mafiji pred parlamentom, sodišči, CSD-ji, fakultetami, nacionalkami, UKC-ji, državnimi firmami in ostalimi udbovskimi izpostavami, bi rekel, da jim še vedno odlično uspeva.

    • Jovo Jamnica

     Ajde, koga naj volim, če nečem SDS???

     • Lustrator

      Odgovor je odvisen izključno od razloga zakaj nečeš SDS.

     • Jovo Jamnica

      Zato, ker je garancija za status quo. Isto, ko kera druga stranka, kera pride f parlament na podlagi našega volilnega sistema.

     • Lustrator

      Stranka, ki je diametralno nasprotna strankam režima in jo ima zato partija v zobeh že desetletja, je zate garancija za status quo? Zaradi česa že? Glede na (slabe) izkušnje so prav nove stranke tiste na katere gledam sumničavo prav iz tega razloga – da bodo prišle na politično sceno za ohranjanje statusa quo. OD SDS-a vsaj točno veš kaj pričakovati in pričakuješ lahko velike spremembe, še bolj radikalne od tistih, ki so se začele odvijati v mandatu 2004-2008 in tistih, ki so bile napovedane 2012 predno so komiji izvedli državni udar za njihovo preprečitev.

 • Duhec

  Božo tud živi v bajti zgrajeni v socializmu… naj jo podre in nardi novo v opevanem kapitalizmu. Sej je dr..

  • sprehajalec

   Je bila verjtno še prej ta bajta avstrijska. Avstrijci so v glavnem vse tukaj naredili….

   • stajerc5

    In ta bo se dolgo stala, ce ne priletijo ponoci spet rdece podgane iz hoste.
    Kar je bilo postavljeno v “zlatih” casih socializma, se rusi na vseh koncih. Ali ze samo od sebe, ker ni bilo nikoli renovirano, ali pa jih rusijo “tamladi”, ker nocejo ziveti v taksnih hisah z “naravno” klimo, drugace povedano- vila “Durchzug”!!
    Ni bilo cementa, ni bilo izolacije- ne v zemlji, se manj na zidovih, okna-vrata…hahaha….
    O ja, dobil si pa lahko fantasticno valovito svinjarijo za na streho iz Anhova, to pa, o ja. Garantirano in z garancijo azbestno rakotvorno!!!!!!!

  • Osti jarej

   ….psssss,duhi….bo koga prizadelo

 • janez cepec

  še enkrat prirejen izrek: kdor ne pogreša Juge, nima srca, kdor si jo želi nazaj, nima pameti.

  • sprehajalec

   Dej tkole reč janez je bl prou;

   kdor ne pogreša Juge, ni star, kdor si jo želi nazaj, nima pameti.

 • tarantela

  Na Viasat History je zelo zanimiva oddaja!!!

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  Zadnja prehranska katastrofa ali zastrupljena jaca, ki so obkrožila po 16 državah EU, je tipičen dokaz, kako nekateri lažejo svojimljudem. V Bruslju so danes ob izjemnem sledenju slovenskih medijev delali mega omleto iz 6500 jajc, da ljudje ne bodo lačni, Kateri? Tisti, ki jim je vseeno kako strupeno hrano jedo, organizatorjem pa so prav prišla brezplačna jajca za odpad. A hujše od te farse je dogajanje v Sloveniji. So vam v uradnih birokratskih službah, zadolženih za hrano, že svetovali, da se izogibajte vseh jajc v tujih trgovskih verigah po Sloveniji? Ne! A na seznamu ogroženih držav smo tudi mi. Zato, če nimate trdnega dokaza, da so jajca slovenski izdelek, da so izdelki iz jajc narejeni v Sloveniji iz slovenskih jajc, potem ne kupujte dokler ne bo tudi uradno, da nevarnosti ni več. Kajti naučite se nekaj pomembnega – četudi je bila zadeva odkrita ne pomeni, da so vse zavrgli. Morda nekaj simboličnih količin, ostalo pa boste vi pojedli, skladno z Agendo 21! Pa bodite tudi vi navdušeni nad medijsko propagando Bruseljske strupene omlete!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/313247/bruselj-mega-omleto-mi-pa-tiho

  • xtc

   Daj gate dol,stopi široko in jih daj med dve opeki nato z opekama močno zamahni in………………..
   če te bodo bolela so slovenska.

  • Andreja Knego

   Ekološka prosta reja je redka v Sloveniji, ki bi bila edina delno sprejemljiva, pa še tam so piščančki moškega spola odveč in jih je treba čim prej pobit! Še vedno je velika večina baterijske in talne reje, totalno in sprevrženo mučenje živali! Edino Hofer in Lidl (dva evropska “pokvarjenca”) sta opustila prodajo jajc z baterijske reje, pohvalno! Boljši vir beljakovin: stročnice!

 • Sredina

  po titu – twito

  • Lustrator

   Po Titu – “Sredina”.

   • xtc

    “C”

 • T-Rex

  Ahhh ja prekrasni komunizem in KPJ. Zaradi njih smo izgubili Koroško potem, ko je partija ukazala umik enot zaradi pogajanj za Trst , ki smo ga pravtako izgubili z Gorico vred in velikim delom slovenskega primorja. Da ne omenjam poadaritve Istre hrvatom s strani naših vrlih komunistov. In sedaj nam je pomladek taistih komunistov zapravil teran in še izhod na odprto morje, zraven pa nas še filajo s srbskimi zastavami. Res , krasen je ta komunizem. I D I L A

 • Samir Bamirovič

  PREKLEI KOMUNISTI! SE DANES SLOVENIJA JE NERAZVITA ZARADI JUGOSLAVIJE!!!!!

 • xtc

  Titova prosula Yuga,je bil komunistični ekonomski F rankenstein ,ki ni bil likviden niti deset sekund od nastanka do konca.

 • Osti jarej

  ..tito je mnogo krao,a je i narodu dao…twito pa samo šunta in špetir dela

  • sprehajalec

   Takšni kot ti šuntate z rdečimi zvezdami….

   Včasih so jim rekli komsomolci, ko so provocirali.

   • Osti jarej

    ….meni vsi dol visite…tabeli sicer za odtenek bolj

 • Mamas & Papas

  Koliko časa mora danes 20% brezposelnih delati za štruco tujega kruha ali mleka in koliko časa so delali delavci v Jugoslaviji (0% brezposelnih) za štruco domačega kruha ali mleka?

  Koliko so danes vredna nizozemska zastruoljena jajca in koliko so bila vredna jugoslovanska (slovenska) domača jajca?

  • sprehajalec

   Dobijo socialno, nič jim ni treba delati…V Jugi je bilo pa treba po pol ure za kilo kruha.

 • sprehajalec

  14 ur za kilo avstrijskega kofeta…..

  Zato so ga pa po drobnih žličkah dajali v džezvico…

  • Jovo Jamnica

   Daj no, nehaj že, saj veš, da to nima nobenga smisla. Naše – slovenske politike je v Jugi glih en kurc brigalo, če ni kofeta v naših štacunah. Oni so postali alergični na zvezo, ki jih ni več zraven pustla. So si rajši zamislili svoj fevd, kjer bodo lahko rulali tak, ko bojo oni hteli. In to so dosegli. Neboš ti zdaj z nekim fsranim kofetom našemu prevaranemu folku pred nosom migo. Stranka SDS je takšna kot je, itak brez veze, ker je stigmatizirana. To je dejstvo. Nima nobene moči. In tudi, ko je na vladi, ni nič posebno bolše.

   • Osti jarej

    …sama si je kriva

   • sprehajalec

    Jovice, sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj, pa naj ima pomanjkljivosti. Ker drugega ta hip ne vidim. Tistemu, kjer bo stara garda vpila ubit, ubit, tistemu gre moj glas.

 • Osti jarej

  ..a ni zanimivo…da po bivši yugi najbolj udrihajo oni,ki so takrat najboljše živeli..če že sami niso bili tardeči,kar je praktično nemogoče,so pa tardečim v riti lezli…..se jih spomnim…..zmeraj so imeli za cerkvene praznike prosto,ker so šefom žegnane šunke in potico nosili,ko je bilo pa treba na lastnih kmetijah orat,sadit,pobirat so pa lahko po 14 dni bolniške vzeli….itak so pa na šihtu ali pa v službi,samo za pol delavca delali

 • Mamas & Papas

  Danes mladi podjetniki povečini živijo v hišah in stanovanjih, ki so jih njihovi delavski starši z lahkoto zgradili. Seveda pod pogojem, da niso vzeli hipotekarnega kredita in še to zapravili.

  • sprehajalec

   Tudi danes vsak lahko zgradi bajto. le kredit mora dobiti, pa da mu ga potem banka odpiše. Sicer potem država na koncu bankrotira, ampak imaš že novo na zalogi…..

 • Mamas & Papas

  Koliko si je lahko na mesec privoščil jugoslovanski upokojenec s 500 Evri in koliko si lahko privošči slovenski upokojenec s 500 Evri danes?

  • sprehajalec

   To so bili priviligirani in borčevski penzionerji s po 500 takrat. Delavec je imel pa 300 mark.

   • Mamas & Papas

    Rudarji iz tistih časov imajo še danes po 1500 Evrov. Tudi tisti, ki niso nikoli bili v partiji.

    • sprehajalec

     In kako je plača 500 Mark narastla na 1500 Eur? kdo prispeva to razliko v vrednosti od takrat do danes?

     • Mamas & Papas

      Država, ki je od Jugoslavije podedovala milijarde v premičninah in nepremičninah.

     • sprehajalec

      Potem je imel kakšen ki je še v Avstriji delal za penzijo tudi imel precej višjo penzijo od takratnih ostalih? Nič se ne spomnim takšnih primerov.

