fbpx

Na letošnjem Blejskem strateškem forumu se obeta rekordna udeležba tujih voditeljev!

Foto: STA

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da se bo letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki bo 1. in 2. septembra, udeležila rekordna zasedba tujih voditeljev v zgodovini organizacije tega dogodka. 

Leto je naokrog in v sredo se spet srečamo na Blejskem strateškem forumu,” je na prihajajoč dogodek spomnil predsednik slovenske vlade Janez Janša. Že lanskoletnega dogodka na Bledu se je udeležila takrat rekordna udeležba tujih predstavnikov držav, tokrat pa bo zasedba še močnejša, kar priča o vse pomembnejši vlogi dogodka in ugledu Slovenije, ki je država gostiteljica. Da prepričaš toliko tujih uglednih državnikov, moraš v mednarodni skupnosti izkazovati precejšnjo mero spoštovanja.

Vlada danes sicer še ni razkrila vseh udeležencev, znano pa jih je nekaj. To so predsednik črnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik albanske vlade Edi Rama, predsednik madžarske vlade Viktor Orban, predsednik češke vlade Andrej Babiš, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, predsednik grške vlade Kyriakos Mitsotakis, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, evropska komisarka Dubravka Šuica, predsednik Bolgarije Rumen Radev.

Za tako vrhunsko organizacijo dogodka je potrebna močna diplomacija
Kot zanimivost naj ob tem še dodamo, da se je Blejskega strateškega foruma leta 2019, ko je vlado vodil Marjan Šarec, udeležil zgolj en sam predsednik vlade – in to je bil le Šarec. Podobno je bilo tudi leta 2014, ko je vlado vodil Miro Cerar. Sicer pa spodnji graf obiskanosti pove veliko o diplomatskih aktivnostih v časih levih vlad. Ta je bila, milo rečeno, zelo skromna.

Sara Kovač