Židan na partizanski proslavi izpostavil vrednote partizanskega gibanja. Je pri tem mislil tudi na kraje, zaplenitve premoženja, mučenja in izvensodne usmrtitve, ki so jih med in po 2. svetovni vojni izvajali komunisti?

Dejan Židan (Foto: Facebook)

Letošnji pohod po poteh prenosa ranjencev bolnišnic Franja in Pavla je, tako kot številni drugi dogodki, organizirani s strani Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije), pokazal, da slovenska levica na čelu s stranko SD še naprej nadaljuje s potvarjanjem zgodovinskih dejstev, povezanih z 2. svetovno vojno. “Tako kot je takrat prevladalo spoznanje, da lahko do osvoboditve pripelje le skupen boj, tudi današnje borbe nadaljujemo z ustvarjanjem partnerstev v naših skupnostih, med civilno družbo in politiko, med generacijami,” je med drugim manipulativno povedal slavnostni govornik na spominski slovesnosti predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan. Boj med 2. svetovno vojnso namreč nikakor ni bil skupen, v Sloveniji se je odvijala državljanska vojna. Sprožili so jo prav komunisti z izvajanjem revolucionarnega nasilja, ki je vzelo življenja številnih nedolžnih ljudi.

V soboto je potekal 36. pohod po poteh prenosa ranjencev bolnišnic Franja in Pavla, ki ga je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno. Slavnostni govornik na dogodku je bil predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan, ki je v svojem govoru poleg informacij, neposredno povezanih s partizanskima bolnišnicama Franja in Pavla, ponovno izpostavil tudi nekatera dejstva, ki jasno nakazujejo na potvarjanje zgodovine s strani slovenske levice.

Židan je med drugim povedal: “Tričetrt stoletja že mineva odkar so se v teh grapah in težko dostopnih soteskah, v lesenih barakah, skritih med visokim drevjem, pokazale vse vrednote našega narodnoosvobodilnega boja.” Pri tem se poraja vprašanje, ali je z omenjenimi vrednotami mislil tudi številne tiste, na katere člani partizanskega gibanja med in po 2. svetovni vojni nikakor ne morejo biti ponosni, kot so kraje, zaplenitve premoženja, mučenja in izvensodne usmrtitve. Vse te in številne druge oblike nasilja in represije, ki so jih izvajale partizanske enote, ki so si jih kmalu tekom 2. svetovne vojne popolnoma podredili komunisti, namreč dokazujejo, da novejša slovenska zgodovina še zdaleč ni tako enoznačna, kot je v govoru želel prikazati Židan.

Boj ni bil skupen, šlo je za državljansko vojno, ki so jo izzvali komunisti s svojim nasiljem
Tovarištvo, neuklonljivi ponos, tudi trma. Vse to so lastnosti, ki so jih zmogli naši borke in borci. Brez trdne povezanosti jim ne bi uspelo. Tako kot je takrat prevladalo spoznanje, da lahko do osvoboditve pripelje le skupen boj, tudi današnje borbe nadaljujemo z ustvarjanjem partnerstev v naših skupnostih, med civilno družbo in politiko, med generacijami,” je še izpostavil Židan in pri tem ponovno zavajal. Med 2. svetovno vojno na območju Slovenije nikakor ni šlo za skupen boj, ampak za državljansko vojno. Do slednje pa je pripeljalo prav revolucionarno nasilje, ki so ga izvajali komunisti, ki jih sam in številni drugi levičarji tako radi opevajo. Do ustanovitve vojaških enot, najprej vaških straž in kasneje Slovenskega domobranstva, katerih glavni namen je bil varovati domače prebivalstvo, je namreč prišlo prav zaradi številnih zločinov partizanov. Tudi s pripadniki omenjenih protirevolucionarnih enot so komunisti brutalno obračunali v povojnih pobojih, ko so na območju Slovenije izvensodno pobili več kot 100 tisoč ljudi. Žalostno torej je, da so ravno vrednote komunistične revolucije, ki je bila izvedena pod simbolom rdeče zvezde, tiste, ki jih Židan in številni drugi slovenski levičarji želijo uveljaviti. S tem namreč teptajo dostojanstvo številnih nedolžnih žrtev komunističnega terorja, katerih edina krivda je bila, da so ostali pokončni v svoji protikomunistični drži.

Rajko Golob