      Podrtije na Jesenicah naprimer definitivno niso vredne milijarde.

     • exposingtruth9

      Saj tudi danes imajo tisti ki delajo v Avstriji višje plače kot v Sloveniji, zmeraj je tako bilo in še bo. Ampak tudi v Avstriji se je vse poslabšalo, če primerjaš Avstrijo v 80ih in 90ih si bil veliki gospod in car bajte so se gradil kot gobe po dežju in tudi nepremičnine so bile dosegljive navadnim ljudem, s tisto plačo in penzijo, no danes se je stanje v Avstriji spremenilo, seveda na slabše, toliko o velecenjenemu globalizmu in EU.

    • Osti jarej

     ….večina penzionistov,ki so delali v bivšem sistemu in šli v penzijo v prvih desetih letih nove države,imajo dostojne penzije….ženske so se upokojevale v starosti od 52-55 let,moški od 55-58,največ 60…policaji pri 40 letih starosti…medtem,ko funkcionarjev tudi takrat niso mogli spraviti v pokoj,kot tudi danes ne…..no,pol so nas pa prodali kapitalistom in multinacionalkam,ter iluminatskim bankam

  • Hribouc

   Reci, de facto, kdo so, ki dobijo jugoslovansko penzijo od 500 Eur in koliko jih je in opiši tri primere
   -kake funkcije so imeli ti jugoslavci?

   Nemoj da se brukaš, guraj bre, povej!

  • Nata

   O, sveta nebesa ????????

 • Mamas & Papas

  Koliko časa je moral Božo Predalić delati kot cvetličar, da je lahko postal šef Upravne enote in generalni sekretar Janševih vlad in koliko časa bi moral delati kot cvetličar v Švici, da bi postal generalni sekretar švicarske vlade?

  • Jovo Jamnica

   Kaj ma zaj ovi Predalić tu za iskat? Kaj f članku kaj o njemu piše??? Na diskosi nea vem, zakaj se točno gre…

   • Osti jarej

    ..na tviterju je objavil koliko več smo morali delati v naši nekdanji državi v primerjavi s preostalimi državami zahodnih demokracij. ……najnovejše raziskave ,koliko več mora delati slovenski delavec napram nemškemu,francoskemu,avstrijskemu….bojda sledijo

    • Jovo Jamnica

     Glih pravi se je našo, da se dela norca iz nas drugorazrednih. je napiso tut, kaki je njegof prispevek skupnosti al sam troši na naš račun???

     • Osti jarej

      ….dokler bomo plačevali politike,nismo drugorazredni…kajti od naših žuljev živijo…..in to sijajno

     • Jovo Jamnica

      Ja… tretjorazredni

     • Hribouc

      Njegof prispevek je ta, da vztrajno ruši udbokučaniste in treba je priznati, da je neuspešen. Zato se je danes potrudu in pokazal fino ogledalo titoljupcima, budale
      balkanske!

     • Jovo Jamnica

      Ovega Predalića sam pogleam, pa mi je kuj jasno kaj on ruši. Samopodobo stranke SDS…

     • janez cepec

      podobo SDS (pa še marskej druzga) najbolj ruši dobri pastir, Predalič je pa njegov zvesti koštrun, ki meketa kar mu naroči. Me prou zanima, kdo mu j’ doktorat spisu?

     • Jovo Jamnica

      Mene Ivan niti nea tolk moti. Moti me, da ni strateg in da polek sebe vlači tipe, kerim se pač nea upa zasrat.

     • slaipowi

      Ja, ker čita Delo in ga ima spravljenega (nikoli ne veš), je našel tabelo objavljeno v Delu pred 30 leti. Novica, pa to….

     • Hribouc

      I give a damm-but its’s important, highly important!

      Kar je udbokučanizmu, Titoljubcem in fuknjenim gumastim yugonostalgikom ter vsem rdečim pleteničarjem, tatovom, vukojebcem velikega rdečega slovenistanskega korita, g.dr.PREDALIČ BOŽO nastavil, je kot velikansko realistično ogledalo vukojebine Udbokučanistični Kombinat SLOVENISTAN !

      ČESTITAM, BOŽO PREDALIČ!
      We’re marching full speed ahead!

     • slaipowi

      Iz osebnega arhiva je potegnu 30 let staro Delo in fotografiral. Zakaj pa hrani vse te cajtnge? Aja, nikoli ne veš…. Pravi prevarant. Bljak

     • Nata

      Verjetno pa tudi kakšni arhivi na Delu obstajajo ? Razen, če niso vse pokurili. . .. . . .

    • Hribouc

     Ja, tu imaš pa seveda grozno praf!

     Ampak ! Podatke bo dal pa cinkaroš in mamina maza, stručnjak na kilometrinama
     Cerar Miroslav!

     • Jovo Jamnica

      Ki si te zaj Cerara našo? Si mislo na njegovega fotra??? Ko je stari skasiro medaljo na olimpijadi, si špuko po njemi. Da ni bla to neka komunajzlarska zarota takrat f Tokijo???

   • Hribouc

    Jovice, opet sereš.
    Uzmi malo tufahije, pa gutni dve rakijice, ako ti ne trepne, izprazni jednu šumadijsku flašu, da raspali po dubini i zatrese bubreze, pa češ da ugledaš sv.Božu, pobogu brate!

    • Jovo Jamnica

     Kaj zaj misliš, da si na mene neki ftis naredo???

   • slaipowi

    Jovo, tole piše v članku: “Tabela, ki jo je na svojem Twitter profilu objavil dr. Božo Predalič,”. Božo sedi v upravnem odboru nore24 in ga morajo poveličevat drugače ni plače…

    • Jovo Jamnica

     Toto tabelo sn vido, ko jo je objavo oni rambo Voje. Tumarija navadna, ker ni polek dobenga datuma pa podatka ot kot je vzeta. Take stvari me sploh nea ganejo. Je pa zaminivo, kak eni, ko se majo za pametne, take stvari hvalijo kao neavemkaki dokaz za nenavemkaj…

     • slaipowi

      V glavnem desnicarji, ki so v socializmu dobili vse, zdaj bi pa se malo več. Revna raja jim pa verjame in naseda

     • tramal

      Preberi si še enkrat kakšne bedarije pišeš in naj te bo v rit sram polpismen komunajzer.

     • Nata

      Zakaj je pa Voje rambo ? Zaradi slike z zastavo na Lj. gradu ? Saj ima dobre domislice na Fb.

     • Jovo Jamnica

      Joj, nebi o Vojetu. On mi je nagraužn… Enako, kot “slovenska” zastava.

     • Nata

      Razumem. Veš Jovo, imam občutek, da sam ne veš, kdo in kaj si. Žal. . . . . .

     • Jovo Jamnica

      Presneto dobro vem. Redkokdo me razume.

     • Nata

      Saj to ni bila kritika. Imamo vso pravico do svojega mnenja.
      Le čas se mi ne zdi primeren. Sedajle je samo ali – ali !! Drugače izbire sploh več ne bomo imeli.

  • Hribouc

   Lahko skačeš po lastnih jajcih, ne bo ti ratalo, jajčar.

 • slaipowi

  A Tomašič in Petek sta dobila honorar za prejšnji mesec, Božo.

  • Osti jarej

   ..pa mladi funkcionar/novinar jurif

  • tramal

   Si še en nepismen bedak ki ne zna prebrati kaj piše v članku.Ko ti stopijo na tvojo puhlo komunistično glavo pa temo spremeniš

 • Pezde

  Ma ne me jebat, 5 let delat za Lado? Pa to so morale bit res minimalne plače, ker če izhajam iz cene sladkorja, pride manj, kot 1€ na uro.

  • Osti jarej

   …avtomobili so bili tako dragi,kot danes na kubi…z namenom…kakopak…..z njimi so se vozili samo tardeči in nekaj tabelih…. :-)

  • Hribouc

   Jest, na primer, sem najel kredit za VW iz Sarajeva, denar pretopil v devize, naroču Yugo v Skopju
   in šel ponj z avionom in z gotovino v torbi čez Beograd do Skopja in se prpelov domov v enem dnevu – pa sem ga imel!
   Bilo je to leta 1984 v Socialistični Federativni Republiki Jugoslaviji. BRUH!

   • Jovo Jamnica

    Jas pa sn Jugota kuj v Mariboru na Ferromoto kupo. Deset procentof je blo pologa, ostalo na obroke. Otplačo sn ga v dveh letih, pa se mi pri plači skor ni poznalo…

    • Nata

     Se kaj vprašaš, zakaj se ti ni poznalo ??

     • Jovo Jamnica

      Sploh ne. Zadovoljen sem bil, da sem si skromno prevozno sredstvo lahko kupil, ne da bi zaradi tega mogel črtati meso s svojega jedilnika.

     • Nata

      Eh, nisem tega mislila.

     • beno

      Seveda, da nisi mislila tega, inflacija je bila grozna in tile so si še fasngo na kredo kupval.

     • Nata

      Seveda, zato je lahko ” fino ” odplačeval.

     • Jovo Jamnica

      Torej bi takrat mogel protestirat proti takšni ugodnosti, ki jo je bil deležen vsakdo na zahodu??? Za vozilo velja trpet muke Isusove, ne pa tako, brez odrekanja… ka-li???

     • Nata

      Seveda !! Za vse naj bi veljalo enako! Real socializem !!
      Kuri marko jih gleda, veš!!
      Dovolili so takele lumparije, da so potem ljudi držali v šahu?
      Barabe! In to delajo še naprej!

