Židanova super hrana: projekt za preživetje slovenskega kmeta ali državna finančna injekcija levičarskim medijem?

Dejan Židan (Foto: STA)

Ministrstvo za kmetijstvo pod vodstvom Dejana Židana je začelo s kampanjo za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v letih od 2016 do 2019. Akcija “Naša super hrana” bo trajala tri leta, njen namen pa je promocija lokalne hrane. Do tu vse lepo in prav. A ker gre za državni denar moramo biti še toliko bolj previdni. 

Ministrstvo, ki bi lahko takšno akcijo izpeljalo samo, se je odločilo za javni razpis, na katerega so se prijavila tri podjetja. Izbrana je bila agencija Futura, ker naj bi bila najcenejša in ker naj bi imela najbolj učinkovito medijsko strategijo. Agencijo Futura lastniško obvladujeta Marko Vičič in Vital Verlič prek podjetja Futura FMLY.

Agencija ima proste roke pri izvajanju akcije ministrstva
Z
daj pa pridemo do tistega kozarca medu, ki je v sredini te zgodbe. To je denar. Ministrstvo bo namenilo 3.035.877,20 evra za promocijo domače hrane. To je, po navedbah ministrstva, le okvirna cena. Od tega bodo namenili 649.040 evrov za kreativno zasnovo, pripravo scenarijev in produkcijo vseh materialov po posameznih kanalih, 82.594 evrov za komunikacijsko strategijo, platformo, vodenje, pripravo CGP POS, predlog prenove spletne strani in pripravo tekstov za poglobljeno informiranje.

Debelih 2.304.243 evrov pa bodo namenili medijskemu zakupu. Država bo torej medijem plačala, da oglašujejo domačo hrano. Če gre za zdravje državljanov in za to, da se jih spodbudi k domači potrošnji, ni s tem nič narobe. Težava postane, ko ugotovimo, kateri mediji so bili srečni dobitniki državnega denarja. Po skrbnem pregledu boste ugotovili, da so na seznamu zgolj levičarski mediji.

Pa začnimo. Televizije, ki so prejele sredstva ministrstva in jih bodo še nadaljnja tri leta, so: Pop TV, TV Slovenija (RTV), Planet TV, CAS Media, Pop Brio&Kino in Fox. V tiskanih medijih bodo sredstva ministrstva prejeli: Nika, Pilot, Dnevnik, Nedeljski dnevnik, Ona, Vikend, Delo, Zarja, Ženska, Avenija, Maja in Jana. Digitalni mediji, ki jih bo financiralo ministrstvo, pa bodo Siol.net, 24UR.com in RTVSLO.si.

Zakaj država financira državo? Gre za prelaganje denarja …
Najbolj sporno je, da ministrstvo za kmetijstvo državno promocijo plačuje RTV-javni hiši, ki že tako ali tako živi od prisilnega prispevka. RTV je dolžna predvajati reklamne spote, ki promovirajo slovensko hrano brez kakršnega koli protiplačila. Po domače povedano: Država daje državi denar. Gre torej spet za prelivanje davkoplačevalskega denarja iz enega žepa v drugega. Tudi pri Siolu je zgodba dokaj podobna. Skoraj polovični lastnik Siola je Telekom, ki je državno podjetje. Država torej posredno prek Siola financira Telekom oziroma samo sebe. Absurdno do konca, razen če gre za namerno preusmerjanje davkoplačevalskih evrov v zasebne žepe, kar pri levici ne bi bilo nič novega.

Velik dobitnik sredstev so tudi mediji, ki jih lastniško obvladuje Pro Plus (POP TV), ki je izrazito levičarski. Če ne verjamete, si poglejte, kakšne v oddajah trosijo Uroš Slak in drugi novinarji te televizije. Glede tiskanih medijev pa prevladujejo revije, ki jih lastniško obvladuje medijski mogotec Martin Odlazek. Zarja, Maja, Avenija, Ženska … Vse te revije so v neposredni lasti imperija Odlazkovih. Denar se torej več kot očitno razporeja po politični linji.

