Znani so organizatorji protestov “brez organizatorjev”

Govorci na današnjem protestu-Branimir Štrukelj, Tea Jarc, Nika Kovač, Jakob Počivavšek, Lidija Jerkič (Foto: STA)

Na današnje proteste vabi celotna opozicija, prav tako pa sta tudi znani obrazi sindikatov. Kljub temu, da slednji vztrajno “novačijo” protestnike, pa slednji ne želijo sprejeti odgovornosti za zbiranje ljudi, saj protest ni uradno prijavljen. Iz leta, ki kroži po Ljubljani pa je sedaj popolnoma jasno, kdo točno je organizator. Med njimi so sindikalistka Tea Jarc, predsednica ZSSS Lidija Jerkič, glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, “žvižgač” Ivan Gale, pesnik Dejan Koban, predsednik konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, predsednik Sindikata Pergam Jakob Počivavšek, predsednica sindikata KNSS Evelin Vesenjak, Oto Luthar iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Emil M. Pintar iz Reforme volitev ter “borka” referenduma za vodo, Nika Kovač.

Današnji protivladni protesti po besedah policije niso bili prijavljeni, vsi “znani organizatorji” pa vztrajajo, da niso organizatorji. Jasno je kot beli dan, da nihče ne želi sprejeti odgovornosti v primeru, če bi se kaj hudega zgodilo. Policija je sicer obrazložila, da mora posredovati, če protesti niso prijavljeni. Kljub vsemu, da opozicijske stranke tudi na sejah kličejo na ulice, so se temu pridružili tudi sindikati, poleg že znanega stalnega režiserja protestov Jaše Jenulla.

Kljub vsesplošnemu sprenevedanju pa po Ljubljani kroži letak, ki natančno napoveduje vse govorce, ki pa sicer vztrajno zavračajo odgovornost pri organizaciji. Med imeni se je pojavila denimo privilegirana sindikalistka Tea Jarc, ki javno razglaša, da na račun sindikata Mladi plus mesečno zasluži komaj minimalno plačo. Medtem pa javno objavlja fotografije potovanj v daljne kraje, ljudje pa so v tem primeru precej kritični, da predava o socializmu, a se obnaša kot novodobna kapitalistka.

Govorniki današnjih protestov (Foto: Nova24TV)

Protestnike pa bosta nagovorila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki pa se očitno v nasprotju z načeli sindikata tokrat bori za nižje plače. Jerkičevi se bo pridružil tudi Branimir Štrukelj, oba pa sta deležna privilegijev, oziroma visoke plače na račun svojih članov. “Danes se bojda politkolesarjem pridružuje tudi sindikalna leva elita. Za vse, ki nasedajo pozivom tem raznaševalcem virusa: Jerkičeva zasluži 8400 evrov plus 1200 evrov kot državna svetnica, Branimir Štrukelj 5600 evrov plus 1200 evrov kot državni svetnik in dodatno služi še v nadzornih svetih,” je na Twitterju poslanka Anja Bah Žibert komentirala politično motivacijo Jerkičeve in Štruklja – ki protestov v resnici prav gotovo ne jemljeta kot sredstvo boja za pravice sindikatov, ki jih zastopata, pač pa so njuni razlogi zgolj politični. “Bistvo. So pa proti povečanju plač delavcem,” je pritrdil predsednik vlade Janez Janša.

“Žvižgač”, ki se pogodi za denar – ga je sploh lahko jemati resno?
Protestu se pridružuje tudi nekdanji heroj levice, žvižgač Ivan Gale. Spomnimo, Gale je s svojim herojskim nastopom na Tarči želel uničiti ugled svojega delodajalca in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Mediji so njegovo medijsko podobo gradili na “junaštvu”, medtem pa je Zavod za blagovne rezerve odkril številne nepravilnosti, ki jih je storil Gale. Kasneje je na sodišču potekal postopek, Gale pa se je pogodil z ZBR. Nekdanji delodajalci mu bodo izplačali odpravnino nekaj čez 50 tisoč evrov bruto, obe strani pa sta se zavezali molčečnosti. Poravnava je prišla na zahtevo Galeta, zato se upravičeno pojavlja vprašanje, če je res heroj?

Ivan Gale (Foto: STA)

Poleg naštetih pa so še znani naslednji organizatorji/govorci “vseslovenske vstaje”: pesnik Dejan Koban, predsednik konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, predsednik Sindikata Pergam Jakob Povalšek, predsednica sindikata KNSS Evelin Vesenjak, Oto Luthar iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Emil M. Pintar iz Reforme volitev ter “borka” referenduma za vodo, Nika Kovač. Glede na to, da je prisotnih nekaj članov sindikatov je popolnoma jasno, da pa se slednji očitno borijo za manjše pravice delavcev in več denarja v proračunu.

 

Ne drži, da Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) novači protestnike. ZSSS  je na protestih po sklepu predsedstva aktivno sodelovala in o tem obveščala javnost, vendar pa k udeležbi na protestih ni neposredno pozivala.

Prav tako ne drži, da se predsednica ZSSS Lidija Jerkič v nasprotju z načeli sindikata bori za nižje plače in da so njeni razlogi za udeležbo na protestih zgolj politični. ZSSS in predsednica se borita za višje plače ter za bolj pravično porazdelitev zaslužka in bremen med delom in kapitalom, razlog za udeležbo na protestih pa je socialni dialog, ki ga sindikat in predsednica vodita tudi na takšen način.

Nadalje ne držijo podatki o plači predsednice. Ta dosega približno 30 % v članku navedenega zneska, pri čemer za funkcijo, ki jo opravlja na ZSSS, ne prejema nobenega dodatnega plačila. Njen dohodek državne svetnice variira iz meseca v mesec in je odvisen od udeležbe ne sejah Državnega sveta ter zakonsko reguliran.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije,

Lidija Jerkič,

zanju po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o..

 

Sara Rančigaj