  • KIKI

   Najprej smo kupili fička in ga odplačevali 5 let , potem smo kupili Katrco,
   ki smo jo odplačevali 3 leta, ker smo dali “v raćun” fička, potem se me je usmilila
   mama in mi dala cele “življenjske” prihranke za Lado, ki smo jo prodali
   nekemu avtobusarju in si kupili malo cenejšega Juga – a ne za “dugo”. z njim smo
   ropotali nekaj let in se ujonačili kupiti l. 1985 ( z bančnim kreditom ) Nisana
   Sunny-ja . ..in si izpolnili sanje za kratek čas, saj so obroki za odplačilo šli “v nebo”
   in ob vsakem odtegljaju pri mesečni plači smo se vsi v družini skregali…bilo je
   nevzdržno! Zasovražil sem avto, sebe in zajebano Yugo, ki nam je krojila hudičevo
   usodo z nevzdržno ekonomijo….Kam si se obrnil, povsod si najebal na celi fronti!
   Zlagali smo plače, mamino penzijo, a se ni izšlo!
   No, tudi usojen nam Sunny ni bil! Sin je naredil šoferski izpit in leto za tem totalko
   na avtu! Rekli smo: kurc gleda avto, Bogu pa hvala, da je naš sin preživel.
   In v tem je vsa modrost: življenje je eno , in ga ne smeš prodat za materialno mizerio!

 • Hribouc

  Dr.Božo Predalič, čestitka in hvala Vam!
  Zaslužili ste si dodatno letno plačo!
  ————————————————–
  Vsa razumna govorjenja, argumentiranja in dokazovanja in pisanja so pri Yugonostalgičnih norcih brezplodni in bob ob steno.
  Razpredelnica, ki jo objavljate pa odnese dno sodu Yougoljubavi !

  • slaipowi

   Samo še plačo naj da tistim ki po službeni dolžnosti spremljajo in poveličujejo njegovo čivkanje, pa bo.

 • Mamas & Papas

  Drgač pa – dokler bo “največje kapitalistično gospodarstvo” tega sveta zapufano pri komunistih se nimamo kej pogovarjat.

  • tohuvabohu

   Potem pa nehaj težiti, govedo.

  • T-Rex

   odstrani se iz sveta

  • Nata

   Seveda. In, dokler bomo o oni drugi – komunistični – strani tako malo vedeli, boste samo govoričili..

   • beno

    Sej tale je tak, samu naklada.

    • Nata

     Prav zoprno je že , kar naprej pisati eno in isto. Namerno nakladajo in kurijo. Vendar ne smemo biti tiho, ker potem domnevajo, da imajo prav !!

 • Osti jarej

  …ma vrnejo naj nam slovenijo pred vstopom v tole sranje,ki se mu reče združena evropa…ko si za 5000 tolarjev lahko kupil zalogo hrane za cel vikend ,z vsemi čistili in pralnim praškom vred,pa še za ponedeljkovo kosilo je ostalo…..

  • Jovo Jamnica

   Ja. na našem gnaru so bli naši ludi. Trubar, Valvazor, Vega, Jakopič, Galus, Plečnik, Prešeren, Kobilca pa Cankar…

   • stajerc5

    Bolje, da ti ne napisem garniture slik herojev na denarju, ce bi ga tiskali jutri…

    • Jovo Jamnica

     Jas sn biu na Tolar ponosn. Ti pa kak češ…

     • MEFISTO

      S ga sploh kdaj videl, razen kovancev?

     • Jovo Jamnica

      Ta prve moje kovance sn meto v šparofček še pret denominacijo leta 1965. Šparofček je biu železn na kluč in zlate barve. Z mamo sma šla vedno spraznit šparofček v Mestno hranilnico na Grajskem trgu v Mariboru. Tisti drobiš je pol dala na mojo hranilno knižico…

   • Nata

    Denar – tolar je bil res lep.Lepši kot Evro.

  • exposingtruth9

   večina samo govori kako so se plače dvignile mogoče do 10% -20%.
   Kaj po cene in stroški, ponekod celo za 400% dražje

  • tramal

   Ja če si šel to kupit v avstrijo ali italijo ker pri nas nisi dobil ničesar.

   • Jovo Jamnica

    Čuj, kaj ti sploh veš, gdaj smo šli v EU???

    • tramal

     Vem tudi to da še danes tankamo v avstriji kjer je bencin cenejši za deset centov,kupujemo pivo v avstriji ki je vsaj trideset procentov cenejši.Pojdi kdaj v avstrijo ali italijo pa boš videl koliko slovencev kopuje pri njih.Da ne rečem da se v isti trgovini dobi veliko več kot v sloveniji.

     • Jovo Jamnica

      Zaj si pa še enkrat prečitaj, kako bedarijo si napiso v onem tvojem stafku. Nena ti meni trobi o cenah pr Jodlarih, ker sn polek meje doma. Cene so različne zarat različnih dafkof met Autrijo pa Slovenijo. Zato je pir pr Jodlarih bol poceni, če ga istega kupiš pr njihovem al pa našem Hoferi. Ker so različne navade kupcof, so tut artikli različni. Ne pa fse…

 • Cenzuriran 4x

  A se Grims pa Violeta že kaj slikata na poti domov al bo to drug teden?

  • Janez

   Po moje !
   Se ga.
   ZL POSLANKA SPLOH NE BO VRNILA !
   Je
   Uugotovila, da se da bolj skromno in v miru živeti od turizma.
   Verjetno bo na Visu kupila kakšno hiško
   in živela tam. LEPO JE NAMAKATI NOGE V MORJE. L.R. J. KOMENDA
   P.S.
   ZL – JE BREZPERSPEKTIVNA STRANKA,
   – ZL LUKA
   – IMA PIVO RAJE KOT GO. V.T.,
   – ZL MIHA K.
   BO ŠEL POMAGATI KURDOM IN BO ŠIRIL RAZREDNI BOJ – V TURČIJI.
   – TISTA DVA ZL”KARDELJA ” Z OČALI
   – STA PA – SKOZI OČI GE ZL V. T. – ČISTI OBUP.
   KAR?
   Na Visu bo ga Z.L. V.T. – OSTALA !
   Poslala bo le kartico v LJ. S PRVO BESEDO NA ČRKO – “J….. se. Se zdi. L.r. J. KOMENDA

  • tramal

   A si ti sploh pismen.Če si mi odgovori o čem piše ta članek.

  • Hribouc

   Grims z Violeto ni imel nič,tovariš.
   Vem, da veš, ampak zloba te goni.

  • MEFISTO

   Očitno te mika Violeta, ker je možačasta.

   Si res ne moreš privoščiti pravega buzeranta?

 • tramal

  Odličen članek.V tem članku bi moral še tako zabit človek uvideti kako porazen je komunizem za svet.Za avto in televizijo si pa tako moral čakati v vrsti da si ga dobil čez kaknih par mesecev oz, več let.

  • Jovo Jamnica

   Daj, daj. Leta 1967 je moj foter, keri je delo v Nemčiji, kupo moji sestri Škodo 1000 MB. Stala je pr nas takrat točno 5000 DM. Čakala pa je na njo 14 dni, da je prišla nova pošilka iz Češkoslovaške. Meni pa je kupo pony express leta 1971. Še zdaj se spomnim, da je košto točno 500DM v dinarski pritivrednosti. Ker so bli v Mariboru razprodani, smo se pelali v Radgono in pol sn se sam pelo z brand novim pony expresom v Maribor. Tako silo sn delo, da se mi je skor odpelalo, ker ga isti dan nisn mogo kupit v Mariboru.

   • MEFISTO

    Če bi molčal, ne bi izpadel še večja budala kot si.

    • Jovo Jamnica

     Zakaj bi te moro tiho bit. Moj spomin je tak opasn, da se tebi niti nea sajna. Mladi dobijo od mene točne podatke in se lahko orjentirajo, kako je blo živlenje nas mladih, takrat v Jugi. Spomnim se pa od 1963 dalje.

     • Nata

      Naj se obrnejo še name, Jovo !! Te prekašam po letih in slabih izkušnjah.
      Ampak, saj je prav , da pišemo svoja mnenja. . . . . izkušnje.

     • janko

      Yes! Pol pa povej še ti Nata, kako ste pa meglenkoti švercali pomaranče in banane iz Avstrije:))

     • Nata

      O, ti lump ti !! Jaz nsem mislila švercanja , no !!Čeprav sem tudi švercala v zgodnjih 80 – ko je bilo že veliko manj kontrole. Vozila sem se v Trst, v Slovensko gledališče. In obiskovala trgovino Orvisi. Trgovina z igračami. LEGO !! Še danes jih fantje in vnuka imajo.
      Tu si dobil figo fresco !!
      Mislila sem na moje izkušnje študenta.. . . . . . . .nič štipendije, če si želel na kakšen kurz v tujino, si se moral iti zagovarjat k politikom, ki so ti dali navodila, kako se obnašati.
      Mislila sem na izkušnje mlade mame. Izkušnje moje družine.
      Pa, saj vem, da me hecaš. . . . . . . mene meglenko !!
      Ja, sem švercala surovo maslo, prašek, kavo. . . . . . . . . hudir, no !!

     • janko

      Sem si mislil, da je naša Nata v metropoli! A ste mogoče v Ljubljani občutljivi, če vam kdo tako reče? V tem primeru: I am sory! Imam tam teto z družino, ampak o tem se pa nismo kdaj pogovarjali. Poste pa berem na hitro, sem furja, ja; moram bolj pazit. In pa – hvala za povedano!