Vsi našteti mediji, ki se financirajo po navedeni strategiji ministrstva za kmetijstvo, so izrazito naklonjeni levi politični opciji. SD je trenutno v nemilosti in to tudi pri medijih, ki so izrazito levičarski. Dejan Židan pa se očitno zaveda, da bodo volitve kmalu. Tri milijone evrov dodatnega oglaševalskega denarja pa v trenutnih tržnih razmerah ni malo. Več kot očitno si Socialni demokrati (SD) z vašim denarjem kupujejo prijaznost medijev, ki bodo ob naslednjih volitvah o SD-ju poročali kot o rešitelju Slovenije. Pri nas ni nič zastonj, kupovanje volitev z državnim denarjem pa je že stara taktika levice.

Če zaključim na bolj humorni noti. Država bo oglaševala zdravo domačo hrano. “Projekt je torej namenjen osveščanju vseh Slovencev?,” se boste vprašali. Ni res. Ciljna skupina so ženske od 25 do 55 let. Če že drugega ne, gre pri tej strategiji levičarjev, ki so polni ust o enakosti spolov, za hud seksizem. Ker ženske v večini nakupujejo hrano za gospodinjstva, bodo ciljali samo na njih, moških pa v njihovih izračunih ni. Lepo. V teoriji smo vsi enakopravni, ko pride do denarja, pa levičarji rajši sledijo razmeram v družbi.

Aleksander Rant

 • AlojzZ

  Brez državne finančne injekcije levičarskim medijem le-ti ne bi preživeli. Seveda pa je treba poudariti, da je denar vzet davkoplačevalcem oziroma tistim, ki nekaj ustvarijo.

 • dež

  Vprašanje v naslovu je zgolj retorično.
  Prepričan sem, da bo projekt trajal samo 1 leto, do naslednjih DZ volitev. In katera PR agencija bo vodila (ali uradno samo sodelovala) v predvolilni kampanji Židanovih, je sedaj tudi znano.

 • Goran Fatovic

  Taki kriminalci so najbolj nevarni.Proda se za Seiko uro in lakirane čevlje.Za 500€ proda državo.BTW fajn so poskrbeli za kmeta, z blagajnami.Na vsaki slovenski tržnici je 70% manj prodajalcev.

  • gušto

   In zdaj raziskave kažejo, da od obvezne uvedbe blagajn, ni omembe vrednega povečanja dohodka v državne blagajne.
   Koliko pa je ta “neumnost” stala državljane in za koliko delovnih mest se je povečala javna uprava pa nič……..če imaš tako nesposobne gospodarje, nočnih roparjev ne rabiš.

 • centurion

  Kdo to vodi kmetijsko ministrstvo?
  SD, komunisti?
  To so tisti komunisti, ki so ropali in pobijali kmete od 1941-1945 in
  jim potem odvzeli zemljo in premoženje ter jih izganjali iz države.
  Ki so jih 70 let zasramovali in poniževali, jih zmerjali za kulake.
  Kardeljanski podmladek in gnoj levičarski.
  Ni čudno, da je slovensko kmetijstvo v dreku kot je.

  • gušto

   Celo kmečki otroci po šolah so bili deležni zasramovanja, ko so nas ljubljanski otroci zmerjali s “kmetavzarji”, ker smo bili kmečki otroci preveč olikani, preprosto oblečeni in se nismo spakovali s sladoledom pred kavarnicami, ali hrenovkami, kot so to lahko počeli ljubljanski mulci.
   Kmečki otrok ni imel denarja za zapravljanje, ampak samo delo ga je čakalo, ko je prišel iz šole.
   Oh pa še je takih zgodbic.
   Kjer je bil vpis na šolo omejen, so imeli prednost pri sprejemu ljubljanski otroci, “kmetavzarji” smo odšli žalostni domov. :(((

   • domovina mili dom

    Zakaj so ljubljanski omladinci lahko afne guncali? Zato, ker so štipendije dobili tudi oni, ki so živeli doma. Mi iz periferije pa smo denar porabili za bivanje in prehrano, tako, da luksuza ni bilo.
    To pa se nadaljuje sedaj na prej, da cela Slovenija plačuje pufe ljubljanskega župana.

  • Borut Stari

   Ne le kmetijstvo. Tudi cela država. Na vseh nivojih in področjih. Kdaj bodo volivci spregledali, da to državo vodi le ena velika stranka. Po moje, JS. In to brez udeležbe na volitvah.

 • totex39

  Židan se spet sili z projektom, ko nima pojma o njem in spet z njim ne bo uspel, tako kot do sedaj ko je vse zafural.

