fbpx

Znan je program 16. Blejskega strateškega foruma z naslovom Prihodnost Evrope: Udeležil se ga bo predsednik vlade Janša s številnimi tujimi gosti

Udeleženci lanskoletnega strateškega foruma na Bledu. (Foto: Twitter)

Letošnji Blejski strateški forum bo namenjen poglobljenemu razmisleku o vprašanjih, tveganjih in priložnostih naše skupne prihodnosti. Nedavne krize, predvsem pandemija covida-19, in spremembe v mednarodnem okolju so pokazale, da se mora tudi EU prilagoditi in spremeniti. Okrepiti mora svojo odpornost, da se bo učinkoviteje spopadala s prihodnjimi krizami. Okrevanje po covidu-19 je edinstvena priložnost, da EU usmerimo na prepotrebno pot vključujoče zelene in digitalne preobrazbe. Na svetovnem prizorišču mora EU povečati svojo politično moč in z zaveznicami graditi trdna partnerstva.

Foruma se bo predvidoma udeležilo več predsednikov vlad evropskih držav, med drugim predsedniki vlade Grčije, Poljske in Črne Gore; več ministrov za zunanje zadeve tako iz držav Evropske unije, sosednjih držav kot tudi iz drugih držav, vključno z indijskim in kenijsko ministrico za zunanje zadeve. Hkrati je pričakovana udeležba vodij evropskih institucij. Predsednik vlade Janez Janša bo na Blejskem strateškem forumu sodeloval z uvodnim nagovorom, s katerim se bo otvoril letošnji Strateški forum.

V dopoldanskem času, in sicer med 10. in 12. uro, bo premier Janša sodeloval v razpravi evropskih voditeljev o prihodnosti Evrope. Sodelujoči v razpravi bodo David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta, češki predsednik vlade Andrej Babiš, slovaški predsednik vlade Eduard Heger, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin, hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica ter predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

V popoldanskem času, in sicer med 16.30 in 18.15 uro, bo predsednik vlade Janša sodeloval na panelu voditeljev, kjer bodo razpravljali o vprašanju širitve EU na Zahodni Balkan. V razpravi bodo sodelovali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, Željko Komšić, predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine, črnogorski predsednik vlade Zdravko Krivokapić, kosovski predsednik vlade Albin Kurti, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, predsednik Bolgarije Rumen Radev, albanski predsednik vlade Edi Rama, moldavska predsednica Maia Sandu (prek videokonference), visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt, evropski komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi, in predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Predsednik vlade Janez Janša bo za udeležence razprav o prihodnosti Evrope in vprašanjih širitve EU na Zahodni Balkan v Vili Bled priredil tudi delovno kosilo, v večernem času pa se bodo voditelji sestali tudi na delovni večerji. Predsednik vlade Janez Janša bo ob robu Strateškega foruma na Bledu opravil tudi vrsto bilateralnih pogovorov z evropskimi voditelji. Srečanja bodo potekala v Vili Bled.

Srečanja, ki bodo potekala v sredo, 1. septembra 2021:
Ob 8. uri se prične delovni zajtrk predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Vlade Madžarske Viktorjem Orbánom, ob 14. uri bilateralno srečanje s predsednico EBRD Odile Renaoud – Basso, sledi bilateralno srečanje s predsednikom Vlade Slovaške republike Eduardom Hegerjem, sledi bilateralno srečanje s predsednikom Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem, sledi bilateralno srečanje s predsednico Evropskih konzervativcev in reformistov Giorgio Meloni, ob 18.30 – 19.15 pa je na sporedu bilateralno srečanje s predsednikom Vlade Republike Poljske Mateuszem Morawieckim.
Srečanja, ki bodo potekala v četrtek, 2. septembra 2021:
Ob 8. uri se prične delovni zajtrk s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, sledi bilateralno srečanje z nekdanjim članom Evropskega parlamenta Elmarjem Brokom, sledi bilateralno srečanje s predsednikom Evropske investicijske banke Wernerjem Hoyerjem, sledi bilateralno srečanje s Sviatlano Tihanovsko, voditeljico beloruske opozicije.

Sara Kovač