     • Nata

      Sploh ne ! Zakaj bi bila jezna. Saj smo re eni cveteki. Meglenkoti. . . . . . žabice, katere naš žepan počasi kuha !!
      Pa ne vsi, veš !! Nekaj nas je odločnih. Ampak, premalo.
      Ja. . . . premalo se tudi pogovarjamo. Pa tako lepo se je pogovoriti, ali ne ?

     • janko

      Pogovor, ja, nujen je povsod – v družbi, družini, v politiki…. vedno in povsod….
      U, ljubljančani ste suuuper, res! Sem delal tam ene dve leti, so mi že obljubili stanovanje, pa sem se vrnil na kmetijo domov, ker sestra ni prevzela kmetije, kot smo se dogovorili. Če bi bili Slovenci res kremeniti, kot pravi partizanska pesem, bi že davno bili normalna, poštena država. Tako pa smo zelooo prestrašeni in v sebe zaprti…. Ni čudno, strahovlada komunizma, stoletna kraja našega ozemlja vseh sosedov….

     • Nata

      Janko, zadel si žebljico na glavico !!!!! Strahovlada komunistov se še kar nadaljuje. Bi bilo dobro povprašati Alenčico, ki je takrat govoričila o Janševem strašenju državljanov??
      O ljubljančanih pa niti sama nimam dobrega mnenja.

     • janko

      Kaj pa o ljubljančankah? Včasih so pravili, da ste fine, da malo jeste. Zjutraj dva keksa, opoldne en keks in en sex, zvečer pa dva sexa in nič keksa. A so se navade že kaj spremenile? Aja, navada je železna srajca, pravi pregovor.
      Z Alenčico se pa ne bi hotel pogovarjat, sory.

     • Nata

      No, tole je pa bilo za dobro voljo, veš !!
      https://www.youtube.com/watch?v=s-LntmK2c4Y
      Se vidi, da sem ljubljančanka ” šele ” od svojega 2. meseca. Po očetu sem Dolenjka.
      Tista o keksu in sexu samo delno drži. Pa ne bi razlagala. Saj se nekateri komentatorji že jezijo na Novo, da jim gre samo sex po glavi.
      O navadah ? Hm. . . . . .so se zelo spremenile. Saj vidiš !! Pri nas je narobe svet !!

     • janko

      Janko Ropret, Ljubljančanke….. To je pesem naše mladosti! Vedno sem jo z veseljem poslušal, prijetna, nežna pesem….

     • Nata

      Tudi jaz!

    • janko

     To se pa motiš, ej.

   • tramal

    Samo za izpit za avto sem čakal eno leto v vrsti da sem ga lahko šel delat.Ko sem kupil novo zastavo 128 je bila taka kot da je stara deset let ,čez dve leti pa sem moral celo preštrihat tako rjava je bila .Če pa si kupil zahodno evropski avto je bil davek na njega sto deset procenten in še in še .

    • Jovo Jamnica

     Ja. Če si hoto bolši auto met, si moro enga državi kupit. 1976 sn delo šoferski ispit z fičotom in nisn nič rabo čakat. Inštruktor je biu oficir f penziji, keri je delo honorarno. Autošol je blo dovol. Ni jih blo tak dosti ko dans, pa fseeno dovol. Sam gnar si moro pokazat…

     • Nata

      Samo gnar ??

     • Jovo Jamnica

      Meni osebno vozilo ne predstavla statusni simbol. Moj prvi avto v Jugi je bil rableni Fiat 1300, potem rableni fičo, rablen Citroen GS, novi Yugo, rablena Opel Ascona, rablena Opel Astra, rablena Opel Vectra, rablena Škoda Octavia, ki mi jo je žena “zarubla” in danes se prevažam z rableno Opel Astro dizl karavan, letnik 2002.

     • beno

      Ja, to pomen, ali si tak slab voznik, al pa škrtica, da kar škripa.

     • Jovo Jamnica

      Ne. Gnara nimam. Od plače si nemrem trgat 200€ mesečno za novi auto in pol to plačevat fsaj 5 let, pol prodat in jovo na novo.

     • Ana Job

      Jovo, Mefisto je star stric, ki ga je povozil čas in se zavzema, da bi ženskam odvzeli volilno pravico. Prava sramota za desnico. Pravi nazadnjak. Jaz ga imam na FUCK OFF listi skupaj s Tunekom in ostalimi klovni.

     • Nata

      Saj ne govoriva o statusu. Smo pač različni. Enim avto pomeni samo prevozno sredstvo, drugim pa. . . . . .
      Govoriva kaj in koliko si v Jugi lahko imel.

     • Jovo Jamnica

      No, imel sem praktično vse, kar si mladenič želi. Mama je bila uslužbenka pri zasebniku, samohranilka in od očeta sem velikokrat nafehtal marke. Že v času šolanja sem si v Lublani na konsignaciji, leta 1975, kupil Hi-fi stolp Loewe Opta. Prvi svoj štedilnik je bil Körting – Gorenje za izvoz, s katalitično oblogo v pečici in digitalno uro na komandni plošči. Prvi barvni TV je bil Gorenje, Fotoaparat – vrhunski Rolleiflex Me 35 z zoom objektivom 35-105 mm in motornim pogonom sem kupil v Lipnici za 5000 ASch leta 1979, hišni računalnik Commodore 64 sem privlekel iz nemškega Hofa leta 1982, za 749 DM… in imel sem že otroka in sam sem hodo v službo…

     • Nata

      No, zato sem pa napisala, da smo imeli različne pogoje.In, kako neki si vse to pripeljal čez mejo. Jaz si še enih posračkanih kavbojk za mularijo nisem upala.
      In, mi, glasbeniki smo si plošče sposojali od tistih, ki so imeli marke, ali pa od onih katerih starši so bili ta pravi.

     • Jovo Jamnica

      ja. Prešverco sn. Gdo reskira… profitira. Magna Purga 1976…

     • Nata

      Ti se kar hecaj.
      Premisli, kaj so si privoščili oni, ta pravi !! Njim ni bilo potrebno švercati. So imeli svoje trgovine. Posebne trgovine.
      Ker vidim, da prav vse obrneš na hec, se pojdi solit, veš !! Lep dan !!

     • Danda

      Ej,Nata,Jovo se ni hecal.To smo počeli vsi živeči ob meji…Šverc komerc… Poslušaj pesem našega klenega Korošca Milana Kamnika Znucan Rukzog… Besedilo povsem resnično temu času…Če hočeš,ti ga prevedem v slovenščino:-)

     • Jovo Jamnica

      Hej, Kamnik je biu moj sošolec na tehnični v Mariboru. Sam jas sn elektro šipki tok in on je hodo dve leti za mano. Ne vem pa več, al sma fkup hodla na Gosposvetski al pri TAM. Mene so vrgli iz Gosposvetske, pa sem se prepiso na ŠIT in kočal strojno tehnično leta 1976.

     • Danda

      Ga pozdravim v tvojem imenu!!!Včasih se najdeva na kakšni pijači skupaj in malo modrujeva:-)

     • Nata

      Še en lump med nami , ki je švercal !! Mejdunečka, saj nas kar nekaj je !!

      Sem pa že nekajkrat napisala, da so komunisti imeli preklemano srečo, da smo mejili na Zahodne države. Ker smo lahko malo pokukali na Zahod, pa takole švercali, smo mislili, da imamo srečo, da je naš komunizem. . . . . . . . . čakaj, kako so že rekli ?

      Tole luštno, ki si jo predlagal, pa kar pripenjam
      https://www.youtube.com/watch?v=zqaznO6iqSY

      Kakšno besedo res ne razumem, ampak večino ja !! Iberžnik. . . . . .
      Veš hvala za idejo. Mene muzika zelo zanima. Tole . oz. tega pevca pa nisem poznala !!
      Pa veliko zanimivih ima. Sem malo pogledala.

     • Danda

      Meni osebno najboljša:Korošci smo zmerom za mušter bili..

     • janko

      Nata, res je kar pravi Jovo. On bo mojih let, sem pri 62 tih. Sem večkrat šel čez Dravograd po pomaranče, banane, pa enkrat po glasbeni stolp za hčero (ga je bil poln prtljažik v fičotu – trgovko v Avtriji sem nahecal, da mi je napisala velik list v deutsche sprache, da je stolp v okvari in zraven eno malo ceno. Pa so mi verjel na meji in ni bilo carine). Kdor ima nostalgijo, je butelj na kvadrat!

     • Nata

      No, ker sta oba nekaj mlajša od mene, vaju lahko dam v koš !!!
      Takih butljev je pri nas kar veliko. Človek kar ne more verjeti, kako zvito – s tistim plavookim lisjakom na čelu – še danes prodajajo meglo.
      Mlade pa itak nič ne zanima. Glavno, da imajo kakšen evrček za posedanje po lokalih.
      Saj se niti pogovarjajo ne več, samo po ekrančkih se drsajo.
      Kako naj takega človeka zanima kaj več, kot tisto, kar je trenutno. . . . . in ??
      Morda se bodo potem, v poznih 40-tih letih zbudili ? Ko bodo začeli misliti . . . . .kako naprej ?Takrat se bodo pa repenčili. Kaj smo delali mi, ta stari !!

   • Nata

    Dej, dej Jovo, no ?? Z markami ? O, to je bila cenjena valuta pri komunistih. Zanimivo, a ne ?
    Za marke si prav vse dobil. . . . . .

    • Jovo Jamnica

     Zakaj pri komunistih??? Kot otrok sem poznal šiling in nemško marko in sem se hitro primerjave neke vrednosti naučil na temelju teh, inflaciji ne podvrženih plačilnih sredstev. Tudi razmerje med dolarjem in marko me je pozneje zanimalo, saj sem se zanimal za računalništvo in to se je bilo takrat, v osemdesetih, rojevalo preko luže. Dražji, kot je bil dolar, več mark sem rabil v Nemčiji, da sem si kupil, kar me je privlačilo.