  • Franc Šink

   Čisto vsega kar se on loti je na koncu fiasko.Ne vem zakaj me toliko spominja na Kardelja ?

 • domovina mili dom

  Je kardeljevka rekla:kmeta je treba uničit, saj robo lahko kupimo na tržnici. Ti naj bi vodili kmetijstvo? Pa ne ga srati, no.
  Torej v tem primeru se mu fučka za slo kmeta. To je samo izgovor za financiranje svojih medijev. Volilna kampanja se je začela.

 • luckyss

  Vlada naj dodeli vsakemu brezposelnemu po recimo 200m2 obdelovalne zemlje….Tako bi se povečala samooskrba in pridobile delovne navade…
  Takšne in podobne promocije kot se gre Židan pa so brezvezne…

 • von Rhein

  Enostavno povedano.Z denarjem davkoplačevalcev financirajo volilno kampanijo izven določenega roka za te aktivnosti. TOREJ! Gre za zlorabo stranke,ki je nastala v banditskem gnezdu in se še naprej vzdržuje z goljufijo.

 • Stajerka

  Židan….si prasec na kubik – za izjavo sprejemam polno odgovornost z razlogom……

  včeraj sem v semenarni želela kupiti 5g insekticida proti zajedalcu sliv in jabolk……NE MOREM KUPIT NITI 1g brez izkaznice……in če mi bo domač pridelek šel v maloro, potem lahko kupim mnogo bolj zastrupljena in oporečna industrijska, mogoče celo uvožena jabolka/slive…..
  takšne svinjarije kot se dogajajo pod Židanom so prvovrstni kriminal – dobesedno UNIČUJE domače kmetijstvo in samooskrbo – po drugi strani pa z lopato šaufla milijone za promocije hrane, ki je NI po njegovi zaslugi…….

  • RATATA

   Štajerke mamo kdaj pa kdaj vsi radi.

  • moon

   Ne stekas.
   Izkaznico potrebujes zato, ker so se tako odlocili vrli birokrati. Ce jo hoces pridobiti moras na kaksen tecaj, katerega seveda vodi visokoizobrazen in dobro placan kader, kateri na trgu ne bi ustvaril niti za eno jabolko dobicka. Tako se pa lahko prehranjujejo z nasimi zulji!

   • Franc Šink

    In tudi zastonj ni!

    • moon

     Seveda ne, tistega znanstvenika je treba fino placate in to naj stori butasti “kmet”

   • Slovenec 33

    Veš, temu se reče tudi dodatno obdavčevanje, da dajatvi ne rečeš davek.

  • sončnica

   ..a ti resno misliš,dabi bilo pod janšo kaj boljše?!?….vsi so in še,za vsak pasji kakec ,skakali po navodila v bruselj in vatikan

   • Slovenec 33

    Kolikor se spomnim za nazaj, v tistih časih ni bilo počepovalsko cepetalske vlade.
    Je bil DDV manjši, otroci so imeli cenejše varstvo, gorivo je bilo cenejše ni bilo vabljenja novih okupatorjev v slovenske dežele.
    Zadnje vlade so pa počepovalske za ritolizenje navzgor in cepetanje po slovenskem življu. Res podli načini vladanja.
    Je pa mogoče, da ti tega ne opaziš, ker je za topoumne produkte usmerejenega izobraževnja, ki imajo pike na nivoju številke čevljev, nemogoče, da dojamejo patriotizem, ker jim je idiotizem bolj domač.

    • Krtača17

     Tolk je bil dober, da ga po štirih letih raj nismo še enkrat volil. Ta drugič smo ga pa raj kuknl dol ker drugač pa sploh nebi preživel…

   • gušto

    Ti pa pod kamne, dej.

 • montyamp

  Haha , svinjski dohtar , ki je uvažal okužene svinje iz Romunije , bil zato deportiran v Ljubljano med SD temnordeče prasce , kroji kmetijsko politiko Slovenije .
  ZARADI BOJKOTA VOLITEV OD UDBOPARTIJSKE TERORISTIČNE CELICE PRESTRAŠENIH SLOVENCEV ,

  IMAMO ŠODER NA OBLASTI

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih standardov in tudi v Sloveniji je tako.
  Slovenska okupatorsko izdajalska vlada ima samo en cilj in to je ropanje ter uničevanje in škodovanje vsemu, kar samo diši po slopvenstvu.

