Žiga Turk: Logar je predstavnik nove generacije, Pirc Musar je predstavnica novega razreda – v demokraciji je izbira

Dr. Anže Logar (foto: Twitter)

“Anže Logar je predstavnik nove generacije. Nataša Pirc Musar je predstavnica novega razreda. V demokraciji je izbira. Na koncu imamo tako oblast, kot si jo zaslužimo,” je za Siol v intervjuju povedal intelektualec Žiga Turk, ki je v luči prihajajočih volitev dobro pojasnil, zakaj je dr. Anže Logar ustrezna izbira za novega predsednika RS.

Intelektualec Žiga Turk je za Siol v intervjuju povzel dve trajnostni tematiki Slovenije, ki se vedno končata pri partizanih in domobrancih, Janezu Janši in Milanu Kučanu. Ob vseh prihajajočih izzivih, s katerimi se bo Slovenija primorana zaradi okoliščin soočiti, je potrebno dobro premisliti, koga si želi Slovenija za svojega predsednika. Ali je to Nataša Pirc Musar, ki še vedno igra na te karte, ali si želi nekoga, ki se bo končno sposoben od tega odmakniti in gledati v prihodnost, kot je to dr. Anže Logar.

Predsednik mora ostati steber stabilnosti
Turk je uvodoma na kratko povzel nemalo zadev, s katerimi se bo Slovenija morala v prihodnosti soočiti. Nestabilnost sveta zaradi vojne v Ukrajini, energetska kriza, posledice epidemije in podnebna kriza so sedanji problemi, ki bodo segali še v bližnjo prihodnost, povrh vsega pa se Slovenija bori tudi z demografsko zimo in zanjo še vedno išče rešitev. Turk je prepričan, da bi morala imeti Slovenija stališče do vseh omenjenih zadev in vsaj najti skupni imenovalec vsega, česar pa v aktualni vladi ni moč opaziti. “Težji kot bo položaj, več kot bo nezadovoljstva med ljudmi, bolj bodo kurili antifašizem oz. antijanšizem. Je bil pa predsednik republike do zdaj nekakšen steber normalnosti, pomirljivosti in dostojnosti. Gre za to, ali je kakšna možnost, da približno tako ostane?” je dejal Turk in dodal, da je pomembno, kdo bo predsednik, saj je ta le eden, predstavlja pa vse.

Logar se pokloni vsem žrtvam, NPM pa ploska hujskaškemu govoru Zorana Jankovića pri Sv. Urhu
Ob tem je opomnil na dan dan spomina na mrtve, ko je civilna oblast kulturno apropriirala praznik vseh svetih in ko se je Logar udeležil polaganja venca pri spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Gre za spomenik, ki Slovence glede polpretekle zgodovine še najmanj razdvaja, saj so bistvene žrtve in ne ozadje: “Da tisti spomenik imamo, je zasluga dozdajšnjega predsednika. Z njegovo pomočjo je nastala tudi spomenica SAZU, ki bi lahko predstavljala temelj za nacionalno pomiritev glede te boleče teme.”

Dr. Anže Logar na proslavi ob dnevu spomina na mrtve (foto: Twitter).

“Je pa letos na Urhu stopil pred nas najnovejši novi razred.”
In medtem ko se je Logar udeležil slovesnosti pri “nevtralnem” spomeniku žrtev, je Nataša Pirc Musar prisostvovala na slovesnosti pri Sv. Urhu. To je že iz prejšnjega režima propagandna točka, s katere se je opozarjalo na zločine nasprotnikov revolucije še v časih, ko se o zločinih revolucije še ni smelo niče vedeti: “Je pa letos na Urhu stopil pred nas najnovejši novi razred.” Spomnimo na zloglasen govor Zorana Jankovića na proslavi, ki mu je veselo ploskala tudi NPM, ki se je po Turkovih besedah znašla na pravi strani tranzicije, tako politično kot poslovno. Spodaj je omenjeni video, na katerem je govoru zaploskala tudi predsedniška kandidatka Pirc Musarjeva.

Menedžerji državnih podjetij, ki v času upravljanja državnega premoženja osebno obogatijo, ustrezajo tej definiciji. In podpirajo kandidatko. Podpira jo Danilu Türk, ki je naredil znaten retorični ovinek, da bi povojne poboje označil za drugorazredno temo. Podpira jo tudi Zoran Janković,” pojasni Turk.

Maska partizanke na obraz kapitalistke
Sicer NPM trdi, da ni levičarka, po besedah Turka pa so nekatera njena stališča tudi Sloveniji v prid. Vseeno pa je presenetljivo, da podpira rdeče zvezde, hkrati pa je kapitalistka.  Mladina je zapisala, da je za kapitalizem s človeškim obrazom. “Kaj je na tem obrazu bolj človeškega kot Logarjevi socialnodemokratski pogledi na družbo v najboljši Pučnikovi tradiciji, sicer ne vem. Bolj nastaja vtis, da je Nataša Pirc Musar za kapitalizem s partizanskim obrazom. Kaj hočeš lepšega kot zagovarjati revolucijo in uživati sadove tovarišijskega kapitalizma? Ki brez revolucije ne bi bil mogoč. Blagostanje kapitalizma za novi razred, revščina socializma za vse preostale?”, se sprašuje Turk.

Nataša Pirc Musar in Zoran Janković.

Logar je predstavnik nove generacije
Turk je prepričan, da bo naslednik predsednika stopil v velike čevlje, predvsem ker je Borut Pahor nastopil vlogo predsednika kot izkušen in mednarodno povezan politik, ki se je trudil, da bi bil predsednik vseh. Poudarja, da je popadljivih političnih vlog dovolj tako v zakonodajni, izvršilni veji in tudi v medijski, zato take v predsedniku Slovenija ne potrebuje. Prepričan je, da bo Logarjeva zmaga velik premik za slovensko politiko, še posebej pa za desno sredino. “Logar bo prvi človek desne sredine tako doma, kot v tujini, Logar lahko dokaže, da je prava pot desne sredine proti sredini in ne v še več, še bolj desne skrajnosti. Ali pa bodo antijanšisti pomagali Janši, da bo imel še kar prav: da desno od sredine za zmernost ni kruha. Anže Logar je predstavnik nove generacije. Nataša Pirc Musar je predstavnica novega razreda. V demokraciji je izbira. Na koncu imamo tako oblast, kot si jo zaslužimo,” je zaključil Turk.

Ana Hortvat