     • Nata

      O, seveda, saj nas je bila večina – kateri smo pač imeli priliko – dobro podučenih, kako se najbolj splača. . . . . . . .
      No, comment. Kakšna ” sijajna ” država je to bila !!!!!!

     • Jovo Jamnica

      Sem kje napisal, da je bila??? Juge sem se sramoval. Spomnim se, da sem v tujini vedno ob vprašaju – od kod – izpostavo, da prihajam iz Slovenije, ki je pač del neke Jugoslavije!!!

     • traktor

      Če je blo u jugi tolk fajn,zakaj pa je pol šou tvoj fotr za gasterbajterja.Tuki bi delu za tistih 150 mark,kot ostali.Sam pol ti ne bi vohu poni expresa.

     • Ana Job

      No, Jovo. Moji starši so v Jugoslaviji obnovili 3 nadstropno hišo in imeli smo se bolje, kot zdaj. Davki so bili nižji.

      Po vojni je pa komunistična oblast dedku zaplenila dva lokala in še zemljo so mu nacionalizirali. Kot privatnik je trpel, ker privatniki po vojni niso bili zaželeni.

      V osemdesetih pa je bilo čudovito! Moji starši ne morejo prehvaliti.

   • tramal

    Morda v ljubljani in mariboru na periferiji pa je bilo čisto drugače.Seveda če si imel marke ali pa si bil komunist si takoj dobu ta odpad škodo iz češke,lado iz rusije in zastavo iz srbskega pašluka.Po gume za fičota sem moral iti iskati v sarajevo da sem jih dobil in da sem se lahko vozu.Če bi ti vso to svinjarijo naštel bi ti moral pisati en teden.

 • MEFISTO

  To temo so prevzeli v zakup manj inteligentni n(b)icki, saj veste katerega bolnika?

  Jova Jamnico in njemu podobne ima za štrapacne teme.

  • Jovo Jamnica

   Glauno je, da cufaš trnek… :-))

 • blablabla

  Se strinjam, da Yugoslavia ni bila nič kaj boljša od ostalih režimov se mi pa zdi da bi namesto Yugoslavia moralo pisat Slovenija, saj zdaj ni kaj drugače. Sam drugo ime so dobili.

 • T-Rex

  še enkrat objavljam , da se vidi!:

  Ahhh ja prekrasni komunizem in KPJ. Zaradi njih smo izgubili Koroško potem, ko je partija ukazala umik enot zaradi pogajanj za Trst , ki smo ga pravtako izgubili z Gorico vred in velikim delom slovenskega primorja. Da ne omenjam poadaritve Istre hrvatom s strani naših vrlih komunistov. In sedaj nam je pomladek taistih komunistov zapravil teran in še izhod na odprto morje, zraven pa nas še filajo s srbskimi zastavami. Res , krasen je ta komunizem. I D I L A

 • Viktorh

  Tik – tak, še 20 dni, pa…

  • T-Rex

   bo levaška driska povsod na ulicah

 • Janez

  Ja?
  NORMALNO,
  DA SO BILO ZA NAS LJUDI V EX YU – VSE DRSGO !
  Ko
  SO PA “SKRIVNOSTI PRETAKANJA JAVNEGA DENARJA ”
  V EX YU POZNALI
  LE POSEBEJ
  – ” EX KP, ZK POKLICANI ” – IZBRANCI,
  – SEVEDA
  – DENAR : DENAR VSEH PREBIVALCEV – JE ŠEL?
  – ZA NEUVRŠČENE, GORE DENARJA,
  ZA POLIT FABRIKE, ZA RAZNA MEGA TITOVA ZAKLONIŠČA ITD.
  – ZA ŽENSKE, KI SE JE ” M ARŠAL TITO ” ZABAVAL Z NJIMI :
  trebušne plesalke, maserke itd. L.r. J. KOMENDA

  P.S.
  ZABAVA
  V JAVNOSTI 84 LETNEGA Kpj, ZKJ DKTATORJA – NJEGOV A MASERKA D. G. L.r. J. KOMENDA
  – P.S.
  84 letn MARŠAL TITO – MASIRA – SVOJO CCA 30 LETNO MASERKO.

 • FUCK JANSHISM

  Božo Predalič je v janšizmu bil vodja grosupeljske Upravne enote, generalni sekretar vlade, član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe ….

  Kaj bi bil pa v Švici? Drekpumpar.

  • PRIČEVALCI

   Tale ovca od “cosmojasnovidca” ti je pa še plus stisnila ….. HA, HA, HA ….

  • Janez

   RADIO SEVRRNA KOREJA ?
   Dopisnik iz .Ljubljane si ?
   Da je te slabo pisanje. Izbira – neustreznih – izrazov itd.
   TUDI ELEKTRONSKI “PAPIR”
   – PRENESE ? Vse oz. KARKOLI ?

   ” janšizma” niti ni. ZA SLOVENSKO DOMOLJUBJE GRE
   – KI JE NARAVNO ČUSTVO. VEČINE NARODOV.

   NASTOPI g. JANŠE SO DEL POLITIKE STRANKE, KI JO VODI. SDS.
   To – pa ni čisto isto kot
   Gre za SLOVENSKO DOMOLJUBJE.
   Ki je avtonomno od politike tudi ločeno čustvo. PIŠI BOLJE ! L.r. Janez KOMENDA
   P.S.
   ZA SEKS – SI VERJETNO – PRESTAR.
   SEKS SE IZVAJA MED SPOLOMA. V politiki so polemike itd. Nič seksa.

  • Jurij Musar

   Predalič je navaden aparatčik, ki pisari po direktivi svojega šefa.

 • cosmosjasnovidec

  Prismuknjenim komunajzerjem,čefutarjem ter butastim levakom se to nikakor ne more dopovedati,ker še vedno živijo v diktaturi stare yuge in mislijo bedaki,da so takrat živeli bolje.
  Če so živeli boljše mi ni jasno zakaj se ne spravijo iz Slovenije v njihove balkanske države in tam onesnažujejo zrak ne pa da ga tukaj.
  Kako čudovita bi v trenutku postala Slovenija in kako svež zrak bi postal,ko bi se spravila ven ta golazen.

 • FUCK JANSHISM

  ŽIVEL JOSIP BROZ TITO!

  • Janez

   Napaka !OSEBA,
   KI JO OENJAŠ JE ŽIVELA.
   A je že dolgo mrtva.
   PREVERI, POSODOBI SVVOJE PODDATKE !
   Oseba
   Josip BROZ
   JE BILA PO ZANESLJIVIH VIRIH
   – USTRELJENA 1939 – V Španiji..
   Glejte TV INTERVJUJE IZ BGD : DR JOVAN I. DERETIĆ.. l.r. J. KONENDA

   • Jurij Musar

    Ga je zamenjal Richard Burton. Sicer pa eni trdijo da je Hitler še živ. Zanesljivi viri, tako kot tvoji o smrti Tita leta 1939. Res si zmešan kot kura.

  • dr Janez Sveti

   A nisi slišal? Umrl je. Sožalje.
   DR Janez Sveti pogrebec

   • Jurij Musar

    Spomin ostaja. Tudi Jezus Kristus je umrl (če je sploh kdaj živel).

 • PRIČEVALCI

  Poglejte Titov obraz in Janšev obraz. Kdo ima “balkanskega”? JANŠA!!!! Jasno kot beli dan!
  Zakaj? Ker je Titova mati bila Slovenka, Janševa pa balkanka!!!! Jasno kot beli dan!

  • Janez

   Ja?
   Maršal TITO – KPJ STALINSKI POLIT MORILEC JE BIL .
   Poljski ŽID WAJTER J. WEISS. Le to. Zločinec.
   G. Janša ni umoril nikogar. SLABO PIŠEŠ. POBOLJŠAJ PISANJE. L.r. J. KOMENDA

  • Pezde

   No če je temu tako, zakaj ga potem sovražite? A ni to malo skregano z vašimi vrednotami? Ste vendarle fašisti, nacisti in nestrpneži? Med drugo svetovno itak vemo, da ste bili, ko sta Hitler in Stalin sodelovala.

  • T-Rex

   opranec

  • pupa

   Urška je lahko samo ponosna na svojega Janeza. Kako pa kaj tvoje psice si jih že nahranil pa na vodo ne pozabi, ker bo tudi danes vroč dan.

   • PRIČEVALCI

    Balkanci pač zagovarjate svoje, mi pa svoje. Naraven pojav. Ni se ti treba opravičevat…

  • Aurelius

   Za tvojo mater mi je čisto vseeno, kaj je bila, očitno pa je, da po tvojem rojstvu ni imela mleka in te je hranila s kravjim mlekom, zato si še danes navadno tele, kar dokazuješ z vsakim svojim komentarjem …

   • beno

    Men pa se zdi, da je bolj biku podoben.

   • PRIČEVALCI

    Balkanci pač zagovarjate svoje, mi pa svoje. Naraven pojav. Ni se ti treba opravičevat.

  • slosin

   …kdo ima pa ksiht zločinca…jasno, Titek…

   • PRIČEVALCI

    Balkanc …

    • slosin

     titek, a ne…

  • Anton

   Torej ne marate ne Slovencev ne balkancev samo komuniste?

   • PRIČEVALCI

    Ne maram balkanskih obrazov. Ti jih pa celo voliš.

    • Štalmajster

     Pje mona ti ga pa sir ješ. Mati Slovenka …… pa mu nikoli ni ušla slovenska beseda ??