 • Franjo Trojner

  Stranka SD glavni zaviralec sprememb na bolje je zrela za odhod iz parlamenta v večno pozabo. Tisto kar bi se ji v nekem normalnem procesu demokratizacije moralo dogoditi že davnega leta 1991 se ji bo dogodilo v zelo bližnji prihodnosti. Židan je samo le še en več v vrsti nesposobnih kadrov iz kvote SD, ki od leta 1991 dalje non stop samo parodirajo po vladnih sobanah a za Slovensko državo, državljane, delavce in kmete storijo bore malo, oziroma čisto nič. Ker, če bi ti ljudje iz kvote SD res kdaj kaj dobtega storili za državo, državljane, kot to samo radi govorijo, v Sloveniji ne bi bilo 130 000 in več brezposelnih, 400 000 in več ljudi pod pragom revščine in to samo pri dveh milijonih prebivalcev!??? Če bi ti kadri iz kvote SD manj obljubljali in sploh kdaj kaj dobrega naredili, bi ne bila penzija penzijonistov za 40 let dela v veliki večini manjša od 500 € in rezervirana samo in vedno za navadno rajo, bi ne bile mezde za polni delovni čas zajamčen osebni dohodek , kar pomeni malce manj, kot 600€ delavcu v žep in ne zadostuje za preživetje čez cel mesec, ja in tudi mladi in malo manj mladi bi ne vsak dan iz svoje države bežali v tujino in si tam iskali delo in nov dom, boljše.živlenje, mar ne? Naj si toti ljubitelji socializma iz stranke SD pogledajo višino prejetih pokojnin in plač penzijonistov pa tudi delavcev pripadnikov Slovenske manjšine v Avstriji ali Italiji, naj si pogledajo plače in pokojnine Soivenskih delavcev migrantov v Avstriji ali Italiji in to primerjajo z prejemki Slovencev v naši državi Sloveniji in bodo zelo nazorno videli, kje vse so zajebali, da je le Slovenec v Sloveniji mizerno plačan, in se mu slabo godi, vseposod drugod pa je dobro plačan in se mu dobro godi!

 • sončnica

  …dežela krompirja in jabolk smo,pa v trgovinah ne najdeš slovenskega krompirja in/ali jabolk…..ves drek dobiš ;od holandskega,francoskega,kitajskega do,še dodano več zastrupljene svinjarije iz padske doline in španije,ter poljska jabolka……kdo pa je sploh kdaj podpiral in spodbujal prehranjevalno samooskrbo?…nihče!!….če pa kje preveč dobro rase,pa iz zraka poskrbijo za totalno uničenje…..politične riti pa nič,nula,ziro….oni si s svojimi plačami lahko kupujejo kvalitetno in nezastrupljeno hrano,si privoščijo najboljšo zdravstveno oskrbo, v tujini,če se slučajno zgodi,da požro italijansko gentile solato,pa jih po vampih sčrviči….z našim denarjem…kaj pa drugega

 • karpelec

  Naša polna luna sveti približno 1x na mesec in takrat nam vedno dela preglavice in zmoti naš bioritem, ob tem pa jo preblisne vedno kak dovtip, ki raste samo na nekaterih izbranih tleh in koristi samo izbrancem

  • janez cepec

   a ni čudn, name pa luna nč ne upliva, prav žena, de sm zmeri enak prfuknen

 • Olga

  Kjer je Židan, je lopovluk! Kmetje, bom kar brez njega in njegivih pri vas kupovala, tako kot do sedaj! Medijev v tabeli ne spremljam, ne kupujem in ne podpiram! To je moj majhen prispevek h demokraciji!

 • xtc

  Da gre za prikrito financiranje levaških trobil ni dvoma:
  Seveda pa je še večji idiotizem sma kampanija;zakaj?
  Zaradi tega ;ker me razglša za bebca:
  Vsi vemo namreč da hrana intenzivnega slovenskega proizvajalca ni nič bolj zdrava od Nemškega ali Avstrijskega::Gre za navadne natege:

  • gušto

   A so v Prekmurju vsi nateguni, al kaj ? Zelo radi se gnetejo okol korita – rezultate pa vidmo, ne.

