fbpx

Zmaga v roke SDS, največji poraženki vlada in Združena levica

Foto: STA

Vrstni red med strankami ostaja nespremenjen, medtem ko se je nepriljubljenost vlade še povečala. Zmaga bi šla na volitvah v roke stranki SDS, druga bi bila SMC. A volitev se ne bi udeležilo kar 20 odstotkov vprašanih, dobrih 16 odstotkov pa ne bi volilo nobene stranke.

V primeru volitev bi po podatkih ankete Dela največ vprašanih volilo SDS, in sicer 11 odstotkov. S 7,2 odstotka bi bila druga SMC, tretja pa ZL, ki bi jo sicer volilo 5,3 odstotka vprašanih, a ji podpora po slavnem kongresu, na katerem so celo grozili Luki Mescu, strmo pada.

Na četrtem mestu se je znašla trenutno koalicijska SD, ki bi jo volilo 4,9 odstotka vprašanih, za njo pa sledijo DeSUS, NSi in SLS.

Ljudje neprepričani in nezaupljivi do politike
27 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo, 20 odstotkov se jih volitev ne bi udeležilo, 16,7 odstotkov pa ne bi volilo nobene stranke. Glede na prejšnji mesec je izrazito naraslo število tistih, ki pravijo, da se volitev ne bi udeležili.

Povečala se je tudi nepriljubljenost vlade, ki je prejela srednjo oceno 2,33, kar je najnižja izmerjena vrednost do zdaj (aprila 2,41).

Evropski politiki med najbolj priljubljenimi
Na Barometru priljubljenosti še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska poslanka Tanja Fajon, tretja pa evropska komisarka Violeta Bulc. Največji skok od prejšnjega meseca je uspel evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki se je zavihtel na 5. mesto, takoj za predsednikom SD Dejanom Židanom, največji padec pa poslancu ZL Matjažu Hanžku, ki je padel na 12. mesto.

Anketo je za Delo opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Telefonsko anketiranje je potekalo od 3. do 6. maja, v njem pa je sodelovalo 500 vprašanih.

B. O.