  • dr Janez Sveti

   A ste odprli lepotno tekmovanje? Tipični Slovenski volilec.
   DR janez Sveti lep in genij voli mene

  • Drago

   Tito ni znal svojega materinega jezika, znal je rusko, malo je škripal po nemško in angleško.

 • Anton Slapnik

  nekaj pa je res za deželo kranjsko, za slovenski potni list ni treba delati nič, pa si kar naenkrat slovenac

 • goldhorn

  Zanimivo….. Pod člankom se v glavnem pojavljajo le blokirani n(b)icki.

 • Nata

  Hja ?? Zanimivo. Pripenjam eno drugo primerjavo, Iz članeka na 24.com.
  koliko časa smo delali za eno dobrino pred 26 leti in danes. Neverjetna primerjava !! Hudir, saj se vse draži, kar naprej . Dohodki so pa manjši ! Morda pa ne razumem ??

  Koliko časa smo delali za nakup dobrin? [kg] [l]

  1991 2016

  Črni kruh 27 min 18 min
  Svinjina, kotlet 2 uri 56 min
  Sveže mleko, neposneto 15 min 9 min
  Jedilno olje 46 min 18 min
  Sladkor, beli 27 min 9 min
  Kava, mleta 5 ur in 2 min 1 ura 17 min
  Dnevni časopis 17 min 14 min
  Novi osebni avtomobil Renault Clio 3.702 h 1.91

  • MEFISTO

   Malo ga vendarle serješ.

   V Jugi nismo poznali Renault CLIOV!

   Za zarustanega fičota si pa res moral delati celo življenje in pri tem še trpeti pomanjkanje.

   Da o sanjsko zarjaveli stoenki ali Yugu, ne govoeimo.

   • Nata

    Jojmene. Moram napisati, da sem samo delno kopirala članek na 24. UR
    Ker se mi zdi zanimiv. Vse se draži, plače pa nižajo. Kako je potem to mogoče ?
    Saj se na avte prav nič ne spoznam. Sem enostavno prepisala.

    • Jovo Jamnica

     Ti Jovo z lahkim srcem pove, da je Renault Clio ugledal svet leta 1990.

     • Nata

      Razumem. A to ni moja pogruntavščina. Ker je bilo zelo čudno, sem samo ta del prepisala. Jutri poiščem cel članek

   • Jurij Musar

    Edina vrednota katero poznate klerikalci je denar in prav zaradi tega ne boste nikdar srečni in zadovoljni na tem svetu. Morda prav iz tega stanja izhaja vaša želja po onstranskem življenju. Ampak zagotavljam vam, da ga ni.

  • bubamara

   A ti veš koliko je stalo moško kolo leta 1962 ?

   • Nata

    Pojma nimam. Saj mislim, da sem napisala, da mi te primerjave niso jasne. Jutri bom poiskala cel članek in ga pripela.

 • Bozz

  “Democracy extends the sphere of individual freedom, socialism restricts it. Democracy attaches all possible value to each man; socialism makes each man a mere agent, a mere number. Democracy and socialism have nothing in common but one word: equality. But notice the difference: while democracy seeks equality in liberty, socialism seeks equality in restraint and servitude.”
  ―Alexis de Tocqueville

  Šment pa je ker tudi demokracije vedno propadejo in se krvavo končajo. Tudi svoboda mora imeti meje znotraj določenih moralnih okvirjev. Vse kar ne temelji na Svetem pismu vedno propade. In vse kar je temeljilo na Svetem pismu v preteklosti, zahodne države, ki so v Reformaciji sprejele Sveto pismo in s svojim načinom delovanja vplivale na ves preostali svet, ki je zaostajal za njimi v razvoju, je uspelo. Saj ni težko razumeti: Ne kradi, ne laži, ne goljufaj,… do ostalih moralnih zapovedi s katerimi se danes ne strinja večina ljudi, da vere v Jezusa Kristusa, ki je izpolnil Mojzesov zakon ne omenjam. Če se tega, tako individualni posameznik kot država, ki je celota individualnih posameznikov ne drži, propade.

  “I do not say that democracy has been more pernicious on the whole, and in the long run, than monarchy or aristocracy. Democracy has never been and never can be so durable as aristocracy or monarchy; but while it lasts, it is more bloody than either. … Remember, democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide. It is in vain to say that democracy is less vain, less proud, less selfish, less
  ambitious, or less avaricious than aristocracy or monarchy. It is not true, in fact, and nowhere appears in history. Those passions are the same in all men, under all forms of simple government, and when unchecked, produce the same effects of fraud, violence, and cruelty. When clear prospects are opened before vanity, pride, avarice, or ambition, for their easy gratification, it is hard for the most
  considerate philosophers and the most conscientious moralists to resist the temptation. Individuals have conquered themselves. Nations and large bodies of men, never.”
  ― John Adams

  No, in to kar je Janez Adams zapisal…

  “Zapomnite si, demokracija nikoli ne traja dolgo. Kmalu oslabi, se izčrpa in se umori.”

  …danes gledamo v živo v Ameriki in po Evropi… gledamo samomor demokracije. Ker tako Evropska kot ZDA demokracija ne temelji več na protestantizmu oz. krščanstvu (da ne omenjamo da ZDA nikoli niso bile demokracija, ampak republika).

  …in kaj se bo rodilo, ko bo demokracija umrla? Diktatura.

  • janko

   Stavim, da demokracija (zahodne, krščanske vrednote) ne bo umrla! Demokracija danes TRPI, narodi sveta so vedno bolj pomešani, svet je vedno manjši. VES SVET BO JUTRI PREVZEL DEMOKRACIJO!! Stavim!

  • Jurij Musar

   Točno. Diktatura proletariata. To je edina možna opcija v nastajajočem ateističnem svetu. Kler in kapital sta že dokazala da ne znata in ne zmoreta najti rešitve za vse prebivalce planeta.

   • Bozz

    A socializem in komunizem je pa dokazal? Hahaha, ne se hecat. Ni vse tako preprosto in večina vas praska samo po površju. Ne, da ne znajo, ampak nočejo, ker si v bistvu prizadevajo za uničenje Reformacije v zahodnem svetu in za to morajo uničiti kapitalizem od znotraj. To so začeli v ZDA s postavitvijo komunistične centralne banke FED 1913. ZDA nimajo kapitalizma že od 1913 dalje, od takrat naprej ga počasi uničujejo od znotraj. Pa kaj bi tebi govoril. Tebi resnica ni važna. Moji komentarji so večini na tem portalu kot bi govoril steni.

    • Jurij Musar

     Ne le večina, temveč vsi na tem portalu, tudi ultra klerikalisti so prepričani, da si totalka zmešan, kar je tudi moje mišljenje. Tudi socializem in komunizem nista dokazala drugega kot, da takšna svetovna ureditev ni mogoča. Kakšna bo ta ureditev danes ne ve nihče, bo pa nastala šele potem, ko bosta znanost in izobrazba spremenila veliko večino svetovnega prebivalstva. Dokler bodo ljudje verovali v neka nadnaravna bitja preobrazba ni mogoča.

     • Nata

      Jaz sem normalna vernica! Nikoli nisem napisala kaj takega o Bozzu! ?In kje si pa sedaj našel one ultra. . . ?
      Znanost ? Kako naj znanost izobrazuje, ce še sama dvomi v svoje trditve?

     • Jurij Musar

      Koliko si normalna ne vem, ker te ne poznam. Znanost odkriva stvari, katere nam niso jasne in jih mora potrditi z dokazi. Dokler stvar ni dokazana je le teorija. Moraš pač priznati, da je znanost od rojstva Jezusa Kristusa pa do danes kar precej napredovala, čeprav nam še vedno mnogo stvari ni jasnih. Zagotovo pa vemo, kako nastaneta grom in blisk, zakaj piha veter in pada toča, pa tudi to, da nihče ne more razmakniti morja in nahraniti množice ljudi z eno ali dvema ribama. Bozz pa je sanjač, ki razvija neke teorije brez vsakih dokazov in si celo upa trditi, da smo vsi ostali bebci, ki ničesar ne razumemo. Težko me je prepričati, da v ZDA vlada komunizem, res pa je, da imajo demokracijo, napisano na kožo manjšini.

     • Drago

      Bog in vsi svetniki, obvarjite nas norcev, kot si ti.

     • Jurij Musar

      Bog in vsi svetniki niso še nikogar obvarovali, ker preprosto ne obstajajo. Saj poznaš tisti rek: Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

   • Nata

    Diktaturo proletariata smo pa že imeli !!Pa neuvrščene!

    • Jurij Musar

     Svet še ni bil in še kmalu ne bo pripravljen na velike spremembe. Znanost in izobraževanje bosta svet pripeljala do stopnje, ko bodo možne spremembe na boljše za vse ljudi sveta.

     • Nata

      Nikoli !!
      Prvo se bo moral spremeniti človek !!Potem bo morda priznal znanost.

     • Jurij Musar

      Torej dopuščaš možnost. In človek se spreminja prav s pomočjo znanosti in izobraževanja, vera pa deluje zaviralno, ena bolj druga manj, odvisno od okolja v katerem verniki živite. Samo pomisli na trenutno razliko med muslimani in protestanti. Pri izobraževanju je zelo pomembna sekularnost, katere v muslimanskih deželah v večini ni.

 • Danda

  Ta “novinar” lahko piše kar hoče…Prvo ,manjka datum te predelnice.Kar samo kaže nestrokovnost tega možakarja… Še zdaleč ne zagovarjam bivše juge,a NIKOLI se mi ni zgodilo,da ne bi imel denarja za položnice in kolikor toliko dostojno življenje!!!Zdaj,v času oh in sploh kapitalizma,mi pa včasih zmanjka za položnice in žal,smo že tako daleć,da varčujemo pri hrani….Tako,da ti “novinarček” pejd v …..