 • Vera

  Židan naj raje nameni denar kmetom, ne pa medijskim hišam , od katerih ni haska ,ker hrana raste iz zemlje , ne na časopisnem papirju ali na portalih !

  • Občasni Komentator

   A kmetje v SLO pa ne dobijo denar? Prav tako ne šport, invalidske organizacije, sindikati…to ubogo državo j….jo vsi v glavo in jo molzejo do nove krize…takrat je vsem mačeha in jo je enostavno pljuvat kaj ne?

 • Vrhovni sodnik

  Bom zelo kratek : kdaj so koline.

 • Brutus

  Za takšnega bleferja , diletanta in v vsem nesposobnega osebka pa še nisem slišal, da bi bil na takšnem položaju! Očitno je dober le za predsednika SD (neštetokrat preimenovanih in prefarbanih komunstov)! Očitno koga rdečuhi boljšega ne premorejo….! Ja, Ja! Tri generacije negativne selekcije se pač pozna, pa če CK v Murgeljstanu to prizna ali ne! Je pa res, da je minister ”naš” – in očitno je le to važno in edino to v murgerljštabu šteje!

 • Diagnostik

  To je osnovni domet naših politikov, dajmo denar medijskim in agencijskim parazitom, bodo že oni sfural neko kampanjo, zabil tri miljone in ekola, vsi smo srečni in zadovoljni. Samo resničnih rezultatov pa nihče ne preveri, ker jih itak ne bo. Dobro jutro Butalci.

 • Darth Vader

  takega kretena, kot je Dejan Židan še ni bilo…….tip je sfukal slovensko kmetijstvo in slovenskega kmeta v nekaj letih bolj, kot če bi padla na slovenijo jedrska bomba in bi bile njive radioaktivne……tipičen dokaz, da če si polpismen, in si v politiki v Sloveniji, boš v levi stranki ali pa boš predsednik/ca NSi…..

 • Poštenje velja

  butalec z rdečo kravato, pokvarjen diletant do obisti.

 • Poštenje velja

  Ko ga bo pameten kmet nabil na vile se bo začelo čiščenje golazni.

 • Grenze

  ŽIDAN NI ŠE NIČ NAREDIL ALI PA DAL NAŠIM KMETOM , KO JE BIL VETERINAR NI BILO NIČ OD NJEGA VSE MU JE POCRKALO SAMO SAM JE OSTAL ŽIV

 • rebula7

  ZIDAN PRASICA POHLEPNA ODJEBI.PUN KURAC VAS IMAMO .PICKE UDBOVSKE SAMO KRADETE ZE 27 LET SVOJ UDBOVSKI SISTEM PA SI ZATAKNITE V SVOJE POHLEPNE RITI .KO POSTEN CLOVEK POSLUSA TE PICKE LOPOVSKE JE BRUHANJE MILINA.PA SE NEKAJ PREKO SODISC SLOVENIJE KI SO ITAK UDBA IN MAFIJA KI STE JIH PODKUPILI PICKE POLITICNE PA TOZITE SAMI SEBE.ODJEBITE ZE ENKRAT IZ NASIH DUS POSTENOSTI SLOVENSKEGA NARODA OZIROMA ODJEBITE ZA VECNO IZ TE DEZELE-

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM

  ŠALA

  NASLEDNJI SHOD BO NA – H A L O Z A H !
  Shod
  šakalov-kojotov – ali kaj že so – s HALOZ – bo to.
  So
  haloški šakali ali kojoti ugotovili, da se je HALOŠKI F. TUNEK -PREVEČ ZREDIL.
  Pa
  se bodo zgleda – NA SHODU NA HALOZAH
  šakali- kojoti dogovorili – se zdi,
  ZA KOLIKO BODO OBGRIZLJALI – F. TUNKA
  da
  BO BOLJ NORMAlL IN ŠLANK,
  ne pa kot en okrogel ČEBER MESA IN ŠPEHA- kot ena prleška – “TUNKA”
  Zdi se,
  da se s tem, da ga haloški KOJOTI-ŠAKALI – OBRGRIZLJAJO
  se zdi,
  se haloški ex DON JUAN- F. TUNEK – se zdi – KAR STRINJA.
  Zdi se,
  DA BI BIL SPET RAD – F. TUNEK – DON JUAN iz Haloz?. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!