  • Drago

   Očitno se danes, ko je treba tudi kaj delati, ne znajdeš preveč.

   • Danda

    Žal sem bil odsoten (teren),ampak samo zate,ki mi očitaš lenobo…..Zaslužim nekaj čez tri jurje na mesec(neto),a zmeraj se postavim v bran ljudi ,ki s poštenim delom dobijo (ne zaslužijo)okoli600Eur…Njih branim,ne sebe!!!!Ti pa napadeš brez vsakih argumentov,pač žalit človeka!!!V nadalje bi te prosil,da se mojih komentarjev izogibaš,če nimaš kaj pametnega dorečt..Žalitev imam že na splošno dovolj…Hvala

  • Drago

   Ja, ubogi revež, da ti včasih zmanjka za položnice, in celo za hrano. Jaz imam 420 € penzije, pa mi nikoli ne zmanjka ne za položnice, ne za hrano. Pa veš zakaj, zato ker ne zapravljam za svari, ki niso nujno potrebne za preživetje. Odgovorno ravnanje z raspoložljivim denarjem, je bistvenega pomena.

   • Danda

    Dago ,ti si pravi lolek.,,,Niti približno ne veš kam vodi debata,,,Pač udrihaš na vse strani.. Pozabi name in na moje komentarje….

 • MEFISTO

  Administrator, v imenu demokracije in dobrega okusa odklopite tovariša,ki se zmerja s PRIČEVALCI.

  Če bodo z njim odleteli še ostali nicki, bo to kolateralna korist.

  Malo ponosa in dobrega okusa ne bi škodilo niti Novi,čeprav je najbolj svoboden medij.

  Za hendikepirane politične zmedence ni svobode izražanja.

 • Jurij Musar

  Tale članek in komentarji klerikalcev, ki zagovarjajo obstoječi kapitalizem je ena sama bedarija. Rodil sem se leta 1948 in živel v tem socializmu, torej sem dostojen pričevalec. Ni pomembno kako visoki so osebni dohodki, pomembno je, kaj si človek lahko privošči za te dohodke in predvsem kako svobodno živi v tej družbi. Upam si trditi, da je bilo v samoupravni socialistični Sloveniji več demokracije in svobode, kot smo jo deležni v današnjem demokratičnem kapitalizmu in da si je večina prebivalcev lahko privoščila mnogo več materialnih dobrin kot danes.

  • janko

   Ugovarjam! Rodil sem se par let za tabo in sem se max. trudil vse življenje – in iz svojih trpkih izkušenj povem: ni se dalo veliko privoščiti in ni bilo demokracije!!

   • Jurij Musar

    Nisi se trudil na pravem kraju. Cerkev pač ne pozna demokracije, razkošno pa živijo le farji, ovčice pa bolj skromno. Premalo je, da se trudiš, tudi pamet je treba uporabiti, če jo seveda imaš.

    • Jovo Jamnica

     Jutri si grem ogledat dvorec Goričane. Posebej me zanima Rodetov kvart…

     • Nata

      Le pojdi! Pa napisi potem.

    • Nata

     To je pa res čudno, no ? Farji živijo razkošno ?
     Ja, ja, truditi se je potrebno, oz.se udinjati na pravem koncu! Tako bi moral napisati! Ne pa tlačiti zraven tvojo osovraženo Cerkev! In ne piši več o verni mami! Kaksno povezavo ima to s tvojim prepričanjem ?

     • Jurij Musar

      Moja mama je bila verna, vendar se ni udinjala cerkvi, saj ji je bila najpomembnejša poštenost in nas je vzgojila v poštene z lastno glavo razmišljujoče ljudi. Ja, farji živijo razkošno, pridigajo pa povsem nekaj drugega.

     • Nata

      Velika večina vernih se nas prav nič ne udinja !!
      Ni vas vzgojila v z lastno glavo. . . . . , ampak je bila pametna ženska, ki vam je pustila, da greste vsak po svoji poti.
      O razkošnem življenju farjev pa bolj malo veš.

  • bubamara

   Ha, ha. Dobra. A si iz ZZB NOB ?

   • Jurij Musar

    Rojen sem leta 1948, torej nisem član ZB NOB, pa še moj oče je bil mobiliziran v nemško vojsko, mama pa iz verne družine.

   • Jovo Jamnica

    Govori za večino in za Slovenijo!!!!

  • sumljivislon

   ..ja ,zeleni jurij…..res ..8 mesecev sem čakal na -peugeot- tri dni porabil na carini..pa še opraskan je bil …˝ja to je avto za balkan˝..- Nemci bi ga takoj zavrnili..izjavi prodajalec ..!! ..vsak mesec je bil višja položnica za LB/NLB ..stanovanje /inflacija/!! …Na SVN / It. meji..˝ šta imate za carinu˝…PA po kavo v Trst….etc..vse prozorno in megleno -Tito partija !!……Danes pa sindikati …… in ZZB ..na čelu s t.turnškom , roj 1939 kot vele borec..uživa ..v novem €verskem socializmu/ ..barabe…na 10tretjo………….!!

  • MEFISTO

   Za vas udbaše je že morda bilo več demokracije ali pa ne, kakor gledaš na stvari.

   Sicer pa ti nikoli nisi vedel, kaj je to demokracija.

   Le zdelo se ti je, da si svoboden, ker si moral po božje častiti največjega jugoslovanskega lopova vseh časov.

  • Nata

   Tudi jaz sem zivela v soc. , tudi jaz sem dostojen pričevalec ! Pa se vedno, ko berem take komentarje vprašam – kaj je ta človek bil, da si upa govoriti o svobodi in demokraciji!
   Tudi to, kar imamo sedaj ni prava demokracija! Ugrabili so jo komunisti !
   Slovenija je res neverjeten primerek na glavo obrnjenih pojmov !

   • Jurij Musar

    Bil sem delavec, ki je pokojnino zaslužil v realnem sektorju. Sem pač drugače doživljal stvarnost, kot jo doživljaš ti. Postavlja pa se vprašanje, kdo je obrnjen na glavo. Če pogledaš današnje razmere v svetu, se lahko vprašaš recimo tudi to, kdo je obrnjen na glavo, muslimani ali kristjani.

    • Nata

     Uh, tole je pa čudno pisanje. Izgleda, da bolj spoštuješ muslimane. No, saj ne manjka veliko, ko jih bomo hočeš – nočeš, morali. Je pa vseeno tvoja trditev neverjetna.
     In, najbrž si precej bolje živel, da takole pišeš. Živeli smo različno. ne doživljali.

     • Jurij Musar

      Seveda jih ne spoštujem, saj ne spoštujem nobenega nasilja, želim le povedati, da so oni, tako kot vi, prepričani v svoj prav in ste vsi prepričani, da so oni drugi obrnjeni na glavo. Moje mišljenje pa itak poznaš in ga ne bom ponavljal. Živeli smo različno in ureditev doživljali različno. Nisem živel nič bolje od svojih vrstnikov, je pa res, da smo bili doma skromni in se nihče ni pehal za bogastvom za vsako ceno, tako kot je bilo to pri vas doma, kot si nekoč tukaj zapisala.

     • Nata

      Prosim? Kaj sem napisala ? Pehanje za bogastvom? Tega pa prav gotovo ne. Kakšna druga. Si zamenjal.
      Hm. . . . tole je pa pravi izraz za današnjo vlado in njene privržence.

     • Jurij Musar

      Morda sem zamešal. Ena, doma nekje na Gorenjskem, mi je razlagala, kako so gradili firmo, skoraj nič spali, pa istočasno še obdelovali kmetijo.

     • Nata

      No, ali je s tem kaj narobe ? Da garaš na svojem ? Zase ? Saj danes brez garanja skoraj ne gre.
      Naprej pa ne bom napisala. Ker sem postala taka, kot ona naprava – perpetuum mobile.
      Pa še nekaj takih nas je.

     • Jurij Musar

      Narobe je to, da garaš do smrti in nimaš nič od življenja. Človek ne živi zato da dela, temveč dela zato, da živi čim lepše. Po mojem je človeku najlepše takrat, ko si služi denar z delom, ki mu je v veselje in zadovoljstvo, nikakor pa ne smeš postati suženj svojega poklica.

     • Nata

      Pri nas večina gara zato, da preživi !!
      Malo nas ima , oz. nas je imelo to srečo, da nam je poklic bil in je tudi v osebno veselje.

     • Jurij Musar

      Očitno imam v življenju veliko sreče, saj počnem večinoma tisto, kar me veseli.

   • Vikttor

    Ja to je komunistična demokracija! Z poklicno šolo, sem živel znatno bolje kot sedaj, pa v naši družini ni nihče lezel v rit da bi živeli od provilegij.

    • Nata

     Ja, govorim o komunistični demokraciji danes. Kako si kapitalizem danes predstavljajo levaki.
     Je že res, da je mnogim šlo bolje, kot praviš !.So že vedeli, barabe, kje lahko ljudstvo dobro pritisnejo.Vladali so z eno barabinsko uravnilovko. Real socializem.
     .Zato r se lahko vprašamo. . . . . . vsi nismo imeli priliko fušati. Vse kar sem , kot glasbenica delala po pogodbi izven službe, sem dobro preplačala.Naročnik je moral takoj ob sklenitvi pogodbe državi plačati 15 %. Jaz pa potem še davek na dohodek.Za vsak dinarček sem se hodila zagovarjat.
     Lena nisem bila. Zemlje pa nisem imela. Prav vse sem morala kupiti.
     Torej ??Jaz in še mnogi se ne strinjamo s tem, da nam ni nič manjkalo.

    • Nata

     Samo še pripis.
     Tudi danes se poklicna šola bolj izplača, kot študij. Še danes fušajo, ampak za krepke denarje.
     Pa brez zamere. . . . . . . nimam nič proti nikomur, ki dela, karkoli že.

  • Drago

   Sem starejši od tebe in lahko povem, da je tvoje pisanje ravno tako resnično, kot če bi napisal, da je sedaj, ko je ura skoraj 22, v Sloveniji beli dan.

   • Jurij Musar

    Vsakdo ima pravico do svojega mišljenja. Sedajle je ura 22,30 in ti zagotavljam, da je zunaj tema.

  • Vikttor

   Točno tako! Komunizem bi bilo treba zminirat, vse ostalo je bilo boljše kot danes v tej rdečelopovski državi.

   • Jurij Musar

    Morda še nisi opazil, da komunizma še nikdar ni bilo, socializem pa je bil poražen tam okrog leta 1990. Sedaj živimo v kapitalizmu.

  • macon

   Pogoje ustvarjajo bivši komunistični kadri in ideološki nasledniki. Sprivatizirali so bivšo družbeno lastnino, ker so jo lahko, danes kradejo ljudem in državi in so večino naredili brezpravno in revno. Kapitalizem jim je za izgovor, ker ga nikdar nismo imeli, ni pravnega reda in davki in kazni so brutalni. A ti sploh veš, kaj bi rad, rdeča zvezda je vendar čaščena in jugonostalgija zaželjena, levih kriminalcev uradno ni, vladate in zakone pišete ter izvajate levi.

   Tudi jaz sem živel v Jugoslaviji in bili smo revni proti severu in zahodu, tja smo hodili do prvega Ponte rossa pa nič več, ker nismo imeli s čim. Druga polovica osemdesetih je bila pa štala za katero tukajšnji komunisti niso odgovarjali, čeprav so jo soustvarjali.

   • Jurij Musar

    Si rabil 4 dni da si tole pogruntal. Takšnile pa res ne morete voditi države.

  • Jessica Fletcher

   Tako je

  • Traveler

   Nekaj si pomesal,bil je raj za lenuhe,to pa je res.Si bil med njimi,da ti je bilo tako lepo, in mogoce sel v invalidsko pri 45-tih? Pravijo,da je slika vredna vec kot 1000 besed, pa se is tvojih virov je, torej mora biti verodostojna.

   https://www.facebook.com/ssn.ljubljana/photos/a.535102023339178.1073741828.535091660006881/831010037081707/?type=3&theater

 • pipin

  kera debilna logika bele garde, slovenskega gastarbajterskega železokrivnega velekapitala, tipični neolib argumenti, pomembna je neenakost in doživetje revščine v kontekstu, to je lihk tko k de bi reku joj kok je bil julij cezar zakompleksan ker ni mogu potovat z letalom, torej smo vsi dons bogatejši od njega in kak revež je to on bil

 • if

  SFRJ socializma je propadla zaradi socilaizma, povzročila je bedo, zato ni bila socilalistična, pač pa bedalistična zaradi bedakov, ki so živeli po načelu “naprej do propada”!

  • Nata

   Real – soc ! Uravnilovka !! Vendar ne za vse !

 • lili pili

  Na koncu je vazno koliko ti ostane ko plcas vse racune, danes nic v socializmu pa sem sel vsak mesec se po nakupih v tujino

  • MEFISTO

   Po kaj si šel v tujino?

   Po toaletni papir?

   Mi smo si pa kar z Delom, Dnevnikom, Delavsko enotnostjo in Komunistom brisali riti.

   • Nata

    In imeli cisto črne. . .

  • Drago

   Očitno v socijalizmu nisi delal za tekočim trakom.

  • Drago

   Če tebi ne ostane nič, ko plačaš vse račune, tega ne posplošuj na vse ljudi. Kar se pa tiče odhodov po nakupih v tujini, nam je danes to prihranjeno, saj imamo vse doma. Ljudje tudi takrat nebi hodili po nakupih v tujino, če bi socialistična Jugoslavija pod diktatorskim vodstvom komunistične partije na čelu z znanim diktatorjem, po drugi svetovni vojni uvedla demokratični, zahodno evropski sistem.

 • Kosobrin

  Ne želimo nazaj v Jugoslavijo, hočemo drugačno Slovenijo!

  • Zgornji

   AAAMENNN !!! ! !!!

 • Drago

  Iz katerega leta je ta seznam.? Tam okrog leta 1950, nisi mogel dobiti za noben denar skoraj nič, kar se je dalo dobiti, je pa bilo zelo drago. Precej bolj drago, kot na tem seznamu.

 • Vikttor

  sistem je bil totalno gnil, a živeli smo boljše, služba ni bil problem, ravno tako redne plače, dobički, k15, dopusti, o lačnih otrocih ni bolo slišati, rdeči križ – a je sploh obstajal za domače ljudi – saj ga ni bilo treba, stanovanje za delavca ni bil problem, itd itd……….

  • Drago

   Res, sistem ni bil dober. Če bi imeli takšen sistem, kot ga imamo danes, že od samega začetke, od 1945 leta naprej, bi tudi danes živeli vsi bolje, ne samo nekateri.

 • Rado K

  He, he, le čemu niste v pregled dali še najemnine, zdravstvo in šolstvo za katere nismo v primerjavi z zahodom dali skoraj nič? Verjetno vam bi učinek propadel?!

  • Drago

   Saj tudi prihodki ( plače ) so bili skoraj nični, v primerjavi z zahodom. Pa na plačila, ob vsakem obisku zdravnika in lekarne, si tudi pozabil.

   • FRANC3

    Leta 1980 je bila povprečna plača Slo delavca cca 280-300 DEM.

    • Novak Drago

     S tem podatkom se pa ne morem strinjati,mislim da je bilo malo več,ta podatek bi bil potem za 70 leta

    • janezivan

     pa še vedno si lahko na mesec kupil po 300DEM …zanimivo

 • Ivan Ivanjko

  No koliko eni plvate po Titu,dobro da je sploh obstajal,ker danes ne bi moral pljuvati po njemu. Vsaka vojna pušča zločine,a največji zločin je tis,ki je vojno povzročil. A to je bil Hitler in njegova Nemčija.Pa kaj je Titu preostalo,da je pobijal četnike,ustaše in ostale izdajalce,ki so sedolovali z Nemci. Še premalo so jih pospravili,če bi vse pospravili nebi imeli danes takega sranja,kot ga imamo. V času Tita je vsak lahko gradil hišo,ali si kupil stanovanje. Službe so bile, samo čez cesto si šel pa si dobil novo službo. Res je, da marsikaj ni bilo,a smo bolj živeli, ker nismo bili toliko razvajani, kot so nekateri danes. Danes je vsega preveč zato pa ne znamo ceniti prejšnih časov. Vsi mislimo ,da je demokracija super.Ja za nekatere je domakracija dobra kot včasih socijalizmu, za komuniste. Isto sranje samo drugo pakovanje.Včasih so bili tovariši in tovarišice,a sedaj so gospe in gospodje in kradejo več kot včasih,ali pa se ni vedlo,da se je tako kradlo.Juga kot juga bi bilo čisto v redu,če se nebi narodnosti med seboj tako sovražili.
  Danes pa ima zahod Tita za največjega zločinca,a na Hitlerja pa so pozabili kaj je delal po Evropi.Še danes se to pozna,da je Nemčija največji diktator v Evropi in da ta Nemčija ruši druge države v gospodarstu samo zato,da pripeljejo svoje trgovine in ekonomijo v te države.
  Hitler ni moral leta 1945 leta prit do Jadrana z orožjem,a sedaj pa je Merklova z ekonomijo zavladala Evropi.
  To se pravi kar Hitler 1945 leta ni moral uresničiti je sedaj njena naslednica na lep način storila in še naprej to ustvarja.Res več ne vem kaj je največji zločin na tem svetu,to da negdo napade državo in pobija v lasni državi državljane te države,a tisti,ki brani svoje državljane pred ukopatorjem,kot je bila Nemčija leta 1941.v Jugoslaviji.
  Teh početij se nebi dogajalo iz strani Tita ,če nebi bilo napadalca.Ker sila se brani s silo in zvijačo.Le tako smo obdržali Slovenski jezik z bojem do svobode.
  A v tej Sloveniji je še daleč svoboda.

  • FRANC3

   Si pa zmeden ali te je spomin popolnoma zapustil.

  • Novak Drago

   Res pametno napisano,se strinjam z vami, takrat po mojem mnenju je bila ena sama napaka,na vsak proizvod je bilo preveč zaposlenih ,včasih bi bilo bolje da bi bilo nekaj nezaposlenih pa bi ta sistem še danes deloval,žal pa danes pišejo kritiko tisti ki so bili nasprotniki že takrat ali pa njihovi otroci ,zal.

  • Jessica Fletcher

   Točno tako.

 • Hribouc

  No comment!

  Fuck YU Tito.
  Fuck off udbokučanisti kriminalci in protiljudje !

 • Ogard Novkar

  Seveda po Titu Tito. Nadomestili so ga njegovi skrivni, kukavičji otroci.
  Tudi sam je bil kukavičji, pa še kukavičjega dvojnika je ime.
  https://buchela.blogspot.com/search?q=Josip+Broz

 • Gordon Ramsey

  Smrt fašizmu, svoboda narodu!!! Proletari svih zemalja ujedinite se!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!